Havermout is hot. Het is lekker, makkelijk en supergezond. Ik start iedere dag met havermout. Gekookt in water met wat kaneel en/of kardemom en een beetje honing maak ik er een papje van. Met (amandel)melk in plaats van water ook erg lekker! Beetje fruit erdoor of erbij en je hebt een ochtend lang een verzadigd gevoel en barst van de energie.
Ik ken het vlokje ook nog van vroeger. Uit een favoriet recept van mijn moeder. Als kinderen vonden we deze vegaburger heerlijk:
Havermout-kaaskoekjes (4 stuks)
Ingrediënten:
100 gr. champignons
1 kleine ui
75 gr. snel kokende havermout
1 ei
100 gr. geraspte kaas
3 eetlepels melk
½ theelepel basilicum
peper en zout
geroosterde sesamzaad
boter of margarine
Bereiden:
Snijd de gewassen champignons in plakjes.
Snijd de ui klein.
Maak een mengsel van de champignons, ui, havermout, ei, kaas en melk. Breng het mengsel op smaak met basilicum, peper en zout. Vorm er vier platte koekjes van. Wentel ze door sesamzaad. Bak ze in de koekenpan. Lekker met aardappelpuree en een groene salade. Of als lunch tussen een broodje of met wat groene sla!
Jaren niet gemaakt, maar wat waren ze weer heerlijk. En weer helemaal van deze tijd! Ze zeggen niet voor niets dat al het goede van vroeger weer terugkomt. Welke wijn mijn ouders er vroeger bij dronken kan ik (en zij waarschijnlijk ook niet) me niet meer herinneren. Reden voor mij om met deze hippe koekjes dé perfecte wijnmatch te maken.
En die is snel gevonden in een heerlijk glas Nebbiolo d’Alba van Le Cecche. In dit glas vind je een zeer aangename (en voordelige) introductie op Barolo; wat leer, viooltjes, mooie kruiden, bosvruchten en tannines die niet overheersen maar juist heerlijk zacht overkomen in combinatie met het eten.
De nebbiolo is een blauwe druivensoort, waarmee rode wijn wordt gemaakt. Hij wordt gebruikt voor de bekende wijnen Barolo en Barbaresco uit Piëmonte, maar er worden ook prachtige Nebbiolo d’Alba wijnen van gemaakt (nebbiolo uit de streek Alba). De nebbiolo druiven bereiken alleen op zeer goede plaatsen voldoende rijpheid en worden daarom vrijwel uitsluitend in Piëmonte aangeplant.
Tekst: Eline Jaarsma