Wist u dat Nederland één van de grootste afzetmarkten is voor de verkoop van port?
Nederland koopt als klein kikkerlandje wel 17% van het marktaandeel van port!
Grappig is dat Nederland wel maar 14% van de waarde van het aandeel port afneemt. Conclusie: we houden vooral van goedkope port. Hahaha, je bent en blijft een Nederlander. We zitten graag voor een duppie op de eerste rij. Waarom u beter net die ene euro meer kunt uitgeven aan een goede fles wijn of port heb ik al een eerder genoemd dus daartoe zal ik u niet nogmaals overhalen. Wel goed om uw kennis rondom port nog even op te frissen want het blijkt dat mensen toch snel in verwarring raken van alle soorten die er op de markt zijn. Dit is ook niet gek gezien de vele soorten en moeilijke benamingen. En helaas worden we in de meeste restaurants ook niet altijd even goed geïnformeerd.
Er bestaan twee hoofdtypen port: Ruby en Tawny. Ruby rijpt op fles en is fruitgedomineerd. Tawny rijpt op vat en is meer houtgedomineerd. Een rubyport is vaak donker, dieprood van kleur en een Tawny heeft een lichte bruining.
Een Rubyport kennen we in de typen: Ruby, Ruby Reserve, Crusted Port, LBV en Vintage.
Een Tawny kennen we in: Tawny, Tawny Reserve, 10, 20, 30 of 40 jaar oude Tawny en de Colheita.
Een Rubyport behandel je als een wijn en drink je binnen een week op. Een Tawny port kan langer open blijven. Zeker enkele weken of maanden. Zodra de Tawny port langer dan zeven maanden op vat heeft gerijpt kan de fles zelfs tot 6 maanden open blijven en verliest hij geen smaak.
Hoe lang een Tawny port daadwerkelijk op vat heeft gerijpt kunt u navragen in uw wijnspeciaalzaak.
In de meeste horeca wordt er Tawny port geschonken. Simpel en alleen al omdat deze port dus langer houdbaar is zodra hij geopend is. Wanneer u wel ruby port kunt krijgen let dan goed op dat u geen ‘oude’ en daardoor smakeloze port geserveerd krijgt.
Nederlanders drinken port ofwel voor de maaltijd als aperitief of erna bij een stukje kaas. Bedenk wel welke kaas u bij uw port serveert. Niet alle kazen zijn geschikt. Alleen de wat rijpere harde kazen met veel smaak kunnen de kracht van een port aan. Een portje in de avond zonder een hapje is ook aan te bevelen. En weet u niet wat u met uw restje port moet doen? Kook ermee!
Talloze ideeën: gevulde champignons met port, champignons bakken met een scheutje port, portsaus bij uw vlees of gegrilde kaas…en één van mijn favoriete voorgerechten in dit jaargetij:
Een half meloentje gevuld met port: Koop kleine meloentjes (zoals een Cantaloupe). Zorg dat ze goed rijp zijn. Snij ze doormidden en haal het vruchtvlees eruit. Leg de halve meloentjes op de bordjes en schenk het holletje vol met port. Lepel de meloen in combinatie met de port eruit. Smullen!
Tekst: Eline Jaarsma