Submenu

Blog

Nieuwsbrief september 2020

di 1 september 2020
Henri Bloem
De vakantie periode is weer voorbij en september is weer gestart. Speciaal voor deze Henri Bloem nieuwsbrief is er weer een prachtige selectie wijnen voor u om te proberen.  Lees het hier!   Verliefd op het Landschap Het landschap van Catalonië is verbluffend mooi. Ruige rotspartijen worden afgewisseld met glooiende panorama’s van cipressen en charmante boerderijtjes. Als je vanaf de beroemde Costa Brava (‘Ruige Kust’) een uur landinwaarts rijdt, kom je in het relatief onbekende wijnbouwgebied Costers del Segre. Juan en José María Porcioles-Buixó zijn al hun hele leven verliefd op dit stukje van Spanje. Tussen de olijfbomen en de schapenboerderijen kochten zij in 1992 een landgoed, dat met behulp van familie en vrienden werd ingericht als wijngaard. Finca Costers del Sió was een feit. Het ontzag voor de natuur klinkt door in alle beslissingen die het echtpaar neemt bij het maken van de wijnen. Het hele wijnmaakproces verloopt op biologisch-gecertificeerde en organische wijze. José María benadrukt de speciale relatie die zij heeft met het land: ‘Wij zorgen voor onze wijngaarden als voor het meest kostbare juweel; het juweel dat zijn beste vruchten zal dragen in de vorm van wijn.’  Costers del Segre De oorsprongsbenaming D.O. Costers del Segre bestaat sinds 1988 en behoort tot de nieuwe garde onder de Spaanse wijnbouwgebieden. De wijnen zijn bijna allemaal blends van inheemse en Franse druivenrassen. Ze zijn gemaakt om tegemoet te komen aan de smaak van de hedendaagse wijndrinker: drinkbaarheid, balans en souplesse staan centraal. De hoge ligging, het continentale klimaat en een ondergrond met veel leem dragen bij aan wijnen die een fris en elegant karakter hebben.   Costers del Sió Petit Siós Blanco 2019 Een aromatisch bouquet van abrikoos, steenfruit en bloemen. De wijn heeft een fris bittertje waardoor hij ook na het eerste glas verrassend en uitnodigend blijft.  Bestel nu >>> Costers del Sió Petit Siós Tinto 2018/19 Bramen, pruimen en vanille. Verfijnde zuren zorgen voor structuur en een lengte die verrassend is voor deze prijs. Een vrolijke wijn met een eigen karakter. Bestel nu >>> Costers del Sió Pla del Lladoner 2019 Een elegante, ingetogen neus met ananas, steen- en citrusfruit en mineralen. Een kruidige smaak met iets van lavendel. De afdronk is geconcentreerd, met een aangenaam bittertje en veel fruit. De vatrijping van vijf maanden op de gistcellen (‘sobre lias’) maakt dit een gastronomische wijn met rondeur. Bestel nu >>> Costers del Sió Cau del Gat 2017 Aardse tonen met bessen, munt en enorm kruidig. De smaak is fruitig en speels en zet aan tot een droge, zachte finale. Een droom van een wijn. Bestel nu >>> Costers del Sió Alto Siós 2015 Een intrigerend bouquet van bosfruit, zwarte bessen, laurier, peper en kiezels. Mooi houtgebruik: ceder, leer, een vleug vanille. In de mond is deze wijn vol, pittig maar zacht, en heeft milde, geprononceerde tannines. Een fijne zuurgraad houdt het geheel samen. Bestel nu >>>   Alle Costers del Sió wijnen proberen? Dan is het tijd om het proefpakket van dit mooie wijnhuis te bestellen Bestel nu >>> Niet alle Côtes du Rhônes zijn gelijk geschapen - Domaine de Dionysos De herkomstbenaming Côtes du Rhône is vrij algemeen: het beslaat een groot gebied in de zuidelijke Rhône, en de regelgeving omtrent de productie van de wijnen is minder streng dan in bijvoorbeeld het nabije Châteauneuf-du-Pape. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van Côtes du Rhône-wijnen flink uiteen kan lopen. Zo heb je simpele landwijnen, maar ook bonafide charmeurs zoals La Devèze van Domaine de Dionysos: een heerlijk kruidige en biologische wijn die onmiskenbaar uit de Rhône komt. En dan La Cigalette, haar grote zus, afkomstig uit Cairanne. Cairanne is een gemeente die vroeger onderdeel uitmaakte van de Côtes du Rhône-appellatie. Inmiddels heeft het dorp vanwege zijn unieke terroir een eigen oorsprongsbenaming verdiend: AOC Cairanne. Deze wijnen hebben een geconcentreerde smaak en kunnen zich meten met de grote namen uit de streek. Domaine de Dionysos La Devèze 2017 Een licht-doorschijnende, oranjerode kleur. Zwoel, met medium body. De smaak is kruidig met gestoofd rood fruit en bescheiden tannines. Bestel nu >>> Domaine de Dionysos La Cigalette 2016 La Cigalette laat haar tanden wat meer zien dan haar zusje. Met haar donkere kleur en wilde vegetatie in de neus, is dit op en top Zuid-Rhône. De tannines zijn elegant en brengen de wijn mooi in balans. Bestel nu >>>   Hyper modern en licht verteerbaar - Domaine La Colombette De Franse stad Béziers bevindt zich in het midden van de Languedoc, één van de meest zuidelijke wijnbouwgebieden van Frankrijk. Vroeger maakte men hier boerse, soms moeilijk drinkbare wijnen die vooral door de plaatselijke bevolking werden geconsumeerd. Maar gedurende de laatste decennia is er in de kelders van de Languedoc veel gemoderniseerd. De wijnen worden hier nu bijvoorbeeld vaak vergist bij een gecontroleerde lage temperatuur, wat ze een meer fruitig en sappig karakter geeft. Vincent Pugibet, eigenaar van Bloem-favoriet Domaine La Colombette, gaat nóg verder indie modernisering: hij onderwerpt de ‘gewone’, welbekende rosé van zijn domein aan een proces dat ‘contra-osmose’ heet. Hierbij wordt een deel van de alcohol aan de wijn onttrokken. Het resultaat: Plume, zo licht als een veertje, precies zoals je hem verwacht, maar dan met slechts negen procent alcohol. Dat wordt lekker nazomeren! La Colombette Plume Rosé 2019 De kleur is bleekroze en een beetje oranje. We ruiken peer, meloen, aardbeien en iets mineraals. In de mond is deze rosé mooi droog. Daarnaast is hij licht en erg smaakvol.  Bestel nu >>> Henri Bloem Breda - De top 3 van Tom Leussink Één van de leukste dingen van wijn is dat je altijd je horizon kan blijven verbreden. In dat kader vroegen wij Tom Leussink, vinoloog en eigenaar van Henri Bloem Breda, om zijn top drie in het Bloemassortiment te benoemen. Wij vinden zijn passie voor wijn namelijk enorm aanstekelijk. Het woord is aan Tom: 3. Lafond Tavel Rosé 2019 Het is jammer dat sommige mensen nog steeds geloven in de mythe dat donkergekleurde rosé minder lekker is dan lichte. Deze klassieke Tavel is wat mij betreft al jaren de mooiste rosé in het assortiment van Henri Bloem. De aanzet is heerlijk fris met een hoog smaakgehalte, waarbij de hoofdrol is weggelegd voor het rode fruit. Dit is een serieuze wijn die gastronomisch goed inzetbaar is bij lichte vleesgerechten en stevige visgerechten. Bestel nu >>> 2. Vavasour Pinot Gris 2019 Vavasour is een verrassende producent uit Nieuw-Zeeland. Niet alleen de Pinot Gris (die elders in deze folder wordt besproken) is geweldig, maar ook de fluweelzachte Pinot Noir en de geprononceerde Sauvignon Blanc zijn absoluut het proberen waard. Bestel nu >>>   1. Contini Pariglia 2019 Dit is een heerlijk frisse vermentino uit Sardinië. De wijn kan goed als borrelwijn ingezet worden, maar zeker ook bij gerechten met schaal- en schelpdieren. Een vol frisse wijn met mooie mineraliteit en een intense smaak. Bestel nu >>>   Wie het laatst lacht - Vavasour Toen Peter Vavasour in 1985 begon met de aanplant van zijn wijngaarden, werd hij door andere wijnmakers uit de regio uitgelachen. De locatie die hij had uitgekozen, Awatere Valley in het zuiden van het Nieuw Zeelandse Marlborough, zou te rotsachtig zijn, te droog en misschien ook wel te koel. Maar Peter liet zich niet van de wijs brengen en bleef werken aan zijn droom om op deze plaats een domein te vestigen. In 1989 kwamen de eerste wijnen van Vavasour op de markt, en kregen lovende recensies. Sindsdien worden ze naar vele landen over de hele wereld geëxporteerd en inmiddels zijn er al meerdere producenten actief in dit onherbergzame gebied dat Peter Vavasour op de kaart heeft gezet. Het ruige landschap van Awatere Valley galmt door in de wijnen: ze zijn intens, gestructureerd, en hebben een frisse, minerale toets. De koelte zorgt voor een gelijkmatige rijping van de druiven, met als gevolg een geleidelijke ontwikkeling van complexe aroma’s en smaken. Vavasour Pinot Gris 2019 Voor deze Pinot Gris wordt het fruit van verschillende percelen separaat gevinifieerd, zodat er daarna een ideale samenstelling gemaakt kan worden. Hiervan rijpt 15% op houten vaten en de rest opRVS. Een kraakheldere wijn die zowel rond als levendig is: een zeldzaamheid. Geel fruit, abrikoos en vuursteen. De textuur is fris en heeft een klein vetje. De afdronk, heerlijk rond en sappig, maakt dit een ideale partner voor Aziatische gerechten. Bestel nu >>> Natuurlijk heeft Henri Bloem van al deze prachtige wijnen een proefpakket samengesteld.   Bestel nu >>>   Download hier het PDF bestand van de Henri Bloem Nieuwsbrief van september 2020 
Lees meer

