Een heerlijk zomers nagerecht met een speciale twist van Rob Twigt, eigenaar van Culibuzz. Culibuzz is gespecialiseerd in persoonlijke catering, particuliere eetbeleving en in- en outdoor cooking.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 100 gramPure chocola (bij voorkeur met 85% cacao)
- 1 cmVerse gember
- ½ Rode peper
- 50 cc Slagroom
- 1 el Brandy
- 8 Lychees zonder pit (mag uit blik, maar vers is lekkerder)
- 2 el Citroensap
- 2 bolletjes Stemgember
- 4 el Lycheesiroop
- 3 el Gembersiroop
- 4 eiwitten
- Vormpjes om het ijs in te storten, gebruik bij voorkeur flexibele vormpjes, dan kun je het ijs er straks makkelijk uit drukken.
Bereidingstijd:
- Het ijs minimaal vier uur van te voren klaar maken. Het ijs moet circa 3 uur, afhankelijk van je vriezer, opstijven.
Bereidingswijze:
- Gember schillen en fijn raspen; rode peper zeer fijn snijden
- Chocolade au bain marie* smelten met geraspte gember, fijngehakte rode peper, slagroom, brandy. 5 minuten laten trekken, daarna een dun laagje in elk vormpje gieten en in de vriezer weer hard laten worden.
- Lychee, citroensap, bolletje stemgember, lycheesiroop en gembersiroop met de blender fijnmalen en 1 uur in de vriezer laten opstijven. Als het goed is, is het dan al bijna ijs maar is het ook nog schepbaar.
- Eiwit in een vetvrije kom stijf kloppen, met de hand mag maar de mixer is makkelijker. Daarna voorzichtig door het ijs scheppen. In vormpjes op de chocolade scheppen en in de vriezer helemaal laten opstijven.
Serveren:
- IJs uit de vormpjes duwen. Het ijs in plakjes snijden.
Tip: garneren met een blaadje munt of met rode vruchten.
*Au bain marie: plaats een kommetje met de chocola op een pannetje met water dat tegen de kook aan gehouden wordt. Het water (of de stoom van het water) zorgt ervoor dat de chocolade smelt, maar niet warmer wordt dan 100 ºC.