Na het behalen van mijn middelbare school diploma heb ik, net als velen anderen, een half jaartje gebackpacked. Maar niet zomaar ergens…nee, in het meer dan prachtige Australië!
Wat een mooi continent. Maar wat jammer dat ik toen nog zo weinig wist van wijn. Laat staan een mooi glas wijn kon waarderen zoals ik het nu waardeer.
Ik durf het bijna niet toe te geven, maar volgens mij had ik met mijn backpacker budget zelfs een enorm karton vol wijn in de voortent staan…..en dat bij een graadje of 40…oeps?!
Maar goed….dat is dus een reden om weer eens die kant op te gaan. En dat is geen straf! Niet alleen omdat er prachtige wijnen vandaan komen, maar  ook vanwege de enorm overweldigende schoonheid van de natuur.
Eén van de dingen die me nog sterk zijn bijgebleven, zijn The Blue Mountains. De Blue Mountains liggen vlak bij Sydney en is één van de mooiste natuurgebieden van Australië. De dichte eucalyptus bossen geven de lucht een blauwe gloed, vandaar dat deze bergen "de Blauwe Bergen" heten. Het uitzicht over deze Australische bergen met zijn inheemse dieren, diepe ravijnen, watervallen en ruwe struikgewas is adembenemend. Deze enorme "wildernis" behoort tot het werelderfgoed van UNESCO. Meer dan 92 verschillende soorten eucalyptus bomen zijn vertegenwoordigd in Blue Mountains National Park.


De eucalyptusboom is niet alleen fantastisch mooi om te zien. Het heeft tevens een enorm groot aantal functies: eucalyptusbladeren zijn hét voedingsmiddel voor de Australische koalabeer (zonder genoeg blad sterft dit diertje), de olie wordt gebruikt voor de farmaceutische industrie en de geurige eucalyptus olie doet het goed in de sector van de lichaamsverzorging.  

Op de Wijnacademie proefden we een Australische Shiraz. En ik rook Australië, want ik rook eucalyptus!  

De druif Syrah is vol, dieprood, kruidig én populair! Syrah wordt wijdverspreid aangeplant, van Australië, Chili en Amerika tot Portugal, Italië, Zuid-Afrika en het gehele zuiden van Frankrijk. Daar, in de Rhône-vallei, ligt de bakermat van de druif. Namen als Hermitage en Côte Rôtie bestaan voornamelijk of geheel uit Syrah. In Australië en Zuid-Afrika vinden we een groot areaal waar de druif Shiraz wordt genoemd.  

Het karakter van Syrah wordt bepaald door de rijpheid van de druiven. Maar overal kenmerkt Syrah zich vanwege zijn donkere kleur, bijna zwart, met mooie tannines, drogend in de mond, laag in zuren en kruidig als zwarte peper. Het fruit in Syrah is van zwarte bessen en bramen. Na flesrijping ervaar je leer, kruidnagel en laurierblad. De smaak van Syrah varieert per gebied. In Australische Shiraz vinden we dus vaak eucalyptus of munt terug. Daar is de wijn ook vol, dik, zwoel en rijper, mondvullend en hoger in alcohol. Op Amerikaans eiken krijgt Australische Shiraz iets exotisch en zoets (met kokos en vanille).

Het prettige aan wijnen van Syrah of Shiraz is dat ze lang meegaan, na jaren in uw kelder zijn ze nog steeds heerlijk! En van deze druif worden niet alleen dure wijnen gemaakt. Integendeel, juist van deze druif vind je ook veel alledaagse wijnen.

De verschillende stijlen Syrah (Shiraz) zijn de moeite waard eens naast elkaar te zetten en te proeven. U ontdekt dan vanzelf of u een Syrah/Shiraz liefhebber bent en uit welk land of streek u ze het meest kunt waarderen!

En als u een echte Shiraz liefhebber blijkt is het ook leuk ermee te koken. Een klein amusereceptje:400 gram chorizo, 250 ml Australische Shiraz, takje peterselie of tijm. Snij de Chorizo in plakken van  4 millimeter. Doe ze in een pan met de Shiraz en laat ze 15 minuten zachtjes stoven met de deksel op de pan. Laat ze afkoelen in de saus en zet ze een dag in de koelkast om op smaak te komen. Garneer met een takje peterselie of tijm. Drink er een glaasje Shiraz bij!