Submenu

Blog

Nieuwsbrief mei 2021

za 1 mei 2021
Henri Bloem
Henri Bloem laat u onder andere kennis maken met de veelzijdigheid van Duitse Wijn met een minispecial Duitsland en nog veel meer. Duitse wijn: eigentijds, eigenzinnig en loepzuiver Als je het hebt over Duitse wijn, dan gaat het over eigentijdse en eigenzinnige wijn. Het heeft niets meer te maken met de ooit zo populaire, halfzoete Liebfraumilch, vooral bekend bij de iets oudere generatie. Daswar einmal, nu is het fris, strak en vooral loepzuiver wat de klok slaat. En of het nou wit, rood, of rosé is, de kwaliteit is prachtig. Dit komt omdat deze wijnen worden gemaakt door een generatie wijnboeren met lef énkennis. Het zijn jonge leergierige mensen, die hun werkervaring over hele wereld opdoen en daar in de heimat letterlijk de vruchten van plukken. Ook beschikken ze over een uitstekende technologie in de kelders. Het zijntegenwoordig dus juist vooruitstrevende wijnmakers. Hoogste tijd voor een uitgebreide kennismaking bij Henri Bloem wijnhandel. Weingut Künstler Weingut Künstler Riesling Trocken 2019/20 Riesling is dé knuffeldruif van Duitsland. Geen wonder, het is een druif die als geen ander gedijt in het koele, Duitse wijnklimaat. Het is een kameleon op wijnvlak. Er worden strakdroge tot weelderig zoete wijnen vangemaakt en alles wat daar tussenin zit. Deze knisperdroge riesling is zuiver, met tintelend frisse zuren, prikkelende citrus en elegante vlierbloesem. Plus dat vers gesneden groene appeltje en zo’n echte rijpe perzik. Een aangename en gulle wijn, heerlijk bij een gerecht of om zo van te genieten. Weingut Künstler Spätburgunder Rosé 2020 Spätburgunder, zo noemen ze de pinot noir in Duitsland. Naast geweldig rood, maken ze er ook fijne rosé wijnen mee. Sappig, romig en fris, maar met een kruidige, bijna pittige ondertoon. Afgetopt met zomers fruit als rode bes, aardbei en framboos. Uitstekende wijn-spijs match bij een licht voorjaarsgerecht.   Weingut Knab Weingut Knab Weisser Burgunder Endinger Engelsberg Kabinett 2020 Weigut Knab zetelt in Baden, waar de vulcanische bodem en het milde klimaat zeer geschikt is voor ‘burgunder druivensoorten’. Daar maken ze dan ook heerlijke wijnen van. Neem bijvoorbeeld hun weissburgunder. Deze heeft een overtuigend goeie smaak. De aroma’s van limoen, sappige appel en zoete peer zijn duidelijk aanwezig in de mix van bescheiden zuren, dat subtiele bittertje en een opwekkende lik mineraliteit.   Weingut Knab Spätburgunder Endinger Engelsberg Holzfass 2018 Het geheim van deze spätburgunder is de lössbodem met vulkanisch gesteente waar de druivenranken uitstekend op gedijen. Het resultaat: Een verleidelijke geur en een bijzondere mix van frisse en rijpe smaken,concentratie en complexiteit. In de mond is het een komen en gaan van afwisselende sensaties. Van fruitig naar aards, van rijpe bosvrucht tot crèmige karamel. Met tussendoor nog een hint van zoethout. Bijzonderesmaakervaring! Weingut Meulenhof Weingut Meulenhof Riesling Kabinett 2019 Zoet in wijn is zalig als de balans met de zuren in optimaal is. Dat is 100% het geval bij de Kabinett versie van deze riesling. Eerst proef je dat subtiele zoete fruit, dan rollen de levendige zuren eroverheen. Het is eengeweldige fruitmelange van tegenstellingen met rijpe ananas en mango, gekonfijte abrikoos en acacia honing, maar ook die fris-zure granny smith. Een absolute aanrader bij gerechten met een beetje pit Weingut Meulenhof Riesling Devon Schiefer Trocken 2020 De mooiste rieslings zijn afkomstig van de hellingen rivieren en bodems van schiefer-, oftewel leisteenbodem. Deze arme en harde ondergrond brengt het beste in dit druivenras naar boven. Zo ook voor deze wijn. Jeproeft dat typische van een klassieke riesling: frisse zuren, intense frisheid, maar ook dat fruitige van groene appel, limoen, perzik en rijpe peer. Een scala van geuren en smaken die beetje bij beetje los komen als je de wijn even wat op temperatuur laat komen in je glas. Kendermanns: wijngigant met oog voor detail Kendermanns zetelt al sinds 1920 in de Duitse wijnregio Pfalz, een regio waar mooie wijnen vandaan komen. Wijnmakers Philipp Closheim en Steffan Haub doen er alles aan om elk van de wijnen een eigen karaktermee te geven. Ook hier is ‘terroir’ de sleutel, niet alleen maar in Frankrijk! Onder meer de ondergrond bepaalt wat voor wijn er gemaakt kan worden. Bodems van leisteen, löss of kalksteen geven wijnen met een zeer eigenzinnig cachet. Subtiel, fruitig, elegant en vooral met veel smaak. Dat kenmerkt de wijnen van Kendermanns. Kendermanns Grauburgunder Trocken 2020 Grauburgunder kennen we vooral als pinot grigio. Alleen in Duitsland heet die druif