Submenu

Blog

Vacature: winkelmedewerker

di 13 augustus 2024
Henri Bloem Zwolle
Enthousiaste winkelmedewerker gezocht! Voor onze drukke wijnspeciaalzaak aan de rand van het centrum van Zwolle zoeken wij per direct een verkoopmedewerker voor 4 tot 5 dagen per week.   Ben jij gek van wijn en heb je commercieel inzicht? Dan zijn wij op zoek naar jou!   De functie: jij bent hét aanspreekpunt voor klanten; adviseren over de beste wijn voor dat moment, bij een gerecht of als cadeau / relatiegeschenk. je bent van a tot z mede-verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen van onze winkel. O.a. bezorgen, aanvullen, schoonmaken, maar ook pallets afstapelen en magazijn ordenen etc.    Je bent enthousiast, klantvriendelijk, gedreven en je houdt ervan om in een klein team je handen uit de mouwen te steken. Want werken met wijn is echt niet alleen maar leuke verhalen vertellen; het is veel sjouwwerk en lichamelijk best pittig. Je hebt enige kennis van wijn en vindt het belangrijk je hierin te verdiepen en dit over te brengen aan onze klanten. Je bent creatief, georganiseerd en proactief. Tot slot ben je in het bezit van rijbewijs B en vind je het geen probleem op de zaterdag te werken.    Wat bieden wij jou: werken met de mooiste producten, rechtstreeks afkomstig van de boer een inspirerende omgeving die jouw bestaande plezier in wijn zal vergroten een afwisselende baan waarin je veel vrijheid geniet werken in een gezellig team opleidingsmogelijkheden marktconform salaris   Interesse? Stuur dan snel je CV en motivatiebrief naar via zwolle@henribloem.nl t.a.v. Tjeska Hartman.   Wijnkoperij Henri BloemThorbeckegracht 47 - 48 | Zwollewww.henribloemzwolle.nlzwolle@henribloem.nl038-4217299
Lees meer

Nieuwsbrief November 2023

wo 1 november 2023
Henri Bloem
DE WIJNEN VAN HENRI BLOEM BEKENNEN KLEUR De herfst is in al zijn kleurenpracht uitgekomen: de lucht kleurt anders, de bomen veranderen van tint. De avonden worden langer, intenser. En ook de wijnen van Henri Bloem bekennen kleur. Dat belooft wat.   Chateau de Lastours ‘Gewiegd door de wind, gekleurd door het zachte mediterrane licht’ Château de Lastours is een wijnhuis in de Franse wijnstreek Corbières, gelegen in het departement Aude. Het wijnhuis werd begin jaren 70 opgericht door de familie Allard, die tot op de dag van vandaag eigenaar is. Biodiversiteit is de tweede natuur van de wijnmakers met Stephane Derencourt aan het roer. De schapen lopen in de rondte en zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de wijngaarden. Het is een samenwerking tussen de mensen, dieren en planten. Krachtige, complexe, biologische wijnen, die regelmatig in de prijzen vallen, zijn het resultaat van de inspanningen van het gepassioneerde team. Chateau de Lastours Arnaud de Berre 2019 Deze rode wijn draagt de naam van het gelijknamige riviertje dat door de wijngaarden loopt, dat op zijn beurt is vernoemd naar deMiddeleeuwse ridder Arnaud De Berre. Het is een blend van de druivensoorten syrah, grenache en carignan. De wijn heeft eenrobijnrode kleur en een intense neus met aroma's van rood fruit, kruiden en specerijen. Kenmerken die samen met vlezigheid, sappigheid, hout en rijpe tannines in de smaak terugkomen. Goed inzetbaar bij gevogelte, wild en stoofschotels. bestel Chateau de Lastours Grande Reserve 2018 Dé topwijn van de familie Allard. Het is een blend van carignan, grenache en syrah, die van oude wijnstokken komen. De wijn rijpt nog 12 maanden in nieuwe en oude eikenhouten vaten, gaat ongefilterd de fles in en rijpt dan nog heel mooi door. Dit biologische pronkstuk van de wijnmakers van de Lastours is een krachtige en complexe wijn met aroma's van donker fruit, specerijen en hout. Deze wijn kan prima een stuk rood vlees of een wildschotel hebben. bestel   Garofoli