Maandag 6 februari. Les op de vinologenopleiding over Midden en Zuid-Italië én de eilanden Sicilië en Sardinië. Als je aan Italië denkt denk je aan zon, warmte, wijn! Maar vergis u niet: deze dagen ligt er zelfs in Rome sneeuw! Ik voel me meer dan ooit verbonden met dit prachtland.
Geen straf dus deze lesdag. Als je het over de te proeven wijnen hebt al helemaal niet.
Vandaag kwam er bijvoorbeeld een unieke druivensoort voorbij (waarvan ik tot een aantal uurtjes geleden het bestaan nog niet af wist): de Gaglioppo uit Calabrië! Dé ultieme warme kruidigheid uit de teen van de laars van Italië.
Niet een druif die je in iedere Wijnkoperij tegenkomt.
Eentje die vandaag de dag wel veel over de toonbank vliegt is dé druif van Puglia (de hak van de laars van Italië): de Primitivo. Naar het Engels vertaald: The First! En wie wil er nou niet de eerste zijn?
Het geeft misschien ook de eeuwige strijd aan tussen Italië en Californië. Stond de Primitivo of de Zinfandel eerder aangeplant?
Een feit is dat het DNA van de Primitivo en de Zinfandel nagenoeg identiek is. Zie het als een eeneiige tweeling: precies hetzelfde maar toch een tikkie anders.
Ik denk meteen aan mijn vader. Hij is er één van een eeneiige tweeling.. . en ja: zijn broer is als een tweede vader voor mij maar toch ook echt wel anders. Ieder heeft zijn eigen ‘terroir’ door verschillende levenservaringen, omgevingsfactoren e.d. Uiteraard was mijn papa ‘The First’ van de twee! Dus pap: jij bent de Primitivo!
Een proefnotitie van deze eeneiige tweeling ziet er als volgt uit:
Donker gekleurde wijn. In de geur ruik je de zon uit zuid Italië. Vol rood, doorstoofd fruit. Aardbei en een heel klein zoetje. In de afdronk ook lichte kruidigheid wat deze wijn uitermate geschikt maakt tijdens de maaltijd bij diverse gerechten als pizza, pasta, risotto en kan ook altijd bij een stukje vlees. Een verleidelijke wijn waarmee u al uw vrienden en familie wel blij mee maakt.
Niet voor niets dus dat ie zoveel verkocht wordt!
Het kleine onderscheid ervaart u in de dikte van de wijn. De Zinfandel druiven in Californië worden erg laat geoogst. Op dat moment heeft de druif erg veel suiker en weinig zuren. Dit levert een wijn op met net wat meer alcohol, meer zoete tonen, een bijna jamachtige wijn die dikker in de mond overkomt. De Primitivo heeft daarentegen iets meer frisheid, elegantie en lichte kruidigheid.
Wellicht leuk om eens naast elkaar te proeven. Of om te starten met een glas Primitivo om later in de maaltijd (of gewoon ‘s avonds op de bank) te eindigen met het glas Zinfandel.
Wat u ook kiest: de zon zal u tegenmoet stralen. Iets wat we in deze winterse tijd goed kunnen gebruiken!