Domaine de Beaurenard
Wijnboeren zijn een druk volkje, en dat merkten we al toen we een afspraak wilden maken met Frederic Coulon van Beaurenard. Moeilijk, moeilijk, weinig tijd, maar uiteindelijk waren we dinsdag 16 april van harte welkom om weer eens even bij te praten en de nieuwe oogst te proeven. De altijd enthousiaste Frederic stond ons al op te wachten en nam ons mee naar de kelder, waar ze net bezig waren de fusten van binnen te reinigen met stoom.
Er zullen wel een aantal vaten leeg blijven, want ook hier had men erg veel last gehad van meeldauw, en van ontzettend veel regen, wat de oogst tot wel 50% gereduceerd had (wij zien een prijsverhoging dus al aankomen, vrees ik).
In de kelders hangen schema’s waar de dagelijkse weersomstandigheden op aangetekend worden als ook de hoeveelheid neerslag. Alles wordt minutieus bijgehouden en opgeslagen, om van de natuur te kunnen blijven leren.
Het is ook best een flink domein, met 32 ha. in Châteauneuf, 25 in Rasteau en nog eens 6 voor “gewone” Rhône.
Met die laatste begon het proeven: de 2018 was al gebotteld en smaakte fris met een aangenaam zuurtje, geaccentueerd door de afwezigheid van houtrijping. Bij veel mensen leeft nog het idee dat echt goede wijn altijd op mooie eiken vaten ligt te rijpen, maar niets is minder waar. Veel boeren, zoals ook hier, gaan heel omzichtig om met het gebruik van eiken. Enige terughoudendheid is ook wel logisch als je bedenkt dat je al gauw zo’n
€ 1200,00 kwijt bent voor een nieuw vat en dan heb je het nog niet eens over een hele grote.
Maar laten we niet te enthousiast zijn over deze wijn, want ook hier is aanzienlijk minder van geoogst, dus het zou weleens schaars kunnen worden dit jaar.
De natuur als leidraad voor het wijn maken, dat is ook bij Beaurenard de filosofie. Dan valt al gauw het woord biodynamisch, wat op het eerste gezicht een wat wollige term lijkt, maar bij nadere beschouwing best heel interessant is. Op deze manier wordt hier al sinds 2012 gewerkt en dat werpt zijn vruchten af. Wij proefden verschillende wijnen, waaronder de Rasteau en de verschillende Châteauneufs en alle wijnen hebben een soort van natuurlijke zuiverheid, die je lang niet bij alle producenten terug vindt.
Grappig om te vermelden is dat hun topwijn, de Boisrenard, van percelen komt, waar alle 13 druivensoorten die volgens de wet zijn toegestaan in de Châteuneuf, ook daadwerkelijk gebruikt worden, en dat mag echt bijzonder genoemd worden. Ze staan allemaal op één plot (wijngaard) waarvan sommige stokken al meer dan 100 jaar oud zijn. En het vreemde is, dat alle druiven tegelijk geoogst worden en ook tegelijkertijd rijp zijn om geplukt te worden, terwijl ze onder andere omstandigheden ieder hun eigen oogsttijd hebben (sommigen vroeg, anderen worden laat geplukt). Als je deze wijn jong proeft, zoals wij nu de 2017 te proeven kregen, dan is proeven eigenlijk al genoeg. De complexiteit van deze wijn is zo groot, dat een enkel slokje heel lang blijft hangen en een onuitwisbare indruk achterlaat. Om echt te drinken is deze wijn nog veel te jong; hij heeft zeker een jaar of zeven, acht nodig om volledig tot zijn recht te komen.
Dus Beaurenard-liefhebbers: voor elk wat wils. De gewone Rhône om nu te drinken en aan de andere kant van het spectrum de Boisrenard voor de lange termijn, en alles ertussenin. Kortom, een wijnhuis om in de gaten te houden.
Michel van Tooren
Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem
april 2019