Pascal LafondDe wijnen van Henri Bloem zijn gemaakt met passie, kennis en hard werken. Achter elke wijn schuilt het verhaal van de wijnmaker of wijnmaakster. Om eens in het hoofd van deze bevlogen vakmensen te kijken, gaan wij in deze rubriek in gesprek met hen. In deze aflevering een gesprek met Pascal Lafond.

Interviewer (IV): Waar heeft u het vak geleerd?

Wijnmaker (WM): Ik heb veel geleerd in verschillende studies, maar vooral ook in de praktijk, van mijn vader.

IV: Wat is uw stijl van wijn maken, of wat is uw filosofie?

WM: Ik werk samen met een oenoloog, die vooral kijkt naar het terroir.

IV: Welke wijn of wijnmaker heeft uw stijl van wijn maken het meest beïnvloed?

WM: Ik proef zeer veel verschillende wijnen. Op die ervaringen baseer ik mijn stijl van wijnen. Het is niet zo dat één wijnmaker mijn stijl beïnvloedt.

IV: Hoe lang maakt u al wijn?

WM: Ik ben inmiddels 31 jaar wijnmaker.

IV: Voor wie zijn uw wijnen bedoeld?

WM: Misschien een open deur, maar ik maak wijn voor iedereen die van een lekker glas houdt.

IV: Welke raad kunt u meegeven aan iemand die overweegt uw vak te gaan uitoefenen?

WM: Je moet het gehele process beheersen: Van productie tot aan contact met je afnemers. Daarbij moet je uiteraard niet je eigen visie uit het oog verliezen.

IV: Kunt u iets vertellen over de wijnen van vandaag de dag?

WM: Wijnen moeten veel smaak hebben, zacht zijn, maar ook een zekere mate van complexiteit bezitten. Ook moeten zij de kenmerken van de streek in zich dragen.

IV: Wat is uw favoriete wijn/spijs combinatie?

WM: Ik adviseer onze Tavel altijd bij Mediterrane gerechten of vlees-delicatessen. De Côtes du Rhône gaat uitstekend bij gerechten van de grill. De Lirac rouge gaat natuurlijk uitstekend bij rood vlees, maar kan ook bij een kaasplank ingezet worden. Onze Lirac Blanc? Witte vis gesmoord in saus, heerlijk!

IV: Wat is uw favoriete wijn voor dagelijks gebruik?

WM: Een gekoeld glas Tavel of de Côtes du Rhône.

IV: Hoe vindt u dat mensen uw wijnen het best kunnen benaderen?

WM: Een ding is belangrijk: Geef je over aan de wijn en geniet ervan>

IV: Wat maakt uw regio zo speciaal?

WM: Het droge en warme klimaat en natuurlijk de wind. Soms denk ik dat er vaak wel iets teveel wind staat, ha,ha.

IV: Waar spendeert u momenteel veel tijd aan?

WM: Het wordt warmer in het algemeen, dus ik moet goed op de omgevingstemperatuur letten.

IV: Heel hartelijk dank voor uw tijd, het geeft ons een goed beeld van u en uw prachtige bedrijf.

WM: U ook bedankt om mij een platform te geven waarop ik mijn wijnen en visie kan introduceren

 

Wijnkoperij Henri Bloem heeft de volgende wijnen van Domaine Lafond in het assortiment:

  • Côtes du Rhône
  • Tavel rosé
  • Lirac Blanc
  • Lirac Rouge
  • Lirac Ferme Romaine