DE WIJNEN VAN HENRI BLOEM BEKENNEN KLEUR
De herfst is in al zijn kleurenpracht uitgekomen: de lucht kleurt anders, de bomen veranderen van tint. De avonden worden langer, intenser. En ook de wijnen van Henri Bloem bekennen kleur. Dat belooft wat.
Chateau de Lastours ‘Gewiegd door de wind, gekleurd door het zachte mediterrane licht’
Château de Lastours is een wijnhuis in de Franse wijnstreek Corbières, gelegen in het departement Aude. Het wijnhuis werd begin jaren 70 opgericht door de familie Allard, die tot op de dag van vandaag eigenaar is. Biodiversiteit is de tweede natuur van de wijnmakers met Stephane Derencourt aan het roer. De schapen lopen in de rondte en zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de wijngaarden. Het is een samenwerking tussen de mensen, dieren en planten. Krachtige, complexe, biologische wijnen, die regelmatig in de prijzen vallen, zijn het resultaat van de inspanningen van het gepassioneerde team.
Chateau de Lastours Arnaud de Berre 2019
Deze rode wijn draagt de naam van het gelijknamige riviertje dat door de wijngaarden loopt, dat op zijn beurt is vernoemd naar de
Middeleeuwse ridder Arnaud De Berre. Het is een blend van de druivensoorten syrah, grenache en carignan. De wijn heeft een
robijnrode kleur en een intense neus met aroma's van rood fruit, kruiden en specerijen. Kenmerken die samen met vlezigheid, sappigheid, hout en rijpe tannines in de smaak terugkomen. Goed inzetbaar bij gevogelte, wild en stoofschotels.
Chateau de Lastours Grande Reserve 2018
Dé topwijn van de familie Allard. Het is een blend van carignan, grenache en syrah, die van oude wijnstokken komen. De wijn rijpt nog 12 maanden in nieuwe en oude eikenhouten vaten, gaat ongefilterd de fles in en rijpt dan nog heel mooi door. Dit biologische pronkstuk van de wijnmakers van de Lastours is een krachtige en complexe wijn met aroma's van donker fruit, specerijen en hout. Deze wijn kan prima een stuk rood vlees of een wildschotel hebben.
Garofoli De kunst van het samenzijn
Henri Bloem heeft al jaren de wijnen van Garofoli in huis. Het is het oudste en meest bekende wijnhuis in de Marken, Italië. Antonio
Garofoli begon in 1871 met een wijnmakerij die regionale wijnen produceerde en verkocht. In 1901 richtte zijn zoon, Gioacchino het
wijnhuis Garofoli op in de buurt van bedevaartsoord Loreto. Na de Tweede Wereldoorlog maakte het bedrijf met de komst van de
volgende generaties een enorme groei door. Tot op heden is het wijnhuis in handen van de Garofoli’s en iedere generatie heeft iets
nieuws aan de traditionele vakkennis toegevoegd.
Garofoli Podium '30 Years Anniversary' Verdicchio dei Casteli di Jesi 2021
De Podium van Garofoli wordt een van de meest prestigieuze verdicchio’s genoemd. En dat snappen we bij Henri Bloem. De druiven worden handmatig geoogst, gefermenteerd in roestvrijstalen tanks en een jaar gerijpt op de gist waarbij de wijnmaker er regelmatig een ‘slinger’ aan geeft (bâttonage). De smaak van honing, bloesem, anijs en een klein, ziltig botertje geeft complexe en volle indruk met een lange finale.
bestel
Garofoli Colle Ambro Rosso Piceno DOC 2021
Markant in de Marken, zo kenmerkt de Colle Ambro zich. De druiven, 80% montepulciano en 20% sangiovese worden verbouwd op 200
meter boven zeeniveau op een wijngaard in het gebied Ascoli Piceno. De montepulcianodruif gedijt goed op de zanderige kleigrond. Sappig soepel, klein rood fruit, 12 maanden houtrijping en 4 maanden rijping op fles. Deze wijn doet het goed met geroosterd brood en een wildpaté als appetizer bij de open haard en drink je montepulciano en sangioveseer.
