mosselgerechtHet mosselseizoen is begonnen! Ze zijn weer overal verkrijgbaar. Zo liggen de viszaken en de markt er vol mee. Dus het kopen is het probleem niet. Maar de wijn, hoe zit dat? Welke wijn combineert er goed met mosselen? Graag vertel ik u er meer over, want in grote lijnen is het eigenlijk niet zo moeilijk. O ja en geen mosselrecept bij de hand? Ik heb er één voor u in combinatie met de Eins Zwei Dry Riesling trocken van Weingut Leitz (Winzer des Jahres van Duitsland).

Domaine de la Foliette MuscadetMosselen met Muscadet van Domaine de la Foliette

Mosselen & Wijn. Hoe kun je dat goed combineren? In zijn algemeenheid kun je zeggen dat bij de meest eenvoudige bereidingswijze van mosselen: "mosselen naturel" of "mosselen in de witte wijn" geen complexe wijn past. Open dus bijvoorbeeld geen zware houtgelagerde Chardonnay, maar kies voor wijnen met een hoog zuurgehalte. Dit combineert namelijk goed met de ziltige smaak van de mosselen. Een bekende druif met dit zogenaamde "zuur" karakter is de Muscadet uit de Loire (niet te verwarren met de Muskaat). De wijnen van deze druif worden wel gezien als de klassieke combinatie met mosselen. Domaine de la Foliette maakt een biologische, strakdroge, mineralige Muscadet Vieilles Vignes De wijn vindt zijn herkomst uit een piepkleine wijngaard van 2 hectare met oude stokken nabij zee. Dit verklaart enerzijds de ziltige smaak en anderzijds de  nodige body en structuur van de wijn. Wat mij betreft is dit een rank en spatzuiver glas wijn…de perfecte begeleider van schaal- en schelpdieren.

auntsfield sauvignonCombinatie met Sauvignon Blanc

Maar er zijn meer opties. Bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc. Prachtige voorbeelden zijn onder andere:

  • Domaine de la Charmoise, Touraine
  • Domaine du Carroir Perrin, Sancerre
  • Auntsfield Sauvignon Blanc, Nieuw-Zeeland

Of toch Chablis?

Even heel wat anders… Wat dacht u van een Verdicchio uit de Marken, een droge Riesling uit bijvoorbeeld Duitsland, een frisse Verdejo uit Rueda of de vrij onbekende Albariño uit Rias Baixas. Kunt u toch niet zonder de Chardonnay? Voor de verstokte liefhebbers is de keuze voor de Chablis een uitstekende.  Zo is de Chablis van Jean-Paul & Benoît Droin een heerlijke combinatie. De wijn heeft prachtige mineralen en mooi verpakte zuren. Het is een mooie, elegante wijn met een  verassend lange afdronk.

Kunt u niet kiezen? Loop dan eens naar binnen bij Wijnkoperij Henri Bloem. Wij stellen graag een mosselwijn proefpakket voor u samen… Dat wordt genieten de komende tijd!

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde, registervinoloog

 

Recept: Gekookte mosselen met Riesling-roomsaus

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen           
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 2 takken peterselie
  • 1 stengel bleekselderij
  • Riesling Eins Zwei Dry, Weingut Leitz

Voor de saus:

  • 1 sjalotje
  • 20 g boter
  • 20 g bloem
  • 2 dl visbouillon
  • 1 dl kookroom
  • 1 tl mosterd

Bereidingswijze:

  • Voor de saus: Snipper het sjalotje en fruit het in de boter. Roer de bloem erdoor en laat het mengsel 1 minuut onder voortdurend omscheppen garen. Giet de visbouillon en room erbij en roer tot de saus kookt en bindt. laat ca. 5 minuten zachtjes koken en voeg de mosterd toe. Voeg bouillon toe als de saus te dik wordt.
  • Voor de mosselen: Spoel de mosselen. loop ze even na en verwijder eventuele kapotte mosselen. Snijd de prei en ui in dunne ringen. Snijd de bleekselderij in plakjes en hak de peterselie. Doe dit samen met een glas Riesling in een grote pan. Vul de pan voor driekwart met mosselen, strooi er peper over en breng het geheel met gesloten deksel op hoog vuur aan de kook. Het kookvocht drukt het deksel omhoog wanneer de mosselen koken. licht het deksel op, zodat het vocht weer zakt. Schep of schud de mosselen om. Druk het deksel weer op de pan en laat op dezelfde manier het vocht het deksel nog twee keer omhoog drukken. De mosselen zijn gaar. Serveer met de warme roomsaus, franse frietjes of stokbrood en een fles gekoelde Riesling trocken Eins Zwei Dry...