Ontdek je smaak voor dit najaar!
Nieuwe wijn ontdekken, voor mij is er niks leukers.
Als je eenmaal je smaakstijl een beetje door hebt, dan weet je welke kant je op moet. Zoveel verschillende smaakprofielen, met daarbij behorende wijnen. Wil je in rood bijvoorbeeld fris licht fruit en weinig bite, of wil je juist een ferme slok met veel donker fruit en kruiden en een lange afdronk. De enige manier om daar achter te komen is door te proeven. En misschien nog wel lastiger, hoe beschrijf je die smaken dan die je in wijn kan vinden? Daarbij kan het boekje, de taal van smaak, geschreven door Reinier Spreen, je wellicht wel helpen. Deze zit bijgesloten bij de wijnen van deze maand. Niet alleen erg leuk om te lezen, maar geeft je ook wat woorden om de smaken die je ontdekt te benoemen.
Dit keer heb ik 3 totaal verschillende rode wijnen uitgekozen in een wat luxere prijsklasse. Daarbij een smaakomschrijving en ook wat tips voor wijnen in een prijs onder de 10 euro die aan die smaakstijl voldoen. Ook heb ik 3 van mijn favoriete recepten erbij gedaan, passend bij de smaakstijlen van de wijnen. Veel proefplezier!
Domaine Piétri-Géraud, Collioure, Zuid-Frankrijk (€ 14,95)
Een blend van 60% Grenache noir, 20% Syrah, 10% Mourvèdre en 10% Carignan.
Collioure: een warm gebied ten zuiden van Perpignan aan de voet van de Pyreneeën, gelegen op steile hellingen, op leisteen bodem met tussen de 10 en 100 jaar oude wijnstokken. De wijn rijpt 11 maanden op zijn lie, zijn dode gist.
In geur zacht, gedroogd fruit en wat drop en specerijen zoals kaneel.
In smaak vooral kruiden zoals tijm en laurier. Ook is er wel wat zwarte peper te herkennen, maar dit is maar heel zacht aanwezig. De wijn heeft een klein beetje een bite erin maar heel soepel in de tannine (dus geen stroef gevoel in je mond).
Dit is overduidelijk een wijn om van te genieten, die naarmate die in je glas zit telkens verandert van geur.
Ongeveer in deze klassieke kruidige smaakstijl zou je ook één van deze wijnen kunnen kiezen:
Château de Lastours
Arnaud de Berre uit de Corbières. Zuid-Frankrijk (€ 8,50)
Een blend van Syrah, Grenache en Carignan.
Zacht rijp fruit, soepele tannines maar toch wat pit in de smaak.
Domaine Dionysos
La Cigalette. Cairanne, Zuid-Rhône (€ 9,50)
Een blend van Grenache, Mourvèdre, Syrah en Carignan.
Zachte maar krachtige smaak, iets boersig en vol met specerijen.
Domaine Fourcade
Côtes du Roussillon-Villages (€ 7,95)
Een blend van Syrah, Grenache en Carignan.
Krachtige smaak, maar wel soepel. Veel bosfruit en kruiden in de mix.
Cantina Buglioni, Ripasso. Valpolicella Classico Superiore, Veneto, Italië. (€ 17,95)
Een blend van Corvina, Corvivone, Rondinella, Oseleta en Croatina.
De druiven worden eind september geplukt. Een deel wordt gelijk gevinifieerd en het andere deel wordt tot november in kratten gedroogd. Het gelijk gevinifieerde deel wordt op de Ripasso methode door de lie van de Amarone gepompt met het later gevinifieerde deel. Daarna ligt de wijn 18 tot 20 maanden op grote oude houten vaten en nog 6 maanden op fles voordat de fles verkocht mag worden. Deze Ripasso is een van de weinige Ripasso’s waar ook een gedeelte gedroogd fruit bij zit. De Amarone daarentegen is helemaal gevinifieerd van gedroogde druiven.
