Woensdag 4 maart 2015
We hebben geslapen en ontbeten in hotel l'Abri sous Roche in Tautavel. We konden lopend naar onze volgende afspraak. Domaine Fontanel ligt namelijk op 300 meter afstand van ons hotel. Handig!
DOMAINE FONTANEL
Pierre Fontaneil stond al klaar toen we aankwamen. We liepen de trap op naar zijn proefruimte, een soort zolderkamer met aan de zijkanten rijen met vaten en in het midden een tafel met stoelen. We begonnen met een witte Côtes de Catalan uit 2013, een frisse, makkelijk drinkbare wijn. Pierre vertelde dat hij in 2012 deze wijn niet kon maken omdat de lokale wilde zwijnen bijna alle druiven hadden opgegeten! Daarna proefden we een witte Côtes de Roussillon uit 2013 van de oudste wijngaard van dit domaine, die bestaat al sinds 1908. Deze wijn smaakte veel voller en intenser dan de vorige. Vervolgens kregen we de rosé Côtes de Roussillon uit 2014, die gemaakt is van jonge wijnstokken. Een fruitige wijn die als het ware zowel op het terras als bij het eten gedronken kan worden. Dit domaine maakt voor al zijn wijnen gebruik van Diamkurken. Na de rosé gingen we over op rode wijnen, beginnende met de Vin de Pays uit 2013. Dit is tevens een wijn die gemaakt is van jonge wijnstokken, deze zijn 4 tot 8 jaar oud. Een gestructureerde, fruitige wijn. De wijnen die daarna kwamen werden wat kwaliteit betreft telkens een tandje hoger. Over het algemeen waren het karaktervolle wijnen. Daarna kwamen de zoete wijnen. We begonnen met een muskaatwijn. Een wijn met veel finesse die, ondanks de zoetheid, een lekker frisje had. De wijn die we daarna proefden was een Maury uit 2011. Maury heeft hetzelfde vinificatieproces als Banyuls, maar heeft een ander soort bodem. De wijn is wat krachtiger en gespierder en heeft een goed bewaarpotentieel. De laatste wijn die we kregen was Rivesaltes Ambré uit 2001. Deze bijzondere, versterkte wijn is afkomstig van de grenache blancdruif en heeft 14 jaar op eikenhouten vaten op de zolder gerijpt. Het verouderingsproces dat deze wijn ondergaat heeft een zeer positieve invloed op de smaak van de wijn. Toen we weer naar buiten liepen bleek het helaas te regenen, dus we gingen gauw in de auto op weg naar onze tweede afspraak.
CHATEAU DE LASTOURS
Het enorme landgoed van Château de Lastours konden we van ver al zien. We werden verwelkomd door exportmanager Mathieu, die ons het domaine liet zien. Onze rondleiding begon in een kelder van 1700 m2 groot waar enorme roestvrijstalen tanks stonden. De kelder is in 2008 gebouwd en is gericht op energiebesparing: de kelder heeft grote ramen zodat de zon de ruimte verlicht en er geen lampen gebruikt te hoeven worden. Ze boden natuurlijk ook een prachtig uitzicht over de omgeving. Vervolgens gingen we door de "hall of fame" van Château de Lastours waar al hun prijzen aan de wand hingen. De hal liep uit op een vrij moderne ruimte waar de vaten lagen. Zowel de hal als de vatenkelder waren minimaal maar prachtig verlicht met kleine spotjes, wederom om energie te besparen. Na de rondleiding hebben we heerlijk geluncht in restaurant La Bergerie dat onderdeel is van het domaine. Vervolgens gingen we met de Landrover van Château de Lastours door de wijngaarden rijden. Dit wijnhuis bezit in totaal 900 hectare waarvan 100 hectare wordt gebruikt voor wijnbouw. Deze 100 hectare ligt in meer dan 70 percelen verspreid over het erf. Mathieu vertelde dat de de markt groeit voor Château de Lastours, "het is belangrijk dat de mensen de wijn kennen maar ook het erfgoed zelf". De landweggetjes tussen de wijngaarden waren erg hobbelig en het regende hard dus we hielden ons op de achterbank goed vast. Ze hebben in de loop der jaren een soort eigen dorp gecreëerd met mogelijkheden tot logies in de zomer, een voor het domaine zeer toeristisch seizoen. We vervolgden ons bezoek met een proeverij. De rosé is de eerste wijn die we krijgen. Mathieu vertelde dat de intentie was deze wijn in een stijl à la Provençaalse rosé te maken: de wijn was inderdaad kwiek en fris, had bescheiden aroma's en bood meer dan een terrasrosé. De volgende wijn die we kregen was de Arnaud de Berre, de fles met het oranje etiket. We proefden er één uit 2012, deze had nog wat tijd nodig maar de toekomstige, goede smaak was al aanwezig. Hierna volgde de Simone Descamps. Deze wijn had een lekkere geur: een beetje hout en pruimen en een stevige, complexe smaak met soepele tannines. De laatste was de Grande Réserve uit 2009. De wijn heeft een vernieuwd etiket en is duidelijker te onderscheiden van de cuvée Simone Descamps.
