Mariska’s proefpakket voor oktober.

 

Herfst die aanvoelt als zomer….. Ondanks de hoge temperaturen toch meer zin in rood, hopelijk jullie ook!

Dit keer heb ik namelijk gekozen voor 2 witte en 4 rode wijnen. Weer allemaal erg divers van stijl en smaak. Er zitten ook 2 biologische wijnen bij, waar ik graag wat meer over vertel.

Als er weer vragen en/of opmerkingen zijn hoor ik dat graag!

 

Dit keer wil ik graag meer vertellen over biologische wijnbouw.

 

Afgelopen eeuw zijn er enorm veel ontwikkelingen geweest in de landbouw, waaronder het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Mede hierdoor waren er steeds grotere opbrengsten. Dit succes had ook een keerzijde: milieu en dierenwelzijn werden uit het oog verloren en de bodems werden steeds schraler. Als reactie hierop ontstond de biologische landbouw, die nu wereldwijd voorkomt. Ook de kritische houding van de consument heeft hier aan bijgedragen. Er was (en is) een steeds grotere vraag naar “gezonde” producten.

Maar wat is nu eigenlijk biologische wijn? Het verschilt per werelddeel en zelfs per land aan welke eisen en regels de wijnboer moet voldoen. Bijvoorbeeld in de EU is het gebruik van Sulfiet (conserveringsmiddel, ook wel zwavel genoemd) voor bio wijn 50 gram minder per liter dan “normale” wijn. Ook werken ze met biologische bestrijdingsmiddelen, worden er nieuwe druivenrassen ontwikkeld die bv minder vatbaar zijn voor ziektes. Bodembeheer speelt eveneens een grote rol, zowel boven als onder de grond. Doordat er wordt gewerkt met bepaalde beplanting tussen de wijnstokken door, blijft de bodem beter in balans en wordt het water meer vastgehouden. Biologische wijn is vaak herkenbaar aan een keurmerk, maar niet alle wijnboeren doen daar aan mee. Sommige werken bijna biologisch of werken zelfs nog duurzamer dan de bio wetgeving vereist maar willen toch geen officieel keurmerk. Een van de redenen is dat ze de mogelijkheid open willen houden om, als het nodig is, ook gebruik te maken van niet-biologische middelen.

Over bio wijnen valt nog veel meer te vertellen, het is te ingewikkeld om dit kort uit te leggen. Tuurlijk vertel ik er graag meer over wanneer je in de winkel bent. Maak kennis met biologisch middels deze 2 wijnen uit het pakket; ik hoor graag jullie mening hierover.

 

De Domaine Dionysos, La Cigalette, is 100% biologisch gemaakt. Wijnmakers Farjon vindt niet alleen het eindproduct belangrijk maar ook het behoud van de omgeving en het terroir. In het Rhône-gebied wordt steeds meer biologisch gewerkt.

 

Het Spaanse wijnhuis, Albet i Noya is zelfs biologisch-dynamisch (wat betekent dat er is gestreefd naar een hechte verbinding tussen aarde, klimaat, planten en dieren. ook speelt de stand van de zon, de maan en de sterren een belangrijke rol op het land en bij de verwerking van de producten).

 

Ik hoop dat je lekker van deze wijnen gaat genieten. Wil je iets met me delen, dat kan. Je kunt me mailen henribloemarnhem@gmail.com of via instagram @winefoody, gebruik #proevenmetmariska. 

Veel proefplezier.

Mariska

 

Proefnotities wijnen oktober 2018:

 

Domaine de Caillaubert 2017 (Zuid-Frankrijk, Côtes de Gascogne) 

Druif: Chardonnay, Sauvignon blanc. Geen houtlagering gehad. Fris, bleek geel in het  glas. Combinatie van lichte zuren en het volle van tropisch fruit.

Lekker bij: klassieke kaasfondue. 

 

Adega de Pegões Colheita Selecctionada 2016 (Portugal, Setúbal) 

Druif: Antão Vaz, Chardonnay, Arinto, Verdelho. Door houtlagering (rijping in houten vaten) van de Chardonnay een volle romige smaak. Aanwezig rijpe ananas, en boterbabbelaar.

Lekker bij: romige risotto met doperwtjes en parmezaan.

 

Albet i Noya (Spanje, Penedès) 

Druif: Cabernet Sauvignon, Garnacha, Tempranillo. Deze wijn komt licht gekoeld (16gr) het beste tot zijn recht. Sappige cassis, licht kruidig (laurier) zacht en soepel.

Lekker bij: de borrel met allerlei hapjes, gekruide worst maar ook een mild kaasje kan deze prima hebben!

 

Domaine La Colombette (Frankrijk, IGP Coteaux du Libron, Pays d'Oc) 

Druif: Pinot Noir. Licht van kleur, typisch Pinot Noir. Ook koel (16 gr) serveren. Kruidig maar ook vol met kersen. Zeker zuren aanwezig maar niet vervelend. Ook bittertje aanwezig. Prachtig voorbeeld van een mooie betaalbare Pinot Noir.

Lekker bij: gebakken biefstukje met aardappelpuree en broccoli.

 

Il Falchetto, Pian Scorrone DOCG (Italië, Asti, Piemonte) *Mariska’s favo. 

Druif: Barbera. Diepe donkere kleur, blijft hangen aan je glas. Sap, bramen en rijpe pruim. Laat je niet foppen door het “makkelijk” wegdrink gehalte, deze jongen heeft een alcoholpercentage van maar liefst 14,5%.

Lekker bij: natuurlijk een gerecht uit de streek, verse pasta met geschaafde truffel erover. Simpel maar heerlijk.

 

Domaine de Dionysos La Cigalette (Frankrijk, Cairanne, Rhône) 

Druif: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan. Deze wijn heeft zuurstof nodig, een karaf of een groot glas doet veel goed. De dag erop smaakt hij nog beter en is zachter van smaak. De eerste slok is wat scherp, heeft lekker eten erbij nodig. Licht boers/stallig in de neus, zwarte peper en zoethout in de afdronk, veel donkerrood fruit, vooral kers. Lekker bij: stoofpot van lamsvlees met aardappelschijfjes gegratineerd uit de oven.