Het lijkt nu echt lente!
Reden voor feest: taart! Een gele voorjaarstaart: mimosataart!
Ooit van gehoord? Ik tot twee weken geleden niet. Toen at ik hem, als afsluiter van een lange Italiaanse lunch met een glas vin santo.
De Mimosa is een struik. De Mimosastruik of boom komt van oorsprong uit New South Wales in Australië waar hij "Cootamundra Wattle" wordt genoemd. Vandaag de dag groeit hij in het hele Middellandse Zee gebied. Mimosataart hoort bij de zonnige sfeer van het zuiden, het voorjaar wordt aangekondigd door de bloeiende Acacia baileyana, de Mimosa.
Het Italiaanse recept van de mimosataart is geïnspireerd op de gele bloemenpracht en is een ode aan het voorjaar. Er bestaan allerlei varianten van het recept, van een eenvoudige cake met een laag room in het midden tot een uitgebalanceerde creatie gevuld met een Italiaanse banketbakkersroom room, waarin ananas en limoncello is verwerkt.
Het begin is altijd hetzelfde: het maken van biscuitdeeg, dit vormt de basis voor de taart. Nadat je de bovenste kap eraf hebt gesneden hol je de taart uit. Vervolgens bereid je de banketbakkersroom als onderdeel van de vulling. Banketbakkersroom kennen we allemaal wel, het is de zoete gele pudding die onder andere gebruikt wordt in Nederlandse roombroodjes. De vulling bestaat verder vaak uit zeer klein gesneden stukjes ananas die worden gemengd met slagroom en de banketbakkersroom. Zodra de vulling in de cake zit wordt de deksel van de cake teruggeplaatst en wordt de boven- en zijkant besmeerd met het roommengsel.
De cake die is overgebleven van het uithollen van de vorm wordt in blokjes gesneden, zodat deze op de bolvormige mimosabloemetjes lijken. De blokjes worden in de room gedrukt. Het resultaat is een rondom van "mimosabloemetjes" voorziene taart, waaraan deze creatie haar naam ontleent. Komt geen mimosabloemetje aan te pas dus. Dit laatste vind ik prettig om te horen, aangezien ik nog geen Mimosastruik of boom in Nederland heb ontdekt.
Dat glaasje vin santo is gelukkig wel te krijgen in ons land. Iedere respectabele Wijnkoperij heeft er een in zijn assortiment.
Vin santo of vino santo (letterlijk heilige wijn vanwege het vroeger gebruik als miswijn) is een Toscaanse dessertwijn die wordt gemaakt van ingedroogde druiven. Meestal worden de druiven trebbiano en malvasia voor deze wijn gebruikt. De druiven worden op een goed geventileerde plaats onder het dak of op stromatten gedroogd. Het sap wordt geperst en met most van de vorige oogst in kleine vaatjes gedaan. Daarna laat men de wijn enkele jaren rijpen. Tegenwoordig wordt door grote wijnbedrijven ook op industriële wijze, dus niet volgens dit oude ambachtelijke procedé, vin santo geproduceerd. De ambachtelijke vin santo wordt door kenners echter hoger geapprecieerd. (bron: Wikipedia)
Voor het exacte recept van mimosataart (en tal van varianten hierop) verwijs ik u graag naar google.
Geen makkelijke klus maar ik beloof u dat u het, in combinatie met de vin santo, iedere keukenminuut waard vond!
Tekst: Eline Jaarsma