Submenu

Blog

Uit en thuis, thuis en toch uit: proefpakket Arnhemse Horeca!

ma 30 maart 2020
Henri Bloem Arnhem
  Nu de horeca vanwege het Corona-virus volledig op slot zit, hebben wij een wijnpakket samengesteld van onze populairste wijnen die u normaliter in de diverse Arnhemse horecagelegenheden kunt bestellen. Stuk voor stuk toppertjes, die u, als alles achter de rug is, zeker eens in de diverse zaken moet gaan proeven met een bijpassend gerecht of borrelplank.   Barley's - Coto de Hayas tinto Bomboca - Caves de Pegões Syrah Café Meijers - La Colombette Sauvignon Blanc Focus Eten en Drinken - Prechtl Grüner Veltliner Classic Grand Café Aan de Beek - Pascual Toso Malbec Hotel Haarhuis (Perron 5) - Coto de Hayas Verdejo La Cannette - Tempo al Vino Primitivo Lemon Grass (Oosterbeek) - Tempo al Vino Negroamaro Selection Pannekoekhuis Schaarsbergen - La Colombette Grenache rosé Restaurant De Tijd (Wolfheze) - Villa Fiore Pinot Grigio Urban Chef - Avaniel tempranillo Zilte Zeemeermin - Contini Pariglia   Om het horecagevoel thuis te beleven bieden wij u dit proefpakket aan van € 83,80 voor € 74,95. Sommige restaurants bieden deze dagen een afhaalservice, zodat u nu al van de heerlijke combinaties kunt genieten, maar bij elk proefpakket krijgt u bovendien een voucher voor 25% korting op de hierboven genoemde wijn (een glas of een fles) in de betreffende horecagelegenheid, nadat de lockdown is opgeheven.   En ook dit proefpakket brengen we natuurlijk graag weer gratis bij u thuis, want: Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemMichel, Marja, Mariska en HarmAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220
Lees meer

Maatregelen Corona-crisis per 23 maart 2020

ma 23 maart 2020
Henri Bloem Arnhem
Beste wijnliefhebbers, Waarschijnlijk heeft ook u de persconferentie gezien met de aangescherpte maatregelen die de regering heeft afgekondigd. Ook voor onze winkel heeft dat de nodige consequenties, nl: Yes! We mogen gewoon openblijven; Maar we moeten ons aan de 1,5 m. afstand houden; Dus mogen er nog maar 3 personen tegelijk naar binnen.   Maar we begrijpen natuurlijk dat u in deze maanden, die u veelal thuis doorbrengt, graag een goed glas wijn wilt blijven drinken, en wij willen die wijn dolgraag blijven leveren dus met elkaar gaan we deze tijd goed doorkomen. Hoe? Door de hele week gewoon open te zijn; Door dagelijks gratis te bezorgen.   Om het risico van besmetting tot een minimum te beperken vragen wij u vriendelijk, maar dringend om uw bestellingen door te bellen (026-4455220), te appen (06-21816129) of te mailen (arnhem@henribloem.nl). We bezorgen bijna dagelijks in en om Arnhem, en brengen uw wijn in principe tot aan de voordeur. Op uitdrukkelijk verzoek zetten wij het ook in uw kelder, maar vragen u daarbij wel om de voorgeschreven afstand van 1,5 meter te respecteren. Woont u verder weg, dan is de verzending gratis, ongeacht het bedrag.   Toch gezellig zelf naar de winkel komen? Van harte welkom natuurlijk, maar ook daar moeten wij, in uw en ons belang, de afstand van 1,5 m. echt in acht nemen. Hoewel het volledig tegen onze principes van gastvrijheid en gezelligheid indruist, vragen we u daarom om alléén te komen. Wij verwachten dat u daar begrip voor zult hebben, evenals voor het feit dat de contactmomenten misschien wat korter zullen zijn dan u van ons gewend bent, dus: De glimlach blijft, alleen moet hij een grotere afstand overbruggen.   Onze openingstijden blijven ongewijzigd, waarbij opgemerkt dat de ochtenduren veelal wat rustiger zijn. Misschien iets om in gedachte te houden.   Helaas moeten we al onze geplande activiteiten, zoals cursussen, workshops en de voorjaarsproeverij tot nader order opschorten, en ook zal er op zaterdag even niets te proeven zijn, maar daar vinden we vast wel wat op. Zelfs onze kleinste gasten hebben het moeilijk, want de grabbelton is tijdelijk verdwenen.   Tot slot: we hopen natuurlijk van harte dat u bespaard blijft voor het Corona-virus of dat het u in het ergste geval slechts in lichte mate treft, maar we hopen ook dat u de komende maanden gewoon uw vertrouwde wijn van Henri Bloem blijft drinken, en dat we er met elkaar het beste van gaan maken om deze zeer ingrijpende crisis het hoofd te bieden.   Dus kijk ook eens rond op onze website www.henribloem.nl en SHOP BEWUST, MAIL GERUST!   Veel sterkte de komende tijd en maak het thuis dan maar extra gezellig! Met een hartelijke groet, Marja, Michel, Mariska en Harm   Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem   | 026-4455220 | Whatsapp (06) 21 81 61 29  
Lees meer

Michel's Wijn van de Maand Maart 2020

do 5 maart 2020
Henri Bloem Arnhem
Prahova Valley, Feteasca Neagra, Roemenië (Lekker vol, maar niet zwaar!)  Het verhaal gaat dat Dionysos, de God van de wijn, in Roemenië geboren moet zijn, omdat dit land in vroeger tijden veel meer wijnbouw had dan Griekenland. Of dat waar is kunnen we helaas niet meer traceren, maar feit is wel dat Roemenië na een dipje in de 20ste eeuw, weer helemaal op de weg terug is. Zowel lokale als internationale druiven gedijen er prima, niet in de laatste plaats vanwege het gunstige klimaat. Neem nou bij voorbeeld deze Feteasca Neagra, wat je vrij kunt vertalen als “de zwarte maagd”. En maagdelijk is ze: een frisse stijl rode wijn uit de zuidelijke regionen van het land, om precies te zijn: van de heuvels van Muntenia. Het klimaat is daar continentaal, wat betekent dat de zomers er erg warm zijn, de herfst lang en de winters best koud. Door de tamelijk hoge ligging van de wijngaarden (tot wel 550 meter) is het verschil tussen dag- en nachttemperatuur er aanzienlijk, wat goed is voor de ontwikkeling van de druiven. De ondergrond, die voornamelijk uit roodbruine kalksteen bestaat, is rijk aan ijzer en calcium.  Deze rode wijn wordt voor 100% geperst uit de lokale druivensoort Feteasca Neagra, die dus op het punt staat om veroverd te worden, maar ook in ons land nog niet heel bekend is. Zij vindt haar oorsprong in Roemenië, maar komt voor in Hongarije en Moldavië. De overwegend flinke trossen druiven geven een medium volle wijn, die kruidig maar niet al te droog is. In Roemenië vind je de meeste aanplant in het zuiden.  Proefnotitie: Robijnachtige kleur, volle, uitnodigende geur van zwarte bessen met een hint van mint. In de smaak het zachte, rijpe fruit van pruimen. Klein tikje restzoet is aanwezig, en doet in de verte denken aan Negroamaro. De afdronk is vol en fruitig.    Druivensoort: Feteasca Neagra  Alcoholpercentage: 13%  Lekker bij: lichte stoofgerechten, carpaccio, pizza Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220      
Lees meer

