Wie dacht dat het in Spanje alleen maar warm en droog kan zijn heeft het mis. Aan de Noordwestelijke kust van Spanje waait namelijk een verfrissende wind en regent het regelmatig. In deze streek, genaamd Galicië, zijn de witte wijnen uit Rias Baixas beroemd.
Middenin dit gebied staan de 23 jaar oude Albariño stokken van Maior de Mendoza, die de biologisch geteelde druiven voor deze "Fulget" produceren.
In een steeds groener wordende Europese consumentenmarkt is alleen het etiket "biologisch" niet meer voldoende. Als productie en natuur hand in hand gaan dan wil de wijnliefhebber dat ook proeven. Smaakbeleving geeft dus de doorslag.
Wijnmaker Marcos Barros
Wijnmaker Marco Barros, een wijnmaker uit het Noord-Spaanse Rias Baixas, net boven Portugal, heeft dat als een van de eersten goed begrepen. Zijn wijnen worden door recensenten geroemd om hun loepzuivere karakter. Bovendien is deze bodegas onnavolgbaar als het om de Albariño gaat. De Fulget van Maior de Mendoza presenteert deze druif op zijn best, als een heerlijke lichtzinnige dorstlesser. Bij de Internationale Wine Challenge was hij goed voor GOUD, en het gezaghebbende wijnblad Decanter was al even enthousiast.
Albariño
De Albariño druif is een druif waarover de geschiedenis met twee tongen spreekt: De Spanjaarden zeggen dat het de voorloper van de Riesling is. De Duitsers houden vol dat het een kloon is die vanuit Duitsland naar Spanje is geëxporteerd over de bedevaartsroute naar Santiago de la Compostella in Galicië.
Deze prachtige Bodega vindt u aan de voet van de Xiabre, in Villagarcia de Arosa. De winery en de wijngaarden zijn onberispelijk schoon. Eigenaar Marcos Barros legt uit dat zij geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Om de wijn op zijn lies te laten liggen mogen de druiven geen residuen bevatten, want deze trekken in de wijn. Andere wijnboeren gebruiken houtrijping om de wijn meer volume te geven, maar volgens Barros is dit om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te maskeren.
Deze wijn ontving een bronzen medaille bij de Decanter World Wine Awards 2014.