natuurlijk anders. Dit is een wijn met ‘schwung’: heerlijk levendige, zachte appelige wijn met een fijn randje amandel en de ingetogenaroma’s van citrus en peer. Het resultaat: een subtiele, fruitige en elegante wijn. Kendermann Dornfelder Trocken 2019 Het leuke van Duitse rode wijnen is dat ze zo ontzettend toegankelijk en drinkbaar kunnen zijn. Alles aan deze dornfelder is aangenaam;lekker licht, sappig, fruitig en soepel. Verrassend lekker als licht gekoelde lunchwijn.Kersen, bramen, aardbeien en een toets kruidigheid proef je terug in deze wijn waar je gewoon een paar flessen van in huis moet hebben. Wist je dat: Het druivenras dornfelder is heel bijzonder. Ook het vruchtvlees is blauw. Dat is bij de meeste blauwe druivenrassen niet zo, kijk volgende keer maar eens als u blauwe druiven eet. Het vruchtvlees is wit en alleen de schil is blauwpaars. Slechts enkele rassen hebben ook blauw vruchtvlees en dat zorgt voor wijnenmet een diepe intense kleur. Cave Pfaffenheim -  Aspergewijn uit de Elzas De Elzas is het meest on-Franse wijngebied in Frankrijk. Het heeft namelijk nogal wat Duitse trekjes. Geen wonder, ze zijn daar door de eeuwen heen nogal vaak van nationaliteit gewisseld. Ook de wijn is neteven anders. Dat zie je al meteen aan die ranke, slanke fles, de flûte d’Alsace. Zeven druivenrassen,die duidelijk op het etiket vermeldt worden, bepalen in dit wijngebied de smaak. Allemaal hebben ze die Elzas karakteristiek; verfijnd en verfrissend met fruitige en bloemige aroma’s. Het zijn fantastische voorjaar-en zomerwijnen. Bij Cave Pfaffenheim maken ze al sinds decennia de mooiste Vins d’Alsace. Pfaff Pinot Blanc 2019 Mild en sappig met fijne zuren en teer fruit van rijpe peer en perzik. Een snuf witte peper aan het eind, levert deze zachte wijn een beetje pit in de afdronk. Precies, het gaat hier om de pinot blanc uit de Elzas. Dit is dé wijn voor bij die voorjaarsklassieker, de asperge.   Domaine Fontanel - Ambitieus koppel Een van de meest vooruitstrevende en moderne wijngebieden in het klassieke Frankrijk is de Roussillon. Dé perfecte plek voor het ambitieuze wijnkoppel Elodie en Matthieu Collet die sinds 2017 aan het roer staan vanDomaine Fontanel. Het is een jong stel dat de filosofie van het bedrijf, namelijk het maken van biologischekwaliteitswijnen voortzet. Dat lukt, zeker omdat ze dit kunnen doen op een van de allermooiste plekken in Frankrijk. Als het weer kan, ga er dan zeker langs, want u kunt er zelfs blijven logeren. Of koop hun  fantastische wijnen gewoon bij ons. Domaine Fontanel IGP Côtes Catelanes 2018 Het is geen officiële AOC, maar een eigenwijze blend die nóg veel lekkerder is. Dat komt omdat er gekozen werd voor een ‘buiten de box’ blend, dan wordt de wijn een IGP. Het fruit komt van nog jonge wijnstokken en is daarom mild en sappig. Het is een heerlijk kruidige wijn, met van dat rijpe zwarte fruit. Een uitstekende combinatie met al het lekkers van het voorjaar. Domaine Fontanel Côtes du Roussillon 2017 Hij is net even anders en daarom heel spannend, deze Côtes du Roussillon. Dit is het effect van de onorthodoxe werkwijze van het echtpaar Collet, gecombineerd met het superterroir van het domein. Aan de ene kant heeft hij dat klassieke, zwoele en zonovergoten zwarte fruit met aroma’s van leer en donkere chocolade. Anderzijds is hij fris, delicaat en sappig. Villa San Martino - Bellissimo Blush In het warme seizoen neemt de vraag naar Blush rosé de laatste jaren toe. Maar waarom en wat is het eigenlijk? Het gaat uiteraard vooral om die hele lichte kleur roze, het ziet er namelijk prachtig uit in het glas.Die mooie kleur komt van de licht blauwe schil van de pinot grigio druif. De schillen geven een paar uurtjes, dus echt maar heel even, hun kleur aan het vergistende druivensap. Net lang genoeg om de wijn dat mooie tintje blush te geven. Deze trend kwam overgewaaid uit Californië waar de wijn een enorm succes werd. Deze pinot grigio blush van San Martino komt uit Veneto in Noord-Italië en is bellissimo. Villa San Martino Pinot Grigio Blush 2019 Niet alleen de kleur is delicaat. Deze wijn blinkt uit in elegantie. Ook het zomerfruit is present; frambozen, aardbeien en fris wit fruit. Lichtvoetig en aangenaam verfrissend met een lichte kruidigheid, kortom een prima aperitiefwijn. Maar hij is ook verrassend lekker bij lichte wit vleesgerechten. Proefpakket mei Deze maand bieden wij een enorme verscheidenheid aan wijnen aan, met een hoofdrol voor wijn uit Duitsland. Geniet van dit proefpakket wijnen, van licht en fris tot intens en rijp. Laat het voorjaar maar beginnen!   Download hier het volledige bestand in PDF formaat. Veel wijn- en leesplezier!
Lees meer

