In het West-Afrikaanse Guinee hebben wetenschappers verschillende chimpansees betrapt op het drinken van palmwijn. Die wordt geproduceerd door raffiapalmbomen, waaruit ook de lokale bevolking het goedje aftapt. De apen raken geregeld dronken.

Wetenschappers die de chimpansees meer dan zeventien jaar lang observeerden, melden dat de apen, net als wij, het liefst in groep drinken. Ze kruipen gezamenlijk de palmbomen in om daar te genieten van hun blaadjes wijn. Die kauwen ze fijn en verpletteren ze zodat ze gebruikt kunnen worden als sponsjes die het alcoholische goedje absorberen. Vervolgens zuigen ze de inhoud uit hun zelfgemaakte sponsjes. Dat is te lezen in de studie 'Tools to tipple: ethanol ingestion by wild chimpanzees using leaf-sponges' die gepubliceerd werd in het magazine Royal Society Open Science.

Boomkruinen

Ook de lokale bevolking uit de regio Bossou in Guinee is verzot op de palmwijn. Ze tappen de wijn in de kruinen van de bomen af en vangen het op in plastic dozen, die ze iedere ochtend en avond komen ophalen. Die containers worden afgedekt met bladeren om de chimpansees te slim af te zijn, maar de beesten laten zich niet voor de gek houden. De blaadjes op de containers liggen klaar om als sponsjes gebruikt te worden, en het wordt voor de apen nog gemakkelijker om zich samen te bezatten.

Volgens het onderzoeksteam bevat de wijn in de containers 3% aan alcoholvolume en hebben sommige apen al snel 85 milliliter alcohol binnen, wat hetzelfde is als een hele fles wijn.

Dronkenschap

Uiteraard vertonen de apen na hun drinkpartijtje een paar bekende tekenen van dronkenschap. De meeste chimpansees vallen na hun drinkgelag vrijwel onmiddellijk in slaap, maar de onderzoekers betrapten ook een mannelijke chimpansee op heel uitbundig gedrag. "Hij was rusteloos en terwijl de andere chimpansees zich klaarmaakten voor de nacht, sprong hij nog een heel uur van boom tot boom heen en weer", vertelt een wetenschapper aan BBC News.

Er zijn nog verhalen van dieren die alcohol consumeren in het wild, maar dit is de eerste keer dat onderzoekers de alcoholconsumptie ook daadwerkelijk hebben kunnen vastleggen, opmeten en in de gaten houden. Het onderzoek zou ons meer kunnen leren over de evolutie van ons alcoholgebruik en waarom wij zo graag drinken. Dokter Catherine Hobaiter van de St Andrews Universiteit in de Verenigde Staten zegt tegen de BBC dat ze uitkijkt naar een meer gedetailleerd onderzoek dat kan uitwijzen of de chimpansees na het drinken van hun fles wijn ook net als wij een ochtend met barstende koppijn in de schaduw doorbrengen.

(Bron: www.wijnwijs.eu)