De kunst van het samenzijn Henri Bloem heeft al jaren de wijnen van Garofoli in huis. Het is het oudste en meest bekende wijnhuis in de Marken, Italië. AntonioGarofoli begon in 1871 met een wijnmakerij die regionale wijnen produceerde en verkocht. In 1901 richtte zijn zoon, Gioacchino hetwijnhuis Garofoli op in de buurt van bedevaartsoord Loreto. Na de Tweede Wereldoorlog maakte het bedrijf met de komst van devolgende generaties een enorme groei door. Tot op heden is het wijnhuis in handen van de Garofoli’s en iedere generatie heeft ietsnieuws aan de traditionele vakkennis toegevoegd. Garofoli Podium '30 Years Anniversary' Verdicchio dei Casteli di Jesi 2021 De Podium van Garofoli wordt een van de meest prestigieuze verdicchio’s genoemd. En dat snappen we bij Henri Bloem. De druiven worden handmatig geoogst, gefermenteerd in roestvrijstalen tanks en een jaar gerijpt op de gist waarbij de wijnmaker er regelmatig een ‘slinger’ aan geeft (bâttonage). De smaak van honing, bloesem, anijs en een klein, ziltig botertje geeft complexe en volle indruk met een lange finale.bestel Garofoli Colle Ambro Rosso Piceno DOC 2021 Markant in de Marken, zo kenmerkt de Colle Ambro zich. De druiven, 80% montepulciano en 20% sangiovese worden verbouwd op 200meter boven zeeniveau op een wijngaard in het gebied Ascoli Piceno. De montepulcianodruif gedijt goed op de zanderige kleigrond. Sappig soepel, klein rood fruit, 12 maanden houtrijping en 4 maanden rijping op fles. Deze wijn doet het goed met geroosterd brood en een wildpaté als appetizer bij de open haard en drink je montepulciano en sangioveseer. bestel Bodegas Val De Horna De familie Ramón Reula begon een wijnhuis in 1997 in het dorp Valdehorna in de Spaanse regio Aragón, in het hart van de Ribera delJiloca. Een eeuwenoud maar toch betrekkelijk onbekend wijngebied dat teruggaat tot de Romeinse tijd. De bodem van de wijngaarden is een mix van kalksteen, klei en zand. Het landklimaat is kent warme zomers en extreme winters. Juist daar lag voor de Reula’s de uitdaging. Zij herontdekten de vergeten Parejes-landschappen om de verborgen schatten ‘naar boven’ te halen: die van nieuwe wijnen. Val de Horna El Chiquer Macabeo Old Vines 2021/2022 De elegante wijn van de met de hand geoogste macabeodruiven, heeft een lichtgele kleur met een zweem groen. In de neus ontdek je aroma's van citrus en witte bloemen De smaak is droog met een fris zuurtje en blijft aangenaam lang hangen. Val de Horna El Chiquer Macabeo is elegant en verfijnd en daar wil je het liefst niet al te zwaar bij eten wanneer je je tafelgenoten een glas voorschotelt.bestel Val de Horna El Chiquer Garnacha Old Vines 2020/2021 Rode wijn gemaakt van 100% garnacha-druiven van oude stokken, die afkomstig zijn van oude, biologisch bewerkte wijngaarden in Los Quemados en Cerro Moro. Deze hebben een leisteen, klei- en kiezelbodem. Daar krijg je een complexe, spannende wijn van. Maar wel eentje met de juiste balans tussen zuren en tannines, specerijen, rood fruit en pruimen. Ook galmt hij lekker lang na. En daarom is ie veelzijdig inzetbaar bij diverse gerechten: van licht en plantbased tot zacht vlees en tapas.bestel   Bodegas Sommos Kwaliteitswijnen met een eigen persoonlijkheid Het is een statement die het wijnhuis waarmaakt. Vanuit het hart van Somontano, aan de voet van de Pyreneeën, ligt dit wijnhuis, dat een sterk staaltje architectuur uitstraalt. Zeg maar gerust:een ‘State of Art’. In deze tijd van het jaar, met een gure wind en een fikse regenbuien, laten de duurzaam gemaakte wijnen een heel andere kant van zichzelf zien. Bodegas Sommos bewijst zicheigenlijk het jaar rond. Proef maar!   