Wat leuk dat je met mij mee proeft!

Weer nieuwe wijnen uitzoeken, wat een feest. Ik vind het erg leuk om de enthousiaste reacties te lezen en dat er genoten is van de wijn. Op naar een nieuwe reeks verschillende heerlijke flessen!

Wat moet er eigenlijk gebeuren om die wijn in de fles te krijgen?

Alles begint in de wijngaard, het hele jaar rond is daar werk. Wat moet bijvoorbeeld wijnmaker Franz Prechtl van Weingut Prechtl uit het Weinviertel in Oostenrijk  doen om een goede kwaliteit te krijgen? Bij Prechtl hechten ze veel waarde aan natuurlijke wijnbouw. Ze gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en bemesten de wijnstokken met mest van een biologische boerderij. Ook het onkruid verwijderen ze handmatig, en waar het kan mechanisch (de vlak gelegen gaarden). Snoeiwerk en bladwerk wordt allemaal met de hand gedaan. Eind groei seizoen, wanneer de druif volgroeid is en de verhouding zuren/suikers optimaal is en er geoogst kan worden is de drukste tijd. Na de pluk (handmatig) gaan de druiven op een sorteertafel (ook weer met de hand) en worden gecontroleerd op kwaliteit. Na de schil inweking (waardoor de wijn extra geurig en aromatisch wordt) worden de druiven geperst. Het opgevangen druivensap heet most. Dit laten ze gisten met gistcellen, Prechtl gebruikt daarbij zijn eigen gisten. Om de wijn zo fris en zuiver mogelijk te krijgen wordt voor de gisting eerst de most onttroebeld. Daarna vindt de alcoholische gisting op RVS tanks plaats (altijd tussen de 14 en 20 graden). Het gistings proces duurt 2 à 3 weken, daarna wordt de wijn gescheiden van zijn gistbezinksel en overgepompt naar een schone tank. Bij deze Zweigelt is een rijping van enkele maanden op stalen tanks voldoende, en wordt de wijn gefilterd en gebotteld. Wat van groot belang is in de kelder dat alles zo hygiënisch  mogelijk gebeurt om fouten in de wijn te voorkomen (bijv. “kurk”) Denk eens aan dit proces als je een fles wijn opent , en sta stil bij het vele werk dat verzet is om al dat lekkers in de fles te krijgen!

Ik heb weer heel verschillende wijnen uitgezocht, met allemaal weer andere kenmerken. Veel plezier met proeven, ik hoor graag jullie feedback weer.

Proeven van de wijnen, waar let je allemaal op?

  • Kijken (kleur en tint, helderheid)
  • Ruiken (aroma’s, scherpte)
  • Proeven (zoetheid, zuurgraad, tannine, alcohol (hoe warmer het mondgevoel, hoe hoger het alcoholpercentage))
  • Conclusie (evenwicht, kenmerken, mening)

Tips om wijn goed te kunnen proeven:

  • Geef de wijn wat zuurstof (vaak is een groot glas al voldoende)
  • Schenk de wijn op de juiste temperatuur, wit niet te koud en rood niet te warm.
  • Slik de wijn niet te snel door, maar laat het even rond gaan in je mond.

September 2018
Mariska

 

Proefnotitie wijnen september 2018:

Château de Parenchère (Bordeaux Blanc)

Druif: Sauvignon blanc, Muscadelle, Semillon. Droog, frisse zuren. Toch wel wat rondeur door de druif Semillon. Wat bloemig en zacht in de afdronk. Serveertemp. 10 tot 12 graden. Lekker bij salade met geitenkaas en gebakken pancetta.

Garofoli, Macrina (Italië, de Marken)*Mariska’s Favo*

Druif: Verdicchio. Zacht, exotisch fruit, licht bittertje (typisch Italië). Serveertemp. 10 tot 12 graden.
Lekker bij pasta met zelfgemaakte pesto en rode poonfilet.

Domaine La Colombette (Frankrijk, Languedoc-Roussillon)

Druif: Chardonnay. Elegant, Meloen maar ook ananas in de smaak, beetje botertje en vanille toon door de houtrijping (niet op staal maar in houten vaten gerijpt) Serveertemp. 10 tot 12 graden.
Lekker bij vers gerookte zalm, met krieltjes en tuinboontjes. (eventueel een licht roomsausje erbij)

Weingut Prechtl (Oostenrijk, Weinviertel)

Druif: Zweigelt. Licht, sappig. Veel vers rood klein fruit. Geen tannine (voelt niet stroef) klein beetje ijzersmaak. Serveer temp. 16 tot 17 graden.
Lekker bij gegrilde kip, met zelfgemaakte friet en krulsla.

Cantine Dei, Rosso di Montepulciano (Italië, Montepulciano, Toscane)

Druif: Sangiovese, Canaiolo Nero en Merlot. Licht fruitig van stijl, nog een klein stroefje er in. Rood fruit, voornamelijk kers met een kenmerkend Italiaans zuurtje in de afdronk. Serveertemp. 17 tot 18 graden.
Lekker bij alles met tomaat, maar het beste bij een lasagne met een groene salade erbij.

Adega de Pegões (Portugal, Setubal)

Druif: Trincadeira. Stevig, vol mondgevoel. Aanwezige tannine. Dik donker rijp fruit en vanille tonen. Serveertemp. 18 tot 20 graden.
Lekker bij een dikke sappige biefstuk met gebakken paddenstoelen in rode wijnsaus en gegrilde groenten.

Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem
Michel, Marja, Mariska, Annie en Harm
Amsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem

arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220

FacebookTwitterInstagramPassie-pas