Submenu

Blog

Nieuwsbrief juni 2020

ma 1 juni 2020
Henri Bloem
In onze juni editie van de Henri Bloem Nieuwsbrief hebben we deze keer weer een mooi aanbod samengesteld: Uit de troon van de keizer Bij Weingut Knab hebben ze het goed voor elkaar. Het domein is gevestigd in Kaiserstuhl (‘Keizerstroon’), een prestigieus wijnbouwgebied op een dode vulkaan in het zuiden van Duitsland. De zuidelijke warmte en vulkanische bodem zijn een perfecte match voor weissburgunder (pinot blanc) en spätburgunder (pinot noir). In handen van het team van Thomas en Regina Rinker leveren deze druiven hier prachtige terroirwijnen op, vol minerale expressie en Duitse precisie. Heerlijke wijnen voor aan tafel. Op vakantie naar Aix-en-Provence Je sluit je ogen. Je voelt de zon op je huid. Een aangenaam briesje biedt verkoeling. In de verte hoor je het ruisen van de Middellandse Zee. Je ruikt zonnebrandcrème en Provençaalse kruiden. Terwijl je opnieuw naar je glas reikt, open je je ogen en kijk je om je heen. Verwarring. Je zit gewoon in je eigen achtertuin! Laat eens zien, wat zit er in die fles?   Bij Château Pigoudet maken ze frisse en volwassen rosés. Het klimaat in Aix-en-Provence helpt daarbij: het is er warm, maar de nabije Middellandse Zee heeft een temperende invloed, waardoor de druiven de nodige spanning behouden. De beroemde ‘mistral’ uit het noorden zorgt voor een strakblauwe hemel en goed geventileerde wijngaarden. Dat laatste maakt dat Château Pigoudet haar wijnen op een duurzame manier kan produceren.  De rosés van Pigoudet behoren tot de absolute top. Die lichte kleur, verfijnde aroma’s en een levendigheid die blijft verrassen: één slok en je bent in de Provence. En wij vreesden nog wel dat we dit jaar niet op vakantie konden…  Huiswijnen zonder pretentie Het domein Haut de Belloc legt zich al vijf generaties toe op het maken van zeer smakelijke, betaalbare huiswijnen. De stijl is typisch Pays d’Oc: aromatisch en fris wit, vol en gul rood. ‘Hoe kunnen ze het ervoor doen?’ We horen het vaak in onze winkels. Dankzij het warme Zuid-Franse klimaat rijpen de druiven goed en zijn de rendementen hoog: soms wel het dubbele van de rendementen in de Bourgogne. Daarnaast zijn wij al jaren grootafnemer van deze populaire wijnen, wat de prijs nóg vriendelijker maakt. Het is dus geen wonder dat onze klanten steeds weer terug komen voor de wijnen van Belloc.  Wanhopig wit? Het ontbreekt Mariano van Cantina Buglioni uit het Noord-Italiaanse Valpolicella niet aan een gevoel voor humor. Hoe noem je een stuivende witte wijn uit een gebied dat wordt gedomineerd door rode supersterren met illustere namen als Amarone en Ripasso? Mariano’s antwoord: ‘Il Disperato’ (‘De Wanhopige’). Maar reden tot wanhoop is er allerminst. Il Disperato is een mooi gemaakte wijn die niet onderdoet voor zijn beroemde rode streekgenoten. De smaak is fris, levendig en heeft een zonnig karakter. Heerlijk voor op het terras of in het park, maar op z’n Italiaans met antipasti of lichte hoofdgerechten blinkt hij helemaal uit. En als je benieuwd bent naar die rode supersterren: de Amarone en Ripasso van Cantina  Buglioni behoren tot de top uit de regio en zijn ook bij onze winkels verkrijgbaar.   Download hier de volledige brochure
Lees meer

Creatief met Corona: eerste online wijnproeverij van Henri Bloem Arnhem.