Sommos Roble Chardonnay Somontano 2022 ‘Veel meer dan een wijnmakerij’, alweer zo’n uitspraak waarmee de wijn aan alle verwachtingen kan voldoen. Want constante vernieuwing in technologie en techniek, 100% chardonnaydruiven, 4 maanden op eigen gisting en houtrijping op eiken vaten. Ja, dan praat je over een chardonnay. De wijn heeft tropisch fruit (mango, ananas), mediterrane kruiden en een lichte toast toets doorde houtrijping. Genoeg sap, romig en een lange, aanwezige afdronk. Ze snappen het bij Sommos. bestel Sommos Crianza Somontano 2019/2020 De wijn De wijn is gemaakt van een blend van cabernet sauvignon, merlot en syrah. De druiven worden handmatig geoogst, gefermenteerd in roestvrijstalen tank en de wijn wordt 6 maanden in Franse eikenhouten vaten gerijpt. Dat levert een wijn met de beloofde eigen persoonlijkheid op: eerst ervaar je zwarte bessen, kersen, cederhout en mokka in de geur. En dan proef je rijp zwart fruit,koffie, vanille, kruidnagel, een pepertje en zelfs een toets van tabak. Een op en top herfstwijn!bestelKlik hier voor de maandfolder van November 2023
Lees meer

Nieuwsbrief Sept 2023

ma 4 september 2023
Henri Bloem
Vakantiesfeer onder de kurk De vakantie is voor de meesten van ons alweer voorbij. Gelukkig zomert het voorlopig nog wel door bij Henri Bloem. Pascual Toso; Passie en kwaliteitDe wijngaarden van Bodegas y Viñedos Pascual Toso liggen op 750 meter hoogte in Maipú Mendoza, Argentinië. De roots van Pascual Toso liggen in Italië. De wijnen van dit huis zijn een verrassende mix: Italiaanse klasse en Zuid-Amerikaanse passie, Franse druivensoorten op Argentijnse bodem en een moderne stijl van wijn maken op traditionele ent geschoeid. Toso Estate Chardonnay 2022Neem de warme dagen, koele nachten, de kennis van wijnmakers Paul Hobbs en Rolando Lupino en je krijgt dit resultaat: tropisch fruit van mango en ananas en licht vanille in de neus en een fris groene appel-zuurtje met een volle, rijke romigheid in de smaak. Toso Estate Malbec 2022De geuren van klein zwart fruit, cacao, koffie en vanille geven al aan dat je met een stevige wijn te maken krijgt. Zachte tannines en een volfruitige, vlezige soepele smaak met een Oriëntaalse kruidigheid. Deze malbec lust iedereen. Koel hem terug naar 16 graden, dat kan ie wel hebben met zijn expressieve fruitigheid Haal jij de BBQ weer even uit het schuurtje? Domaine de la folieteLaat drie gedreven boeren hun gang gaan in een wij ngaard in de Val de Loire en dan gebeurt er dit…Denis Brosseau, Jean Hervout en Eric Vincent tonen respect voor de natuur bij de wijnbouw, het onderhoud van de wijngaarden en het maken van de wijn. Werken volgens ‘Terra Vitis’(duurzame wijnbouw, zorg voor mens en omgeving) is hun overtuiging. Dan komt het wel goed. Dat hun duurzame wijn bij herhaling in de prijzen valt, is het bewijs. Domaine de la Foliette Grains de Folie 2022Verrassing! Door zijn aroma’s van citrus, buxus en vuursteen knipoogt de Grains de Folie ietwat naar een Pouilly Fumé. Hij heeft een aangenaam ‘kruisbessenfris’ zuurtje. Is strak maar heeft body (door toevoeging van de chardonnay druif). De hints van venkel, anijs en een bittertje in de afdronk maken deze wijn echt af. Schenk hem niet al te koud (op 11-12 graden) en laat de aroma’s echt uit je glas je neus in stuiven.   Domaine de la Foliette Muscadet sèvre et Maine Sur Lie Vieilles Vignes 2022De melon de Bourgogne-druif (muscadet) komt van minstens 40 jaar oude stokken en is op eigen gist gerijpt. Nou, dat merk je en proef je. Hij geurt plezierig naar acacia, groene appel, citroenschil, zelfs een beetje kamperfoelie. Door zijn mineraliteit is de wijn in smaak fris, zacht en in afdronk een tikje ziltig. Lekker op een nazomerse avond met een snackje of tapas na het werk.   