Maart nieuws 2020

wo 4 maart 2020
Henri Bloem
We nemen u in maart al weer mee het voorjaar in, maar geven u ook voor de kille, koudere avonden nog genoeg keuze. Met in deze editie: Puur genieten met Bodegas La Purísima - De Martino Enigma - Reine Juliette - Sacha's top 3. Veel leesplezier!   Bodegas La Purísima In de nieuwsbrief van oktober 2019 hebben wij voor het eerst dit wijnhuis uit het Spaanse Yecla geïntroduceerd. Het bleek direct een groot succes. Dat verbaast ons niet, gezien het brede smaakpaletvan de verschillende wijnen en de fantastische prijs-kwaliteitsverhouding die ze hebben. Voor elke smaakvoorkeur en gelegenheid heeft La Purísima een prachtige optie. Welke dat zijn? Wij presenteren: een week lang La Purísima wijn. Voor de dineravonden: Zin om langer in de keuken te staan? Tom Leussink, eigenaar van Henri Bloem Breda, heeft een zalig recept gemaakt waarnaast La Purísima Blanco schittert. Zowel de Blanco als de Tinto van La Purísima zijn toegankelijke, frisse en zeer boeiende wijnen die barsten van het fruit. La Purísima Blanco Intense geur van citrusfruit, kruisbessen en witte bloemen. Frisdroge smaak van wit fruit, groene appel en een botertje. La Purísima Blanco bestellen >>>   Recept - heerlijk bij deze wijn : In de oven gebakken heilbot met Pancetta, latkes, parelcouscous met saus van gele peen en paprika. >>> klik hier voor het recept  Voor de koude winteravonden: Een stoere, pittig kruidige wijn, met aangename tannines en dan ineens een kleine uitbarsting van fris rood fruit. Een heerlijke complexe en sappige wijn die smeekt om een wildschotel metstoofpeertjes! La Purísima Monastrell 2018 Geur van zondoorstoofd zwart fruit, zoals bramen en pruimen. Volle smaak van rijpe bosvruchten, gedroogde kruiden, mokka en vanille. La Purísima Monastrell bestellen >>> Voor de gemakkelijke, doordeweekse avond: De rode en witte Estío zijn fruitige en vriendelijke wijnen voor een net zo vriendelijke prijs. Zet de Estío Blanco naast een licht voorgerecht zoals meloen met parmaham. De Estío Tinto doet hetfantastisch bij een snelle pasta Bolognese of bij licht gekruid varkensvlees of wat lekkere hapjes. La Purísima Estío Blanco 2019 Frisse neus van citrusfruit, peer en meloen. In de smaak gele appel, rijp tropisch fruit en een lichte kruidigheid. Elegant en heerlijk fruitig.   La Purísima Estío blanco bestellen >>> La Purísima Estío Tinto 2018 Donkerpaarse kleur. Tonen van zwarte bessen, bramen en laurier. Volfruitige smaak van rijpe kersen en bosvruchten. Lichte kruidigheid.   La Purísima Estío Tinto bestellen >>>   Voor de luie avonden: Wat kan het soms heerlijk zijn om op te krullen op de bank of bij het haardvuur; met een boek, dier of geliefde én met een glas Old Vines Expression. Een dikke, zwoele en intense geur met een volle en rijpe smaak waarbij heerlijk weggedroomd kan worden. Of maak de dinergasten blij met een goed glas bij de stoofpot of tournedos.  La Purísima Old Vines Expression 2017 Intense geur van bramen, zwarte bessenjam, provencaalse kruiden, chocolade en cederhout. Volle smaak van rijpe bosvruchten, rozijnen, witte peper en cederhout. Lange afdronk. La Purísima Old Vines Expression bestellen >>> La Purísima Premium 2017 Dieprode kleur. Geur van rijpe kersen, bramenjam, gedroogde vijgen, chocolade en tabak. Volle, complexe smaak van zwarte bessen, pruimen, witte peper, toast en vanille. La Purísima Premium bestellen >>>   De Martino Enigma - de Chileense un1corn De Martino levert ons jaar in jaar uit prachtige wijnen van een betrouwbare kwaliteit en met een herkenbare ‘De Martino’ smaak. En toen was daar ineens de ‘Enigma’.De Enigma is een blend van druiven uit De Martino’s wijngaarden in de Maipo vallei. Elk jaar verandert de samenstelling van de blend, omdat die afhankelijk is van de groei-omstandigheden en dus van de smaak van de verschillende druiven. De wijn smaakt daardoor elk jaar iets anders en om verwarring te voorkomen krijgt elke jaargang een nieuw, opeenvolgend, nummer. Voor Henri Bloem is dit de eerste keer dat wij deze blend kunnen aanbieden en daarom beginnen wij met nummer 1. Volgens Sebastián De Martino is de Enigma een ‘unicorn’ onder de De Martino wijnen; met een stijl die meer genereus, wulps en uitbundig is dan wat we van ze gewend zijn. Enigma Nº1 bestaat uit: • 60% cabernet sauvignon  • 30% malbec • 10% petit verdot   De Martino Enigma N° 1 bestellen >>> Reine Juliette - van harte aanbevolen Domaine Reine Juliette ligt op zo’n 10 kilometer van de Middellandse zee en 50 kilometer van Montpellier. Hier wordt, onder andere, de ‘picpoul de pinet’ verbouwd, op een bodem van rode kalksteen(terres rouge). Deze kalksteen zorgt, samen met de frisse zeewind, voor een mineraal en fris karakter in de wijn. Hierdoor combineert de picpoul uitstekend met bijvoorbeeld schaal- en schelpdieren en frisse salades met tonijn of gerookte vis. De sauvignon blanc is de uitbundige broer, met veel exotisch fruit in de geur en frisse fruitzuren. Perfect voor bij visgerechten met citroen, ricotta of frisse geitenkaas. Ja, wijnmakers Marion en Guillaume Allies weten wel hoe ze voor complexe wijnen met veel structuur en heel veel sappigheid moeten zorgen. Domaine Reine Juliette Picpoul de Pinet 2019 Fris jong fruit van grapefruit, perzik en limoen. De aanzet is sappig en elegant met veel mineraliteit. In de smaak veel tropisch fruit en een ronde afdronk. Deze wijn heeft diverse keren de Coupde Coeur gekregen in de Guide Hachette en ook tijdens andere internationale concoursen kwam hij regelmatig als favoriet uit de bus. Reine Juliette Picpoul de Pinet bestellen >>>   Domaine Reine Juliette Sauvignon Blanc 2018 Intense geur van bloemen, exotisch fruit en citrus. In de smaak jong wit fruit, limoen en kruisbessen. Veel sap en een lange verfrissende afdronk. Reine Juliette Sauvignon bestellen >>>   Sascha's Top 3 Toen er werd aangekondigd dat de Chianti Classico van Casa Emma in de aanbieding kwam vond één Henri Bloem collega dat wel héél erg leuk; Sascha de Wilde van Henri Bloem Apeldoorn. Al jarenlang bezoeken Sascha en haar man Marco het wijndomein in Toscane en gaat er regelmatig een fles Chianti uit de winkel mee naar huis.  Onbetwist Sascha's nummer 1 is Casa Emma Het amfitheater van Emma Chianti, het beroemde wijngebied in het midden van Toscane en ten zuiden van Florence, bestaat uit zeven verschillende gebieden (zones) waar wijn gemaakt wordt. De bekendste zone is ‘Classico’. In 1932 werd een gebied afgebakend waartoe dorpen behoorden die de beschermde naam Chianti Classico mochten gebruiken. Dit werd gezien als het historische hart van de regio. Na verdere aanscherping van de wetgeving ontstond er in 1984 de DOCG Chianti Classico, waaronder Casa Emma valt. De naam Casa Emma komt van de destijds grootgrondeigenaar Emma Bizzarri. Uit respect voor de geschiedenis en de prachtige cultivatie van dit landschap werd haar naam vereeuwigd in het wijndomein. ‘Emma’s wijngaarden’ liggen 420 meter boven zeeniveau en zijn hét schoolvoorbeeld van het Classico gebied: glooiend en draaiend als een soort Romeins Amfitheater zijn ze rond het wijnhuis aangeplant. Dit bewustzijn van de omgeving wordt ook toegepast in de manier van werken, die volledig duurzaam is.  Casa Emma Chianti Classico 2017 Dieprode kleur met paarse reflecties. Geurige neus met veel rood fruit, specerijen en aardse accenten. Volle aanzet met donker fruit, slanke tannines en florale tonen, gevolgd door een sappige en complexe afdronk. Casa Emma Chianti Classico 2017 bestellen >>> Sascha's persoonlijke mening over deze wijn; Tien jaar geleden kwam ik voor het eerst bij Casa Emma en het was gelijk liefde op het eerste gezicht. De wijn en met name jaargang 2017 staat er fantastisch mooi bij, boordevol kersenfruit met mooie elegante tannines. Zo hoort de Chianti Classico te smaken! We hadden het over Sascha's top 3 wijnen, waar wordt Saskia nog meer blij van?  Op de tweede plaats - Kurtatsch pinot grigio Sinds jaar en dag reizen Marco en ik iedere zomer af naar Südtirol-Alto Adige in Noord-Italië. Mooie omgeving, heerlijk klimaat en fantastische goede zuivere wijnen. Een paar jaar geleden hebben wij dit wijnhuis met zijn loepzuivere wijnen ontdekt, met o.a. de pinot grigio. Heerlijk als aperitief en bij fijne visgerechten.Kurtatsch pinot grigio bestellen >>>     Op de derde plaats - Markowitsch pinot noir Mijn voorliefde voor Oostenrijkse wijnen mag in dit rijtje zeker niet ontbreken. Vooral de pinot noir druif die zo veelzijdig kan zijn. Men denkt snel aan pinot noir uit de Bourgogne, die veelal toch wat prijziger is. De pinot noir van Markowitsch uit Carnuntum is mooi vol van smaak met een uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding en wordt gemaakt door één van de beste wijnboeren uit Oostenrijk.   Markowitsch pinot noir bestellen >>>    >>> Download hier de hele brochure
Lees meer