In geur rijpe kers, lichte toon van vanille en wat jammig. In de smaak is duidelijk gedroogde kers en donker fruit te herkennen. Licht drogend in de mond, maar geen vervelende tannines. Deze Ripasso heeft een lange afdronk en een complexe smaakstijl, ook wel iets zoetje achterin, maar dat komt door het gedroogde fruit en het redelijk hoge alcohol percentage.
Ongeveer in deze volle royale smaakstijl zou je ook een van deze wijnen kunnen kiezen:
Ottella Rosso Gemei
Veronese I.G.T, Veneto, Italië (€ 10,50)
Een blend van Merlot, Cabernet Sauvignon, Corvina, Morlinara en Rondinella.
Sappig en fruitige wijn, met veel kers en kruidigheid. Zacht in de mond.
Pascual Toso Malbec
Barrancas, Maipu Valley, Argentinië (€ 8,50)
Ook in Argentinië weten ze hoe ze een zachte, maar toch volle wijn moeten maken.
Nu zijn de smaak kenmerken wel wat anders: wat meer donker pruim en tabak tonen in de smaak, maar wel een soepel en toegankelijk glas wijn.
Ook de Cabernet Sauvignon van Pascual Toso is erg goed.
Garofoli Colle Ambro
Rosso Piceno, Le Marche, Italië (€ 7,95)
Een blend van Montepulciano en Sangiovese.
Lichte houtrijping, maar niet teveel zodat het fruit de boventoon blijft voeren.
Donker fruit, een vleugje vanille en een kleine bite.
Monteabellón, Crianza, Ribera del Duero, Spanje (€ 14,95)
Een wijn gemaakt van 100% Tempranillo
Aangeplant op de wat hoger gelegen hellingen krijgen de druiven de perfecte rijping. Doordat de wijn deels op Frans eikenhout rijpt, is de overdaad van hout invloeden minimaal en komt het dikke fruit van de Tempranillo druif mooi naar voren. Diep rood van kleur, intense aroma’s van donker fruit en wat vanille in de geur. Zwart fruit van cassis, kers en braam. Zeker aanwezige tannine, maar dit is overduidelijk een eetwijn, die een maaltijd nodig heeft om nog beter tot zijn recht te komen. Bij deze wijn kan het dan ook geen kwaad om eens je mooie karaf uit de kast te pakken en hem even wat zuurstof te geven.
Ongeveer in deze stevige pittige smaakstijl zou je ook een van deze wijnen kunnen kiezen:
Marqués de Alfamen
Crianza. Cariñena, Spanje (€ 6,50)
Een blend van Garnacha, Tempranillo en Syrah.
Sappig rood fruit met een hint van vanille. Voor deze prijs echt een fijn glas wijn.
Bodegas Carchelo
Jumilla, Spanje (€ 7,95)
Een blend van Monastrell, Syrah,Tempranillo en Cabernet Sauvignon.
Door de 6 maanden houtrijping zit er een mooie vanille, getoaste toon aan. Vol in rijp fruit met wat kruidigheid.
Echte herfstwijn!
Adega de Pegões
Trincadeira, Setúbal, Portugal. (€ 9,50).
100% Trincadeira druif.
Een totaal andere druif maar wel een paar overeenkomsten in de smaak, namelijk houtlagering, waardoor je vanille tonen en wat mokka in de wijn kunt ontdekken.
Ook wat gedroogd fruit en kruidigheid.
Bij deze wijnen heb ik een aantal lekkere gerechten bedacht.
Recept voor bij de Collioure van Piétri Géraud
Kruidige lamsstoofpot met geroosterde aardappeltjes.
Wat heb je nodig?
