Mariska’s Kerstmenu 2022 (4 Personen)
Vier heerlijke gerechten met bijpassende wijnen.
Starter:
Tapas met bubbels
Voorgerecht:
Tonijntartaar op zijn oosters
Hoofdgerecht:
Poussin uit de oven met winterse groenten
Dessert:
Rijke Ananas
Kaasplank toe, met al je favoriete kazen!
Niet te moeilijk maar wel heel lekker. Iedereen tevreden aan tafel, en zelf geen stress?
Ga voor dit kerstmenu!
Starter (mini tapas):
Rolletjes van wrap met kruidenkaas en Parmaham.
Nodig:
4 tortilla wraps
Parmaham
1 kuipje monchou (zacht en smeerbaar)
1 bosje gemengde tuinkruiden fijngehakt
Peper en zout naar smaak
Doen:
Meng de roomkaas met de kruiden en peper en zout, smeer het op de wrap, beleg de wrap dun met de Parmaham en rol de wrap strak op. Snijd het in even grote rolletjes en serveer dit met een prikker er doorheen. Op een schaal serveren met verse olijven en wat zoutige anjovis en je tapas is klaar!
Perfect bij de Bujonis Cava Limitada om te starten.
Voorgerecht:
Aziatische tonijntartaar met avocado en een krokantje.
Nodig:
400 gr verse tonijn (verse zalm kan ook)
2 rijpe avocados
Dressing:
1 teentje knoflook (puree of heel fijn gesneden)
1 eetlepel honing
1 eetlepel sesamolie
2 x limoen (sap van 2 en de rasp van 1)
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel chilisaus
1 halve stengel lente-ui, heel fijn gesneden
Afwerking:
Schepje zwarte sesamzaadjes (ongeveer eetlepel)
Bakje verse alfalfa of tuinkers (kan ook met bv. rucola, maar dan fijn gesneden)
Zwarte peper naar smaak
Wasabi mayo naar smaak
Krokantje:
1 wit desem stokbrood in dunne plakken gesneden
2 eetlepels olijfolie
Heel teentje knoflook, geperst
Doen:
Verwarm de oven op 195 graden.
Meng de honing, sesamolie, knoflook, fijngesneden lente-uitje, sojasaus, chilisaus en de sap van 1 limoen als dressing door elkaar.
Snijd de vis in kleine blokjes van ongeveer een centimeter en laat dat even marineren in de koelkast (ongeveer een half uurtje).
Meng de olijfolie met de geperste knoflook en bestrijk daarmee de dun gesneden broodjes.
Leg ze op een bakplaat met bakpapier en stop ze in de oven totdat ze bruin zijn en krokant (verschilt per oven hoe snel, bij mij ongeveer 8 min).
Snij de avocado klein, de grote ongeveer hetzelfde als de vis.
Doe daar het sap van de andere limoen en de rasp bij.
Na 10 min intrekken evt afgieten (geen sap meer bij de avocado) en mengen met de gemarineerde vis. Ook kan nu de sesamzaadjes erbij en evt naar smaak zwarte peper.
Serveer het samen in een mooi schaaltje of glas, met de alfalfa of de fijngesneden rucola erop. Er omheen wat wasabi mayo in toefjes en je krokante broodjes! (kan natuurlijk ook met een kant en klare cracker)
Dit gerecht is heerlijk in combi met frisse rijke Rosé van Weingut Knab.
Hoofdgerecht:
Poussin (klein kippetje) met gekruide krieltjes in schil en groenten uit de oven.
Nodig:
1 poussin p.p.
1 citroen, de rasp en later in plakjes
Bosje salie, fijngesneden
Olijfolie (4 eetlepels)
Zout en peper naar smaak
4 plakken pancetta
750 gram kleine aardappel krieltjes in schil
1 bosje platte peterselie (gesneden)
1 bosje bieslook (gesneden)
Zout en peper naar smaak
75 gr zachte roomboter
1 bos bospeen, schoongeboend maar niet geschild
3 pastinaken, geschild, en door helft gesneden in de lengte
Halve kleine flespompoen, in plakken gesneden, zelfde grote als de wortel
Bosje verse rozemarijn
Grof zeezout
Olijfolie 3 a 4 eetlepels
Doen:
Oven voorverwarmen op 195 graden.
Citroenrasp, olijfolie, de fijngehakte salie en peper en zout mengen met elkaar.
De kip er mee insmeren.
Plakje citroen en een plak pancetta op de kip draperen, de kip gaat voor ongeveer 30 à 40 min. in de oven. (bij 30 min kijken, als de pancetta te donker wordt, zilverfolie over de kip doen en dan nog 10 min verder garen). Als de kip klaar is, uit de oven halen, afdekken met zilverfolie en laten rusten.
De oven is dan nog warm voor de groenten.
Die snij je allemaal op dezelfde grote, meng ze met de rozemarijn, zeezout en olijfolie op een grote bakplaat. Bak ongeveer 35 min in de oven.
Kleine krieltjes koken tot net gaar, afgieten.
Roomboter met de kruiden en peper/zout mengen, dat bij de krieltjes doen en nog even doorverwarmen tot de krieltjes helemaal gaar zijn.
Serveren met evt. appelcompote, en een frisse salade!
Dit kippetje is een goddelijke combi met de rijke Chardonnay van Grasso uit Langhe, Piemonte.
Dessert:
Nodig:
1 x Verse Ananas (al geschild in de koeling bij de AH te vinden) in blokjes gesneden
2 grote sinaasappels, sap geperst ervan en de rasp van de sinaasappel
Half pak Bastogne koek (in de keukenmachine gemalen tot grove kruimels)
500 ml verse slagroom
1 theelepel kaneel
2 zakjes vanille suiker
1 zakje klopvast
Reep pure chocolade
Doen:
Doe 1 dag van te voren de blokjes ananas met de sinaasappelsap in een bak en laat dit marineren.
Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en de klopvast. Doe op het laatst de kaneel en de sinaasappelrasp erbij.
Dit kan ook een dag van te voren, te bewaren in een spuitzak.
Doe op het moment suprême in een mooi glas op de bodem een laagje bastogne kruimels, een laagje room en daarop de ananas. Aftoppen met geschaafde chocola. Lekkerrrr!
Heerlijke combinatie met de fris zoete late harvest tokaij van Disznókö.
Kaasplank toe, met al je favoriete kazen!
Dit met de heerlijke stevig zachte Pegões Reserva erbij.
Eet smakelijk.
Mariska