Bloem in Duitsland, juni 2020.

ma 3 augustus 2020
Henri Bloem Arnhem
Het eerste weekend van juli 2020 werd ons (Mariska en Harm) aangeboden om een drietal wijnboeren te gaan bezoeken in Duitsland, een wijn producerend land met zo’n 100.000 hectare aan wijngaarden waar Riesling de belangrijkste druif is. Voor de meeste Nederlanders staat Duitsland echter niet in de top 3 van populairste wijnlanden, dus werd het tijd om een aantal wijnboeren te bezoeken om daar verandering in te brengen en het enthousiasme en de gedrevenheid van die producenten over te kunnen brengen.Dag 1: zaterdag 4 juli 2020 De eerste dag van ons bezoek aan Duitsland stond voornamelijk in het teken van reizen. Na een halve middag in de winkel in Arnhem te hebben gewerkt, vertrokken we naar onze eerste stop, de Pfalz. Ondertussen waren we al door een drietal wijngebieden gereden; de Moezel, Nahe en Rheinhessen. Steeds meer wijngaarden zagen wij om ons heen waardoor wij ook steeds meer in de stemming kwamen. Na een hapje te hebben gegeten in Dirmstein besloten we nog even de wijngaarden rond het dorp te verkennen. Morgen een bezoek aan onze eerste wijnboer:Weingut Rings in Freinsheim. Dag 2: zondag 5 juli 2020, Weingut Rings, PfalzWat is het toch fantastisch om door het glooiende landschap te rijden tussen knusse dorpjes, prachtige wijngaarden en plukjes met bossen. We volgen de Deutsche Weinstrasse naar het Zuiden, op weg naar Freinsheim voor ons eerste bezoek. Hier ontving Simone Rings ons hartelijk bij het oude en oorspronkelijke pand waar de vorige generatie was begonnen met wijn maken. Sinds een jaar hebben zij een ontzettend mooi en modern nieuw gebouw waar de gehele wijnproductie plaatsvindt. Samen met Simone reden wij richting Kallstadt, waar zij hun meeste Grosse Lage wijngaarden hebben. Dit is de Duitse equivalent voor een Grand Cru wijngaard. Prachtig tegen de hellingen van de heuvels gesitueerd liet zij ons deze wijngaarden zien, waar kalkbodems een belangrijke bodemsoort zijn rond Freinsheim en Kallstadt. Ook de verschillen qua bodem, ligging en begroeiing werden zo nog duidelijker. Locatie en afkomst van de druiven is dus ontzettend belangrijk bij dit wijnbedrijf, juist omdat sommige zeer arme bodems weinig voeding geven aan een druivenstok. Als dit het geval is moeten de wortels van de druivenstok nóg dieper de grond in op zoek naar voedingsstoffen, wat kwalitatief hoogstaande en spannende wijnen oplevert. Na een uitgebreide tour samen met Simone door hun wijngaarden was het tijd om de nieuwe locatie van het bedrijf te bekijken. Bij Weingut Rings draait alles om biologische productie van hun wijnen en dat zie je terug in alles. Zo is hun nieuwe bedrijf deels in de heuvel gebouwd zodat zij gebruik kunnen maken van een natuurlijke temperatuurbeheersing. Ook filteren zij hun wijnen niet en maken ze gebruik van de natuurlijke zwaartekracht om hun wijnen te laten rusten. Een ontzettend modern en heel schoon bedrijf dat prachtige wijnen maakt van met name de Riesling en Spätburgunder. Rings maakt eigenlijk geen gebruik van restzoet in hun wijnen, iets wat wel heel erg vanzelfsprekend is voor Duitse wijn. Juist door het steeds warmer wordende klimaat is het voor Rings ook mogelijk om Zuid-Franse rassen te verbouwen zoals Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon, die wij dan ook mochten proeven. Naast de Grosse Lage wijnen maken zij ook rijpe wijnen van andere verschillende wijngaarden. De verschillen zijn dan ook heel goed te proeven en veel van hun wijnen hebben veel potentie om te kunnen ouderen. Weingut Rings maakt wijnen voor liefhebbers van zeer zuivere, maar echt strak droge wijnen zonder restsuiker, die prachtig kunnen rijpen. Na een interessante proeverij gehad te hebben besloten wij in Kallstadt een iets late lunch te nemen, om hierna richting het wijngebied Franken te vertrekken. Onderweg naar onze volgende wijnboer. Dag 3: maandag 6 juli 2020, Weingut Horst Sauer, FrankenMaandag stonden er twee bezoeken op het programma bij twee wijnboeren in twee verschillende wijngebieden. Ook stond deze dag in het teken van Duitslands edele druif, de Riesling. Deze druif staat (ondanks zijn zoete imago) bekend om zijn vrij hoge zuren, en dat bleek ook inderdaad bij veel wijnen zo te zijn. We startten om 10.00 in uur de ochtend in Escherndorf, aan de Main in het wijngebied Franken bij Weingut Horst Sauer. Een ontzettend goede wijnboer die streeft naar perfectie, en dat werd tijdens ons bezoek ook in alles duidelijk. We werden hartelijk ontvangen door een medewerker van Horst Sauer die hier al ruim twee jaar werkzaam was. Na een uitgebreide rondleiding door de kelders en wijngaard was het tijd om uiteraard te proeven. Horst Sauer haalt zijn druiven uit de Grosse Lage genaamd de Lump, een prachtige