De invloed van klimaat op de wijnbouw in Europa

Een paar weken terug leek het wel voorjaar en nu zitten we weer met winterse kou en nattigheid. Gelukkig smaakt, ook als het regent, dat glas wijn lekker. Heerlijk op de bank!

Het weer heeft veel invloed op mensen, maar doet natuurlijk ook veel met de natuur. Zo speelt temperatuur een grote rol in de wijnbouw. 

Het overgrote deel van de wijnbouw vindt plaats tussen de 30ste en 50ste breedtegraad. Daarbuiten is het vaak te koud of te warm. Het meest koel is het in Europa in Limburg, en het meest warm in Zuid Spanje, Malaga. 

Wat belangrijk is voor een goede groei is het temperatuurverschil tussen de warmste en koudste maand is ´continentality´ genoemd. Als dat onvoldoende is kunnen er diverse problemen ontstaan, van een te korte winterpauze, (daardoor te vroege ontknopping) tot een te milde constante temperatuur waardoor de takjes blijven doorgroeien wat leidt tot vertraagde rijping van de druif.

Deze temperatuurverschillen zijn in heel Europa erg divers. Doordat bijvoorbeeld Duitsland een continentaal klimaat heeft met grote temperatuurverschillen, rijpen de druiven daar soms moeizaam en zijn niet alle rassen geschikt. Spanje heeft daarentegen in het zuiden een Middellandse zeeklimaat, wat soms maar een verschil kan geven van 7 graden tussen de heetste en koudste maand. Daar worden dus laat rijpende rassen (b.v Shiraz, Pedro Ximenez) aangeplant en daar zou b.v de Pinot Noir druif het slecht doen (veel te warm voor zo’n vroeg rijpend ras). 

Wat doet dit alles nu met de smaak en stijl van de wijn? Verschillen in zon-uren beïnvloeden het suikergehalte en daarmee de aroma- en smaakontwikkeling. Als zonlicht al bijdraagt aan de rijping, dan is dat door het effect ervan op de temperatuur. Dus teveel zon geeft te snel veel suikers (waardoor vaak hoog alcohol %) en daardoor heeft de druif te weinig tijd om zich te ontwikkelen. Daarom is bij kwaliteitswijn de locatie van aanplanten zo belangrijk. In warme gebieden kiest men vaak wat hoger gelegen percelen en in koelere gebieden plant men meestal aan op een zonnige zijde.

Klimaat Europa

 

In dit pakket wil ik de invloed van temperatuur en locatie laten proeven. Dus: wat doen zon en temperatuur met een druif, en wat zijn de verschillende smaakstijlen in Europa? 

Veel plezier met proeven en als je meer wilt weten, ben je altijd welkom in de winkel! Ook kun je me bereiken via henribloemarnhem@gmail.com of op Instagram @winefoody.

 

Leitz 

Weingut Leitz, Duitsland, Rheingau
Druif: Riesling. Koel gebied, vroeg rijpende druif.* Fris en appelig, kleine citrus toon in neus, aanwezige zuren. laag alcohol, licht prikje in de mond, iets steenfruit. Lekker bij salade met appel, walnoot en gebakken kip.

Moulinier Viognier

Domaine Moulinier. Frankrijk, Saint-Chinian
(Languedoc-Roussillon).
Warm zeeklimaat, familiebedrijf. Druif: Viognier. * Perzik en licht bloemig in geur, zacht in de mond, laag in de zuren. Lekker bij vispotje met kabeljauw, garnalen en kokos met witte rijst.

 Ceel Zweigelt

Weingut Ceel, Oostenrijk, Burgenland
Druif: Zweigelt.* Typisch een Oostenrijks ras (kruising Saint-Laurent x Blaufränkisch), koel gebied. Fris, rijp rood fruit. Sappig, laag in tannine en licht van kleur. Lekker bij gedroogde ham, bruschetta met tomaten tapenade.
 
Ottella Gemei
Ottella, Gemei, Italië
Veneto. Druiven: Merlot, Cabernet Sauvignon, Corvina, Molinara, Rondinella. ‘s winters koud, ‘s zomers warm, maar door invloeden van het Gardameer perfect klimaat voor deze rassen. * Donker van kleur, zacht en vol geurend naar rood fruit met een licht toontje vanille. Zacht in de mond, veel smaak, laag in tannine. Lekker bij Italiaanse worstjes van de grill met een tomaten-paprika saus.
 
Fontanel Catalanes
Domaine Fontanel, Frankrijk, IGP Côtes Catalanes
(Languedoc-Roussillon). Druiven: Grenache Noir, Mourvèdre, Carignan.
Warm gebied, 100% biologisch. * Zwart fruit, licht droppig (laurier) in de geur, hoog alcohol (14%), kruidig, warm in de mond en lange afdronk. Lekker bij de laatste boerenkool van dit seizoen! Met worst en spekjes.
 
Monteabellon Roble
 
Monteabellon roble, Spanje, Ribera del Duero.
Druif: Tempranillo. Warm gebied maar door aanplanting dicht bij de rivier de Duero frisse invloeden. * Kersenrood van kleur, in geur vanille en kruidigheid. In smaak veel kers en sappig. Door de korte houtlagering en relatief koele plek van aanplanting zit er veel frisheid in de wijn. Lekker bij Paella met kruidige gehaktballetjes.

 

Veel plezier met proeven.

Mariska

Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem
Amsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem

arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220

FacebookTwitterInstagramPassie-pas