Welke wijn drink ik bij de kaas fondue? In de wintermaanden is dit een veel gestelde vraag in onze vinotheek. Vaak kiezen mensen voor een witte wijn uit de Elzas. Bijvoorbeeld een Pinot Blanc of een Riesling. Hoewel dit een prima keuze is zijn er veel meer opties… zelfs een rode wijn behoort tot de mogelijkheden.Ook ik ben een liefhebber van kaasfondue en varieer dan ook graag met de bijpassende wijnen. Tijdens de bereiding gaat vaak een flesje HUGO Grüner Veltliner (€ 7,95) van Markus Huber uit Traisental Oostenrijk open. Een heerlijke aperitiefwijn. Fris, bloemig en zuiver. Deze wijn gebruik ik dan gelijk om de kaasfondue te bereiden. Overigens kunt u hiervoor ook prima een goedkope witte huiswijn gebruiken.
Voor bij de kaasfondue ben ik een fan van de Weisser Burgunder van Weingut Knab uit Baden. Deze wijn is droog, fris, elegant en licht crèmig. Overigens is Baden de warmste regio van Duitsland, waardoor de rijpingsgraad van de druiven uitstekend is en de wijnen hier uiteraard van profiteren.
Een alternatief is een mooie Duitse Riesling van de Moezel. Mijn keuze valt dan op de Erdener Treppchen Riesling Spätlese trocken vanWeingut Meulenhof of de Erdener Treppchen Riesling Spätlese Trocken van Weingut Lotz. Beide wijnen worden gemaakt van laat geoogste druiven waardoor ze voller van smaak zijn en meer lengte hebben. Verder staat de Moezel bekend om hun mooie vol fruitige wijnen.
Wilt u eens totaal wat anders kies dan voor de Le Creete van Azienda Agricola Ottella, gelegen in het hart van Lugana, nabij het Gardameer bij Verona. Deze volle wijn wordt gemaakt van laat geoogste druiven van oude stokken. In de smaak heeft hij veel exotisch fruit met een mineralige toets.
Voor de liefhebbers van rode wijn heb ik een verrassing. Er zijn fruitige rode wijnen die je prima met een kaasfondue kan combineren. Weingut Knauss uit Württemberg maakt uitstekende fruitige wijnen van de Lemberger druif. Deze licht kruidige wijn heeft wat weg van de Pinot Noir maar is iets voller in het fruit.
Ik hoop u met deze voorbeelden aangespoord te hebben om lekker te gaan variëren. Voor de volledigheid volgt hieronder nog een heerlijk authentiek recept voor kaasfondue.
Sascha de Wilde, registervinoloog
Ingrediënten:
- 1 gepelde knoflookteen
- 3 ½ deciliter droge witte wijn
- 300 gram geraspte gruyère
- 150 gram geraspte Appenzeller
- 150 gramgeraspte Emmenthaler
- 1 eetlepel maïzena
- 1 eetlepel kirsch
- scheutje citroensap
- peper, nootmuskaat
- blokjes stokbrood, rauwe groenten
Bereidingswijze:
- Snijd de knoflook doormidden.
- Wrijf de caquelon (kaasfonduepan) in met de knoflook. Voor een sterkere knoflooksmaak perst u een teentje uit in de wijn.
- Verhit de wijn.
- Voeg -zodra de wijn bruist, maar niet kookt een scheutje citroensap toe, zodat de kaas beter smelt.
- Vervolgens voegt u al roerende de kaas toe.
- Roer de maïzena met de kirsch glad.
- Schenk het mengsel al roerende door de gesmolten kaas.
- Breng de fondue op smaak met peper en nootmuskaat.