helling die als een soort amfitheater rond het dorpje Escherndorf ligt. Door deze ligging, de hellingshoek en ook door de locatie vrijwel direct aan de rivier, is deze wijngaard een toplocatie voor zijn druiven. Naast strakdroge Rieslings en Silvaners maakt Horst Sauer ook prachtige edelzoete wijnen die tientallen jaren kunnen rijpen. Hij kan deze alleen maken door de ligging direct aan de rivier wat borg staat voor een perfect microklimaat. Hieruit blijkt dat ligging en locatie een van de belangrijkste factoren zijn voor het maken van topwijnen. De wijngaarden van Horst Sauer liggen op een bodem van voornamelijk Muschelkalk, een bodemsoort die ontzettend oud is, en erg frisse, mineralige wijnen oplevert. Deze typische stijl is erg goed te proeven in zijn Grosse Gewächs wijnen; wijnen van Grand Cru niveau, prachtig droog en met een enorme concentratie. De zoete wijnen van Horst Sauer komen van de Lump wijngaard, die het dichtst bij de rivier ligt. Ze streven naar 4 verschillende zoetheidspredicaten: - Auslese- Beerenauslese- Trockenbeerenauslese- Eiswein De eerste 2 predicaten qua zoetheid zijn vrijwel alleen mogelijk met water in de buurt. Men wil graag een vochtige najaars mist, die samen met zonlicht zorgt voor een edele schimmel op de druiven. Door die schimmel wordt de druif poreus en ontstaat er een bijzondere smaak, juist de smaak die niet vaak voorkomt in wijnen en die edelzoete wijnen van Sauer zo bijzonder maakt! Na een duidelijke rondleiding en veel verschillende wijnen van Horst Sauer geproefd te mogen hebben, besloten we rond 12.30 uur weer in de auto te stappen om richting Rüdesheim am Rhein te vertrekken. Vervolg maandag 6 juli 2020: Bischöfliches Weingut, Rheingau We volgden de rivier de Main die uitmondt in de Rijn, hét belangrijkste element in het wijnbouwgebied de Rheingau. Bij aankomst in Rüdesheim am Rhein werden we verrast door veel bekende wijnboeren die een gebouw ofwel een Vinotheek in dit bekende dorp hebben. Na een korte lunch reden wij naar het klooster dat zich bovenaan de heuvel van Rüdesheim bevindt, waar Bischöfliches Weingut is gevestigd. De oude kerk met authentieke bijgebouwen, een ommuurde wijngaard en de gewelvenkelder passen perfect in dit plaatje: even terug in de tijd! We werden hartelijk ontvangen door Betty, die voorheen bij een Sekthuis werkte, ook in Rüdesheim. Wijn was voor haar geen onbekendheid. Na een korte rondleiding door de kelder en de wijngaard, namen we plaats in het proeflokaal. Alles is hier in stijl, authentiek maar toch ook weer ontzettend modern. Bischöfliches Weingut staat onder bewind van het bisdom Limburg an der Lahn, maar heeft een totaal eigen en moderne manier van werken. Riesling is hun grootste trots, naast prachtige Spätburgunders die zij produceren. Na een aantal bekende wijnen van recente jaargangen opende Betty ook een aantal prachtige oudere wijnen. Zo ook een Riesling uit 2012 en een Spätburgunder uit 2011. Dit toont maar weer aan dat ook droge wijnen met een behoorlijke frisheid en zuren ontzettend lang kunnen rijpen en wat leeftijd met een wijn kan doen. De wijnstijl van de Rheingau staat toch wel bekend om zijn rijpe zuren. Hoewel het bekend is dat Riesling hier de belangrijkste druif is, is het verrassend om te zien hoeveel smaakstijlen deze druif aan kan nemen. Dit komt mede doordat de bodem ook ontzettend divers is qua samenstelling. Van leisteen en klei, tot löss en vulkanische bodems. Hoe steiler de wijngaarden, hoe dieper de wortels moeten zoeken naar voedingsstoffen. Dit komt doordat het vruchtbare aardoppervlakte erg dun is op steile hellingen, een verschijnsel dat je vaak terugziet in dit wijngebied. Ook zijn er wereldberoemde wijngaarden zoals Berg Schlossberg en Berg Rottland, waar ook dit wijngoed een kleine hoeveelheid druivenstokken heeft staan, die zeer geconcentreerde wijnen opleveren. Na een leerzame proeverij, met voor ons ook nieuwe wijnen, besloten we naar het hotel te gaan. Het leuke aan Duitse hotels in wijngebieden is dat het hotel zelf vaak ook wijn produceert, weliswaar in kleine hoeveelheden, maar vaak toch erg goed. Na een typisch Duitse maaltijd zat onze trip naar Duitsland er alweer op. Wij hebben in ieder geval een goed beeld gekregen dat Duitse wijnen niet oubollig, saai of per definitie zoet zijn, maar loepzuiver en mooi droog en je krijgt een ontzettend goede kwaliteit voor de prijs van een fles Duitse wijn. Wij zijn nog enthousiaster geworden dan we al waren! Ook nieuwsgierig geworden? In de winkel hebben we een aantal van deze wijnen staan, dus laat u gerust voorlichten over de verschillende stijlen. Harm en Mariska   Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem   | 026-4455220 | Whatsapp (06) 21 81 61 29                                    
Lees meer

