Als je aan Nieuw-Zeeland en wijn denkt, dan kom je al snel uit bij sauvignon blanc. Wie kent het niet, de expressieve stijl, stuivend uit het glas, knallend “in your face” en met een crispy lange afdronk? Voor rode wijn wordt er in Nieuw-Zeeland veel gebruik gemaakt van de pinot noir. Groot geworden in Bourgogne vanwege zijn elegantie en zuren, maar in Nieuw-Zeeland terug te vinden als een wat vollere, zijdezachte en ietwat rijpere stijl.
Nieuw-Zeeland kan je als wijngebied opsplitsen in twee eilanden, het noordereiland met als belangrijkste stad Auckland en hoofdstad Wellington. Op het zuidereiland is Blenheim de belangrijkste wijnstad. Blenheim wordt ook wel de sunshine capital genoemd en al klinkt dat nog zo tropisch, het is hier behoorlijk fris! Het betreft hier de hoeveelheid zon waar de wijngaarden, die op de heuvels liggen, getrakteerd worden. Rondom deze stad worden de belangrijkste wijnen van Nieuw-Zeeland gemaakt. Onze wijnhuizen Goldwater Estate, Vavasour en Auntsfield Estate zijn gesitueerd in Wairau Valley, Awatere Valley en Southern Valley. Het gematigde klimaat, met voldoende zon en de frisse wind van zee, zorgt voor de beroemde frisse, expressieve fruittonen in de sauvignon blanc en voor de rijpe smaken in de pinot noir gecombineerd met mooi geïntegreerde zuren.
Zoek in onze blogs
Nieuw-Zeeland: Ideaal klimaat voor sauvignon blanc en pinot noir
vr 3 mei 2019
Henri Bloem