Dit was het langste bezoek van de wijnreis tot nu toe maar het was het zeker waard.
MOULINIER
Domaine Moulinier in Saint Chinian bezit een prachtig huis dat midden in de wijngaarden staat. Guy Moulinier en zijn zoon Stéphane kwamen ons al tegemoet lopen toen we hun erf opreden. Stéphane kon niet bij ons verdere bezoek aanwezig zijn, hij had een proeverij in Montpellier. Guy nam ons mee naar zijn kelder waar de tanks stonden en de vaten lagen, een grote, brandschone ruimte. Vervolgens gingen we naar een grote zaal waar de vrouw van Guy voor ons klaarstond met wijnen en glazen. De eerste wijn die we kregen was de Homo Erectus, een Vin de France die bestaat uit chardonnay en viognier, een leuke combinatie. Hierna kregen we de Moulinier Viognier uit 2014, een mooie wijn met veel frisheid en een lange afdronk, die volgens de vrouw van Guy "typique" is voor dit wijnhuis. Toen we vroegen waar de zaal waarin we proefden voor wordt gebruikt antwoordde ze dat groepsbezoeken en wijnproeverijen hier plaatsvinden maar ook trouwerijen en banketten. We vervolgden de proeverij met 2 roséwijnen, die allebei zeer prettig waren. Hierna kregen we 7 rode wijnen, waarvan de meest bijzondere de Les Terrasses Grillées uit 2010 was. Deze wijn had de mestgeur van een rijpe syrah. De smaak was fenomenaal; een grote wijn. Na de rode wijnen stond er nog één fles onaangeraakt op tafel: de olijfolie. Naast de wijngaarden bezit de familie Moulinier meer dan 10 hectare aan olijfbomen waar ze 2 typen olijfolie van maken. Co en ik werden gelijk enthousiast; wij gebruiken deze olijfolie thuis. De vrouw van Guy zette een mandje met stukjes brood op tafel en nieuwsgierig begonnen we de olijfolie mondjesmaat over de broodjes te gieten. Het ene type olijfolie was iets sterker dan het andere, maar ze waren allebei zalig. De vrouw van Guy had blijkbaar gezien hoe lekker wij de olijfolie vonden en gaf ons allen een flesje mee, wat erg vriendelijk was. Toen we buiten kwamen scheen opeens de zon, maar het waaide ontzéttend hard. Dat is het typische van deze streek: de 'mistral', de krachtige, koude wind.
Vanavond ontmoetten we onze collega's Edwin en Tjitse in een hotel in Avignon waar we ook hebben gegeten. Je hoorde de wind gieren om het gebouw, het klonk alsof er een trein boven ons reed!
Donderdag 5 maart
Vandaag rijden we weer terug naar Nederland met een goede impressie en een goed gevoel.
Vóór deze wijnreis wist ik vrij weinig over de Rhône of, waar wij zaten, Languedoc-Roussillon. Ook wist ik het verschil niet uit te leggen met bijvoorbeeld de Bourgogne. Ik heb veel geleerd de afgelopen dagen, niet alleen over de wijn maar ook over de werkwijze van de wijnboeren. Het was heel anders dan in de Bourgogne en ik ben blij met het beetje meer kennis wat ik nu heb. Ook was het gezellig met Michel en Co en hebben we genoten van de prachtige omgeving waarin we ons bevonden.
Hartelijk dank voor het lezen en hopelijk tot het volgende verslag!
Carine Hartman
Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle
Voor het verslag van Bloem in de Rhône 2015 dag 1: klik hier.
Voor het verslag van Bloem in de Rhône 2015 dag 2: klik hier.
Voor het verslag van Bloem in de Rhône 2015 dag 3: klik hier