Wijnstokken, vorst en klimaatverandering

vr 23 april 2021
Henri Bloem
De wijnstok is aangepast aan een gematigd klimaat en is goed bestand tegen vorst (-15°C) in de winter wanneer hij in rust is. Zodra de knoppen opengaan, zijn de groene delen van de wijnstok erg gevoelig voor vorst. Vanaf -2°C kristalliseert het water in de plant, waardoor de cellen breken en de scheut verwelkt. De onontwikkelde knoppen groeien dan, maar ze produceren over het algemeen weinig druiven. De vorst op de wijnstok is niet uniform, het kan zijn dat alle knoppen bevroren zijn of een gedeelte. Soms is alleen de kop van de scheut bevroren; helaas is het dit deel waar de toekomstige druiventrossen zich bevinden. Met de klimaatverandering geven de mildere winters de voorkeur aan een eerdere knopbreuk, en een eerdere groei. De vorstperiodes in april hebben daardoor veel meer impact op de wijnstokken dan voorheen. Verschillende technieken worden toegepast om zich aan deze verandering aan te passen, op korte termijn de inzet van antivorstsystemen zoals rook (met kaarsen, kachels of strobalen), het mengen van luchtmassa's (met vaste en mobiele antivriestorens, helikopter over vliegen in de vroege ochtend), evenals sproeien of het gebruik van verwarmingskabels. Ook wijnbouw technische methoden worden aangepast, bijvoorbeeld zeer laat snoeien of een tweede snoei van de stok na de vorst. Op de lange termijn kan de wijngaard evolueren met laat bloeiende druivenrassen of met vruchtdragende secundaire knoppen. Soms zal de keuze van de wijnbouwer tegenstrijdig zijn tussen een willekeurig risico en een terugkerende kans, zoals het planten op een stuk grond dat niet erg vorst gevoelig is op de hoger gelegen gronden of op een productiever stuk grond in de dalen .    Bron: Harald Constant  
Lees meer

Wijnhuis in the picture Santa Duc

ma 12 april 2021
Henri Bloem
Aan de voet van de Dentelles de Montmirail bergen in de Vaucluse in Zuid-Frankrijk ligt Domaine Santa Duc van de familie Gras. De natuurlijke schoonheid van dit gebied is de dagelijkse bron van creatieve inspiratie voor de wijnmakers van dit wijndomein. Het Domaine wordt dan ook gezien als één van de supersterren van Gigondas wijn. 5e en 6e generatie wijnbouwers Inmiddels worden de wijngaarden bewerkt door de 5e en 6e generatie van de Gras familie. Deze wijnmakers hebben er mede aan bijgedragen om Gigondas op de kaart te zetten. De jarenlange expertise en ervaring stelt de Yves en Benjamin Gras in staat om te werken met de factoren die essentieel zijn voor het maken van goede wijnen. Dat betekent balans, elegantie, puurheid en diepte, wat je dan ook terugvindt in de wijnen. Gigondas staat natuurlijk bekend om de karakteristieke rode wijnen voornamelijk gemaakt van Grenache, Mourvèdre en Cinsault.  De familie Gras zet zich in om het beste uit deze nobele druiven te halen Volgens Robert Parker combineert Santa Duc de spierkracht en de rijkdom van een klassieke Gigondas met een mate van elegantie en zuiverheid die veel wijnen van deze appellatie vaak missen. Terroir De wijngaarden van Domaine Santa Duc zijn verdeeld over twee verschillende types terroir. Aan de ene kant is dat een ondergrond van kalk en mergel. Aan de andere kant zandgrond die rijk is aan rode klei en grof grind. De combinatie van deze contrasterende bodems brengt zeer evenwichtige wijnen voort. De meest historische wijngaarden liggen in Les Hautes Garriques lieu-dit op het grote plateau van Gigondas en hebben een iconische status. Wijnen die hier vandaan komen hebben een onmiddellijk herkenbare smaak van het terroir van Gigondas. Je herkent de duidelijke mineraliteit van de steenachtige bodems. Begin jaren negentig is er een start gemaakt met het renoveren en verfraaien van een vergeten Clos (ommuurde wijngaard), Clos Derrière Vieille, prachtig gelegen in het dorp Gigondas. Hier komt de icoonwijn van het domaine vandaan. Bevlogen wijnmakers Het is dankzij deze bevlogen Franse familie van wijnmakers, allen geboren aan de voet van de Dentelles de Montmirail heuvels, dat Henri Bloem deze prachtige wijnen in het assortiment mag hebben. En dat is weer een groot voordeel voor u.   Koop de wijnen van Domaine Santa Duc hier:                       Santa Duc Les Plans          Santa Duc Cötes du Rhône Quatre Terres  Santa Duc Gigondas              Santa Duc Gigondas Haut Garrique                    
Lees meer

