Afgelopen weekend de Champagnestreek bezocht. Heerlijk. Zowel plat als bruisend. Het landschap plat en de wijn mousserend. Een streek waar het enkel en alleen draait om die mooie bubbel. Waar men mee opstaat en mee naar bed gaat. Althans die ervaring had ik zelf dit weekend!
We verbleven in een prachtig B&B, welke gerund werd door een Belgisch paar. Een gezamenlijk ontbijt en diner was inbegrepen. Van de 16 gasten waren er 14 Belgisch; één en al gezelligheid en allemaal liefhebbers van wijn én spijs. Om 19.00 uur gingen we ‘aperitieven’ zoals zij dat zo mooi verwoorden. We hieven het champagneglas en alle 14 (behalve mijn man en ik) riepen ‘schol’, oftewel: proost!
Nooit geweten dat de Belgen ‘proost’ met ‘schol’ aanduiden.
Wel passend bij de champagne, die schol. Want wat is zo’n superzacht witvisje toch lekker in een saus van champagne!
Probeer onderstaande eens:
Vet een pan in met boter. Leg de scholfilets naast elkaar in de pan.
Giet een flinke scheut champagne (brut) langzaam over de vis heen (zodat er ongeveer 2 cm vocht in de pan staat). Doe het vuur aan en breng zachtjes aan de kook. Zet het vuur laag. Schep wat van de champagne over de vis heen en leg een deksel op de pan. Pocheer de schol 8 tot 10 minuten.
Terwijl de schol pocheert, kun je wat sjalotjes pellen en in stukjes snijden. Smelt wat boter in een middelgrote pan en bak de sjalotjes ongeveer 6 minuten, totdat ze zacht zijn (niet bruin).
Voeg wat bloem toe aan de sjalotjes, roer en kook nog eens een minuut terwijl je blijft roeren.
Schenk het vocht van het pocheren langzaam, beetje bij beetje in de pan, terwijl je roert. Meng wat room naar smaak erdoor en klop met een garde totdat je een gladde saus hebt. Laat de saus goed heet worden. Proef en voeg zout en peper toe.
Serveer de schol op warme borden met een lepel saus. Serveer de rest van de saus apart.
Lekker met aardappelpuree, wortel en prei.
Champagne erbij? Dat kan altijd. Een witte wijn van de chenin blanc druif doet het ook goed. Hef in elk geval het glas op deze mooie maaltijd en roep gewoon de naam van het hoofdingrediënt wat op uw bord ligt: Schol!