Domaine Grapillon d'Or
Vanaf Raspail-Ay is het letterlijk 1 minuut lopen naar onze volgende afspraak: Grapillon d’Or, de achterbuurman. Hier wacht Céline Chauvet ons op en zij zwaait al 20 jaar de scepter over dit domein en maakt de wijnen “all by herself”. Doet veel met buitenlandse afnemers, maar schaart ons, als vertegenwoordiger van de Nederlandse markt, samen met Denemarken als de beste partners. Zo, dat compliment is vast binnen. Natuurlijk zijn ook hun wijnen geen echte hardlopers binnen het assortiment van Bloem, maar ook wij hebben de ervaring dat de wijnen van dit domein bij de liefhebbers heel goed in de smaak vallen en dus verkopen wij ze met veel plezier. Dat komt niet in de laatste plaats omdat Céline ervoor kiest om heel zorgvuldig en bescheiden met houtrijping om te gaan. Vergisting gebeurt sowieso al niet op eiken, want daarvoor kiest zij beton. Waarom beton i.p.v. inox? was de vraag. Omdat beton beter in staat is om de temperatuur te geleiden, waardoor een shock door het RVS de wijn bespaard blijft. Mooi, dan weten we dat ook weer.
Het klinkt paradoxaal, maar waar de standaard cuvée, de Classique, nog voor de helft op oude fouders rijpt (de andere helft dus in de tank), krijgt de hogere cuvée, de Excellence, helemaal geen houtlagering. De tannines komen uit een langzame inweking van de druiven (dit is de tijd dat de schilletjes in contact blijven met het sap) en door de druiven niet overrijp te plukken, behoudt de wijn ook zijn aangename zuurgraad, waardoor hij, ook na jaren rijping, nooit log zal smaken, maar een enorme vitaliteit uitstraalt. De concentratie in deze wijn vloeit voort uit het feit dat hij gemaakt wordt van soms wel 100 jaar oude wijnstokken. Overigens wordt deze top-cuvée niet elk jaar gemaakt (2018 bijv. niet omdat de oogst ongeveer gehalveerd is t.o.v. de normale productie). Meeldauw (een aantasting van de druiven) is hier de hoofdoorzaak van. We hoorden bij vrijwel elke boer dat dit zeer problematisch was in 2018 en de oogsten beperkte met 30 tot soms zelfs 100% van het langjarig gemiddelde. Een catastrofe voor de wijnboer!
Vermeldenswaard is nog dat waar andere wijnmakers veel gebruik maken van Mourvedre in de assemblage (blend), ze bij Grapillon d’Or uitsluitend werken met Grenache en Syrah, de laatste tot wel 40% van het totaal. Veel hoger zal dat niet worden, want de uiteindelijke assemblage moet wettelijk ten minste voor 50% uit Grenache bestaan.
Dat er op dit domein ook nog een Vacqueyras en zelfs een rosé gemaakt wordt, was interessant om te proeven, maar deze wijnen voegen weinig toe aan ons portfolio, wat de beide Gigondassen beslist wèl doen, dus die blijven we, ook in de toekomst, met plezier in onze schappen leggen.
Michel van Tooren
Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem
april 2019