Uit een nieuw rapport van Agreste (het bureau voor de statistiek van het Franse Ministerie van Landbouw) over wijnbouwtechnieken blijkt dat Franse wijnbouwers minder bestrijdingsmiddelen gebruiken dan voorheen. Een van de redenen lijkt de populariteit van biologische landbouw te zijn.

Volgens de studie moesten wijngaarden in 2010 gemiddeld zestien keer worden bespoten met bestrijdingsmiddelen om ze te beschermen. 80% daarvan was nodig om schimmelziekten te bestrijden. 10% bestond uit plaagbestrijding en de overige 10% uit onkruidbestrijding. De percentages variëren van regio tot regio. In de Bourgogne en de Provence bijvoorbeeld, wordt meer dan 30% van de wijngaarden niet bespoten met onkruidbestrijders.

In wijngaarden waar wijnen met een hoge verkoopprijs worden verbouwd, wordt vaak gebruikgemaakt van mechanische onkruidbestrijding. Het aanplanten van gras is ook een populaire vorm van onkruidbestrijding; deze optie wordt op ongeveer de helft van de Franse wijngaarden toegepast. Tegenwoordig is het geaccepteerd om gras te laten staan in wijngaarden.

Bron:AGRESTE, La Journée Vinicole