Ondernemer gezocht in Groningen

ma 24 februari 2020
Henri Bloem
  Henri Bloem’s Wijnkoperijen is een toonaangevende organisatie van wijnspeciaalzaken. Met 19 vinotheken, allen franchisenemers, bestrijken wij een groot gedeelte van de Nederlandse wijnmarkt. Onze bekendheid is voor het grootste gedeelte te danken aan onze franchisenemers. Stuk voor stuk enthousiaste ondernemers die liefde voor wijn combineren met vakmanschap. Natuurlijk ondersteund door de voordelen die Henri Bloem’s Wijnkoperijen biedt:  een duidelijk herkenbare formule en uitstraling een uitgelezen assortiment kwaliteitswijnen uit eigen import concurrerende prijsstelling een overkoepelende organisatie, Vinogroep Nederland BV, die ervoor zorgt dat u zich kunt concentreren op datgene waar u goed in bent: het verkopen van kwaliteitswijnen tegen een scherpe prijs   Wij zoeken voor onze Vinotheek in Groningen een ambitieuze ondernemer met passie voor en kennis van het vak. De Vinotheek heeft een totale oppervlakte van maar liefst 300m², waaronder een ruim magazijn en een apart proeflokaal. De huidige eigenaar wil graag zijn mooie zaak overdragen aan een enthousiaste franchisenemer, die daarmee een lopend bedrijf inclusief goede naam, uitgebreid klantenbestand, inventaris en voorraad overneemt.  Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met: Vinogroep Nederland BV Contact: Steven Duintjer Orionstraat 30 5015 BR Tilburg T: 040 – 2375271 E: vinogroep@henribloem.nl  www.henribloem.nl   Informatie
Lees meer