zo 17 mei 2020
Henri Bloem Arnhem
Wat doe je als je niet samen kunt zijn en toch wijn wilt kunnen laten proeven? Je organiseert de eerste online voorjaarsproeverij voor je klanten. In plaats van met een grote boot de Rijn op te gaan wat we oorspronkelijk gepland hadden en door Corona niet mogelijk was, gingen we online. Maar hoe? We selecteerden 20 heerlijke wijnen uit ons assortiment. Bestelden 1000 50ml flesjes en desinfecteerden die in de oven. Vulden handmatig alle 1000 flesjes. Voorzagen alle flesjes van een etiketje. Bezorgden of verzonden die naar 51 enthousiaste medeproevers. Op zaterdagavond 16 en zondagmiddag 17 mei planden we via Zoom een online meeting, waaraan uiteindelijk in totaal ca. 30 klanten met partners of vrienden deelnamen. Best spannend, want het was voor ons een geheel nieuwe manier om met elkaar te communiceren en samen wijn te proeven. We kregen leuke berichten van mensen die voor hun computer klaar zaten om deel te nemen. Aan het eind hadden we voor iedereen nog een leuke verrassing, want vanuit Piemonte, Italië kwam Giorgio Forno van het gerenommeerde wijnhuis Il Falchetto erbij en samen met hem proefden we de Barbera d'Asti Superiore Lurëi 2017. Wat een ongekende mogelijkheden biedt deze gekke Corona-tijd. De reacties waren heel positief, dus we zullen hier zeker mee doorgaan, zolang persoonlijk contact niet verstandig is. Maar er gaat toch niets boven een gezellige middag wijnproeven op een boot op de Rijn en we hopen van harte dat we dat volgend jaar weer kunnen doen. Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemMichel, Marja, Mariska en HarmAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220  
Lees meer

Wat eet jij met Pasen?