2 uien
2 teentjes knoflook
olijfolie
2 eetlepels boter
700 gram lamspoulet, peper en zout naar smaak
6 bospenen, in kleine stukjes
1 aubergine, in kleine stukjes
1 courgette, in kleine stukjes
1 blikje tomatenpuree
2 eetlepels bloem
200 ml. lamsfond (of runderbouillon)
375 ml. rode wijn
2 takjes tijm
2 blaadjes laurier
2 takjes rozemarijn
400 gram vastkokende aardappels
Totale tijd: 2,5 uur.
Hoe doe je het?
Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheut olie en wat boter in een ruime pan en bak het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan, doe er wat olie bij, fruit de ui aan. Bij glazig, voeg de knoflook en de rest van de groente toe. Roerbak dit ongeveer 10 min. en voeg dan de tomatenpuree, en de kruiden toe. Even meebakken en het vlees kan er weer bij. Fond en wijn toevoegen, en ruim 2 uur laten sudderen op laag vuur. Hoe langer, hoe beter! Kijk af en toe of het vlees nog onder staat, anders water toevoegen.
Aardappels met olie en rozemarijn in de oven op 190 gr in een voorverwarmde oven voor ongeveer 30 min.
Recept voor bij de Buglioni Ripasso
Risotto met rode wijn
Wat heb je nodig?
350 gram arborio rijst ofwel risottorijst
100 gram Parmezaan
1 klein uitje
50 gram boter
Het merg van een runderschenkel, als je daar niet aan kan komen, dan 50 gram Parmaham in kleine stukjes.
1 liter runderbouillon
375 ml. rode wijn
Hoe doe je het?
Zorg dat de wijn en de bouillon warm zijn (apart van elkaar in een pannetje). Snipper de ui. Verwarm de boter in een pan met een dikke bodem en bak daar de ui glazig in.
Rijst erbij, meebakken op zacht vuur totdat de korrel doorzichtig wordt. Voeg de merg of de Parmaham toe en bak dat zachtjes mee. Voeg langzaam de helft van de wijn toe en blijf roeren totdat dat opgenomen en voeg daarna de rest van de wijn toe. Als alle wijn is opgenomen voeg je de bouillon in schepjes erbij, niet teveel roeren! Als de rijst zacht is, dus niet papperig, na ongeveer 20 min. (opletten dat je er niet te veel bouillon bij doet), voeg je de Parmezaan toe en roer je er een klontje boter doorheen. Even laten rusten en smullen maar! Lekker met gegrilde groene asperges of een groene salade. Eet smakelijk!
Recept voor bij de Monteabellón Crianza
Spaanse rijst met chorizo en paprika
Wat heb je nodig?
300 gram paella rijst
3 eetlepels olijfolie
250 gram chorizoworst zonder vel in plakjes
1 grote ui, in halve ringen
2 tenen knoflook
1 Spaanse peper, zonder zaadjes, fijn gesneden
1 kleine courgette in kleine blokjes
1 puntpaprika in blokjes
1 eetlepel paprika poeder
500 ml. kippenbouillon
2 eetlepels zwarte olijven
peterselie, fijngehakt
halve citroen
Hoe doe je het?
Verhit de olie en bak hierin de worst, ui en knoflook kort, voeg de paprikapoeder en de rest van de groente erbij. Kort meebakken en de rijst erbij. Voeg de bouillon langzaam al roerende toe, gerecht is klaar als alle bouillon is opgenomen en rijst zacht is. even laten rusten, na 2 min peterselie erbij en met parten citroen serveren.
Eet smakelijk!
De prijs van dit pakket met heerlijke wijnen,
inclusief recepten en het leuke boekje "De Taal van Smaak" is € 49,95
Je kunt het pakket bestellen door een mail te sturen naar arnhem@henribloem.nl en wij sturen het gratis naar je toe.
Mariska
Volg mij op Instagram @winefoody voor nog meer heerlijke wijn/spijs-combinaties
Wijnkoperij Henri Bloem – Amsterdamseweg 126 – 6814 GJ Arnhem
026-4455220 – arnhem@henribloem.nl – www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem