Recept Lastours loves BBQ

In onze nieuwsbrief van september hebben we u het recept beloofd van chef-kok Thomas Rijkers. Zijn BBQ gerecht in combinatie met de Arnaud de Berre van Château de Lastours is een match made in heaven. Veel BBQ plezier!

Kalfsspareribs met gegrilde gevulde courgette 

Ingrediënten 4 personen:

  • 2 kg kalfsspareribs
  • Olijfolie
  • BBQ rub
  • 2 courgettes
  • 2 vleestomaten
  • 10 cherrytomaten
  • ½ teentje knoflook
  • 1 dl extra vierge olijfolie
  • 1 dl aceto balsamico
  • 20 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas
  • Fleur de sel
  • Zwarte peper uit de molen 


Bereidingswijze Kalfsspareribs:

  1. Verwijder het vlies aan de holle zijde van de kalfsspareribs. Dit doe je door in het midden van de streng met een tafelmes het vlies los te steken om vervolgens met je vingers het vlies los te trekken.
  2. Wrijf de ribben licht in met olijfolie en vervolgens met je favoriete BBQ rub.
  3. Steek onder tussen de BBQ aan en verwarm deze op 110 graden met indirecte hitte.
  4. Gaar de spareribs ca. 6 uur op 110 graden.
  5. Als de ribben gaar zijn moet het vlees makkelijk van het bot komen. Dit kan je testen door met een dun mes in het vlees te prikken. Gaat dit zonder weerstand dan zijn ze gaar. Als ze gaar zijn pak je de ribben in aluminium folie om ze te laten rusten. 


Bereidingswijze gevulde, gegrilde courgette:

  1. Snijd de courgette over de lengte doormidden.
  2. Verwijder de zaadlijsten.
  3. Gril op de snijkant van de courgetten een mooie ruit.
  4. Ontvel ondertussen de vleestomaten door deze kort in kokend water te houden en vervolgens het velletje te verwijderen.
  5. Snijd het vlees van de tomaten in fijne blokjes en doe daarbij de cherrytomaten die in 4 parten gesneden zijn.
  6. Marineer de tomaten met de extra vierge olijfolie, de aceto balsamico en de knoflook en breng op smaak met fleur de sel en zwarte peper.
  7. Vul de gegrilde courgette met de gemarineerde tomaat en verwarm het geheel voor 10 minuten op 180 graden op de BBQ met indirecte hitte.
  8. Zodra de courgette wat zacht begint te worden deze bestrooien met de Parmezaanse kaas en dit nog 2-3 minuten laten gratineren.

 Serveer met een lekker stukje brood en een mooi glas rode wijn.