Elke dag roept er een ‘gezond stemmetje’ in mijn hoofd: “eet in elk geval 2 ons groente en 2 stuks fruit.” Lukt 99 van de 100 dagen wel denk ik! Ik ben een voorstander van het eten van groenten en fruit uit het seizoen. Groenten uit het seizoen zijn groenten die van oorsprong in een bepaald seizoen gegeten werden omdat ze op dat moment geoogst konden worden. Tegenwoordig is het dankzij moderne landbouwtechnieken en goedkoop transport mogelijk het hele jaar door allerlei groenten en fruitsoorten te eten.
Toch pleit ik ervoor om te blijven eten van het seizoen. Op die manier eet je namelijk altijd vers en hou je de kosten laag omdat op dat moment de groenten en fruit, dankzij het grote aanbod, goedkoop zijn.
Veel belangrijker nog is dat je het milieu minder belast. Er hoeft namelijk geen gebruik gemaakt te worden van energie voor het stoken van kassen en het vervoeren over lange afstanden (per vliegtuig, boot en/of vrachtwagen) van de voedingsmiddelen.
Enkele voorbeelden van seizoensgroenten en fruitsoorten:
Lente:
- Aardappelen, andijvie, asperges, bietjes, bospeen, bosui, boterraap, brandnetels, koolrabi, kropsla, meiraap, peultjes, raapstelen, rabarber, radijs, rettich, spinazie, spitskool, tuinkers en waterkers.
Zomer:
- Aubergine, bietjes, boontjes (sperzie-, sla-, snij-, tuin-), courgette, doperwten, kapucijners, knoflook, komkommer, kropsla, paprika, peultjes, radijs, sjalotten, tomaat en worteltjes. Aardbeien, appels, bessen, kruisbessen, meloen en pruimen.
Herfst:
- Aardappelen, andijvie, bieten, bleekselderij, broccoli, courgette, knoflook, knolselderij, kool, maïs, pastinaak, pompoen, prei, radijs, rammenas, schorseneren, snijbiet, spinazie, tomaten, ui, veldsla, venkel, wortelpeterselie en wortels. Appels, druiven, peren, bessen en bramen.
Winter:
- Aardpeer, bieten, knolselderij, kool, koolraap, pastinaak, pompoen, prei, rammenas, schorseneren, spruitjes, uien, veldsla, wilde spinazie, winterpostelein, winterwortel en witlof.
Vier jaargetijden
Vier jaargetijden volop keuze om mee te variëren en van te genieten. Wanneer ik aan de vier jaargetijden denk, denk ik ook aan een lekkere pizza! Een bekende pizzanaam is namelijk de Quattro Stagioni (= vier jaargetijden), welke zijn naam ontleent aan de ingrediënten (de pizzabodem, tomaten, mozzarella, champignons, olijven, artisjokken, basilicum, peper en zout) die in Italië bijna het hele jaar door voorradig zijn.
Wat heerlijk om van deze ingrediënten het hele jaar door te mogen genieten. En dan niet alleen op je pizza, maar wat denkt u van een broodsalade van tomaten, mozzarella, champignons, olijven, artisjokken en groene kruiden? Dus mocht u even geen ‘seizoenskookinspiratie’ hebben, maak dan eens deze heerlijke salade:
Salade Quattro Stagioni
- Maak een bakje champignons schoon en snij ze in plakjes.
- Snij de olijven en artisjokharten (uit blik) doormidden.
- Bak in een pan met een flinke scheut olijfolie de champignons met een uitje en knoflook.
- Voeg de artisjokharten en olijven toe en roerbak nog even mee.
- Doe dit mengsel in een kom. Scheur een pak naanbrood of een aantal pitabroodjes in stukken en roerbak de stukken brood met een flinke scheut olie in een koekenpan zodat het brood lekker knapperig wordt.
- Voeg het brood toe aan de groenten in de schaal.
- Voeg koude tomatenblokjes (uit blik) of verse tomaten (zonder vel en in kleine stukjes gesneden) toe aan de salade.
- Neem groene kruiden naar wens (zoals basilicum of koriander), hak deze fijn en voeg ze toe.
- Scheur de mozzarella in stukken en doe deze met flink wat peper en zout door de salade.
Côtes du Rhône
Maak de maaltijdsalade compleet met een ‘vier seizoenen wijn’, oftewel: een wijn die je ieder seizoen wel wil drinken. Voor mij is dat een lekkere soepele rode Côte du Rhône: veel zacht rood fruit en lichte kruidigheid. Bijvoorbeeld de heerlijke Côtes du Rhône van Domaine Coste Chaude.
Tekst: Eline Jaarsma