Duitsland, zoals u het nog nooit geproefd heeft!

di 7 juli 2020
Henri Bloem Arnhem
Duitsland als wijnland; het staat bij de gemiddelde Nederlander meestal niet in de top drie van bekende wijn producerende landen. Maakt onbekend ook hier onbemind, of is er sprake van een historisch gegroeid misverstand dat er alleen maar weeïge, halfzoete Moezeltjes vandaan komen? Daar willen we in deze blog graag voor eens en voor altijd een einde aan maken. Want wat een topwijnen komen er vandaan: spannende, mineralige Rieslings, geweldige, karaktervolle Silvaners, maar ook de rode wijnen winnen met het jaar terrein en verdienen het zeker om onder de aandacht gebracht te worden.  We nemen u mee naar drie van ’s lands meest interessante wijngebieden, waar we in de loop der jaren heel goede contacten hebben opgebouwd met een aantal toonaangevende wijnboeren, gepassioneerde mensen, die zich met hart en ziel hebben ingezet om het uiterste te halen uit wat hun wijngaarden te bieden hebben. Met onvermoeibare gedrevenheid en geduld wordt jaar na jaar gestreefd om de oogst van het jaar daarvoor te overtreffen, niet in kwantiteit, maar puur kwalitatief. En dat dat heel vaak lukt bewijzen de vele prijzen en oorkondes die deze boeren in de loop der jaren bij elkaar hebben vergaard, bij één van hen heeft dat zelfs tot de titel “Winzer des Jahres” geleid. Met deze pareltjes in ons assortiment willen we u dus heel graag kennis laten maken. Weingut Rings  We starten in de Pfalz, het op een na grootste wijngebied van de dertien kwaliteitsgebieden die Duitsland rijk is. In het pittoreske plaatsje Freinsheim (één van de 130 wijndorpjes aldaar) maakten we in 2013 voor het eerst kennis met de wijnen van Weingut Rings. Twee broers, Andreas en Steffen, hadden net het stokje overgenomen van vader en wat meteen opviel was hun enorme internationale ervaring. Bij gerenommeerde wijnhuizen over de hele wereld hadden zij het vak geleerd. Was het tot die tijd een gezellig klein familiebedrijf, vanaf het moment dat de nieuwe generatie het voor het zeggen kreeg, werd ambitieus gewerkt aan het naar de top brengen van dit wijnhuis. En dat is ze in relatief korte tijd gelukt. Al vrij snel werden ze toegelaten tot het prestigieuze gezelschap van de VDP, de belangrijkste vereniging van topproducenten. Heel bewust hebben zij van zowel de Riesling als de “Burgunders” (zowel de Weiss-, de Grau- als de Spätburgunder) hun specialiteit gemaakt, maar ook hun Chardonnay geniet grote faam. Respect voor de natuur heeft er al vrij snel toe geleid dat het overgrote deel van hun wijnen het predicaat “biologisch” mag voeren. Hun wijnen zijn van een ongekende zuiverheid. Hier geen restzoet in de Riesling, maar knisperdroge wijnen met een enorme spanningsboog, die je ook terugvindt in de krachtige mineralige Grauburgunder, terwijl de rode Spätburgunders sappig fruit paren aan een lengte zoals je maar zelden tegenkomt. Bisschöfliches Weingut  Dan gaan we naar de Rheingau, het gebied dat door veel wijnkenners als het beste wijngebied wordt bestempeld. Hier speelt, de naam zegt het al, de Rijn een grote rol. Hij loopt hier min of meer van oost naar west, wat de wijngaarden een perfecte ligging t.o.v. de zon verschaft. Steile hellingen domineren het landschap, veel te steil om het land met machines te bewerken, dus de wijnbouw hier is enorm arbeidsintensief. Misschien wel het meest beroemde (en gefotografeerde) dorpje in de Rheingau is Rüdesheim (met zijn toeristische, maar o zo gezellige Drosselgasse). Hier is ook het Bischöfliches Weingut gevestigd, een wijnhuis waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 11e eeuw, waarin de leden van de kerk wijn kregen, als dank voor hun donatie. Dat kwaliteit toen niet de hoogste prioriteit had moge duidelijk zijn. Maar de wijngaarden behoorden tot de besten van de streek, dus de potentie was er toen al. Met de komst van Peter Perabo, die behalve bedrijfsleider ook wijnmaker was, heeft er een definitieve ommekeer plaatsgevonden: rendementen werden drastisch teruggebracht en de focus lag vanaf dat moment op het produceren van topwijnen, zonder daarvoor de hoofdprijs te berekenen. Door de lange historie staan rondom het domein veel oude wijnstokken aangeplant, die, in goede handen, borg staan voor wijnen van hoge kwaliteit. Bovendien rijpen zij nog altijd in de oude vatenkelder van het voormalig klooster uit de 17e eeuw. Als je bedenkt dat 80% van de Rheingau met Riesling is beplant, dan is het logisch dat ook hier deze druif, die wel “de Koning” wordt genoemd, de boventoon voert. Maar onderschat ook de Spätburgunder niet, een prachtige rode wijn met de elegantie die menig Bourgogne naar de kroon stijgt. Weingut Horst Sauer  Tot slot gaan we naar Franken, nog iets oostelijker gelegen dan de voorgaande gebieden. Hier treffen we een man die het karakter heeft van de druiven waar hij het liefst mee werkt: We hebben het over Horst Sauer en zijn favoriete druif, de Silvaner. In eerste instantie lijkt hij wat gereserveerd en zelfs een beetje terughoudend. Maar leer je hem beter kennen, dan ontdek je onverwachte kanten: een openheid en een absolute wil om het je naar de zin te maken. Tot zover de vergelijking. Horst is een uiterst bevlogen wijnmaker, die de natuur dankbaar is dat hij de kans krijgt om met zulke mooie druiven te werken van zo’n topwijngaard. Want dat is de Eschendorfer Lump, waar de meeste van zijn druiven groeien. Als een soort holle spiegel ligt deze wijngaard in een steile bergkom, waardoor de zon de hele dag op de druiven reflecteert, de ideale omstandigheden voor topwijnen. Het is dan ook zijn eer te na om er het beste resultaat mee te bereiken. Tegenwoordig doet hij dat samen met zijn dochter Sandra, die in de voetsporen van haar vader treedt en met respect voor de natuur de 18,5 ha. wijngaard bewerkt. Hoewel de Silvaner hier dus de belangrijkste druif is, doet ook hier de Riesling en de rariteit Blauer Silvaner het uitstekend. En dat allemaal gebotteld in de voor het gebied zo typerende Bocksbeutel, de platte fles (die in vrijwel geen enkele koeler past). Maar ja, Horst Sauer woont dan ook niet voor niets in de Bocksbeutelstrasse nr. 14.  Als u zichzelf, na al deze prachtig droge wijnen geproefd te hebben, eens wil trakteren op iets prachtig zoets, dan heeft Horst Sauer ook een schitterende Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en zelfs een Eiswein in het assortiment. Niet goedkoop, maar je bent een ervaring rijker, die je niet snel meer zal vergeten. Wil je de wijnen van deze prachtige Duitse wijnbedrijven eens proeven? De hele brochure kun je hier downloaden. Michel, Marja, Mariska en HarmWijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem   | 026-4455220 | Whatsapp (06) 21 81 61 29          
Lees meer

Voorverkoop Bordeaux 2019

do 2 juli 2020
Henri Bloem
Het is weer de tijd van het jaar! De voorverkoop Bordeaux 2019 is gestart. Alle jaargangen in Bordeaux zijn uniek, dat maakt dit zo’n speciaal gebied. Maar dit jaar was ook op een andere manier speciaal: vanwege de Corona-crisis gingen de voorjaarsproeverijen bij de chateaux niet door. Gelukkig heeft Henri Bloem goede betrekkingen in Bordeaux en kregen wij veel proefmonsters toegestuurd. Zodoende hebben wij ook dit jaar een mooie ‘En Primeur’-folder kunnen samenstellen met gedetailleerde proefnotities en informatie over de wijnen. Dit keer moesten de wijnen helemaal voor zichzelf spreken. En dat hebben ze gedaan! Bordeaux 2019 voorverkoop 'Un Miracle' Het is bijna niet te geloven: in Bordeaux volgt het ene topjaar het andere op. Zo is ook de jaargang 2019 weer een plaatje. De wijnen onderscheiden zich door hun uitzonderlijke balans tussen kracht en fijnzinnigheid. Droogte leek tot drie keer aan toe een probleem te worden, maar de oogst werd telkens door miraculeus getimede regenbuien gered. En dankzij het lange groeiseizoen hebben de druiven lang de tijd gehad om complexe smaken te ontwikkelen. Het groeiseizoen Vanwege de zachte winter kwam de vruchtzetting al vroeg in 2019. Februari en maart waren erg droog, waardoor de regenachtige periodes tussen april en half juni als geroepen kwamen. Vanaf juli werd het warmer en ook droger. Een broodnodige regenbui eind juli leidde een droge periode in die tot eind september zou duren. De bodem, en dan met name de kiezelbodem in de Médoc, was behoorlijk uitgedroogd. In de derde week van september was het grootste deel van de merlot al zeer rijp en soms zelfs té geconcentreerd. De rijping van de cabernet sauvignon dreigde te stagneren vanwege droogtestress. Beide druiven smeekten om een regenbui, die op 22 september eindelijk kwam. De timing van deze regen was volgens de plaatselijke producenten niets minder dan ‘un miracle’: ‘vaak worden we gered ván de regen, maar in 2019 werden we gered dóór de regen’. De oogst Gezien de goede weersomstandigheden na de regen in september kon de oogst ‘à la carte’ plaatsvinden: de fenolische rijpheid van de druiven werd herhaaldelijk getest en het fruit kon op het moment van de gewenste rijpheid geplukt worden. Voor de merlot was dat voornamelijk eind september, voor de cabernet was het vooral in de eerste twee weken van oktober. De druiven waren klein, omwille van de eerdere droogte, en het sap was daardoor zeer geconcentreerd. Wat wit betreft werd de sauvignon blanc grotendeels eind augustus geoogst, en de sémillon eind september, allebei met perfecte rijpheid. De stijl In de wijnwereld vindt sinds enige tijd een verschuiving plaats: er is een toenemende vraag naar wijnen die ook op ongere leeftijd al goed drinkbaar zijn. In Bordeaux geeft men gehoor aan dit verzoek door, onder andere, koude schilweking toe te passen. Bij dit proces worden er wel kleur en aroma’s onttrokken aan de druiven, maar blijven de hardere tannines achter in de most. In het geval van 2019 resulteert deze aanpak in zwoele wijnen die na enkele jaren in de kelder al heel toegankelijk zullen zijn. De wijnen hebben echter nog steeds het Bordeauxe rijpingspotentieel, waarbij fruitigheid langzaamaan plaatsmaakt voor de complexe hartige en aardse tonen die zo kenmerkend zijn voor de streek.  De kwaliteit  De vroege vruchtzetting had als voordeel  dat het groeiseizoen langer was dan gebruikelijk, waardoor de druiven meer tijd hebben gehad om complexe smaken en structuren te ontwikkelen. De consistentie in kwaliteit is in 2019 uitzonderlijk: zowel de grote namen als de kleinere chateaus hebben verbluffende wijnen geproduceerd. De rode wijnen over de hele linie kenmerken zich door een balans tussen kracht en sierlijkheid, met zeer prominent fruit. De droge witte wijnen zijn opgewekt, levendig en weelderig rond. Ze  zullen vanwege hun rijpheid nog vele jaren bewaard kunnen worden. De edelzoete wijnen uit Sauternes en Barsac waren het meest uitdagend om te maken in 2019. Hier viel meer neerslag, waardoor de magische ‘pourriture noble’ een uitdaging bleek. Het oogsten was lastig in het regenachtige najaar en er moest streng geselecteerd worden. De wijnen zijn prachtig, maar minder talrijk dan in voorgaande jaren.   Download hier de volledige brochure >>>
Lees meer

Nieuwsbrief juli 2020

wo 1 juli 2020
Henri Bloem