Wijn als onderdeel van een gezonde levensstijl

za 1 februari 2020
Henri Bloem
Interessant persbericht van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNM).  De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) organiseerde op 24 januari jl. een symposium over de huidige wetenschappelijke inzichten op het gebied van wijn, alcohol en gezondheid. Deskundigen bespraken actuele onderzoeken en inzichten over gezond eten en drinken, de veranderende houding ten aanzien van alcoholhoudende dranken en de invloed van media op de publieke opinie ten aanzien van alcohol- en wijnconsumptie. Inzichten leefstijl, voeding en alcohol Prof. Dr. Nicolai Worm, verbonden aan de Duitse universiteit voor preventie en gezondheidsmanagement (DHPG) in Saarbrücken, betoogt dat onderzoek aantoont dat gematigd gebruikt van alcohol (1 tot 2 twee glazen per dag) gezondheidswinst oplevert. In het bijzonder in combinatie met eten. Hij besprak de huidige wetenschappelijke inzichten over het Mediterrane dieet. Dit dieet bestaat onder andere uit peulvruchten, olijfolie, vis en een glas rode wijn. Professor Worm laat zien dat mensen die zich houden aan dit dieet gemiddeld ouder worden dan mensen die dit niet doen.   Volgens Dr. Worm is de leefstijl naast het dieet een minstens zo belangrijke factor voor een lang en gezond leven. Niet roken, voldoende bewegen en minder stress zijn minstens zo belangrijk voor een lang en gezond leven. Worm stelt op basis van de huidige wetenschappelijke inzichten dat geregeld en matig drinken van wijn in combinatie met eten een positief effect op de gezondheid heeft. Overdaad heeft daarentegen juist het tegenovergestelde effect. Hij vindt dat de media-informatie over alcohol eenzijdig is en alleen maar de negatieve kanten benoemt. De feiten over de gezondheidswinst worden stelselmatig gemeden.   Prof. Dr. Frans Kok, emeritus-hoogleraar Voeding en gezondheid en voormalig hoofd van de afdeling Humane voeding van Wageningen University, Nederland, ging in op de vraag: past matig drinken in een gezonde leefstijl? Op basis van recente studies over alcohol en gezondheid besprak hij onder andere het verband tussen de kans op voortijdig overlijden en het aantal glazen dat iemand per dag kan drinken, de zogenaamde J-Curve. Deze curve geeft aan dat je door het drinken van maximaal 1 glas alcoholhoudende drank per dag de maximale gezondheidswinst bereikt. Bij een gemiddelde van 2 glazen voor vrouwen en drie voor mannen, boek je echter ook nog gezondheidswinst, zij het minder. Kok plaatste het risico op voortijdig overlijden in het perspectief van andere factoren zoals roken, voedingspatroon en overgewicht. Zijn conclusies zijn dat matig alcoholgebruik (1 glas per dag) past in een gezonde leefstijl. Voor de Gezondheidsraad is de J-Curve nog steeds geldig, maar staat wel ter discussie. De WHO, overheden, Ngo’s en wetenschappers blijven kritisch over het gebruik van alcohol. Verder ziet hij een duidelijke trend naar alcoholvrije en -arme varianten en naar duurzaamheid. Dr. Jos Ahlers, onderzoeker naar het gedrag van de moderne jeugd: de zogenaamde generatie Z. Op basis van onderzoek en zijn boek, Verlangen naar verandering, kijkt hij naar o.a. het alcoholgebruik van jongeren tussen 7 en 24 jaar. Zij hebben de crisisjaren in de jaren negentig en tweeduizend bij hun ouders aan den lijve ondervonden. Ze zijn hardwerkend en ambitieus. De jeugd is zeer maatschappelijk betrokken en gaat voor gelijke rechten voor iedereen.  In tegenstelling tot wat in de publieke opinie veelal wordt gedacht stelt hij vast dat deze generatie helemaal geen alcoholgeneratie is. Voor de wijnbranche is het van belang om deze welbewuste en kritische jongerengeneratie goede en geloofwaardige voorlichting te blijven geven over het genieten van wijn. Daarbij horen ook keuzes voor smaakvolle alcoholvrije varianten.  Alcohol en beeldvorming Prof. Dr. Cees van Riel, emeritus-hoogleraar corporate communication bij Rotterdam School of Management, Erasmus University en medeoprichter van het Reputation Institute, stelt in zijn presentatie dat er sprake is van een fundamentele kentering in de publieke opinie over alcohol/wijn. Onderzoek laat zien dat vrouwen zich steeds meer zorgen maken over de invloed van het drinken van wijn op hun gezondheid. Volgens Van Riel wordt wijn, in tegenstelling tot bier, minder makkelijk besproken in het publieke debat, omdat er geen grote bedrijven zijn die op internationale schaal aangesproken kunnen worden door opponenten uit de NGO-wereld en de formele politiek. De wijnsector doet er goed aan zelf het heft in handen te nemen – bij voorkeur samen met de wereldwijd opererende retailketens – een maatschappelijk debat te starten waarbij volgens Van Riel drie zaken in ogenschouw moeten worden genomen: 1. Volg de percepties in de publieke opinie over wijn en gezondheid op de voet2. Stel je open voor kritiek.3. Neem een standpunt in en laat hierin doorklinken dat je verder denkt dan alleen het belang van de commerciële partijen in de wijnsector. Mevrouw Dr. Nel P.C. Ruigrok, (extern) onderzoeker aan de Erasmus School of History, Culture and Communication Department of Media and Communication, onderzocht de media op hun berichtgeving over wijn en gezondheid in de laatste 10 jaar. Hieruit bleek dat berichtgeving over de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik verreweg de overhand heeft. Tussen 2009 en 2019 is het percentage publiek debat over alcohol en gezondheid in de dagbladen bijna verdubbeld. Ook merkt zij op dat een duidelijke verschuiving van de onderwerpen binnen deze discussie heeft plaatsgevonden. Waar het tien jaar geleden vaak overmatig alcoholgebruik door alcoholverslaafde mensen betrof met sociaaleconomische problemen als gevolg, zien wij de discussie nu meer gaan over een bewuster eet- en leefpatroon en hoe alcohol daarbij past. Volgens Ruigrok moet de wijnbranche de positieve kanten van verantwoord alcoholgebruik benadrukken omdat nog steeds het overgrote deel van de mensen daar ook in gelooft. KVNW pakt verantwoordelijkheid De KVNW wil onder andere met dit symposium een actieve rol spelen waar het gaat om kennis delen en het duiden van ontwikkelingen. Vooral over de onderwerpen die vandaag aan de orde zijn geweest. Voorzitter Peter van Houtert gaf in zijn slotwoord aan dat de voorlichting aan consumenten over wijn als onderdeel van een gezonde leefstijl hoog op de agenda van de KVNW staat. De branche onderzoekt actief varianten van wijn met een lager alcoholpercentage. De voorlichting aan de consument over verantwoorde wijnconsumptie is één van de activiteiten waar de KVNW de komende jaren stevig op inzet. Daarbij zijn de vandaag besproken actuele inzichten over de relatie tussen alcohol gebruik en gezondheid en de adviezen voor het aangaan van de discussie in de publieke opinie zeer bruikbaar.
Lees meer