Bodegas Val De Horna
De familie Ramón Reula begon een wijnhuis in 1997 in het dorp Valdehorna in de Spaanse regio Aragón, in het hart van de Ribera del
Jiloca. Een eeuwenoud maar toch betrekkelijk onbekend wijngebied dat teruggaat tot de Romeinse tijd. De bodem van de wijngaarden is een mix van kalksteen, klei en zand. Het landklimaat is kent warme zomers en extreme winters. Juist daar lag voor de Reula’s de uitdaging. Zij herontdekten de vergeten Parejes-landschappen om de verborgen schatten ‘naar boven’ te halen: die van nieuwe wijnen.
Val de Horna El Chiquer Macabeo Old Vines 2021/2022
De elegante wijn van de met de hand geoogste macabeodruiven, heeft een lichtgele kleur met een zweem groen. In de neus ontdek je aroma's van citrus en witte bloemen De smaak is droog met een fris zuurtje en blijft aangenaam lang hangen. Val de Horna El Chiquer Macabeo is elegant en verfijnd en daar wil je het liefst niet al te zwaar bij eten wanneer je je tafelgenoten een glas voorschotelt.
bestel
Val de Horna El Chiquer Garnacha Old Vines 2020/2021
Rode wijn gemaakt van 100% garnacha-druiven van oude stokken, die afkomstig zijn van oude, biologisch bewerkte wijngaarden in Los Quemados en Cerro Moro. Deze hebben een leisteen, klei- en kiezelbodem. Daar krijg je een complexe, spannende wijn van. Maar wel eentje met de juiste balans tussen zuren en tannines, specerijen, rood fruit en pruimen. Ook galmt hij lekker lang na. En daarom is ie veelzijdig inzetbaar bij diverse gerechten: van licht en plantbased tot zacht vlees en tapas.
bestel
Bodegas Sommos
Kwaliteitswijnen met een eigen persoonlijkheid
Het is een statement die het wijnhuis waarmaakt. Vanuit het hart van Somontano, aan de voet van de Pyreneeën, ligt dit wijnhuis, dat een sterk staaltje architectuur uitstraalt. Zeg maar gerust:een ‘State of Art’. In deze tijd van het jaar, met een gure wind en een fikse regenbuien, laten de duurzaam gemaakte wijnen een heel andere kant van zichzelf zien. Bodegas Sommos bewijst zich
eigenlijk het jaar rond. Proef maar!
Sommos Roble Chardonnay Somontano 2022
‘Veel meer dan een wijnmakerij’, alweer zo’n uitspraak waarmee de wijn aan alle verwachtingen kan voldoen. Want constante vernieuwing in technologie en techniek, 100% chardonnaydruiven, 4 maanden op eigen gisting en houtrijping op eiken vaten. Ja, dan praat je over een chardonnay. De wijn heeft tropisch fruit (mango, ananas), mediterrane kruiden en een lichte toast toets door
de houtrijping. Genoeg sap, romig en een lange, aanwezige afdronk. Ze snappen het bij Sommos.
Sommos Crianza Somontano 2019/2020 De wijn
De wijn is gemaakt van een blend van cabernet sauvignon, merlot en syrah. De druiven worden handmatig geoogst, gefermenteerd in roestvrijstalen tank en de wijn wordt 6 maanden in Franse eikenhouten vaten gerijpt. Dat levert een wijn met de beloofde eigen persoonlijkheid op: eerst ervaar je zwarte bessen, kersen, cederhout en mokka in de geur. En dan proef je rijp zwart fruit,
koffie, vanille, kruidnagel, een pepertje en zelfs een toets van tabak. Een op en top herfstwijn!
bestel
Klik hier voor de maandfolder van November 2023