Van arts naar wijnboer | het verhaal van Jan de Bruyne

Sommige mensen lukt het om het roer succesvol volledig om te gooien. Zo ook Jan de Bruyne. Samen met zijn Italiaanse vrouw ruilde hij zijn carrière als arts in voor het spannende bestaan als wijnboer. 

 

 

In gesprek met...

De wijnen uit het assortiment van Henri Bloem zijn gemaakt met passie, kennis en hard werken. Achter elke wijn schuilt het verhaal van de makers. Om eens in het hoofd van deze bevlogen vakmensen te kijken, gaan wij in deze rubriek in gesprek met hen. In deze aflevering een gesprek met Jan De Bruyne van Le Cecche in Diano d’Alba.

Waar heeft u het vak geleerd?

‘Door het te doen. Als je geïnteresseerd bent, komt de kennis vanzelf door er veel over te lezen en te praten met diverse collega’s uit het vak. Met andere wijnbouwers, met oenologen, en met de  landbouwingenieur die je begeleidt.

 

Wat is voor u belangrijk in uw wijnen?

‘Ik besteed veel aandacht aan zuiverheid, aroma’s, en het behouden van de typiciteit van de druif.’

 

Welke wijn of wijnmaker heeft uw stijl van wijn maken het meest beïnvloed?

‘Eerst was er de kennismaking met Franse wijn. Die leerde ik thuis drinken. Eerst Bourgognes, daarna wijnen uit de Rhône. Vervolgens raakte ik zeer geïnteresseerd in Italiaanse wijn. Je begint dan met Chianti uit Toscane. De logische stap daarna is Piëmont met de nebbiolodruif. Die zorgde er voor dat  we daar uiteindelijk zijn neergestreken.’

 

Hoe lang maakt u al wijn?

‘Al 20 jaar.. de tijd is voorbijgevlogen!’

 

Voor wie zijn uw wijnen bedoeld?

Voor iedereen, tenminste dat hoop ik! De wijnen met nebbiolo zijn niet de gemakkelijkste, maar de rijkdom van Piëmont is de verscheidenheid van lokale druivensoorten.

 

Welke talenten moet iemand hebben die overweegt uw vak te gaan uitoefenen?

‘Groene vingers! Je moet echt houden van het werken in de wijngaard. Dat is belangrijker dan veel kennis van wijn. Want daar wordt de basis van een goede wijn gelegd.

 

Kunt u iets vertellen over de wijnen van vandaag de dag?

‘Ik denk dat de wijnen van vandaag beter zijn dan ooit tevoren in de geschiedenis. Dat komt

omdat we steeds meer kennis hebben over de productieproces van wijn. We passen steeds betere technieken toe. Zo kunnen we bijvoorbeeld in ‘lastige’ jaren toch mooie wijnen maken.‘

 

Wat is uw favoriete wijn/spijs combinatie?

‘Een Nebbiolo van enkele jaren oud met een goede wildstoofschotel.’

 

Wat is uw favoriete wijn voor dagelijks gebruik?

‘Een glas dolcetto, die past eigenlijk prima bij elk gerecht.’

 

Waar spendeert u momenteel veel tijd aan?

‘Aan het steeds nauwkeuriger werken in de wijngaard en kelder. Denk aan het exact kiezen van de oogstdatum. Klassewijn maken is precisiewerk, ieder detail telt.’

 

Heel hartelijk dank voor uw tijd, het geeft ons een goed beeld van u en uw prachtige bedrijf.

‘Dank aan Henri Bloem, die onze wijn nu al jaren verkoopt en ons in Nederland bekendheid geeft.’

 

 Bekijk hier welke wijnen van Le Cecche we momenteel op voorraad hebben in onze webshop >>> of informeer bij uw Vinotheek in de buurt