Dry January 2020

vr 3 januari 2020
Henri Bloem Arnhem
  Tja, januari: je hoeft de radio of TV maar aan te zetten of de anti-alcoholberichten denderen je huiskamer binnen. “Dry January”, “Zet je alcoholgebruik op pauze”, waarschuwingen vanuit de medische hoek, we zullen er als wijnliefhebbers op een verantwoorde wijze mee moeten omgaan. Maar laat er geen misverstand over bestaan: het zijn echt niet allemaal nadelen die aan een goed glas wijn kleven. Wat dacht u van de gezelligheid die ermee samenhangt, de ontspanning, het rustmoment na een drukke dag? Het ploppen van de kurk is altijd weer een klein feestje op zich. Dus drink bewuster, misschien af en toe een glaasje minder, maar geniet, en koop goede wijn. Overbodig te vermelden dat u daarvoor bij ons aan het juiste adres bent! Maak van elke fles een beleving, die al begint met het kopen. Goed advies, prima service en kwalitatief hoogstaande producten, die door de kleine wijnboeren waar we mee samenwerken met alle zorg en aandacht zijn omringd. En last but not least: het hoeft echt niet duurder te zijn dan in de supermarkt. Kom naar onze winkel en laat u voorlichten door ons enthousiaste team. Graag gaan we met u de uitdaging aan om er ook op wijngebied een spannend jaar van te maken. Treed eens buiten de gebaande paden en ontdek wat de wijnwereld allemaal voor u in petto heeft.   Het team van Henri Bloem Arnhem, Michel, Marja, Mariska en Harm Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220    
Lees meer