Het is alweer midden in zomerperiode en zoals u gewend bent heeft Henri Bloem een nieuwe editie van de nieuwsbrief. Ga met ons mee naar de natuur en figuurlijk weer op reis. Veel leesplezier   Domaine Moulinier – Luisteren naar de natuur Vader Guy en zoon Stéphane Moulinier zijn vierde en vijfde generatie wijnmakers van het gelijknamige Domaine Moulinier. Guy leerde Stéphane al op jonge leeftijd dat de beste wijnen worden gemaakt door zo min mogelijk in te grijpen in de wijngaard. De druivenstok zoekt dan een natuurlijke staat van harmonie met natuur en klimaat, wat wijnen oplevert die typerend zijn voor hun plaats van herkomst. In het geval van Moulinier, in Saint-Chinian (Languedoc), zijn dat zonnige wijnen met veel concentratie en intensiteit.   Koop nu  Moulinier Le Rosé >>> Koop nu Moulinier Tradition Rouge >>>   Tintelend Itliaans – Cantina Colli del Soligo Col de Mez Cantina Colli del Soligo is een coöperatie in Valdobbiadene, midden in het hart van het oorspronkelijke herkomstgebied van Prosecco. De zeshonderd aangesloten wijnboeren streven samen naar het maken van de ideale prosecco: een bruisende, opwekkende zomerwijn met veel smaak en lichtvoetigheid. Met Col de Mez is dat alleraardigst gelukt. En deze vrolijke frizzante heeft slechts 11 procent alcohol, wat hem ideaal maakt voor in de picknickmand of bij de zondagsbrunch.  Frizzante & Spumante Prosecco kent twee varianten: ‘frizzante’ en ’spumante’. Een Prosecco frizzante heeft een druk van maximaal 3 bar. Hij schuimt niet zo hevig en heeft dus geen muselet (champagnesluiting) nodig. In de mond voelt hij tintelend aan. Een spumante heeft, net als champagne en cava, een druk van tussen de 3 en de 6 bar en bruist dus krachtiger. Koop nu Col de Mez Prosecco >>>   Chilenen op het wereld toneel Met maar liefst 347 wijngaarden is De Martino in bijna alle wijnbouwgebieden van Chili actief. Dit maakt het mogelijk om te mixen en te matchen: voor ieder druivenras worden de beste  0mstandigheden gezocht én gevonden. Het is dus weinig verrassend dat De Martino niet alleen in kwantitatief opzicht, maar ook kwalitatief gezien één van de meest vooraanstaande Chileense wijnproducenten is. De ‘347 Vineyards’ serie demonstreert de hoge, constante kwaliteit die bereikt kan worden met zo’n groot aantal wijngaarden tot de beschikking. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding… Breedste wijnland Chili is na Argentinië de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika. Het land heeft een vreemde geografische vorm: van noord naar zuid is het 4,270 kilometer lang en van oost naar west is het gemiddeld slechts 100 kilometer breed. Toch is de grootste variatie in klimaat en bodemsoorten te vinden op de oost-west oriëntatie, dus tussen de Stille Oceaan en het Andesgebergte. Een populaire grap onder Chileense wijnboeren is dat Chili niet lang, maar breed is. Koop nu De Martino 347 Sauvignon Blanc >>> Koop nu De Martino 347 Syrah >>> Koop nu de Martino Estate Chardonnay >>> Grote jongens In het topsegment van De Martino vinden we een aantal Single Vineyard-wijnen die ieder jaar weer hoge ogen gooien bij de internationale wijnpers. Zo zijn de ’SV’ Chardonnay, Carmenère en ‘Vigno’ (gemaakt van 65 jaar oude carignan-stokken) complexe, serieuze wijnen van statuur. Ze worden vernoemd naar de wijngaard waar ze vandaan komen, zijn gemaakt met gevoel voor het terroir en hebben een groot rijpingspotentieel. Bestel De Martino Vigno Old Vine Carignan 2016 (97 Parker punten) >>> Probeer ook eens De Martino Single Vineyard carmenère ‘Alto de Piedras’  2015  (94 Parker punten) >>> Vergeet ook niet De Martino Single Vineyard chardonnay ‘Tres Volcanes’ 2017  (92+ Parker punten) >>> De internationaal bekende wijnschrijver Robert Parker beloont deze wijnen jaarlijks met zeer hoge noteringen.   Domaine Montangeron – Sprookjesachtig In het oosten van Frankrijk, in een glooiend landschap, liggen tien dorpjes met dromerige namen als Saint-Amour en Fleurie. Het gebied is niet zo beroemd als de nabijgelegen Bourgogne, maar daardoor des te charmanter. De wijnboeren zijn er wars van pretentie en de wijnen zijn soms rustiek, maar vooral fruitig en levendig. Welkom in de Beaujolais! Bij Beaujolais denk je al snel aan de ‘En primeur’ wijnen die ieder jaar op de derde donderdag van november op de markt komen. En hoewel deze lichte rode wijnen deel uitmaken van een mooie traditie, moeten ze niet verward worden met de volle, intensere wijnen uit de tien ‘cru’s’ van de Beaujolais. Fleurie, verreweg de beroemdste, staat bekend als de Koningin van de streek, vanwege haar aromatische, fijnzinnige wijnen. Koop nu Domaine Montangeron Fleurie Grand Pré >>>   Ottella - Excentriek en stijlvol Bij Cantina Ottella doen ze het net even anders. Oké, ze maken er heerlijke Luganawijnen die typerend zijn voor deze streek ten zuiden van het Gardameer. Maar daarnaast doen ze iets unieks: ze maken blends die bestaan deels uit de lokale druivenrassen trebbiano di lugana (wit) en corvina veronese (rood, bekend van de Amarone), en deels uit de bekende Franse chardonnay, merlot en cabernet sauvignon. Het resultaat? Excentrieke, stijlvolle wijnen met hier een daar een vleug van herkenning. Ottella maakt haar wijnen met grote zorg: de druiven worden met de hand geplukt en onder gecontroleerde temperatuur vergist, wat de frisheid en het karakter van het eindproduct ten goede komt. Koop nu Ottella Nasomatto >>> Koop nu Ottella Gemei >>>   Download hier de volledige brochure van de juli/augustus acties >>>   Daarnaast heeft Henri Bloem speciaal voor augustus nog een mooie aanbiedingsflyer samengesteld. Download deze hier >>>
Lees meer

Creatief met Corona: eerste online wijnproeverij van Henri Bloem Arnhem.

zo 17 mei 2020
Henri Bloem Arnhem
Wat doe je als je niet samen kunt zijn en toch wijn wilt kunnen laten proeven? Je organiseert de eerste online voorjaarsproeverij voor je klanten. In plaats van met een grote boot de Rijn op te gaan wat we oorspronkelijk gepland hadden en door Corona niet mogelijk was, gingen we online. Maar hoe? We selecteerden 20 heerlijke wijnen uit ons assortiment. Bestelden 1000 50ml flesjes en desinfecteerden die in de oven. Vulden handmatig alle 1000 flesjes. Voorzagen alle flesjes van een etiketje. Bezorgden of verzonden die naar 51 enthousiaste medeproevers. Op zaterdagavond 16 en zondagmiddag 17 mei planden we via Zoom een online meeting, waaraan uiteindelijk in totaal ca. 30 klanten met partners of vrienden deelnamen. Best spannend, want het was voor ons een geheel nieuwe manier om met elkaar te communiceren en samen wijn te proeven. We kregen leuke berichten van mensen die voor hun computer klaar zaten om deel te nemen. Aan het eind hadden we voor iedereen nog een leuke verrassing, want vanuit Piemonte, Italië kwam Giorgio Forno van het gerenommeerde wijnhuis Il Falchetto erbij en samen met hem proefden we de Barbera d'Asti Superiore Lurëi 2017. Wat een ongekende mogelijkheden biedt deze gekke Corona-tijd. De reacties waren heel positief, dus we zullen hier zeker mee doorgaan, zolang persoonlijk contact niet verstandig is. Maar er gaat toch niets boven een gezellige middag wijnproeven op een boot op de Rijn en we hopen van harte dat we dat volgend jaar weer kunnen doen. Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemMichel, Marja, Mariska en HarmAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220  
Lees meer

Wat eet jij met Pasen?

