Recept chocolade macadamiataart
di 23 december 2014
Henri BloemEen chocolade macadamiataart met pure chocolade en gezouten
macadamianoten: een verrassende maar zalige combinatie.
De macadamianoten halen de smaak van de pure chocolade enorm naar boven.
Zorg dat je chocolade met minimaal 72% cacao neemt, liever
nog hoger.
De stelregel is: hoe hoger, des te lekkerder.
Ingrediënten:
400 gr chocolade extra puur 72%, grof gehakt
200 gr boter, op
kamertemperatuur
200 gr witte
basterdsuiker
6 eieren, gesplitst
200 gr gezeefde bloem
1 bakje gezouten
macadamianoten
200 ml slagroom
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed de bodem van de vormen met bakpapier.
Hak of snijd de macadamianoten grof.
Smelt 200 g chocolade au-bain-marie en laat iets afkoelen.
Klop met de mixer of keukenmachine de boter en basterdsuiker tot de suiker is opgelost.
Voeg 1 voor 1 de eidooiers toe.
Doe de gesmolten chocolade erbij. Spatel de bloem en noten erdoor.
Klop de eiwitten stijf. Spatel deze luchtig door het beslag, niet roeren of kloppen anders raak
je de lucht kwijt.
Verdeel het beslag over de vorm(en) en bak de taart(en) in
45 minuten af.
Als je twee dezelfde vormen hebt, kun je er twee gebruiken.
Als je 1 vorm hebt, moet je de taart (zodra hij gebakken en afgekoeld is)
overdwars doormidden snijden.
Hier is een trucje voor. Neem een dunne draad (visdraad of vliegertouw) en doe
deze overdwars om de taart en zorg dat je het einde kruist.
Dan trek je de draad al zagend door de taart heen.
Het is wel makkelijk als iemand dan de
taart van boven een beetje aandrukt zodat je hem niet van het werkblad aftrekt.
Laat minimaal 4 uur afkoelen.
Doe ondertussen de rest van de chocolade in een schaaltje.
Verwarm de slagroom in een steelpan, schenk bij de chocolade en roer tot een
homogene massa (ganache). Laat afkoelen.
Strijk de bovenkant van 1 helft met ganache.
Leg de andere helft erop.
Bestrijk rondom en bovenop met de rest van de ganache. Eetsmakelijk!
Bereidingstijd: 340 min (inclusief wachttijd)