Cantina KurtatschJe kunt hier niet alleen fantastisch wintersporten. Je haalt er ook nog eens de lekkerste wijnen vandaan. Het “beste van twee werelden” noemen ze dit gebied ook wel. Italië of Oostenrijk, Alto Adige of Süd-Tirol. Dat geldt ook voor Cantina Kurtatsch. Het maakt ons niet uit bij Henri Bloem. Het belangrijkste is dat de wijnproducenten van Kurtatsch hier al sinds de middeleeuwen fantastische wijnen maken. Cantina Kurtatsch is een coöperatie van 190 boeren die gezamenlijk 190 hectare aan wijngaarden bezitten, een verscheidenheid aan terroirs met de gemene deler dat ze allemaal duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. Kurtatsch Hofstatt Pinot Bianco 2022Al 150 jaar wordt de van origine Franse pinot bianco druif op de wijngaarden van Hofstatt verbouwd. Zowel de graniet, leisteen– en vulkanische bodem als het microklimaat (temperatuur- schommelingen in dag en nacht als gevolg van valwinden uit de bergen) brengen de pinot bianco (of weissburgunder) druiven, zoals ze in Zuid-Tirol heten, veel goeds. Het is alsof je real life over de Alpenweide loopt: wilde bloemen, Alpenkruiden, bergappel, citroenmelisse, je ruikt het allemaal in het glas. Je proeft rijpe peer, wat citrus en mineraliteit met toch een mooie zachte afronding door korte houtrijping op grote houten vaten. Mooi als aperitiefwijn maar ook met pasta vongole. Kurtatsch Curtis Merlot-Cabernet 2021De typische bordeauxdruiven, rond 1900 voor het eerst aangeplant, doen het goed in het warme zuidelijke deel van Zuid-Tirol. Deze sappige, volle wijn met veel rood en zwart klein fruit is lekker zacht van smaak door de merlot. De cabernet franc geeft hem een pepertje. Lekker met pasta al ragú. Prima wijn om je tijdens de nazomer alvast voor te bereiden op de komende seizoenen. Domaine de DionysosIn 1980 start André Farjon wijnbedrijven in Uchaux en Cairanne, in het noordelijk gebied van de Vaucluse. Zoon Benjamin en diens goede vriend Dimitri Théodosiou komen er later bij. Alle wijngaarden zijn volledig biologisch. De klei- en leisteenbodem van de heuvelrug La Belvédère en de koude mistralwind zorgen voor karakteristieke, betaalbare wijnen met het biologisch keurmerk. Domaine de Dionysos Côtes du Rhône La Devèze 2020Flora en fauna met rust laten, biologisch te werk gaan, handmatige pluk, dankbaar gebruik maken van de elementen klimaat en bodem. Zo gaan Benjamin en Dimitri te werk. Traditie gecombineerd met moderne technologie. Dat levert ze een soepele wijn op. Met aroma’s van viooltjes en rood fruit. En kruidig, vlezig, fruitig in smaak. Met deze wijn kun je nog even rustig nazomeren. Domaine de Dionysos La Cigalette 2020/2021De familie Farjon produceert in Cairanne een robuuste, biologische krachtpatser onder de naam La Cigalette. De producenten gebruiken grenache, syrah, mourvèdre en carignan. Je ruikt én proeft een pepertje, zoetig, rijp rood fruit, zoethout en specerijen. Allemaal in één wijn. Dat is nogal wat! Daarom kun je hem rustig bij uiteenlopende gerechten drinken, van kaasplank tot paddenstoelen ragoût of tamme eendenborst met rode wijnsaus.    Download hier het PDF bestand van de brochure >>>
Lees meer

Nieuwsbrief juli_augustus 2023

za 1 juli 2023
Henri Bloem
En het werd zomer... Het warme weer heeft in het voorjaar op zich laten wachten maar nu zomert het toch echt flink door in Nederland. Hoge temperaturen vragen om koele wijnen: van crispy fris tot zwoel zoet, van bleekgeel tot intens rood. Met dit vrolijke weer wil je vooral geen keuzestress. En al zeker niet over welke wijn je wil drinken. Laat dat nadenken maar aan Henri Bloem over. Wijnen in deze folder zijn verrassend, gedurfd en perfect passend in het zomerbeeld van 2023. Denk aan een picknick in het park met een koelbox met rosé. De betere BBQ-wijn. Een trendy terraswijn. Of wat dacht je van een weelderige, witte wijn bij een zomerse vrijmibo? Heb je al ruimte in je koelkast gemaakt? Zomers wit Domaine Tariquet Selection