Proeven met Mariska: Kerst 19

zo 1 december 2019
Henri Bloem Arnhem
Compleet menu met receptuur en passende wijnen samengesteld door: Cooked by Henry Rabe en Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem Henry Rabe is in februari 2017 begonnen met Cooked by Henry Rabe. Zijn passie is werken met pure producten van locale ondernemers. Met Cooked verzorgt hij catering en diners bij mensen thuis.   Mariska is al bijna 5 jaar werkzaam bij Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem en (bijna) vinoloog. Haar passie is heerlijk eten begeleiden met de lekkerste wijnen. Samen hebben zij voor u het diner samengesteld voor Kerstmis 2019. Alle receptuur is voor 4 personen. Ceviche van makreel / ponzu gel / haringkaviaar / frisée / grapefruit / zoetzure komkommerrolletjes Herdade do Rocim, reserva 2018, Olho de Mocho, Single vineyard, Alentejo PortugalDoor de combinatie van zuren van de cevice en het ziltige van de haringkaviaar past deze Portugese frisse verrassing er goed bij. De wijn heeft zuren, veel fris fruit, licht houtlagering en een lange afdronk om overeind te blijven bij het gerecht. Tijgermelk 200 ml, Makreel 200 gram, Ponzu gel 100 ml, Haring kaviaar 100 gram, Frisee 20 takjes wit van frisee, Grapefruit 1 grapefruit in partjes, Zoetzure komkommer rolletjes 12 rolletjes komkommer, Tijgermelk - ponzu gel, witte wijn 500 ml, ponzu 200 ml, witte uien 2 stuks, agar 1 gram, laurier 2 blad, limoenblad 1 blad, witte wijn azijn 50 gram, sap van grapefruit wat overblijft na het segmenteren     Bereiding:tijgermelk: snipper de ui en doe het in een kookpan, voeg daar de wijn laurier en limoenblad toe en reduceer het tot de helft. Haal de laurier en limoenblad er uit, voeg de azijn toe en mix het fijn met een staafmixer voeg een snufje zout en vers gemalen peper en sap van grapefruit toe, ponzu gel: voeg alle ingrediënten samen in een steelpan en breng het aan de kook en laat het 2/3 minuten zacht koken, Stort het in een bakje en zet het koud weg, is het na een  ½ uur gestold draai het dan fijn met een keukenmachine tot een gladde massa. Zoetzure komkommerrolletjes:komkommer 1 stuk, witte wijn azijn 50 gram, suiker 50 gram, water 50 gram, grapefruit zeste ½ Bereiding:Zet de suiker en water op en breng de massa aan de kook met de zeste is de suiker opgelost? Haal de pan van het vuur en voeg de azijn toe. Schil met een dunschiller lange stroken van de komkommer zonder de zaadlijst. Rol ze strak en vacumeer of leg ze in een bakje met daarop het zoetzuur mengsel leg het voor 20 min weg langer is ook geen probleem. Haal de rolletjes er uit en snijd ze met een scherp mes door zodat je kleine plakjes krijgt. Dresseer het gerecht:Snijd de vis in schuine reepjes, leg ze in de tijgermelk voor 3/5 minuten. Haal ze er uit en leg het apart zout licht na met maldon zout. Leg ze op het bord, leg er 5 segmenten van grapefruit verdeeld op, verdeel 5 takjes van de frisee speels, spuit met een kleine spuitzak kleine dotjes van de gel stuk of 5, verdeel de komkommer rolletjes speels maar toch strak op het bord. Verdeel de een 3 hoopjes haringkaviaar. Snoekbaars filet op de huid gebakken / geroosterde pompoen / anijs beurre blanc / chiffonade van roodlof met mandarijnen dressing. Domaine Bott Geyl, Riesling Jules Geyl 2017, Elzas, FrankrijkHet zoete van de ovengeroosterde pompoen, de romige maar toch frisse(anijs!) beurre blanc en de smaak van de stevige witvis past perfect bij een rijke Elzasser. Rank en frivool maar wel met een mollig randje om zo bij al die smaken goed tot zijn recht te komen. Snoekbaars filet 200 gram, Pompoen 1 stuk, Beurre blanc 400 ml, Roodlof 2 stuks, Mandarijn 2 stuks zest en sap, Olijfolie 50 ml, Witte wijn azijn 20 gram, miso 1/2 theelepel, beurre blanc: witte wijn 600 ml, uien 2 stuks gesnipperd, kookroom 300 ml, boter 50 gram, laurier 2 blad, steranijs 3 stuks  Bereiding beurre blanc:Voeg alles samen kook in tot de helft haal de laurier en ster anijs er uit en mix het met de staafmixer tot een gladde saus, zeef de saus en breng op smaak met zout en kijk naar een net hangende saus ander kook je het rustig nog iets in en op het laatst monteer je de saus met de boter net voor het serveren.  Bereiding:Maak de beurre blanc. Verwarm je oven op 200C snijd 1 flespompoen in mooie parten en stop ze in de oven met wat olie peper en zout, 30 tot 40 minuten garen. Portioneer de snoekbaarsfilet in 4 mooie stukken zout ze licht overal met fijn zout en leg ze in de koeling. Snijd de roodlof in de breedte in dunne reepjes. Maak de dressing zest je mandarijnen en knijp het sap er uit, voeg de miso witte wijn azijn peper toe en vermeng het glad. Voeg nu al roerend de olijfolie toe.  Dresseer je gerecht:Bak de vis op de huidkant in een pan met een goed laagje olie, medium hitte en laat het zacht doortrekken naar boven. In de tussentijd zorg je ervoor dat de saus en de pompoen warm staan. Meng je de chiffonade van roodlof met een beetje bij beetje dressing totdat het lekker is. Leg de pompoen in het midden van je bord daar de chiffonade van roodlof op daar de vis op, en als klap op de vuurpijl een lepel of 2 met de beurre blanc recht onder de vis en een paar druppels er om heen speels.   Langzaam gebraden spitskool / créme van tamme kastanje / zwarte knoflook dressing / zoetzure rode ui Domaine Amirault Les Quarterons 2017, St. Nicolas de Bourgueil, Loire, FrankrijkComplex Vega gerechtje, geroosterde smaken met een klein bittertje en wat aards door de tamme kastanje puree. Licht maar toch stevig in smaak en geur, daarom is deze Cabernet Franc zo'n mooie tegenpartij. Beetje boers in de geur, veel sap van kers en donker fruit. Met een randje van geroosterde paprika erbij. Perfect huwelijk.  Spitskool 400 gram, Tamme kastanje créme 100 gram, Voorgekookte kastanjes 150 gram, Witte wijn 50 ml, Zwarte knoflook dressing 200 ml, zwarte knoflook 3 tenen, witte wijn azijn 50 ml, olijfolie 100 ml, zout peper, mirin 50 gram, Zoetzure rode ui 20 kleine bladeren gesneden, witte wijn azijn 50 gram, suiker 50 gram, water 50 gram  Bereiding:Snijd de spitskool in parten en zout ze volledig en rooster ze op een laag vuur en genoeg olie in een bakpan met een deksel er op. Zorg ervoor dat de kool beetje glazig wordt en gaar en dat de baklaag van de kool donker bruin is met meegeven. Maak de zwarte knoflook dressing. Kook de kastanjes een keer op en draai het fijn met de wijn snuf zout en peper. Maak de zoetzuur en snijd de rode uit in speelse bladeren leg ze in het zoetzuur voor minimaal 20 minuten.  