Laatst was ik alleen thuis. Zielig? Neeeee. Voor mij hét moment om wat te experimenteren in de keuken zonder dat ik flaters kan slaan. Het enige risico is, dat ik zelf na een mislukking met een hongerige maag de avond door moet. Maar goed, dat neem ik voor lief.
Ik experimenteer graag met wat ik in de koelkast ‘over’ heb. En ik deel heel graag het recept van deze ‘Kook je koelkast leeg ovenheerlijke broodschotel’ met u:
Ingrediënten voor 2 personen(mee te variëren afhankelijk van de groentes in uw koelkast):
- 1 oven afbakbrood (bruin, wit, meergranen, desem, spelt…wat u lekker vindt)
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode ui
- 1 blikje tomatenblokjes met sap
- Olijven (groen/zwart/wel of niet gevuld… wat u in huis heeft)
- Diverse groente: ik gebruikte een paprika, stukje courgette, kastanjechampignons (maar denk ook aan prei, wortel, aubergine e.d.)
- Rood pepertje (pitjes haal ik eruit)
- Kaas (jong, belegen, koe, geit, mozzarella…wederom wat u in de koelkast heeft)
- Goede olijfolie
- Peper en zout
Bereiden:
Snij het afbakbrood in plakken (niet te dun, niet te dik). Vet een ovenschaal in met de olijfolie. Bekleed de ovenschaal met de helft van de plakjes ongebakken brood.
Bak de ui en knoflook in een ruime scheut olijfolie aan in een koekenpan. Voeg al uw gesneden groenten en een kleingesneden rode peper toe. Even goed bakken. Voeg dan het blikje tomatenblokjes met sap en peper en zout toe.
Verwarm het geheel nog even goed door en voeg als laatste de olijven gehalveerd toe.
Schep de helft van dit groentemengsel over de laag plakjes brood.
Leg op dit mengsel de andere helft met plakken brood.
Eindig met het groentemengsel.
Zorg dat alles goed bedekt en ‘doordrenkt’ is met groente en tomatenprut.
Bestrooi dit geheel met kaas naar keuze en bak deze schotel 20 minuten op 200 graden in de oven!
Smullen!
Lijkt me overigens ook lekker met een blikje tonijn of reepjes gerookte kip erdoor (ga ik snel uitproberen!).
Niet onbelangrijk: een heerlijk glas wijn hierbij is de Valpolicella Classico van Buglioni uit Noord-Oost Italië.