Duitsland als wijnland; het staat bij de gemiddelde Nederlander meestal niet in de top drie van bekende wijn producerende landen. Maakt onbekend ook hier onbemind, of is er sprake van een historisch gegroeid misverstand dat er alleen maar weeïge, halfzoete Moezeltjes vandaan komen?
Daar willen we in deze blog graag voor eens en voor altijd een einde aan maken.
Want wat een topwijnen komen er vandaan: spannende, mineralige Rieslings, geweldige, karaktervolle Silvaners, maar ook de rode wijnen winnen met het jaar terrein en verdienen het zeker om onder de aandacht gebracht te worden.
We nemen u mee naar drie van ’s lands meest interessante wijngebieden, waar we in de loop der jaren heel goede contacten hebben opgebouwd met een aantal toonaangevende wijnboeren, gepassioneerde mensen, die zich met hart en ziel hebben ingezet om het uiterste te halen uit wat hun wijngaarden te bieden hebben. Met onvermoeibare gedrevenheid en geduld wordt jaar na jaar gestreefd om de oogst van het jaar daarvoor te overtreffen, niet in kwantiteit, maar puur kwalitatief.
En dat dat heel vaak lukt bewijzen de vele prijzen en oorkondes die deze boeren in de loop der jaren bij elkaar hebben vergaard, bij één van hen heeft dat zelfs tot de titel “Winzer des Jahres” geleid. Met deze pareltjes in ons assortiment willen we u dus heel graag kennis laten maken.
Weingut Rings
We starten in de Pfalz, het op een na grootste wijngebied van de dertien kwaliteitsgebieden die Duitsland rijk is. In het pittoreske plaatsje Freinsheim (één van de 130 wijndorpjes aldaar) maakten we in 2013 voor het eerst kennis met de wijnen van Weingut Rings. Twee broers, Andreas en Steffen, hadden net het stokje overgenomen van vader en wat meteen opviel was hun enorme internationale ervaring. Bij gerenommeerde wijnhuizen over de hele wereld hadden zij het vak geleerd. Was het tot die tijd een gezellig klein familiebedrijf, vanaf het moment dat de nieuwe generatie het voor het zeggen kreeg, werd ambitieus gewerkt aan het naar de top brengen van dit wijnhuis. En dat is ze in relatief korte tijd gelukt. Al vrij snel werden ze toegelaten tot het prestigieuze gezelschap van de VDP, de belangrijkste vereniging van topproducenten. Heel bewust hebben zij van zowel de Riesling als de “Burgunders” (zowel de Weiss-, de Grau- als de Spätburgunder) hun specialiteit gemaakt, maar ook hun Chardonnay geniet grote faam. Respect voor de natuur heeft er al vrij snel toe geleid dat het overgrote deel van hun wijnen het predicaat “biologisch” mag voeren.
Hun wijnen zijn van een ongekende zuiverheid. Hier geen restzoet in de Riesling, maar knisperdroge wijnen met een enorme spanningsboog, die je ook terugvindt in de krachtige mineralige Grauburgunder, terwijl de rode Spätburgunders sappig fruit paren aan een lengte zoals je maar zelden tegenkomt.
Bisschöfliches Weingut
Dan gaan we naar de Rheingau, het gebied dat door veel wijnkenners als het beste wijngebied wordt bestempeld. Hier speelt, de naam zegt het al, de Rijn een grote rol. Hij loopt hier min of meer van oost naar west, wat de wijngaarden een perfecte ligging t.o.v. de zon verschaft. Steile hellingen domineren het landschap, veel te steil om het land met machines te bewerken, dus de wijnbouw hier is enorm arbeidsintensief.
Misschien wel het meest beroemde (en gefotografeerde) dorpje in de Rheingau is Rüdesheim (met zijn toeristische, maar o zo gezellige Drosselgasse). Hier is ook het Bischöfliches Weingut gevestigd, een wijnhuis waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 11e eeuw, waarin de leden van de kerk wijn kregen, als dank voor hun donatie. Dat kwaliteit toen niet de hoogste prioriteit had moge duidelijk zijn. Maar de wijngaarden behoorden tot de besten van de streek, dus de potentie was er toen al. Met de komst van Peter Perabo, die behalve bedrijfsleider ook wijnmaker was, heeft er een definitieve ommekeer plaatsgevonden: rendementen werden drastisch teruggebracht en de focus lag vanaf dat moment op het produceren van topwijnen, zonder daarvoor de hoofdprijs te berekenen. Door de lange historie staan rondom het domein veel oude wijnstokken aangeplant, die, in goede handen, borg staan voor wijnen van hoge kwaliteit. Bovendien rijpen zij nog altijd in de oude vatenkelder van het voormalig klooster uit de 17e eeuw.
Als je bedenkt dat 80% van de Rheingau met Riesling is beplant, dan is het logisch dat ook hier deze druif, die wel “de Koning” wordt genoemd, de boventoon voert. Maar onderschat ook de Spätburgunder niet, een prachtige rode wijn met de elegantie die menig Bourgogne naar de kroon stijgt.
Weingut Horst Sauer
Tot slot gaan we naar Franken, nog iets oostelijker gelegen dan de voorgaande gebieden. Hier treffen we een man die het karakter heeft van de druiven waar hij het liefst mee werkt:
We hebben het over Horst Sauer en zijn favoriete druif, de Silvaner. In eerste instantie lijkt hij wat gereserveerd en zelfs een beetje terughoudend. Maar leer je hem beter kennen, dan ontdek je onverwachte kanten: een openheid en een absolute wil om het je naar de zin te maken. Tot zover de vergelijking. Horst is een uiterst bevlogen wijnmaker, die de natuur dankbaar is dat hij de kans krijgt om met zulke mooie druiven te werken van zo’n topwijngaard. Want dat is de Eschendorfer Lump, waar de meeste van zijn druiven groeien.
Als een soort holle spiegel ligt deze wijngaard in een steile bergkom, waardoor de zon de hele dag op de druiven reflecteert, de ideale omstandigheden voor topwijnen. Het is dan ook zijn eer te na om er het beste resultaat mee te bereiken. Tegenwoordig doet hij dat samen met zijn dochter Sandra, die in de voetsporen van haar vader treedt en met respect voor de natuur de 18,5 ha. wijngaard bewerkt.
Hoewel de Silvaner hier dus de belangrijkste druif is, doet ook hier de Riesling en de rariteit Blauer Silvaner het uitstekend. En dat allemaal gebotteld in de voor het gebied zo typerende Bocksbeutel, de platte fles (die in vrijwel geen enkele koeler past). Maar ja, Horst Sauer woont dan ook niet voor niets in de Bocksbeutelstrasse nr. 14.
Als u zichzelf, na al deze prachtig droge wijnen geproefd te hebben, eens wil trakteren op iets prachtig zoets, dan heeft Horst Sauer ook een schitterende Beerenauslese, Trockenbeerenauslese en zelfs een Eiswein in het assortiment. Niet goedkoop, maar je bent een ervaring rijker, die je niet snel meer zal vergeten.
Wil je de wijnen van deze prachtige Duitse wijnbedrijven eens proeven?
De hele brochure kun je hier downloaden.
Michel, Marja, Mariska en Harm
Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem
Amsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem
arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem
| 026-4455220 | Whatsapp (06) 21 81 61 29