Wijnboeren winnen strijd met de natuur
Wijnmaken is een verbond tussen verbouwer en natuur. Soms is het een symfonie en gaat het allemaal vanzelf. Maar soms is het oorlog, is het strijd. En lijkt de natuur ontembaar. Stormen, hagelbuien, eindeloze regen en weinig zon bedreigen de oogst. Vorig jaar was het zo’n jaar. De Bordeaux van 2013 is zwaar bevochten. De professionals van Henri Bloem selecteerden de beste wijnen voor deze folder.
Het stadje Libourne was eeuwenlang het handelscentrum voor onder andere de Pomerols en de Saint-Émilions. De wijnen van de rechteroever van de Bordeaux. Precies in dit stadje streek het proefteam van Henri Bloem neer voor een vierdaags bezoek aan de proeverijen van de Union des Grands Crus de Bordeaux.
De invloed van de zee is tekenend voor deze streek en is iedere dag zichtbaar, zeker als je je huurauto tegenover het hotel langs de oever van de Dordogne parkeert. Waar op dat moment alle wielen op het droge staan, kan dat een paar uur later heel anders zijn. Dan staan zelfs de bankjes en de bloembakken in het water.
De variabele weersomstandigheden, veroorzaakt door de naburige zee, hebben natuurlijk invloed op de kwaliteit van de wijn. In 2013 was de start van het groeiseizoen de koudste en natste van de afgelopen veertig jaar. Daarna volgde nog een koude meimaand en stormde het in juni en juli. Een immense hagelbui begin augustus teisterde een groot deel van de wijngaarden in de Bordeaux en richtte met name grote schade aan in Côtes de Castillon en Entre-Deux-Mers. Uiteindelijk kon eind september worden geoogst.
Tijdens onze proefsessies ontdekten we dat de wijnmakers van de Bordeaux, ondanks de weerbarstige weergoden, een enorme veerkracht hebben. Want we troffen genoeg goede wijnen die wij het waard vonden om te selecteren.
De kwaliteit is overeind gebleven door grondige controle van de wijngaarden op rot en odium en de aanpak ervan. Daarnaast is er meer dan anders gesnoeid om zo de druiven meer body te geven. En natuurlijk volgde daarna de oogst, op het juiste moment. De producenten hebben streng geselecteerd op rijpheid. En presenteerden uiteindelijk heel behoorlijke wijnen.
Het proefteam van Henri Bloem heeft weer al zijn expertise ingezet om de mooiste ervan op te sporen en te selecteren. Vierdagen lang proeven, beoordelen, bespreken, eventueel naproeven en vastleggen in proefnotities. Het is hard werken, hoewel dat misschien niet zo lijkt. Maar na een dag van een kleine honderd wijnen proeven, smeken de smaakpapillen om rust.
De droge witte wijnen en de zoete wijnen uit Sauternes zijn van goede kwaliteit en kunnen spreken van een goed jaar. De droge witte wijnen hebben een heel expressieve fruitigheid en mooie zuren. De Sauternes hebben duidelijk Botrytus, iets minder restsuiker dan voorgaande jaren en de finesse en weelderigheid van een heel mooi jaar.
De appellaties voor rode wijnen geven een gevarieerd beeld in kwaliteit met uitschieters naar boven maar ook naar beneden. De goede wijnen hebben een diepe kleur, zachte tannines en een open karakter. Het zijn wijnen die redelijk snel na binnenkomst gedronken kunnen worden en veel plezier zullen geven aan de Bordeaux-liefhebber.