Vrijwel elke zomer brengen we deze zomerwijn bij uitstek onder de aandacht, Domaine Tariquet Selection. De familie Grassa weet sinds 2012 keer op keer dé dorstlesser te produceren. En dat doen ze op een duurzame manier met aandacht voor de omgeving. Echt, bij de eerste slok wil je alleen nog maar achterover leunen in je tuinstoel en genieten. De blend van de druivensoorten ugni blanc, colombard, sauvignon blanc en gros manseng geven pure citrus frisheid en een elegante afdronk aan de wijn. Met oesters op crushed ice en een glas Domaine Tariquet begint elk zomerse feestje meteen goed. Door de aanhoudende knisperende bite houdt de wijn zich staande tijdens een lange zomeravond. En met slechts 10,5 % alcohol hou jij het zo’n zelfde avond ook wel vol. Innovatief en Vernieuwend Coto de Hayas verdejo In de Spaanse wijnwereld durven ze te innoveren en te vernieuwen. Kijk maar naar de wijnmakers van Coto de Hayas. In dit wijnhuis (onderdeel van Bodegas Aragonesas) wordt voortdurend  gebalanceerd tussen toegankelijkheid en diepgang. Hierdoor wordt het grote publiek met succes bereikt. Deze verdejo 2022 uit Campo de Borja, ten zuidoosten van Navarra is een voorbeeld van een moderne, witte wijn. Een goede verdejo, zoals deze, herken je aan de geur van citrus (limoen, grapefruit), bloemen en tropisch fruit. De smaak van jong, wit fruit en een hint van sinaasappel maakt hem zonnig en zomers. Zeker als je hem koel drinkt tussen de 6 en 8°C. Picknicken wordt nog leuker met Coto de Hayas in je glas  Zomers rosé Een wijnhuis naar ons hart Het huis Garofoli uit de regio Marken (Marche)in Italië zit diep in ons ‘cuore’. Traditionele vakkennis, innovatieve technieken en inheemse druiven maken de wijnen geheid tot een succes. Daarom houden we bij Henri Bloem zo van Garofoli. Helemaal in de zomer, wanneer Garofoli Kòmaros Rosato zo uit de koelbox in het glas wordt geschonken. Rosé van de Montepulciano-druif geeft klein rood fruit in de neus. Een tikje kruidigheid, hints van noten, aardbei en framboos en ja, zelfs een zweem tropisch fruit komen door in de smaak. Zomergeluk in je glas!  Eye-catcher Pink Colomb Bay rosé Bij de aanblik van deze chique eye-catcher worden je zinnen geprikkeld en wordt je nieuwsgierigheid gewekt. Rosé van Domaine La Colombette in een matglazen fles met glazen dop (vinolok). Wow! Maar ook de inhoud van de fles heeft het wow-effect. De familie Pugibet uit de Languedoc laat kwaliteitsvolle pinot noir van oude stokken in de kelder op lage temperatuur vergisten. Elegante  frisheid en jong fruit in de wijn en een alcoholpercentage van 11,5% zijn het resultaat. Bij het openen van de fles ontsnapt er een zomers sissend geluid. Alsof je de zon in de zee hoort zakken. En wanneer je de wijn schenkt, ruik je meteen vers, rood zomerfruit, Provençaals struikgewas en mineraliteit. Kortom, deze rosé ademt droge, hete zomers.  BBQ-wijnen Niets is zo zomers als een BBQ-avondje met je vrienden en familie. Eerst een vuurtje stoken endan samen een ‘potje koken’. Je kunt het eten zo culinair maken als je wilt. BBQ-wijnen hebben een breed bereik: van wijnen met een hoog pimpelgehalte tot gastronomische high end wijnen. Coto de Hayas Tinto Joven en 1889 Brown Brother Shiraz hebben alle kenmerken van een typische BBQ-wijn. Daarom worden ze hier uitgelicht.  Coto de Hayas Tinto Joven Ook met deze wijn treft de producent van Coto de Hayas doel. Garnacha-druiven worden eerder geoogst dan de syrah-druiven, apart van elkaar gegist en tot wijn gemaakt. Pas na de malolactische omzetting worden beide wijnen met elkaar geblend tot een soepele, rode wijn. Zondoorstoofd fruit komt bovendrijven in geur en smaak. De syrah geeft een kruidige kick aan deze BBQ-allemansvriend. Vergeet je de wijn niet licht te koelen voordat je hem schenkt? Op 15-16 °C is ie namelijk op zijn best.  