Domaine Juliette Avril
Op naar de volgende boer, Juliette Avril, een domein vernoemd naar de grootmoeder van de huidige eigenaar. Een wereld van verschil met de eerder beschreven wijnen van Santa Duc.
Hier een bescheiden wijnboer, die alles in het werk stelt om zijn wijnen een mooie balans mee te geven, zodat ze al een paar jaar na botteling uitermate aangenaam zijn. Hier dus geen krachtpatsers, maar elegantie als sleutelwoord. Dit betekent dat zijn Châteauneufs enorm veel fruit bevatten. Dit wordt nog geaccentueerd door het feit dat met houtrijping zeer behoedzaam wordt omgegaan. Om de wijnen toch de nodige ruggengraat te geven, worden de trossen voor de inweking (de periode waarin de druiven hun kleur afgeven aan het sap) niet allemaal helemaal ontsteeld. Deze steeltjes geven, door de uitermate voorzichtige behandeling, net dat beetje extra tannine af dat de druiven nodig zullen hebben om tot een zekere gevorderde leeftijd nog mooi door te kunnen rijpen. Voor de witte moet men denken aan een jaar of acht, voor de rode is dat al gauw het dubbele.
Even technisch: de witte Châteauneuf-du-Pape bestaat voor 45% uit Grenache Blanc, aangevuld met Roussanne, Bourboulenc en Clairette. De laatste druif zorgt met name voor de goede en uitgebalanceerde zuurgraad in de wijn.
Ook de rode is een assemblage van verschillende druivensoorten en hoewel in deze appellatie 13 soorten zijn toegestaan, gebruikt wijnmaker en eigenaar Stephan Brun in de meeste jaargangen slechts 3 soorten, namelijk Grenache, Syrah en een klein beetje Mourvedre. Deze laatste druivensoort heeft veel water en zon nodig en het klinkt misschien vreemd, maar in het zuidelijk deel van de appellatie is de bodem net iets watervasthoudender dan in het noorden, dus daar gedijt deze druif optimaal.
Wie van niet al te zware, maar wel sappige en lichtkruidige wijnen houdt, moet dit domein zeker eens proberen. Ook de vakpers is razend enthousiast. Kort achter elkaar ontving Stephan Brun twee zeer hoge noteringen, in dit geval voor de witte Cht.9, en naar onze mening: volledig terecht!
Ook zijn eenvoudiger Rhônes vertonen de gelijkenis met bovengenoemde wijnen: veel fraicheur, een zekere souplesse en een afwezigheid van harde tannines. De wijnen liggen dan ook wat langer te rijpen alvorens ze gebotteld worden, zodat ook hier het fruit de bovenliggende partij is.
Michel van Tooren
Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem
april 2019