do 9 april 2020
Henri Bloem Arnhem
Asperges met zalm uit de oven, hollandaise saus en een gepocheerd ei 1 kg asperges en een snufje zout500 gram zalm met huid aan 1 stukboter om schaal in te vettencitroen in schijfjespeper en zoutgrote hand zeekraal30 gram roombotervoor hollandaise saus: 100 gram roomboter1 grote eidooier of 2 kleintjestheelepel citroensap en theelepel water, snufje zoutvoor gepocheerd ei: superverse eieren (voor de zekerheid 1 extra als er eentje mislukt) Asperges: Schil ongeveer een kilo asperges rondom en snij het harde kontje eraf. Leg de geschilde asperges plat in een pan of als je een aspergepan hebt dan gebruik je die uiteraard maar anders volstaat een brede pan waar de asperges plat in kunnen liggen. Giet koud water op de asperges totdat deze net onder staan en voeg wat zout en suiker toe.Leg nu een schone theedoek op de asperges en druk een beetje aan zodat de asperges goed afgedekt zijn door de natte theedoek. Zet nu het vuur onder de pan aan en breng de asperges aan de kook. Zet het vuur iets lager en laat doorkoken voor 1 minuutje. Zet dan het vuur uit en laat de asperges in het kookvocht afkoelen en schep ze daarna voorzichtig uit de pan met een schuimspaan. Als ze uitgelekt zijn leg je ze op je bord. Zalm uit de oven: Zalm uit de oven, voor 4 personen, ongeveer 500 gram, aan 1 stuk met huid er nog aan.  Oven voorverwarmen op 190 graden, ovenschaal invetten, bodem met citroenschijfjes bedekken, zalm er bovenop (met huidkant op de citroen), wat peper en zout en ongeveer 15 min in oven (nog beetje roze van binnen). (Geen zin om zelf de zalm klaar te maken? Bij de Zilte Zeemeermin in de Steenstraat hebben ze heerlijke huisgerookte zalm die hier ook fijn bij kan.) Hollandaise saus: Zo maak je hollandaisesaus in één minuut Deze hollandaisesaus maak je met behulp van een staafmixer in een minuutje. Helemaal foolproof. Yes, zo kan het ook! Smelt 100 gram boter in een pannetje totdat het helemaal gesmolten en goed heet is, maar niet bruin. Giet de gesmolten boter in een schenkkannetje (bijvoorbeeld een maatbeker met schenktuit).Doe 1 grote eidooier of 2 kleine eidooiers (op kamertemperatuur) in de hoge beker van je staafmixer.Voeg een theelepel water, wat citroensap (of azijn) en zout toe. Zet je staafmixer erin en zet hem aan.Vervolgens giet je, met de blender aan, super langzaam de gesmolten hete boter erbij, in een heel langzame straal. Niet te snel gieten! Langzaam zal de saus dikker worden.  Dit werkt overigens ook in een blender. Je hebt er dan wel eentje nodig die constant op lage snelheid ‘draait’, met een dekseltje waar je doorheen kunt gieten. Bron: Culy.nl Gepocheerd ei: Makkelijk een ei pocheren doe je zo: Breng een ruime pan water tegen de kook aan; er zijn nu kleine bubbeltjes te zien (géén grote!). Maak een draaikolk in het water, door met een lepel snelle, grote rondjes door de pan te draaien. Deze draaikolk zorgt ervoor dat het ei bij elkaar blijft. Breek het ei in het midden van de draaikolk. Wacht 3 tot 5 minuten: 3 minuten voor een zacht eitje, 5 minuten voor een hard eitje. Schep het ei uit het water met een schuimspaan en laat het op een stukje keukenpapier uitlekken.Klaar om op te eten!  Tips voor een perfect gepocheerd ei. Wil het toch nog niet helemaal lukken met het pocheren? Lees snel deze tips voor het perfecte gepocheerde ei.  Gebruik superverse eieren, dat is al de helft van het werk! Bij verse eieren zit het eiwit steviger om het eigeel en gaat pocheren duizend keer makkelijker. Zorg ervoor dat het water niet hard aan het koken is. Door het harde borrelen van het water is het nog moeilijker om het ei bij elkaar te houden. Een beetje smokkelen mag! Gebruik een stukje plasticfolie of een boterhamzakje als hulpmiddel. Besmeer het zakje/plastic met een beetje olijfolie en breek hier één ei in. Knoop het ei zo strak mogelijk dicht en laat het ei-bundeltje in het water zakken. Zo kan je gemakkelijk meerdere eieren tegelijk pocheren! Om het ei goed bij elkaar te houden, zou je ook een theezeefje kunnen gebruiken. Breek het ei in het theezeefje en laat deze langzaam in het water zakken. Zo krijg jij, met een klein beetje hulp, het perfecte gepocheerde ei. Opmaak: Voor de garnering en bite, handje zeekraal kort blancheren (2 min in kokend water) uit laten lekken in vergiet en paar minuten aanzetten met roomboter op laag vuur.  Serveren op een grote schaal, eerst asperges erop, zalmstuk er naast of bovenop, saus ruim er overheen gieten, afmaken met wat zeekraal. Iedereen apart op het bord het eitje erbij geven, die moet zo uit de pan op je bord.   Wij wensen u heel gezellige paasdagen! Michel, Marja, Mariska en HarmWijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220
Lees meer

Uit en thuis, thuis en toch uit: proefpakket Arnhemse Horeca!

ma 30 maart 2020
Henri Bloem Arnhem
  Nu de horeca vanwege het Corona-virus volledig op slot zit, hebben wij een wijnpakket samengesteld van onze populairste wijnen die u normaliter in de diverse Arnhemse horecagelegenheden kunt bestellen. Stuk voor stuk toppertjes, die u, als alles achter de rug is, zeker eens in de diverse zaken moet gaan proeven met een bijpassend gerecht of borrelplank.   Barley's - Coto de Hayas tinto Bomboca - Caves de Pegões Syrah Café Meijers - La Colombette Sauvignon Blanc Focus Eten en Drinken - Prechtl Grüner Veltliner Classic Grand Café Aan de Beek - Pascual Toso Malbec Hotel Haarhuis (Perron 5) - Coto de Hayas Verdejo La Cannette - Tempo al Vino Primitivo Lemon Grass (Oosterbeek) - Tempo al Vino Negroamaro Selection Pannekoekhuis Schaarsbergen - La Colombette Grenache rosé Restaurant De Tijd (Wolfheze) - Villa Fiore Pinot Grigio Urban Chef - Avaniel tempranillo Zilte Zeemeermin - Contini Pariglia   Om het horecagevoel thuis te beleven bieden wij u dit proefpakket aan van € 83,80 voor € 74,95. Sommige restaurants bieden deze dagen een afhaalservice, zodat u nu al van de heerlijke combinaties kunt genieten.   En ook dit proefpakket brengen we natuurlijk graag weer gratis bij u thuis, bestellen kan door een mail te sturen naar arnhem@henribloem.nl, want: Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemMichel, Marja, Mariska en HarmAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220
Lees meer