Dresseer je gerecht:Leg de kool op het bord 5 dotten kastanje créme, een eetlepel dressing over de kool. Verdeel 5 zoetzure rode ui speels op de dotten.  Zacht gegaarde varkenswang / port jus / créme van gekarameliseerde uien / aardpeer rondjes gebakken in beurre noisette. Killibinbin Shadow 2012, Langhorne Creek, Zuid-AustraliëLangzaam gegaard vlees, in een rijke saus in combi met de volle smaak van wintergroenten. Dat vraagt om een krachtpatser die als je je neus in het glas steekt er uit spat. Dik donker fruit, cassis en kruidnagel, je ruikt het allemaal. In de mond zacht en weelderig zonder hard te zijn.  Varkenswang 4 stuks, Port jus 500 gram, Kalfsjus 500 gram, Port 200 gram, Créme van gecarameliseerde ui 400 gram, Witte ui dunne gelijkmatige ringen 500 gram, Aardpeer rondjes 20 stuks, Boter 400 gram, Aardpeer 3 stuks  Bereiding:Peper en zout de wang bak ze goudbruin in olie. Voeg de port toe en jus toe en gaar ze in een ovenschaal op 150C voor 60 minuten zet daarna de oven op 100 graden gaar het weer 60 minuten. Als de wang gaar is zeef je de jus en kook je die in tot een mooie dikke jus. Bak de uien in een goede laag olie medium hitte totdat ze een mooie goudbruine kleur verkrijgen. Draai het fijn en breng op smaak met zout en peper. Steek de aardpeer uit of snijd er gelijke plakken van. Maak beurre noissette door de boter te verhitten en met een garde constant te roeren, de boter begint licht te verbranden en giet de boter gelijk af in een  andere pan zonder de donkere spikkels. Gaar hierin de aardpeer totdat ze gaar zijn.  Dresseer je gerecht:Zorg dat de producten warm staan. Bak de aardpeer nog goudbruin in een bakpan. Zorg dat de uien créme warm op het bord komt als een veeg. Daarop de aardpeer. Daarop de wang en jus er omheen.  Sukade met knoflook, rozemarijn, grapefruit en kaneel / rode wijn jus / rode kool stoof / aardappelgalette / gebakken paddenstoelen. Schola Sarmenti, Antièri Susumanielo, IGT Salento, ItaliëVeel smaken, maar vooral veel kruidigheid met een fris randje wat hier samenkomt. Dat vraagt om een wijn met veel body maar ook wel enigszins elegantie. Susumanielo, een druif wat in de verte overeen komt met de Shiraz, past zo mooi hier bij. De rode kool, de kaneel, de paddenstoelen. Hemelse combi! Sukade 400 gram, Knoflook 3 tenen, Rozemarijn 1 tak, Grapefruit 1 zest en sap, Kaneel 1 stokje, Rode wijn jus 500 gram, Kalf jus 500 gram, rode wijn 200 gram, Rode kool stoof 400 gram, Rode wijn 200 gram, Kaneel 1 stokje, Bruine Basterdsuiker 50 gram, Aardappel galette 4 grote gallettes, Aardappels gekookt 100 gram, Eiwit 60 gram, Zout en peper, Gebakken paddenstoelen 400 gram Bereiding:Peper en zout de sukade en bak het alle kanten goudbruin, voeg rozemarijn/grapefruit/knoflook/kaneel toe en de jus en rode wijn. Gaar het afgedekt in de oven op 95C voor 5 uur. Zeef de jus en kook het in tot gewenste dikte. Stoof in de tussentijd de rode kool met alle ingrediënten en naderhand een snufje zout en peper na smaak. Kook de aardappels voor de galette en pureer ze als het gaar is. Meng de puree lauwwarm met het eiwit en peper en zout, zet je oven op 85C en strijk de créme in een dun gelijk laagje op een bakpapier en droog het in ongeveer 1 uur. Maak de paddenstoelen schoon en bak ze kort voor het meegeven op hoog vuur in een bakpan zout en peper na smaak.  Dresseer je gerecht:Zet de jus warm en snijd je sukade in vier gelijke stukken en verwarm je sukade in de jus. Zet de rode kool stoof warm en leg het in een ronde steken op je bord in het midden. Leg daar de sukade op en daar de gebakken paddenstoelen 1 a 2 eetlepels jus eromheen en één mooie plaat van de galette er op.  Rood fruit bavarois / ananas chilli tartaar / crumble van roze chocolade / thaise bassilicum   Il Falchetto, Brachetto d’Acqui 2018, Piëmonte, ItaliëNa al die heftige smaken hoort een licht toetje met een verfrissende wijn erbij. Rood fruit, peperige ananas, basilicum hij kan het allemaal hebben. Een vloeibaar aardbeitje in je glas. Prachtige afsluiting, mede door het lage alcohol Bavarois 4 stuks, Gelatine 8 blad, Tonkaboon 1 gevijzeld, Melk 500 ml, Suiker 175 gram, Roodfruit 250 gram, Eieren 4, Slagroom 500 ml, Amaretto 150 ml, Ananas tartaar 400 gram, Ananas 400 gram, Chili ½ stuk fijn, suikerwater 50 gram, suiker 50 gram, water, Crumble roze chocolade 4eetlepels, Suiker 100 gram, Water 100 gram, Ruby chocolade 200 gram, Thaise bassilicum 1 eetlepel chiffonade  Bereidingswijze:Week de gelatine circa 5 minuten in ruim koud water. Vijzel de tonkaboon . Breng de melk met de helft van de suiker, de tonkaboon al roerende aan de kook. Laat circa 15 minuten trekken op laag vuur. Pureer het rood fruit met een staafmixer. knijp de gelatine uit en los de gelatine op in de melk. Splits de eieren en klop de eidooiers luchtig met de andere helft van de suiker. Giet een klein beetje warme melk bij de eidooiers en roer dit gelijk goed door. Meng nu alles goed door elkaar. Zet op de kom met ijswater en klop het geheel koud. Klop de slagroom lobbig en spatel samen met het gepureerde fruit en de amaretto door de melk-eidooier massa. Schenk in glazen en laat minstens 40 minuten opstijven in de koelkast.  Deze heerlijke wijn-spijs combinaties hebben wij onlangs met groot succes bij ons in de winkel uitgeprobeerd, met 14 ex-cursisten van onze wijncursus. De reacties waren zó positief, dat wij je deze recepturen met plezier gratis aanbieden. De bijbehorende wijnen zijn natuurlijk ook los te koop, maar staan eveneens in het proefpakket Kerst 19. De speciale prijs voor dit pakket bedraagt € 79,95. Je kunt het pakket bestellen door een mail te sturen naar arnhem@henribloem.nl.   Een diner wordt pas een feestdiner als alles klopt: goed gezelschap, mooie gerechten en heerlijke wijnen. We hopen hiermee een kleine bijdrage te hebben geleverd om van Kerstmis 2019 een onvergetelijk feest te maken.   Ik wens je fijne kerstdagen, Mariska     Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem | Amsterdamseweg 126 | 6814 GJ Arnhem026-4455220 | arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem
Lees meer