Traditiegetrouw reist Henri Bloem in april af naar Bordeaux om de primeurwijnen voor u te proeven en te waarderen. Tijdens deze reis selecteren wij de beste wijnen van het afgelopen oogstjaar, om een gevarieerd aanbod voor u samen te stellen met een optimale prijs-kwaliteitverhouding. Wij waren erg benieuwd naar de primeurwijnen van 2017, want wát een dramatisch oogstjaar was het geweest - de kleinste oogst in 50 jaar!
Het weer
Het jaar begon warm in februari en maart. Drie weken eerder dan normaal stonden de wijnstokken al in bloei. April-doet-wat-hij-wil kende extreem warme dagen, maar ook twee dagen extreme vorst. Als sneeuw voor de zon was de eerste bloesem door nachtvorst verdwenen en grauwe wijngaarden deden de producenten wanhopen. De wijnstokken waren op veel plekken helemaal verdord, en vooral de jonge stokken hebben nog te ondiepe wortels om zich in zo’n situatie goed te kunnen herstellen. Sinds 1991 was het vooruitzicht niet zó treurig geweest. Niet alle wijngaarden werden even hard getroffen; de grindbodem, en het warmere klimaat langs de rivier Garonne, beschermde de wijngaarden van Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe, en delen van Margaux, Pomerol en Saint-Émilion tegen de ergste schade. De zomer was erg droog en bewolkt, waardoor de smaakconcentratie in de druiven zich minder goed kon ontwikkelen. Als klap op de vuurpijl viel eind augustus nog zware hagel, gevolgd door een koele, natte septembermaand.
De oogst
Wijnstokken die niet of nauwelijks getroffen waren door de vorst hadden door de warme start van het seizoen al vroeg voldoende rijpheid, waardoor zij vóór de septemberregens geoogst konden worden. Veel producenten moesten echter genoegen nemen met het beetje gezonde fruit dat nog over was na de vorst en hagel. Vorstschade betekent ongelijkmatige rijping en minder opbrengst. Producenten gaan heel verschillend om met deze uitdaging.
Wijnstokken die aangetast zijn door de vorst vormen nieuwe scheuten. Die ‘2e keus’ komt wel tot ontwikkeling en gaat druiven vormen, maar komt zo’n 3 weker later dan de niet aangetaste stokken tot ontwikkeling. Er wordt dan gesproken van een ‘eerste’ en een ‘tweede’ generatie fruit. Sommige producenten gebruiken alleen de eerste generatie fruit, andere beide. Een mooi voorbeeld hiervan is Stefan von Neipperg, eigenaar van onder andere Château Canon la Gaffelière en La Mondotte, die toch bijzonder mooie wijnen heeft gemaakt. Samenvattend was het is een kleine, maar over het algemeen kwalitatief goede oogst. Tussen 2014 en 2015 in.
De wijnen
Gelukkig zijn er ondanks de barre weersomstandigheden zeer fraaie wijnen geproduceerd. De beste wijnen zullen zelfs van betere kwaliteit zijn dan de jaargangen 2011 t/m 2014! Wij proefden in 4 dagen ruim 500 wijnen en kwamen tot de volgende conclusies. De beste rode wijnen kenmerken zich door levendig rood fruit, frisheid en rankheid. 2017 is daarmee een jaargang die snel op dronk zal zijn. Ook de witte wijnen zijn zeer elegant, en met een overheersend aandeel Sauvignon Blanc bevatten ze voldoende zuren. De mindere wijnen missen hier en daar wel wat vetheid en structuur. In Sauternes had bijna al het fruit dit jaar botrytis, waardoor een zeer hoge concentratie suiker in de druiven ontstond. Onderscheidend zijn de producenten die de balans wisten te bewaren tussen deze rijke zoetheid en frisse zuren.