Castellare di Castellina / Vin Santo (2017)
Vin Santo (0,375)
Dé Italiaanse dessertwijn waarin de beroemde cantuccini (amandelkoekjes) worden gedoopt!
- Zoete wijnen
- malvasia, trebbiano
- Vin Santo , Toscane
-
Traditioneel met Italiaanse amandelkoekjes
- Proefnotitie
- Informatie
- Over de wijn
- Over de producent
Donkergeel. Mooi zoet, notig karakter. Ontwikkelt zich nog verder.
- Wijn type: Zoete wijnen
- Soort: malvasia, trebbiano
- Land: Italië
- Regio: Toscane
- Subregio: Vin Santo
- Karakter: Weelderig zoet
- Alcohol: 16.00%
- Serveren rond: Koel serveren°C
- Bewaaradvies: Nu op dronk, maar kan zeer goed ouderen
- Oogstjaar: 2017
- Producent: Castellare di Castellina
- Dit product is lekker bij:
Traditioneel met Italiaanse amandelkoekjes
Het proeflokaal van Castellare wordt twee maanden per jaar bezet gehouden voor het maken van de Vin Santo. In oktober en november hangen de druiventrossen langzaam te drogen in de geventileerde ruimte. Na het voorzichtig persen van de druiven, wordt de most in de zogeheten ‘caratelli’ gedaan waar de eerste gisting plaatsvindt. Vervolgens worden de vaatjes afgesloten en is het een kwestie van veel geduld, drie jaren zelfs. Daarna pas is het genieten.
De uitspraak dat hij liever een kleine dan een vergiftigde oogst heeft, leverde Maurizio Castelli van Castellare die Castellina de bewondering op van een grote schare fans van biologische wijnen. En die werd nog groter toen ze zijn wijnen proefden.
Het uitgangspunt om zonder chemische onkruidverdelgers te werken heeft als gevolg dat de oogst beperkt is tot 250.000 flessen per jaar, dat is inderdaad niet al te veel, maar de kwaliteit maakt alles goed. De wijnen van Castellare di Castellina zijn herkenbaar aan de fraaie etiketten met afbeeldingen van verschillende vogels. Elke wijnjaar heeft zijn eigen vogelsoort. Castellare di Castellina ligt zo’n twee kilometer van Castellina in het hart van de Chianti Classico.
Er zijn nog geen laatst bekeken artikelen.