Nieuwsbrief april 2021

do 1 april 2021
Henri Bloem
Heeft u ook zo genoten van het weer eind maart? Helaas begint april weer iets kouder, maar wij van Henri Bloem hopen dat dit de voorbode is van een prachtige lente. In onze nieuwsbrief april 2021 nemen we u weer figuurlijk mee naar een bijzonder wijnhuis uit Oostenrijk, bubbelen we door naar een mooie paas prosecco, knallen we met rosés uit de Provence, genieten we van klasse wijnen uit Piëmonte en sluiten we af met het proefpakket. Veel leesplezier…..   Weingut Gerhard Markowitsch - Uitzonderlijk talent uit Carnuntum. Op elk vakgebied heb je uitzonderlijke talenten. In de categorie Oostenrijkse wijnboeren is dat Gerhard Markowitsch. Hij is een van die mensen die in staat is om van al zijn wijnen iets bijzonders te maken. Wat zeker bijdraagt aan zijn succes is de locatie; Carnuntum, gelegen tussen de Donau en de Neusiedlersee. Dankzij de bijzondere ligging is dit een van de droogste plekken in Oostenrijk. Hét optimale terroir voor o.a. de grüner veltliner. Gerhard weet als geen ander de bijzondere en uitgesproken karaktertrekken van deze Oostenrijkse lievelingsdruif in de fles te krijgen. Markowitsch Carnuntum Cuvée 2019 De druiven in deze blend zijn typische ‘cool climate’ druiven. Ze floreren in een wat frisser klimaat. Hiervan worden geen dikke alcoholischewijnen gemaakt, maar elegante beauty’s die verrukkelijk zijn tijdens een voorjaarslunch. Je proeft rijpe zwarte kersen, frambozen, bramen, specerijen en een licht geroosterde smaak in de afdronk.  Markowitsch Carnuntum Cuvée bestel je hier >>> Markowitsch Grüner Veltliner 2020 Een typische ‘mag ik nog een glas’ aperitiefwijn: levendig, fris en verfijnd. Bij elke slok ervaar je friszure appel, honingmeloen, iets kruidigs en dat kenmerkende witte pepertje.  Markowitsch Grüner Veltliner bestel je hier >>> Soligo Prosecco, een perfecte paasbrunchbegeleider. De paasbrunch wordt alles behalve saai als je er een bubbel bij schenkt. Het liefst eentje met wat minder alcohol, zodat je later geen behoefte hebt aan een middagdutje. Een Prosecco is dan een hele goeie optie. Bij Cantina Colli del Soligo zijn ze meesters in het maken van dit soort bruiswijnen vol swingende energie. Dit doen ze in het originele Valdobbiadene gebied, op een hoogte van ± 350 meter op vulkanische bodem. En uiteraard gemaakt van de voorgeschreven glera druif, dus kwaliteit is gegarandeerd.  Soligo Prosecco Col de Mez Brut Vlinderlichte (11% alc.), vriendelijke brunchwijn met een aangenaam fijne bubbel die over je tong danst. Een feestje in je glas vol aroma’s van frisfruitige groene appel, lychee  en rijpe perzik.  Soligo Prosecco bestel je hier >>> Domaine Montrose Makers van dé ultieme Provençaalse rosé uit de Languedoc. Het is een soort ritueel, net als het eten van asperges. Als de lente aanbreekt, gaan we weer aan de rosé. Zo’n glas vol voorjaarsbelofte markeert het einde van het koude winterseizoen. Zeker als hij afkomstig is van Domaine Montrose uit de Languedoc, want Bernard en zoon Olivier Coste weten als geen ander hoe ze een ultieme rosé met Provençaalse allure kunnen maken. Geen wonder als je ziet hoe het schitterende domein gelegen is. Dicht bij de Mediterrane kust, tussen Montpellier en Béziers, profiteren de wijnranken van de allerbeste condities voor wijnen boordevol drinkplezier.  Domaine Montrose Rosé Delicaat pips-zalmroze gekleurde rosé met meer power dan zijn uiterlijk doet vermoeden. Een verrukkelijk frisse, levendige en minerale wijn, die óók de rest van het jaar zeer smakelijk is. Met een intens smaakpalet van bessen, een beetje perzik plus wat kruidigheid, is hij gastronomisch prima inzetbaar.  Montrose rosé bestel je hier >>> Domaine Montrose Chardonnay Ben je op zoek naar een chardonnay die prachtig op z’n fruit gemaakt is? Zo’n pure chardonnay die mineraal en kruidig is, met hints van mango, een schijfje ananas en wat appel? Ga dan voor deze heerlijk frisse dorstlesser, die nog lang nazindert in je mond. Behalve alle eerder genoemde kwaliteiten is deze wijn ook nog zéér betaalbaar.  Montrose chardonnay bestel je hier >>> Domaine Montrose Prestige Rosé 2020 Mooie zalmroze kleur. Complexe neus van rijp citrusfruit, mandarijn en kruiden. Volle en intense smaak, maar zeker elegant en delicaat. Lange afdronk met heerlijk zacht fruit.  Montrose Prestige rosé bestel je hier >>> Domaine Montrose 1701 Rosé 2020 De 1701 is het paradepaardje van de familie Coste. Met deze uitzonderlijke cuvée laten ze zien al generaties lang, sinds 1701, de mooiste en zuiverste wijnen te kunnen maken. De verschillende druiven worden apart gevinifieerd en later samengevoegd. Een deel rijpt op roestvrijstalen tanks, een deel op eikenhout gedurende vijf maanden.  Montrose 1701 rosé bestel je hier >>> Il Falchetto Bijzondere wijnen van autochtone druivenrassen. Heb je het over de Piëmont, dan gaat het vaak over rode wijnklassiekers. Toch komen er ook bijzondere witte wijnen vandaan. Ze worden gemaakt van redelijk onbekende druivensoorten, bijvoorbeeld de arneis. De gebroeders Forno van Il Falchetto, een van de betere wijnhuizen in de Piëmont, weten wel raad met deze typische Noord-Italiaanse druivensoort. Hij lijkt in niets op de meer populaire en bekendere druivensoorten als chardonnay en sauvigon blanc. Keertje proberen? Il Falchetto Barbera d’Asti Lurëi 2018 Barbera, deze druif staat nog altijd qua reputatie in de schaduw van die andere cultdruif uit de Langhe, de nebbiolo. Maar ondertussen worden hier wel de meer drinkbare én betaalbare wijnen van gemaakt. Het zijn wijnen die ook dat eigenzinnige Piëmont smaakaccent hebben. Geen wijntje voor op het terras, maar wel een uitstekende begeleider van al het gastronomische lekkers dat deze streek te bieden heeft. Intense wijn met stoer zwart fruit, een accent van kers en kruiden. Verassend zijn de zachte tannines en de mooie pure smaak, wellicht ook door de rijping op Sloveens eiken.  Il Falchetto Barbera d'Asti Lurëi bestel je hier >>> Il Falchetto Langhe Arneis 2020 Verbreed je wijnsmaak met deze minerale en frisse wijn. Anijs en munt proef je naast het iets ingedroogde appeltje, de rijpe peer en de zomerse perzik. Lekker lange gulle afdronk, die smaakt naar meer. Il Falchetto Langhe Arneis bestel je hier >>> Het Henri Bloem april 2021 proefpakket Zoals u van Henri Bloem gewend bent stellen we voor elke maand een mooie nieuwsbrief samen, dan kan het proefpakket niet ontbreken!   het proefpakket april 2021 bestel je hier >>>   Download hier het PDF bestand van de Henri Bloem nieuwsbrief april 2021  
Lees meer

