Asperges henri bloemHet is weer zover! De asperges zijn weer verkrijgbaar.  Vaak kiezen we voor het klassieke gerecht en de klassieke wijnen. Toch kun je veel variëren. Wat dacht u bijvoorbeeld van Oosters roergebakken asperges met Peultjes.

Maar dan de wijn, dat wordt lastiger. Oosterse gerechten vragen vaak om een wijn met een klein zoetje. De Elzasser Pinot Blanc en Duitse Weisser Burgunder zijn dan veelal minder geschikt. Maar we hoeven de Elzas niet te verlaten om geschikte wijnen te vinden.

De Pinot Gris is bijvoorbeeld een wijn die uitstekend meegaat met de typische kruidigheid van oosterse gerechten. Pfaffenheim maakt een Pinot Gris die niet te zwaar is, vol tropisch fruit is en lekker fris blijft.

Een leuk alternatief is de Pinot Gris van Vavasour uit Nieuw Zeeland. Deze wijn is wat mineraliger maar heeft verder intense aroma’s en veel rijp fruit.

Sommige Gewürztraminers combineren ook goed met bijgaand gerecht. Belangrijk is dat ze niet te zwaar en niet te zoet zijn.

Ook de Riesling druif kan goed combineren. Kies dan wel voor een Riesling met een klein zoetje. Bijvoorbeeld de Riesling Classic van Weingut Kerpen (Moezel). Heerlijk fris tropisch fruit met een subtiel zoetje in de afdronk. Ook de Rüdesheimer Kirchenpfad Kabinett Feinherb van Weingut Leitz is een prima combinatie. Mooi verfijnd fris fruit met wederom dat kleine zoetje.

Wilt u uw oosters aspergediner een wat exclusiever tintje geven? Probeer dan eens een Grüner Veltliner Smaragd van Weingut Gritsch uit de Wachau of één van de top Rieslingen van Weingut Leitz uit de Rheingau. De intensheid van deze wijnen is zo groot dat je soms het idee hebt dat de wijnen een zoetje hebben.   

Oosters getinte gerechten vragen dus om een kleine aanpassing van de wijn. Maar er blijft voldoende keuze… Elzas, Rheingau, Moezel, Wachau en zelfs Nieuw Zeeland.

En kiest u bijvoorbeeld voor de klassieke asperges met ham en ei, of bijvoorbeeld met zalm, dan hebben wij ook nog heerlijke varianten als Paffenheim pinot blanc, Domaine Moulinier viognier en Avaniel rosado.

Geniet er van… het aspergeseizoen is zo weer voorbij!

Met vineuze groet,
Sascha de Wilde, registervinoloog Henri Bloem Apeldoorn

Oosters roergebakken asperges met peultjes

Ingrediënten:

  • 500 gramwitte asperges
  • 50 gram peultjes
  • 3 bosuitjes
  • 1 rode peper
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels (roerbak)olie
  • 2 theelepels geraspte verse gember (of een halve theelepel gemberpoeder)
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1-2 eetlepels (Japanse) sojasaus
  • 75 gram lichtgezouten cashewnoten

Bereidingswijze:

  • Schil de asperges van boven naar beneden en snij van de onderkant ongeveer3 cm. 
  • Snij de asperges schuin in stukken van ongeveer4 cm. Snij de puntjes van de peultjes en halveer ze. 
  • Snij de bosuitjes in stukjes van ongeveer2 cm.
  • Verwijder de zaadjes uit de peper en hak deze fijn. Hak ook de knoflook heel fijn.
  • Verwarm vervolgens de aspergestukjes (niet de aspergekopjes) gedurende 3 minuten in de magnetron op vol vermogen. Haal het schaaltje uit de magnetron en laat het op het aanrecht even nagaren.
  • Verhit de olie in een wok en fruit de knoflook, rode peper en gember zachtjes tot het mengsel gaat geuren. Schep dan alle aspergestukjes, peultjes en bosui erdoor en roerbak de groenten ongeveer 3-4 minuten op hoog vuur.
  • Voeg de oestersaus, sojasaus en 2 eetlepels water toe en verwarm de groenten afgedekt ongeveer 3 minuten. Schep de cashewnoten erdoor en verwarm het gerecht nog even zonder deksel.

Lekker met (jasmijn)rijst.

Bronvermelding recept www.smaakexperience.com