We hebben in Nederland te maken met een overschot aan tomaten. Door de boycot van Rusland hebben we er teveel van en krijgen onze telers al die rode prachtgroente niet aan de man. Om onze telers te steunen eten we de afgelopen en komende weken dus een tomaatje extra, toch? Als we maar twee tomaatjes per persoon per dag zouden eten is het probleem al opgelost. En ter vergelijking: in landen als Italië bijvoorbeeld eten ze er wel zes per dag per persoon (en u weet; het mediterrane dieet is gezond)! Ik lijk wat dat betreft wel een Italiaan. Er gaat geen dag voorbij of ik eet wel een paar tomaten. Een bakje cherrytomaatjes eet ik op een dag zo leeg als het op mijn aanrecht staat.
Ook eet ik tomaten vaak ‘s middags door een salade of met gegrilde courgette en aubergine. Ook door de (tuin)boontjes als salade errug lekker. En wat te denken van de typisch Italiaanse ‘Salade Caprese’? Eet u ‘s middags liever brood? Tomatenjam is al tijden op de markt en ook zelf te bereiden. Een tomaatje op je plakje kaas of als tapenade onder uw vleeswaren of onder wat stukjes tonijn? Smullen!
En dan zitten we nog maar rond de klok van 13.00 uur. Nog uren ‘tomatentijd’ te gaan als u het mij vraagt. ‘s Avonds door de pastasaus, over de couscous (met aubergine, olijven en koriander), gevuld uit de oven en ga zo maar door.
En dan vergeet ik nog de borreltijd. In het weekend, of wanneer u gasten krijgt, kunt u ze blij verrassen met een borrelhapje vol tomaat.
Heel simpel en wellicht al veel te veel in recepturen beschreven, maar deze variant is écht de moeite waard om te bereiden:
Bruchette Caprese
Ingrediënten:
- 1 baguette of ciabatta afgebakken
- 5 teentjes knoflook
- Olijfolie
- Verse basilicum
- 4 tomaatjes
- Zeezout en peper
- 1 bol buffelmozzarella
Bereiden:
- Ontvel de tomaten en snij ze in kleine stukjes.
- Meng ze met 2 tenen uitgeperste knoflook, zeezout en peper en laat ze een paar uur in de koelkast marineren (hoe langer hoe beter).
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snij het brood in sneetjes van 2 cm en leg ze op een bakplaat.
- Meng wat olijfolie met 3 tenen uitgeperste knoflook, peper en zout en besmeer de plakjes brood hiermee(met een kwastje).
- Zet het brood in de oven tot het lichtbruin en knapperig wordt.
- Doe flink wat olijfolie, een handvol verse basilicum en naar smaak zeezout in de blender en pureer tot een groene saus.
- Laat het vocht van de tomaten goed uitlekken in een dunne zeef.
- Leg op ieder stukje brood wat stukjes tomaat, gescheurde mozzarella en wat basilicumsaus. Leg daarop een vers blaadje basilicum en strooi er nog wat zeezout over.
Mooi glas aperitief wijn erbij? Probeer eens een Italiaanse Lugana Bianco. Afkomstig uit het Italiaanse wijngebied Veneto en gemaakt van de trebbiano druif. Heerlijk fris, wit en niet te complex. Perfect bij dit zeer eenvoudige maar sublieme tomatenhapje!