Goldwater chardonnayEen witte wijn kan verschillende kleuren hebben: bleekgeel, geel, groengeel, lichtgeel, óf goudgeel. De kleur van een witte wijn hangt af van het druivenras waarvan de wijn gemaakt is, de rijping (wel of niet op houten vat) en de leeftijd van de wijn. Witte wijnen die houtrijping hebben ondergaan of al even in uw kelder liggen, worden wat goudgeler van kleur. Een druivenras dat van zichzelf al zorgt voor een (licht) goudgele kleur is het ras chardonnay. Door velen geroemd en geliefd. Ook een ideale partner aan tafel! Juist omdat de chardonnay in zoveel varianten verkrijgbaar is: van fris, tot vol mineralen, tikje vet tot romig en boterig. Allemaal afhankelijk van de manier waarop de wijn gemaakt is en waar hij uit de grote wijnwereld vandaan komt.

Een druif met aanpassingsvermogen

De chardonnay is een druif die over de hele wereld voorkomt. De druif heeft een opmerkelijk aanpassingsvermogen wat klimaat en bodem betreft en wordt veel voor de vinificatie van wijn gebruikt.
Het is een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Naast stille wijn wordt ze ook veel gebruikt voor mousserende wijn. Chardonnay is verwant aan de bourgogne- en champagnedruif pinot blanc, maar heeft een heel andere smaak. In de Elzas wordt zij ook wel weisser klevner genoemd of - een beetje verwarrend - pinot blanc chardonnay. Zie verder de synoniemenlijst.

De eigenschappen van chardonnay

De wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft algemeen een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak. Zuivere wijn van de chardonnay-druif wordt in veel landen als "Chardonnay" gekocht en er wordt vaak wat minder gelet op waar deze vandaan komt. In koelere klimaatzones hebben de wijnen van deze druif een groeneappelsmaak. Na de tweede gisting van de wijn, de zogenaamde malolactische gisting - zie vinificatie - wordt het meeste naar deze groene appelen ruikende appelzuur omgezet in het mildere melkzuur. In mildere klimaatzones krijgt de wijn een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones exotische vruchten, zoals ananas en mango.
Chardonnay kan een hoog alcoholpercentage halen, waardoor zij naar het zoete kan neigen. Een goed gemaakte chardonnay zal een lange afdronk hebben. Vanwege het herkenbare karakter die deze wijn toont, wordt zij geduid als "vettig" en vooral bij zalm-gerechten aanbevolen.(bron: Wikipedia)

Chardonnay in balans

Wanneer ik het heb over een goed gemaakte chardonnay dan gebruik ik graag de term ‘balans’. Want vettig en romig mag mijns inziens niet té zijn, zeker niet vergezeld van  een al dan niet ‘vettig’ visje.
Nee, een mooie chardonnay verdiend voor mij pas echt die gouden plak, als hij naast al het romige gouden sap ook nog fruitig is en subtiele zuurtjes kent.

Gelukkig bestaan er  van die uitgebalanceerde chardonnays. Het is net alsof deze producent het erom gedaan heeft, want de perfect in balans zijnde chardonnay bij een romig visgerecht wordt gemaakt door wijnproducent Goldwater uit Marlborough (Nieuw-Zeeland).

Prachtig bij een stukje kabeljauw in ‘Goldwater’ met rijst:

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 stengel citroengras (witte gedeelte) heel fijn gesneden
  • 4 cm verse gember in stukjes
  • 2 rode pepers zonder pitjes in stukjes
  • 2 uien
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 500 g verse kabeljauwfilet
  • 4 takjes koriander
  • 2 eetlepels olie
  • 2 theelepels kurkuma
  • 400 ml kokosmelk
  • zout  

Bereiden:

  • Citroengras met gember en peper in keukenmachine of vijzel tot pasta pureren. 
  • Uien pellen en snipperen. 
  • In zeef tomatenblokjes laten uitlekken. Vis in stukken van ca. 5 cm snijden. Koriander fijn hakken.
  • In wok olie verhitten. Ui in ca. 5 minuten iets bruin bakken. Gemberpasta toevoegen en ca. 3 minuten meebakken. 
  • Kurkuma erdoor scheppen (deze gaat zorgen voor die goudgele kleur!). 
  • Tomaten en kokosmelk toevoegen en aan kook brengen. 
  • Geheel ca. 10 minuten laten inkoken tot mooie saus. 
  • Op smaak brengen met zout. Stukken vis in saus leggen en in ca. 5 minuten zachtjes gaar stoven. 
  • Vis in schaal scheppen en saus erover schenken. 
  • Koriander erover strooien. Serveren met rijst.

Tekst: Eline Jaarsma