Nieuwsbrief maart 2021

ma 1 maart 2021
Henri Bloem
Maak kennis met een wereld aan wijn in de nieuwste editie van de Henri Bloem nieuwsbrief van maart.  Henri Bloem laat u weer proeven, beleven en genieten van het mooie en complete assortiment wijnen die we de maand maart gunstig hebben geprijsd.    Coto de Hayas - van lekkere borrelwijn tot complexe bewaarwijn Bij Coto de Hayas is de stelregel: het beste wat het land ons geeft en het mooiste wat onze wijnmakers daarvan maken, dat zijn onze wijnen! En wij proeven dat zeker terug, daarom zijn we ook zo enthousiast over deze wijnproducent. De basis voor het maken van wijn in deze regio, Campo de Borja, is de aanplant van wijngaarden door de Orde der Cisterciënzers. Reeds in de 12e eeuw werd dit gebied rond Zaragoza al bewerkt voor wijnbouw. Vandaag de dag maken ze bij Coto de Hayas een complete serie wijnen variërend van fruitig jong tot langer gelagerde wijnen zoals Crianza en Reserva. Dus van lekkere borrelwijn tot complexere wijnen die langer mee kunnen.   Coto de Hayas Verdejo 2020 Verdejo is een authentiek Spaans druivenras met een bijzonder uiterlijk. Daaraan verleent het druivenras ook haar naam. De kleur is namelijk fel groen, dus ‘verde’ in het Spaans. Maar behalve dat de druif er mooi uit ziet, blinkt hij ook uit in geur en smaak. Denk aan aromatische frisheid,  gecombineerd met elementen van citrus, tropisch fruit, bloemen en groene kruiden. Tel daar een frisse sappige en expressieve smaak bij op en je hebt een wijn met een heel eigen karakter. Een aanrader voor het aperitief, zeker als de zon weer meer gaat schijnen. Bestel hier Verdejo van Coto de Hayas >>>   Coto de Hayas - Centenaria 2018 Garnacha is een echte mediterrane druif, verslaafd aan warmte en zonneschijn. Niet voor niets was het al het meest aangeplante ras door de hierboven genoemde monniken in de 12e eeuw! En de warmte komt terug in de wijn. Kenmerkend is een vol fruitige smaak waarin bramen, kers, kirsch, koffie, cacao, vijgen en wat peper te ontdekken zijn. Het mooie van deze wijn is dat de wijngaarden zeer oud zijn. Dit zorgt voor een zeer lage opbrengst en juist daardoor zijn de druiven enorm geconcentreerd. Daarna rijpt de wijn op nieuwe vaten van Frans eikenhout voor nog meer diepgang. Kortom: een fijne en intense wijn met een gelaagdheid in kleur en smaak die nu lekker is, maar ook nog een paar jaar weggelegd kan worden.   Bestel hier Coto de Hayas Centenaria >>>   Domaine Bousquet Zonnige wijnen van een constante, hoge kwaliteit Ooit stond het gebied Côtes du Roussillon bekend als hofleverancier van simpele slobberwijnen. Van die budgetwijnen die best oké waren bij veel vrolijke aangelegenheden. Inmiddels zijn de wijnen uit dit zuidelijkste Franse wijngebied van een constante hoge kwaliteit. Gek genoeg komt dat door de moeilijke groeiomstandigheden aldaar. De dorre, arme bodem en een kurkdroge en zinderend hete omgeving zijn ideaal voor de groei en bloei van syrah, grenache en carignan. Want als een wijnstok het moeilijk heeft, geven zijn druiven mooi geconcentreerd sap. Bijzonder aan de wijnen uit dit gebied is de ‘garrigue’, dat typisch Zuid-Franse smaakaccent van een opwekkend vleugje tijm, rozemarijn en lavendel.   Domaine Bousquet Les Planes 2018 Zwart fruit gevat in een stevige body, warmte, een fijne volle kruidige smaak. Dit gecombineerd met een lange afdronk maken dat deze wijn tot een echte verwenwijn. Bestel hier Bousquet Les Planes >>>   Tenuta San Leonardo -Tempel van wijn & gezond verstand ‘Als je op zoek bent naar een geslaagde Italiaanse versie van een klassieke Bordeaux, als je houdt van de energie en flair van Italiaanse wijn en daarin de  perfectie zoekt van ervaren wijnmakers, dan ben je klaar voor een San Leonardo’. Dit soort uitspraken vind je in de internationale wijnpers. Ook Gambero Rosso, één van de meest vooraanstaande Italiaanse wijntijdschriften, is zeer te spreken over Tenuta San Leonardo. Volgens hen is het bedrijf ‘een kleine tempel van wijn en gezond verstand’. Het internationaal gerenommeerde Wine Spectator gaat zelfs nog een stapje verder en nam de ‘Vette’ op in de lijst met 100 beste wijnen van 2020. Ook wij hebben niets dan lof over dit wijnhuis, precies gelegen op de grens tussen Trentino en Veneto, in de Lagarina Vallei. Het continentale microklimaat met sterke temperatuurverschillen tussen dag en nacht, zorgt ervoor dat de druiven van San Leonardo optimaal kunnen rijpen en intens fruitige aroma’s ontwikkelen. Het resultaat: frisse witte en elegante rode wijnen waar San Leonardo zo beroemd om is.   