Brown Brothers 1889 Shiraz John Francis Brown is er vroeg bij. In 1889 koopt hij als broekie van 18 een wijngaard in Milawa,  Victoria in Zuidoostelijke deel van Australië. Hij geeft het bedrijf de naam Brown Brothers en experimenteert erop los met druivenrassen en vinificatietechnieken. Enthousiasme,  tradities en kennis draagt hij over aan de 2e en 3e generatie Brown. Altijd nog worden op de wijngaarden van Victoria de mooiste cépage wijnen geproduceerd. En altijd wordt hier handwerk verricht omdat de druiven en dus de wijnen dat verdienen. Shiraz krijgt body door houtrijping op Amerikaans én Frans eiken. Dat vertaalt zich in peper en bessen in de geur. En in sappig, klein rood- en zwart fruit met specerijen in de smaak. Aangenaam zachte tannines horen er in thuis. Vavasour Buitengewoon Intens  We blijven nog even “Down Under”. Maar dan in Awatare Valley, Marlborough, Nieuw- Zeeland om precies te zijn. Ontdek de wijnen van het huis Vavasour. Pionier Peter Vavasourplant in 1985 zeer succesvol de eerste wijnstokken op 85 hectare grond in een vallei. Hij heeft de wind mee. Nieuwsgierigheid, oog voor precisie en detail en  voortdurende ontwikkeling zijn key bij de Vavasours. De wijnen zijn intens in aroma’s en hebben een spannende complexiteit. Vavasour pinot gris In de Pinot Gris zit een gelaagdheid van smaken. Je treft crispy fruit, met daaronder hints van gember en een aanhoudende, frisse mineraliteit. De afdronk is lang wat typerend is voor al hun wijnen. Luid een zomerse avond in door de pinot gris als aperitief te schenken met een tartaartje van coquilles en limoen-olie. Schenk hem rustig door bij het diner want deze wijn verveelt niet. Hij voegt zich prima bij salades met zeefruit en sushi of andere pittige Aziatische gerechten. Vavasour sauvignon blanc Het kan flink waaien in de valleien van Marlborough. Zou de Sauvignon Blanc wijn daarom zo stuiven in je glas? Deze frisse, vineuze zomerbries heeft hints van verse kruiden, grapefruit, rijpe meloen en abrikoos. Hij houdt zijn exotische frisheid en mineraliteit tot in de finale. Een gevolg van druivenpluk in de koelte van de nacht en gisting op rvs-tanks. Geef ‘m 10°C koelte alvorens je hem drinkt.   Rocim - Authentieke Portugese gastvrijheid en vakmanschap In de regio Alentejo in Portugal, tussen Vidugueira en Cuba omarmen oud en nieuw elkaar. Ervaring en kennis worden ingezet, moderne invloeden niet geschuwd. Oprichter en wijnmaker José Ribeiro Vieira verbouwt, samen met zijn dochter, wijn van zowel rode druiven (2/3) als witte druiven (1/3) op 70 hectare grond. Dit droge, oostelijke deel van Portugal is omringd met glooiend gebergte dat  bescherming tegen de verkoeling van de Atlantische Oceaan biedt. De warmte komt de wijn ten goede. Hier worden veel lokale druiven alsook Franse rassen gebruikt om Alentejo DOP (een beschermde herkomstaanduiding) wijnen te produceren. De opbrengst is bewust laag gehouden om kwaliteit te kunnen garanderen. Proefbaar en merkbaar.  Rocim Goivo Vinho Verde Dit is dus zomer pur sang. Arinto, loureiro, trajaduro, vier lokale druiven propvol aroma van citroen, limoen en mandarijn. Tonen van perzik geven ronding in de smaak. Mineraliteit brengt de juiste tegenhang. Vinho Verde is een uniek product, een voortvloeisel uit de juiste inzet van lokale druiven, de bodemeigenschappen en het specifieke klimaat. Noem hem gerust eigenzinnig. Omarm de zomer met Vinho Verde. Proef de Portugese zomervibes! Herdade do Rocim Mariana Blanco ‘Goodbye, my passion grows at every moment! Oh, how many things I still had to tell you.’ Het zijn de historische woorden die de non en auteur Mariana Alcoforado schreef in brieven aan haar geliefde. Het uitzicht op de toren van het kasteel verderop waar zij verbleef, was de inspiratiebron voor José; reden om zijn wijnen naar haar te vernoemen. De jonge en vrolijke wijn doet als een vroege zomeravond aan. Uitbundige tropische hints en fruitige aroma’s komen extra tot hun recht door een correcte zuurgraad en mineraliteit. Lokale druivenrassen (antão vaz, arinto, alvarinho) bieden frisheid en souplesse aan de wijn. De manier van wijn maken is hier natuurlijk ook debet aan: handmatige pluk, koude schilweking, fermentatie op RVS en 2 maanden flesrijping. Hou je van fris-droog, mineralig en toch soepel? Dan is deze vinho branco de perfecte keuze. Herdade do Rocim Mariana Rosado Touriga Nacional voert de boventoon, Aragonez vult hem aan. De verscheidenheid aan aroma’s in deze jonge wijn van José Ribeiro Vieira is uniek, fruitzinnig. Ook de rosé van Herdade Do Rocim draagt mineraliteit zonder het fruit te overstemmen. Een uitstekende aperitiefwijn, nietwaar? Ontkurk dit zomerse, zalmroze goud. Je zult geen spijt krijgen van deze vondst. Herdade do Rocim Mariana Tinto Vier lokale druivenrassen, handmatig geoogst, rijping op hout. Allemaal in één fles. Als dat geen pittige wijn oplevert? Zwart fruit aroma’s, stevige tannines, kruidige tonen, een goede zuurgraad en weer die mineraliteit die er echt in hoort. Pas op dat ie niet te warm wordt met deze zomerse temperaturen. Hou het hoofd en de wijn koel! Even voorstellen Maak kennis met Marten Harbers. Per 1 maart 2022 het gezicht van Henri Bloem in Groningen. De Vinotheek zit er nu inmiddels 15 jaar en is een vaste waarde geworden voor kwaliteitswijnen in Groningen en omstreken. “Met de overname van de Vinotheek heb ik een echte carrière switch gemaakt. Na een studie neuropsychologie en een promotieonderzoek werkte ik als onderzoeker en in het project management. Naast mijn werk en studie verdiepte ik me al vroeg in de wijn. Zo ging ik na mijn school druivenplukken in Frankrijk en deed ik een wijngaardenierscursus”.  Waarom Henri Bloem? Ik kende de zaak in Groningen al goed vanwege het uitstekende assortiment. Het concept van Henri Bloem als kleinschalige franchise met veel eigen inbreng en zeggenschap van alle eigen ondernemers spreekt mij erg aan. Het feit dat alle Henri Bloem winkels samen het assortiment bepalen en hun wijn direct inkopen bij de wijnboeren zorgt voor een mooie eigen identiteit en garandeert een goed prijskwaliteitsniveau. Ik heb al veel wijnmakers ontmoet op de internationale wijnbeurs ProWein in Düsseldorf. Wat me opviel was dat ik overal met veel enthousiasme werd ontvangen en dat men uitgebreid de tijd nam om alles samen te proeven en mij over hun wijnen te vertellen. Voor mij als  winkeleigenaar is dat zeer belangrijk want dat verhaal deel ik weer met enthousiasme in de winkel. Welke Henri Bloem wijnen zijn absoluut jouw favoriet en waarom? Het is niet makkelijk om drie favorieten te kiezen want ik heb er echt veel meer. Voor nu kies ik drie heerlijke zomerwijnen. Domaine Montmarin Sauvignon Blanc Een prachtige frisse wijn met veel citrus en kruisbes tonen die je glas uitstuiven. Montmarin heeft net zijn transitie naar biologische wijnbouw voltooid en dat proef je in de zuiverheid van de wijnen. Heerlijk voor in de tuin, bij een zomers salade met geitenkaas of gerookte zalm. Domaine Montrose Prestige rosé Prachtige rosé van grenache, syrah en een beetje rolle (Vermentino). De wijn heeft een mooie lichte koper-roze kleur en een goede balans tussen geuren van perzik en fris rood fruit. Fantastisch in de zon of bij de BBQ. Monteabellon Crianza Als laatste zomerwijn een krachtpatser, de Crianza van Monteabellon. Een stevige Spaanse rode wijn boordevol zwart fruit zoals bramen en zwarte bes met een heerlijke kruidigheid door 14 maanden houtrijping. Lekker bij gegrilde groente van de BBQ of een malse steak!  
Lees meer