Trouvailles 2015-2016

Dinsdag 11 april 2017


Azalées

Goedemorgen! Dag 3 van ons bezoek in de Rhône is aangebroken. Het is vandaag iets koeler, maximaal 18 graden, maar dat is alsnog perfect. Na een heerlijke nacht in het hotel en een goed ontbijt gingen we op naar ons eerste bezoek van de dag: Domaine Belle in Larnage in Crôzes Hermitage.

Domaine Belle

Belle

Bij Domaine Belle werden we ontvangen door Philippe Belle, eigenaar en wijnmaker. Hij leidde ons naar de proefruimte op het domaine. Domaine Belle wordt niet alleen aangeboden in de Voorverkoop, maar door het jaar heen is het ook te koop in de winkel. Dit domaine heeft 25 ha wijngaard met 8 km tussen het noordelijkste perceel en het zuidelijkste perceel. Sinds 2008 ontwikkelden ze zich steeds meer richting volledig biologisch. Ze hebben in 2014 het certificaat Biologique aangevraagd en vanaf 2017 zal het logo op de etiketten van hun wijnen staan. Een mooie ontwikkeling!

We proefden allereerst de witte wijnen. Hiervan nemen wij normaal gesproken 2 wijnen af, maar we proefden nu ook een derde variant die ook erg interessant is: de ‘Roche Blanche’ van 100% Marsanne druiven: vol, romig en bloemig. Van de rode wijnen sprong de Louis Belle eruit. Ook Les Piereilles, hun ‘instap’ rode wijn, was heerlijk sappig, vol fruit. Top wijnen. Philippe vertelde ook dat 2015 een ‘gemakkelijk’ jaar is en dat 2016, zeker voor de witte wijnen, een goed jaar is. Iets wat we tot nu toe bij elke boer in de Rhône hebben gehoord.

Na het proeven van de wijnen moesten we snel weer door naar onze volgende afspraak in Mauves bij Domaine Coursodon.

Domaine Coursodon

CoursodonBij Coursodon in Mauves werden we opgewacht door Jerôme, de wijnmaker. Hier proefden we de wijnen van 2016. 2015 is helemaal verkocht en van 2016 zijn twee van de drie witte wijnen al gebotteld en de rode zijn nog in het vat.

Naast de bekende Silice blanc en Saint Joseph blanc proefden we ook zijn nieuwe wijn: Etincelle, een witte Vin de France, een blend van Rousanne en Viognier druiven. Dit perceel grenst aan Saint Joseph, maar is iets hoger gesitueerd waardoor de frisheid in de wijn wordt gewaarborgd. Na het proeven van de witte wijnen gingen we de kelder in om de rode wijnen te proeven. Omdat elk vat wijn bevat van een andere wijngaard kan je goed het verschil zien tussen de verschillende wijngaarden en de terroir. Coursodon maakt wijnen die vrij modern zijn en jong relatief goed te drinken zijn. Jerôme geeft aan dat 2016 een jaar is als 2007, een jaar dat goed bewaard kan worden en een jaar wat ‘open’ wijnen geeft. Na het proeven van de rode wijnen kregen we ook nog een ‘oudje’ te proeven, een Silice rouge uit 2007. In de neus een bak cassis met een mooi ontwikkelde smaak. Top!

Nadat we alle wijnen hadden geproefd namen we afscheid en reden we naar het dorpje Cornas om te lunchen. Er was welgeteld 1 restaurant in het dorp open en daar aten alle mensen die in de stad en op de domaines aan het werk waren, een menuutje voor € 13,- wat wil een mens nog meer! Na de lunch konden we er weer tegenaan en gingen we door naar onze volgende afspraak bij Domaine Courbis in Chateaubourg.

Domaine Courbis

CourbisCourbis

Bij Domaine Courbis werden we ontvangen door Laurent Courbis, een van de twee broers die eigenaar zijn van het domaine. Laurent is een zeer enthousiaste man die veel grapjes maakt en je een welkom gevoel geeft. Tijdens onze afspraak kwamen er allerlei transporteurs wijn halen en hij moest om de haverklap weg om alles goed te regelen, ook hier is veel gaande: alleen maar een goed teken! We boden aan om even te helpen sjouwen, maar dat was niet nodig J.