Tenuta San Leonardo Vette Sauvignon Blanc 2019 Naast de rode Bordeaux druiven is ook de meest aangeplante witte druif uit Bordeaux hier te vinden: sauvignon blanc. Deze wijn is gepolijst met knisperdroge aroma’s van witte perzik, kruisbessen, grapefruit, zachte pepermunt, salie en hinten van brandnetel. De wijngaarden worden omringd door besneeuwde bergtoppen en daaraan dankt de wijn haar naam ‘Vette’. Bestel hier San Leonardo Vette Sauvignon Blanc >>>   Tenuta San Leonardo Terre di San Leonardo 2017 Dat ze in Noord-Italië een méér dan geslaagde versie maken van een Bordeauxblend, is te danken aan het terroir. Dan hebben we het over de gravel- en zandbodems, net dát beetje meer zonneschijn, het vakmanschap van oenoloog Carlo Ferrini en natuurlijk het top druiventrio van cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot. Dit alles geeft een ‘Bordeaux’ met Italiaanse souplesse. Zwarte bes en wat rood fruit, geroosterde rode paprika en het typische cederhout met een vleug vanille. Klasse!  Bestel hier Terre di San Leonardo >>>   Ook in ons assortiment Deze wijn heeft alles wat de Terre ook heeft, maar dan in de overtreffende trap. Meer verdieping, meer intensiteit, meer van alles wat je in je glas wilt. Ook dat is opgemerkt door de internationale wijnpers. Een aantal jaren op rij kreeg deze wijn bijzonder lovende kritieken. Vooral de jaargangen 2013 (iets frisser) 2014 (meer geconcentreerd door kleinere oogst) en 2015 (absoluut topjaar) zijn van uitzonderlijke kwaliteit. Gelukkig wisten we hiervan een gelimiteerd aantal flessen voor u te reserveren.   Tenuta San Leonardo Villa Gresti 2014 | Tenuta San Leonardo San Leonardo 2014  |  Tenuta San Leonardo San Leonardo 2015   Cantine Dei het jongere broertje van de Vino Nobile di Montepulciano Toscane: een prachtige streek beroemd om zijn bijzondere cultuur en minstens zo fameus voor zijn wijnen. U kent ze vast, de klassiekers Brunello di Montalcino, Chianti en Vino Nobile di  ontepulciano. Die laatste is de regio waar Cantine Dei van de gelijknamige familie al sinds 1964 hun sangiovese wijnstokken met grote zorg cultiveert en grote successen boekt met de nobele wijn uit Montepulciano. Inmiddels heeft oprichter Alibrando het stokje doorgegeven aan kleindochter Maria Catharina en daarmee wordt de familietraditie voortgezet. Een vrouw met een duidelijke toekomstvisie.De druiven komen van verschillende percelen, worden biologisch geteeld en de productie van de wijnen is duurzaam.   Cantine Dei Rosso di Montepulciano 2019 Een leuke manier om deze klassieke wijnregio kennis te maken, is met een Rosso di Montepulciano. Dat is het jongere broertje van de Vino Nobile di Montepulciano. De wijn heeft drie maanden op vaten van Sloveens eikenhout gerijpt en wordt binnen twee jaar op de markt gebracht en is dan ook op dronk. Deze wijn van Dei is lekker sappig met frisse kers, opwekkende bitters en een aardse ondertoon. Een mooie kennismaking met de sangiovese uit deze regio. Bestel hier Cantine Dei Rosso di Montepulciano >>>   De Martino - Innovatief wijnmaken op duurzame wijze Je hebt bedrijven die meegaan met de tijd en je hebt bedrijven die de tijd ver vooruit zijn. De Martino is er één van de laatste categorie. Hun slogan ‘Reinventing Chili’ neemt dit, van origine Italiaanse, bedrijf heel serieus. Ze zijn één van de wijnbedrijven met de grootste aanplant biologische wijngaarden in Chili. Zij zoeken het hele land af naar oude wijngaarden die ze nieuw leven in blazen en waar dan geweldige wijnen van komen. En ook in de wijnkelder experimenteren ze volop. Sommige van de wijnen rijpen in Tinajas, detraditionele Chileense aarden vaten in amforavorm.  Andere wijnen rijpen weer op nieuwe eiken vaten die zijn gemaakt van het hout van de rauli, de inheemse Chileense eikenboom. En dat draagt dus bij aan duurzaamheid en echt Chileens terroir. Een geweldig wijnhus dat hele mooie wijnen maakt!   De Martino Carmenère Legado Reserva 2019 Carmenère is het paradepaardje van de Chileense wijnbouw. Deze van origine Franse druif gedijt uitstekend in het voorspelbare warme klimaat van Chili. Bovendien heeft hij hier alle ruimte om zijn ware aard te laten zien in de monocepages (wijnen van één druivensoort). Zwart fruit, kers, pruim, tabak, zoethout, groene paprika en verse kruidnagel. Het zit er allemaal in. Je verveelt je geen moment met deze wijn. Aan de ene kant is hij fruitig en kruidig, zelfs een beetje peperig,maar toch ook zacht en rond. Bestel hier De Martino Carmenere Legado >>>   De Martino Chardonnay Legado Reserva 2018 Een subtiele chardonnay die smaakt naar sappige appel, zacht tropisch fruit, citrus frisheid en met een snuf mineraliteit. De wijn rijpt deels op grote oude houten vaten, daarom voert frisheid de boventoon. Bestel hier De Martino Chardonnay Legado >>>   Proefpakket maart Ook deze maand biedt Henri Bloem weer een uitstekende manier om te genieten van uiteenlopende wijnen: het proefpakket. Samengesteld door mensen die er verstand van hebben. Zo kunt u zonder keuzestress rustig kennismaken met een aantal wijnen. Eerlijke wijnen, complexe wijnen, frisse wijnen, krachtige wijnen, klassieke wijnen; een hele wereld aan wijn, slechts een muisklik verwijderd van uw glas. Bestel hier het Henri Bloem proefpakket maart 2021 >>>   DOWNLOAD HIER DE GEHELE BROCHURE IN PDF FORMAAT
Lees meer

Voorverkoop Rhone wijnen

vr 12 februari 2021
Henri Bloem
Genereus en flamboyant - Voorverkoop Rhône Als het over klassieke Franse wijn gaat worden vaak als eerste Bordeaux en Bourgogne genoemd. Daarna komt de Rhône pas aan bod. Niet terecht, want net als eerdergenoemde gebieden heeft de Rhône een bijzonder lange vineuze historie. De diversiteit in klimaat, bodem, ligging van de wijngaarden en druivenrassen zorgen voor een brede keus aan zeer uiteenlopende wijnen. Wij hebben weer een mooie selectie voor u gemaakt uit 2018 en 2019, maar ook enkele wijnen uit andere jaren. Het gebied Gelegen tussen Vienne en Avignon en kan in twee delen onderverdeeld worden. Het grote verschil is het terroir: In het noorden staan de syrah wijnstokken op hoogte aangeplant op smalle, steile terrassen van verweerd graniet. Het zuidelijke deel  is vlakker en heeft een kalkrijke bodem met veel rivierafzettingen in de vorm van rolkeien. Grenache is hier de dominante druif, vaak aangevuld met syrah en mourvèdre. De meeste Rhônewijnen zijn rood en lopen uiteen van eenvoudige versies tot intens geconcentreerde en tanninerijke wijnen. De witte wijnen worden gemaakt van de druivenrassen marsanne, roussanne en viognier Rhône 2018/2019 Het gebied, gelegen tussen Vienne en Avignon kan in twee delen onderverdeeld worden. Het grote verschil is het terroir: In het noorden staan de syrah wijnstokken op hoogte aangeplant op smalle, steile terrassen van verweerd graniet. Het zuidelijke deel is vlakker en heeft een kalkrijke bodem met veel rivierafzettingen in de vorm van rolkeien. Grenache is hier de dominante druif, vaak aangevuld met syrah en mourvèdre. De meeste Rhônewijnen zijn rood en lopen uiteen van eenvoudige versies tot intens geconcentreerde en tanninerijke wijnen. De witte wijnen worden gemaakt van de druivenrassen marsanne, roussanne en viognier. Beschrijving Rhône Rood oogstjaar 2018: Extreem warm weer zorgt voor een exceptioneel mooie oogst. De oogst voor de blauwe druiven startte begin september, een week eerder dan gebruikelijk. Dit was het gevolg van een exceptioneel jaar: een zachte winter, gevolgd door een zeer regenachtige lente, vooral in het zuidelijke deel. De hete zomer gaf een boost aan de ontwikkeling van de druiven. Verkoeling kwam in de eerste helft van augustus toen er voldoende neerslag viel om het vochtgehalte en het volume van de druiven weer op het juiste niveau te krijgen. Hierdoor werd de rijping van de druiven optimaal afgerond.Alhoewel de weercondities van beide gebieden niet erg uiteenlopend waren, zijn de resultaten dit wel. Het noordelijke deel had een overdadig grote oogst van zeer rijp fruit. De wijnen hebbeniets meer alcohol en iets minder zuren. Maar de syrah gaf ook een zeer complexe smaak en zijdezachte tannines. In het zuiden leed men hier en daar volumeverlies door uitbraken van meeldauw. Maar het lukte de producententoch om die kenmerkende rijpe sappige stijl van een warm jaar te maken. De syrah, mourvèdre en grenache werden iets minder doorstoofd dan normaal maar hebben wel een mooie fenolische rijpheid naast een geconcentreerde en rijke kwaliteit. Kortom, 2018 staat officieel te boek als een zeer geslaagd wijnjaar. 2019 wordt vergeleken met de topjaren 2009 en 2015. Net zo genereus, iets vlezig en soms zelfs flamboyant. Beschrijving Rhône Wit oogstjaar 2019: Een koel voorjaar zorgt voor excellente witte wijn. In de hele Rhône was het zinderend heet en droog in juni en juli 2019. De druiven leden zelfs aan zonnebrand. Dit na een milde winter en een koude lente metvorst en hagel. Geen ideale start van een  mooi wijnjaar zou je zeggen, zeker wat de blauwe druiven betreft kon niet alles verwerkt worden tot mooie wijn. Toch bleek uit de eerste persingen dat vooral het witte druivensap, qua hoeveelheid en zuurbalans, zeer bevredigend was. De kwaliteit is zelfs beter dan in 2018. Fruitig en fris, maar niet overrijp dankzij de regen in augustus. Een langzame rijping van de viognier uit het noorden was het gevolg van het koele voorjaar. Het resultaat; frissere zuren met volop complexiteit. In het zuiden was het iets warmer tijdens het voorjaar. Met een overvloedige oogst van rijpe roussanne en marsanne als gevolg. 2019 wordt vergeleken met de topjaren 2009 en 2015. Net zo genereus, iets vlezig en soms zelfs flamboyant. Metde structuur om goed te ouderen. Jaargang 2019 is dus ideaal om het wit in uw wijnkelder op een hoog niveau te houden. De speciale voorverkoopprijzen zijn geldig vanaf nu t/m zondag 28 februari 2021.    Download hier het PDF bestand van de brochure >>>> of reservereer alvast uw wijnen in deze lijst >>>
Lees meer

Wijnhuis in the picture Torbreck

vr 22 januari 2021
Henri Bloem
Mijmer even mee….. Over wijn mijmeren doen we sowieso al bij Henri Bloem, maar nu dan ook nog in combinatie met het prachtige Australië. Henri Bloem zet het wijnhuis Torbreck “In the picture”. Met de ambitie van Torbreck is niets mis, namelijk ’s werelds beste wijnmerk te worden. Wij van Henri Bloem zijn al jaren fan van deze heerlijke traditionele australische wijn uit de Barossa streek. Tijd om Torbreck eens wat beter te leren kennen.   Barossa Barossa is misschien wel de meest opwindende plek ter wereld om wijn te maken. Het is in ieder geval één van de meest beroemde én grootste wijngebieden van Australië.  Wat maakt dit wijngebied nou zo bijzonder? De grote verscheidenheid aan bodemsoorten en het mediterrane klimaat misschien. Het levert in ieder geval bekende australische wijnen op van vaste en hoge kwaliteit. Traditie Er heerst bij Torbreck een Europees gevoel van traditie, meegebracht door Duitse immigranten die hier rond 1850 als fruittelers neerstreken. Daarnaast teelden zij ook druiven voor wijnproductie. Deze oude wijnstokken leveren nog steeds druiven met een unieke concentratie en smaak. Veel van deze druiven zijn Rhône variëteiten, zoals shiraz, grenache en mourvèdre. Je proeft de liefde voor wijnen uit de Franse Rhône vallei in de Torbreck wijnen zeker terug. Daarnaast heeft Torbreck kunnen investeren in de bescherming van enkele meest waardevolle wijngaarden van de streek. Dat zijn bijvoorbeeld de historische Hillside wijngaard in Lyndoch, de Laird vineyard  en Greenock Keller vineyard. Het productieproces Er wordt bij Torbreck nauw gekeken naar de verschillen tussen de wijngaarden. Hoe reageert een wijngaard op de seizoenen en hoe is het gesteld met de bodem en het klimaat. Met een schat aan landbouw ervaring wordt er gestreefd naar een druivenoogst zodat na productie de Torbreck wijnen herkenbaar Barossa zijn. Om dit te bereiken werken ze uitsluitend met de beste wijnboeren in de omgeving. Het vereist geduld om druiven een optimale balans tussen rijpheid en zuren te kunnen laten bereiken zodat ze het meest expressief zijn. Bij de vinificatie laat men de natuur zo veel mogelijk haar werk doen en wordt er zo min mogelijk bijgestuurd.   Bij Torbreck zien zij zichzelf als wijnbewaarders, die de natuurlijke expressiviteit van de druiven in het glas terug willen vinden. Dat is de reden waarom Henri Bloem de Torbreck wijnen onder uw aandacht willen brengen en ze “in the picture” willen zetten. Torbreck wijnen bij Henri Bloem   Torbreck Old Vines GSM Torbreck Woodcutter's Semillon Torbreck The Steading Blanc Torbreck The Factor Torbreck Runrig Torbreck The Laird 2013
Lees meer