De invloed van klimaat op de wijnbouw in Europa
Een paar weken terug leek het wel voorjaar en nu zitten we weer met winterse kou en nattigheid. Gelukkig smaakt, ook als het regent, dat glas wijn lekker. Heerlijk op de bank!
Het weer heeft veel invloed op mensen, maar doet natuurlijk ook veel met de natuur. Zo speelt temperatuur een grote rol in de wijnbouw.
Het overgrote deel van de wijnbouw vindt plaats tussen de 30ste en 50ste breedtegraad. Daarbuiten is het vaak te koud of te warm. Het meest koel is het in Europa in Limburg, en het meest warm in Zuid Spanje, Malaga.
Wat belangrijk is voor een goede groei is het temperatuurverschil tussen de warmste en koudste maand is ´continentality´ genoemd. Als dat onvoldoende is kunnen er diverse problemen ontstaan, van een te korte winterpauze, (daardoor te vroege ontknopping) tot een te milde constante temperatuur waardoor de takjes blijven doorgroeien wat leidt tot vertraagde rijping van de druif.
Deze temperatuurverschillen zijn in heel Europa erg divers. Doordat bijvoorbeeld Duitsland een continentaal klimaat heeft met grote temperatuurverschillen, rijpen de druiven daar soms moeizaam en zijn niet alle rassen geschikt. Spanje heeft daarentegen in het zuiden een Middellandse zeeklimaat, wat soms maar een verschil kan geven van 7 graden tussen de heetste en koudste maand. Daar worden dus laat rijpende rassen (b.v Shiraz, Pedro Ximenez) aangeplant en daar zou b.v de Pinot Noir druif het slecht doen (veel te warm voor zo’n vroeg rijpend ras).
Wat doet dit alles nu met de smaak en stijl van de wijn? Verschillen in zon-uren beïnvloeden het suikergehalte en daarmee de aroma- en smaakontwikkeling. Als zonlicht al bijdraagt aan de rijping, dan is dat door het effect ervan op de temperatuur. Dus teveel zon geeft te snel veel suikers (waardoor vaak hoog alcohol %) en daardoor heeft de druif te weinig tijd om zich te ontwikkelen. Daarom is bij kwaliteitswijn de locatie van aanplanten zo belangrijk. In warme gebieden kiest men vaak wat hoger gelegen percelen en in koelere gebieden plant men meestal aan op een zonnige zijde.
In dit pakket wil ik de invloed van temperatuur en locatie laten proeven. Dus: wat doen zon en temperatuur met een druif, en wat zijn de verschillende smaakstijlen in Europa?
Veel plezier met proeven en als je meer wilt weten, ben je altijd welkom in de winkel! Ook kun je me bereiken via henribloemarnhem@gmail.com of op Instagram @winefoody.
Veel plezier met proeven.
Mariska
Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem
Amsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem
arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220