Spaghetti VongoleDe ‘r’ is weer in de maand. Het mosselseizoen loopt traditioneel van september tot april, dus tijdens de maanden met een ‘r’. Dit principe is achterhaald en dateert nog van de periode dat het transport zeer primitief was. Nu start het mosselseizoen vaak al eind juni. In elk geval kunnen we er nú niet omheen: de visschappen staan vol dozen mosselen en ieder restaurant pronkt met verse mosselen. Heerlijk en niks mis met die mosselen, maar er zijn nog veel meer schelpdieren die reuze interessant zijn! Hun seizoen is ook aangebroken, dus vergeet ze niet!

Ik kocht afgelopen week ‘vongole’, oftewel venusschelpen. Dit is een verzamelnaam voor allerlei tweekleppige schelpdieren en ze zijn heerlijk; ze hebben een subtiele, iets zoete smaak! Je kunt ze gebruiken in paella’s, soepen, spaghetti of als voorgerecht of borrelhap (zet de schelpen  in de oven (200 graden) en wacht tot ze open gaan. Laat ze dan nog 2 minuten staan. Haal ze uit de oven en besprenkel met limoensap, olie, rood pepertje, zout, en wat fijngesneden peterselie of koriander).

Waar komt die naam ‘venusschelp’ vandaan? Als ik aan de naam ‘venusschelp’ denk, denk ik aan de planeet Venus. De planeet Venus is vernoemd naar de Romeinse godin van de liefde. Venus is van oorsprong ook een vegetatiegodin. Zij beschermde onder andere de wijngaarden (leuk weetje!)
Ik denk ook aan de veelgehoorde uitspraak: ‘Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus’. Dat vind ik zo afgezaagd. Vrouwen en mannen zijn verschillend, dat wisten we al. Maar vrouwen en vrouwen zijn ook verschillend. En geloof me, ik heb heel veel soorten mannen leren kennen in mijn leven ;).

En net zoals mensen verschillen, verschillen  smaken. En toch wil ik wedden dat (bijna) iedere man of vrouw (van Mars of van Venus) onderstaand gerecht ontzettend kan waarderen:

Spaghetti vongole met zeekraal en zongedroogde tomaatjes

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 gr spaghetti
  • 800 gr vongole
  • 100 gr zeekraal
  • 100 gr zongedroogde kerstomaatjes op olie
  • 1 rode peper
  • 2 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • bosje peterselie
  • 100 ml witte wijn
  • Viskruiden  


Bereiding:

  • Kook de pasta gaar. Was de vongole. Snij het pepertje in stukjes (haal zaadjes eruit als je het niet té pittig wilt hebben). Snij de sjalotjes, knoflook en de peterselie fijn. 
  • Stoof de sjalotjes, knoflook, rode peper en zongedroogde tomaatjes aan in wat olie van de tomaatjes. 
  • Voeg wijn, schelpen en zeekraal toe. Als de schelpen open gaan nog een flinke scheut extra olie toevoegen en nog een paar minuten laten doorgaren. 
  • Voeg ook de peterselie toe. 
  • Verdeel de pasta over de borden en schep het vongole mengsel (met sap) eroverheen.

Domaine Jeannot

En namens Venus (met verstand van wijn- en wijngaard) kan ik u meedelen dat dé bijpassende wijn bij dit gerecht de volgende is:

Een Pouilly-Fumé uit de Loire!

Een Pouilly-Fumé is een mooie frisdroge witte wijn uit de Franse wijnstreek de Loire en wordt gemaakt van de sauvignon blanc druif.

Domaine Jeannot, Pouilly Fumé

 

Eline Jaarsma