do 9 april 2020
Henri Bloem Arnhem
Asperges met zalm uit de oven, hollandaise saus en een gepocheerd ei 1 kg asperges en een snufje zout500 gram zalm met huid aan 1 stukboter om schaal in te vettencitroen in schijfjespeper en zoutgrote hand zeekraal30 gram roombotervoor hollandaise saus: 100 gram roomboter1 grote eidooier of 2 kleintjestheelepel citroensap en theelepel water, snufje zoutvoor gepocheerd ei: superverse eieren (voor de zekerheid 1 extra als er eentje mislukt) Asperges: Schil ongeveer een kilo asperges rondom en snij het harde kontje eraf. Leg de geschilde asperges plat in een pan of als je een aspergepan hebt dan gebruik je die uiteraard maar anders volstaat een brede pan waar de asperges plat in kunnen liggen. Giet koud water op de asperges totdat deze net onder staan en voeg wat zout en suiker toe.Leg nu een schone theedoek op de asperges en druk een beetje aan zodat de asperges goed afgedekt zijn door de natte theedoek. Zet nu het vuur onder de pan aan en breng de asperges aan de kook. Zet het vuur iets lager en laat doorkoken voor 1 minuutje. Zet dan het vuur uit en laat de asperges in het kookvocht afkoelen en schep ze daarna voorzichtig uit de pan met een schuimspaan. Als ze uitgelekt zijn leg je ze op je bord. Zalm uit de oven: Zalm uit de oven, voor 4 personen, ongeveer 500 gram, aan 1 stuk met huid er nog aan.  Oven voorverwarmen op 190 graden, ovenschaal invetten, bodem met citroenschijfjes bedekken, zalm er bovenop (met huidkant op de citroen), wat peper en zout en ongeveer 15 min in oven (nog beetje roze van binnen). (Geen zin om zelf de zalm klaar te maken? Bij de Zilte Zeemeermin in de Steenstraat hebben ze heerlijke huisgerookte zalm die hier ook fijn bij kan.) Hollandaise saus: Zo maak je hollandaisesaus in één minuut Deze hollandaisesaus maak je met behulp van een staafmixer in een minuutje. Helemaal foolproof. Yes, zo kan het ook! Smelt 100 gram boter in een pannetje totdat het helemaal gesmolten en goed heet is, maar niet bruin. Giet de gesmolten boter in een schenkkannetje (bijvoorbeeld een maatbeker met schenktuit).Doe 1 grote eidooier of 2 kleine eidooiers (op kamertemperatuur) in de hoge beker van je staafmixer.Voeg een theelepel water, wat citroensap (of azijn) en zout toe. Zet je staafmixer erin en zet hem aan.Vervolgens giet je, met de blender aan, super langzaam de gesmolten hete boter erbij, in een heel langzame straal. Niet te snel gieten! Langzaam zal de saus dikker worden.  Dit werkt overigens ook in een blender. Je hebt er dan wel eentje nodig die constant op lage snelheid ‘draait’, met een dekseltje waar je doorheen kunt gieten. Bron: Culy.nl Gepocheerd ei: Makkelijk een ei pocheren doe je zo: Breng een ruime pan water tegen de kook aan; er zijn nu kleine bubbeltjes te zien (géén grote!). Maak een draaikolk in het water, door met een lepel snelle, grote rondjes door de pan te draaien. Deze draaikolk zorgt ervoor dat het ei bij elkaar blijft. Breek het ei in het midden van de draaikolk. Wacht 3 tot 5 minuten: 3 minuten voor een zacht eitje, 5 minuten voor een hard eitje. Schep het ei uit het water met een schuimspaan en laat het op een stukje keukenpapier uitlekken.Klaar om op te eten!  Tips voor een perfect gepocheerd ei. Wil het toch nog niet helemaal lukken met het pocheren? Lees snel deze tips voor het perfecte gepocheerde ei.  Gebruik superverse eieren, dat is al de helft van het werk! Bij verse eieren zit het eiwit steviger om het eigeel en gaat pocheren duizend keer makkelijker. Zorg ervoor dat het water niet hard aan het koken is. Door het harde borrelen van het water is het nog moeilijker om het ei bij elkaar te houden. Een beetje smokkelen mag! Gebruik een stukje plasticfolie of een boterhamzakje als hulpmiddel. Besmeer het zakje/plastic met een beetje olijfolie en breek hier één ei in. Knoop het ei zo strak mogelijk dicht en laat het ei-bundeltje in het water zakken. Zo kan je gemakkelijk meerdere eieren tegelijk pocheren! Om het ei goed bij elkaar te houden, zou je ook een theezeefje kunnen gebruiken. Breek het ei in het theezeefje en laat deze langzaam in het water zakken. Zo krijg jij, met een klein beetje hulp, het perfecte gepocheerde ei. Opmaak: Voor de garnering en bite, handje zeekraal kort blancheren (2 min in kokend water) uit laten lekken in vergiet en paar minuten aanzetten met roomboter op laag vuur.  Serveren op een grote schaal, eerst asperges erop, zalmstuk er naast of bovenop, saus ruim er overheen gieten, afmaken met wat zeekraal. Iedereen apart op het bord het eitje erbij geven, die moet zo uit de pan op je bord.   Wij wensen u heel gezellige paasdagen! Michel, Marja, Mariska en HarmWijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220
Lees meer

De glimlach blijft, alleen moet hij een grotere afstand overbruggen.

wo 8 april 2020
Henri Bloem Utrecht
Gelukkig mag onze winkel in deze roerige tijden gewoon open blijven. Hieronder een korte uiteenzetting over hoe wij omgaan met het ‘nieuwe winkelen’ in deze coronaperiode en hoe u ons kunt helpen om het voor iedereen zo veilig mogelijk te houden. We begrijpen natuurlijk dat u in deze periode, die u veelal thuis doorbrengt, graag een heerlijke fles wijn wilt blijven drinken. En wij willen die dolgraag blijven leveren. Dat doen we door tijdens onze reguliere openingstijden gewoon open te zijn en door (bijna) dagelijks gratis te bezorgen, danwel uw bestelling door PostNL te laten leveren. Wij en u houden ons aan de 1,5 meter afstand en er mogen maximaal 3 klanten tegelijk naar binnen. Om het risico van besmetting tot een minimum te beperken vragen wij u vriendelijk, om uw bestellingen door te bellen (030-2331142), te mailen of rechtstreeks via onze webshop te plaatsen. Uw bestelling afhalen blijft natuurlijk ook een optie.    Hoewel het volledig tegen onze principes van gastvrijheid en gezelligheid indruist, vragen wij u bij uw bezoek aan onze winkel daarom om alléén te komen. Wij verwachten dat u daar begrip voor zult hebben, evenals voor het feit dat de contactmomenten misschien wat korter zullen zijn dan u van ons gewend bent, dus: De glimlach blijft, alleen moet hij een grotere afstand overbruggen. Ons meest verse aanbod staat op onze website: Tot slot: we hopen natuurlijk van harte dat het Corona-virus u bespaard blijft, of dat het u in het ergste geval slechts in lichte mate treft, maar we hopen ook dat u de komende tijd gewoon uw vertrouwde wijn van Henri Bloem blijft drinken, en dat we er met elkaar het beste van maken om deze zeer ingrijpende crisis het hoofd te bieden. Dus kijk ook eens rond op onze website www.henribloem.nl en SHOP BEWUST, MAIL GERUST! Veel sterkte de komende tijd en maak het thuis dan maar extra gezellig! Met een hartelijke groet, Inno, Edwin, Joke en Pierre Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht Adriaen van Ostadelaan 12 | 3583 AL UTRECHT | T: 030-2331142 utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl   
Lees meer

Uit en thuis, thuis en toch uit: proefpakket Arnhemse Horeca!

ma 30 maart 2020
Henri Bloem Arnhem
  Nu de horeca vanwege het Corona-virus volledig op slot zit, hebben wij een wijnpakket samengesteld van onze populairste wijnen die u normaliter in de diverse Arnhemse horecagelegenheden kunt bestellen. Stuk voor stuk toppertjes, die u, als alles achter de rug is, zeker eens in de diverse zaken moet gaan proeven met een bijpassend gerecht of borrelplank.   Barley's - Coto de Hayas tinto Bomboca - Caves de Pegões Syrah Café Meijers - La Colombette Sauvignon Blanc Focus Eten en Drinken - Prechtl Grüner Veltliner Classic Grand Café Aan de Beek - Pascual Toso Malbec Hotel Haarhuis (Perron 5) - Coto de Hayas Verdejo La Cannette - Tempo al Vino Primitivo Lemon Grass (Oosterbeek) - Tempo al Vino Negroamaro Selection Pannekoekhuis Schaarsbergen - La Colombette Grenache rosé Restaurant De Tijd (Wolfheze) - Villa Fiore Pinot Grigio Urban Chef - Avaniel tempranillo Zilte Zeemeermin - Contini Pariglia   Om het horecagevoel thuis te beleven bieden wij u dit proefpakket aan van € 83,80 voor € 74,95. Sommige restaurants bieden deze dagen een afhaalservice, zodat u nu al van de heerlijke combinaties kunt genieten.   En ook dit proefpakket brengen we natuurlijk graag weer gratis bij u thuis, bestellen kan door een mail te sturen naar arnhem@henribloem.nl, want: Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemMichel, Marja, Mariska en HarmAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220
Lees meer

Maatregelen Corona-crisis per 23 maart 2020

ma 23 maart 2020
Henri Bloem Arnhem
Beste wijnliefhebbers, Waarschijnlijk heeft ook u de persconferentie gezien met de aangescherpte maatregelen die de regering heeft afgekondigd. Ook voor onze winkel heeft dat de nodige consequenties, nl: Yes! We mogen gewoon openblijven; Maar we moeten ons aan de 1,5 m. afstand houden; Dus mogen er nog maar 3 personen tegelijk naar binnen.   Maar we begrijpen natuurlijk dat u in deze maanden, die u veelal thuis doorbrengt, graag een goed glas wijn wilt blijven drinken, en wij willen die wijn dolgraag blijven leveren dus met elkaar gaan we deze tijd goed doorkomen. Hoe? Door de hele week gewoon open te zijn; Door dagelijks gratis te bezorgen.   Om het risico van besmetting tot een minimum te beperken vragen wij u vriendelijk, maar dringend om uw bestellingen door te bellen (026-4455220), te appen (06-21816129) of te mailen (arnhem@henribloem.nl). We bezorgen bijna dagelijks in en om Arnhem, en brengen uw wijn in principe tot aan de voordeur. Op uitdrukkelijk verzoek zetten wij het ook in uw kelder, maar vragen u daarbij wel om de voorgeschreven afstand van 1,5 meter te respecteren. Woont u verder weg, dan is de verzending gratis, ongeacht het bedrag.   Toch gezellig zelf naar de winkel komen? Van harte welkom natuurlijk, maar ook daar moeten wij, in uw en ons belang, de afstand van 1,5 m. echt in acht nemen. Hoewel het volledig tegen onze principes van gastvrijheid en gezelligheid indruist, vragen we u daarom om alléén te komen. Wij verwachten dat u daar begrip voor zult hebben, evenals voor het feit dat de contactmomenten misschien wat korter zullen zijn dan u van ons gewend bent, dus: De glimlach blijft, alleen moet hij een grotere afstand overbruggen.   Onze openingstijden blijven ongewijzigd, waarbij opgemerkt dat de ochtenduren veelal wat rustiger zijn. Misschien iets om in gedachte te houden.   Helaas moeten we al onze geplande activiteiten, zoals cursussen, workshops en de voorjaarsproeverij tot nader order opschorten, en ook zal er op zaterdag even niets te proeven zijn, maar daar vinden we vast wel wat op. Zelfs onze kleinste gasten hebben het moeilijk, want de grabbelton is tijdelijk verdwenen.   Tot slot: we hopen natuurlijk van harte dat u bespaard blijft voor het Corona-virus of dat het u in het ergste geval slechts in lichte mate treft, maar we hopen ook dat u de komende maanden gewoon uw vertrouwde wijn van Henri Bloem blijft drinken, en dat we er met elkaar het beste van gaan maken om deze zeer ingrijpende crisis het hoofd te bieden.   Dus kijk ook eens rond op onze website www.henribloem.nl en SHOP BEWUST, MAIL GERUST!   Veel sterkte de komende tijd en maak het thuis dan maar extra gezellig! Met een hartelijke groet, Marja, Michel, Mariska en Harm   Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem   | 026-4455220 | Whatsapp (06) 21 81 61 29  
Lees meer

Michel's Wijn van de Maand Maart 2020

do 5 maart 2020
Henri Bloem Arnhem
Prahova Valley, Feteasca Neagra, Roemenië (Lekker vol, maar niet zwaar!)  Het verhaal gaat dat Dionysos, de God van de wijn, in Roemenië geboren moet zijn, omdat dit land in vroeger tijden veel meer wijnbouw had dan Griekenland. Of dat waar is kunnen we helaas niet meer traceren, maar feit is wel dat Roemenië na een dipje in de 20ste eeuw, weer helemaal op de weg terug is. Zowel lokale als internationale druiven gedijen er prima, niet in de laatste plaats vanwege het gunstige klimaat. Neem nou bij voorbeeld deze Feteasca Neagra, wat je vrij kunt vertalen als “de zwarte maagd”. En maagdelijk is ze: een frisse stijl rode wijn uit de zuidelijke regionen van het land, om precies te zijn: van de heuvels van Muntenia. Het klimaat is daar continentaal, wat betekent dat de zomers er erg warm zijn, de herfst lang en de winters best koud. Door de tamelijk hoge ligging van de wijngaarden (tot wel 550 meter) is het verschil tussen dag- en nachttemperatuur er aanzienlijk, wat goed is voor de ontwikkeling van de druiven. De ondergrond, die voornamelijk uit roodbruine kalksteen bestaat, is rijk aan ijzer en calcium.  Deze rode wijn wordt voor 100% geperst uit de lokale druivensoort Feteasca Neagra, die dus op het punt staat om veroverd te worden, maar ook in ons land nog niet heel bekend is. Zij vindt haar oorsprong in Roemenië, maar komt voor in Hongarije en Moldavië. De overwegend flinke trossen druiven geven een medium volle wijn, die kruidig maar niet al te droog is. In Roemenië vind je de meeste aanplant in het zuiden.  Proefnotitie: Robijnachtige kleur, volle, uitnodigende geur van zwarte bessen met een hint van mint. In de smaak het zachte, rijpe fruit van pruimen. Klein tikje restzoet is aanwezig, en doet in de verte denken aan Negroamaro. De afdronk is vol en fruitig.    Druivensoort: Feteasca Neagra  Alcoholpercentage: 13%  Lekker bij: lichte stoofgerechten, carpaccio, pizza Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220      
Lees meer