Deze vakantie bent u misschien wel van plan nader kennis te maken met Franse wijnen bij de wijnboer zelf. Het bulletin voor Franse wijnen selecteerde daarom een aantal feiten:

Wijn is de populairste drank in Frankrijk: meer dan 80% van de Franse bevolking in de leeftijd van 18 tot 75 jaar heeft in het afgelopen jaar wel eens een wijntje gedronken. De Franse regering remt het verbruik overigens af. De Franse media mogen niets publiceren, waarvan de staat denkt dat het wijndrinken tot schade van de volksgezondheid aanmoedigt.

Niettemin drinken de Fransen per jaar gemiddeld 47 liter wijn per persoon. Dat is dik het dubbele van ons  verbruik. Daarmee zijn de Galliërs overigens nog niet de grootste wijndrinkers de wereld. In het Vaticaan is de gemiddelde consumptie op 74 liter per persoon. Ter vergelijking: in Frankrijk wordt gemiddeld 67 liter melk per persoon gedronken.

In de Franse wijnindustrie zijn ruim 550.000 mensen werkzaam. Dat zijn er meer dan in het nationale leger. Dit cijfer valt uiteen in 142.000 wijnbouwers; 300.000 indirecte banen (wijnvatproductie, logistiek, glasindustrie, communicatie, wijn-laboratoria, bouw, bankwezen); 38.000 wijnhandelaren; 21.000 seizoenbanen; 15.000 binnen de verschillende branche- en commerciële organisaties; 15.000 in de retail-sector; 10.700 in wijnkelders; 8.300 in wijncoöperaties; 5.000 administratieve functies; en 3.000 sommeliers.

Franse wijn en sterke drank zijn in waarde het op één na grootste exportproduct van Frankrijk en plaatsen zich daarmee achter de luchtvaart en cosmetische industrie. Met een totale omzet van € 11 miljard komt de export van Franse wijn en sterke drank overeen met de waarde van 146 Airbussen.

Frankrijk is verantwoordelijk voor 15% van de wereldwijde wijnproductie: met 42 miljoen hl in 2013 eindigde het land op de derde plaats, achter Italië en Spanje met respectievelijk 44 miljoen en 42,7 miljoen hl.

De Franse markt wordt bepaald door wijnverkoop bij slijters, in winkels en supermarkten: meer dan 80% van de wijn wordt langs die kanalen verkocht.

Een kwart van de Franse wijn-chemici ( oenologen) is vrouw.

Rode wijn wordt in Frankrijk het best verkocht: 60 %. Rosé is goed voor 23% en witte wijn voor 17%.

(Bron:www.wijnwijs.eu)