Gisteren, maandag 10 april, is er een artikel verschenen in Decanter magazine over de top 6 best gewaardeerde Noord-Rhône producenten, degene met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Van de 6 producenten worden er 4 geïmporteerd door Bloem, waaronder Courbis! Tijdens het proeven werden we er nogmaals aan herinnerd waarom dat zo is. Stuk voor stuk zijn het zeer expressieve wijnen met zeer veel bite en een tikkeltje klassiek. Wijnen die goed lang bewaard kunnen worden. Naast de bekende wijnen is ook dit domaine aan het innoveren door een ‘goedkopere’ lijn te maken – een Vin de Pays (deze is jong goed te drinken) en door een nieuwe Saint Joseph te ontwikkelen genaamd ‘la Cotte Sud’. Wat zijn we toch blij met wijnen als deze in ons assortiment!

Na een paar foto’s te hebben genomen met Laurent, advies te hebben gekregen over een restaurant voor de avond, hebben we onze wijnen ingeladen en gingen we door naar onze volgende afspraak: Vincent Paris in Cornas.

Domaine Vincent Paris

ParisAangezien Domaine Vincent Paris maar 2 minuten rijden was vanaf Courbis waren we hier behoorlijk op tijd. Gelukkig was Vincent er en konden we hier al terecht. Ook dit domaine maakt veranderingen door. Alle werkzaamheden worden op één locatie gedaan, hier staat ook het woonhuis van de familie. Achter het huis bevindt zich een grote open schuur wat momenteel dient als opslag. Als we het gebouw inlopen zien we torenhoog alle vaten opgestapeld liggen en verder zien we dat er goed gebruik wordt gemaakt van de ruimte, overal ligt wat.

We proefden de witte wijn van 2016, een heerlijk aromatische blend van Viognier en Rousanne en de rode wijnen van 2015. Vincent maakt behoorlijk krachtige wijnen, wijnen die goed bewaard kunnen worden. Ook deze boer stond in het artikel van Decanter over ‘best valued wines’ met zijn hoogste wijn ‘Cornas La Geynale’ 2015. Een topper die in menig kelder niet zou misstaan.

We waren vrij snel klaar met het proeven van de wijnen en stonden binnen een half uur weer buiten. De laatste afspraak van de dag was bij Domaine du Tunnel. We waren erg vroeg maar gingen toch kijken of we eerder terecht konden: dat was geen probleem! Op naar Saint-Péray!

Domaine du Tunnel

du Tunneldu Tunneldu Tunnel 

Domaine Du Tunnel wordt geleid door Stéphane Robert. Dit domaine bestaat uit twee locaties waar ze gebruik van maken. De één is de kelder waar de houten en stalen vaten staan en de ander is in het centrum van Saint-Péray waar het kantoor is en de flessen in dozen worden gedaan. Later werd duidelijk waarom ze gebruik maken van twee locaties!

We waren allereerst op het kantoor waar we de wijnen van 2015 konden proeven. Deze stonden afgelopen jaar in de Voorverkoop, maar we konden 2016 helaas niet proeven omdat dat net geassembleerd was. De witte wijnen van Du Tunnel zijn majestueus! Niet alleen jong goed te drinken, maar ook prima om te bewaren. Daarnaast proefden we ook de Saint Joseph en Cornas, die zich uiteraard al bewezen hebben.

Na het proeven van de wijnen gingen we mét kaart op pad naar de kelder. Voordat we vertrokken, vroegen we waarom ze de wijnen eigenlijk verpakken in het centrum van de stad aan een drukke smalle weg, helemaal niet handig voor een transporteur met vrachtwagen?! Kan de transporteur niet beter naar de kelder rijden in plaats van het centrum te blokkeren met een vrachtwagen.

Nee dat kon niet..

Toen we naar de kelder reden snapten we waarom. De kelder is namelijk gesitueerd helemaal bovenop een ‘berg’ (met prachtig uitzicht over het dal) waar je alleen komt via slingerwegen. Een vrachtwagen zou niet kunnen draaien! Het centrum van de stad is ineens een stuk beter idee. Ook bij dit domaine zijn ze bezig met innovatie. We liepen namelijk binnen in een enorme kelder met aan het eind (jawel) een Tunnel! Je gelooft het niet maar in 1900 is deze tunnel gebouwd voor een spoorlijn en is 150 meter lang. Voor deze tunnel heeft Stéphane de kelder laten bouwen voor de stalen vaten. Op deze manier is de kelder altijd op natuurlijke wijze op de juiste temperatuur. Mooi om eens te zien! Met recht een waardige afsluiting van de derde dag in de Rhône.

Na ons bezoek aan de laatste boer van de dag gingen we weer terug naar ons hotel waar we ineens een stuk eerder waren. Vanavond hebben we gegeten bij een hotel aan de overkant van het water, prima maar erg druk. Op tijd naar bed en op naar morgen, dag 4 van deze reis: het bezoeken van de Decouvertes!

Tjeska Hartman

Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle