De EU is het eens geworden over nieuwe  regels voor biologische wijn. In de komende weken zullen ze gepubliceerd worden via de officiële kanalen. De nieuwe regels zullen van kracht zijn vanaf de oogst van 2012. Biologische wijnboeren mogen vanaf dat moment de term ‘biologische wijn’ op het etiket zetten.

Hoewel er al regels waren voor wijn gemaakt van biologische druiven, was er nog niets geregeld rondom de technieken en praktijken  in de kelder. Een wijn kon nog niet echt biologisch zijn, de druiven wel.

De nieuwe regelgeving legt een aantal bepalingen vast rondom oenologische handelingen en substanties voor biologische wijn. Zo moet het sulfietgehalte in biologische wijn minstens 30-50 mg per liter lager zijn dan in de conventionele tegenhangers (het toegestane sulfietgehalte is afhankelijk van het restzoetgehalte).

Aangezien dit soort regelgeving altijd zeer ‘genuanceerd’ is vastgelegd: lees hier hetoorspronkelijke Europese persbericht.
(Bron: wijn.blog.nl)