Het klinkt een beetje bizar maar in 2,5 dag uit en thuis, kun je een heel goede indruk krijgen van 2 wijngebieden die ook nog eens, vanaf aankomstpunt Madrid, een oppervlakte bestrijken zo groot als Nederland. We zullen maar zeggen: What’s in the distance.
Met Huub Havik en Wim de Jong van Wijnkoperij Henri Bloem Amersfoort vertrok ik maandag 2 juni 2014 vanuit Rotterdam naar Madrid om daar in Rioja het prachtige wijngoed van Marqués de Murrieta en in Ribera del Duero onze producent Monteabellón te bezoeken.
Na een goede vlucht en per huurauto een rit van 350 km naar Logroño, waar wij ’s avonds rond een uur of 10 heerlijk gegeten hebben in de verschillende tapasbars aldaar, zetten wij dinsdagmorgen koers naar Marqués de Murrieta.
Marqués de Murrieta: Perfectie tot het uiterste.
Marqués de Murrieta ligt net even buiten Logroño in het zuiden van Rioja Alta, is gevestigd in het Castillo Ygay en wordt sinds 1977 doorsneden door een snelweg.
Het begon allemaal in 1852 toen Luciano Murrieta y Garcia-Lemoine, geboren in Peru, wonend in Londen en studerend in Bordeaux als eerste een wijn uit Rioja naar het buitenland exporteerde. Toen hij later krantenberichten over zijn wijn las, was een Rioja-wijntraditie geboren.
In 1983 kwam Castillo Ygay in handen van Vicente Cebrián Sagarriga, Count of Creixel. Na zijn plotselinge overlijden in 1996 hebben zijn kinderen het roer overgenomen en het perfectionisme van hun vader voortgezet.
De afgelopen 7 jaar is het domein volledig gerestaureerd en uitgebreid en als wij de verhalen mogen geloven, waren wij de eerste die het vernieuwde domein mochten bezoeken.
Alles gaat hier d.m.v. zwaartekracht. De “begane grond” voor de aanvoer van de druiven, een verdieping lager voor de vinificatie en een level daaronder voor de opslag van de wijnen.
Hier wordt alleen maar Reserva als “entry level” geproduceerd, wat betekent dat de wijn 5 jaar op het domein blijft alvorens deze verkocht wordt. Er liggen dan ook 4 miljoen flessen opgeslagen. 2008 is de jongste oogst die in de schappen van de vinotheken ligt. Marqués de Murrieta bezit 300 ha wijngaarden verdeeld over 27 “plots”. Verdeeld over die “plots” zijn ruim 100 check points voor de kwaliteit van de druiven.
De topwijn is de Dalmau, genoemd naar de huidige eigenaar (zijn tweede naam). In de Dalmau wordt o.a. max. 15% Cabernet Sauvignon gebruikt, wat mag omdat deze druif hier vanaf het begin gestaan heeft en een historische traditie opgebouwd heeft. In de maand augustus wordt van de Dalmau wijngaard ca. 50% van de druiven gesnoeid, zodat een hogere concentratie ontstaat.
De wijnmaker is Maria Vargas, uit Argentinië, die sinds 1995 verbonden is met Marqués de Murrieta. 2000 was haar eerste oogst. Een mooie uitspraak van haar is dat eikenhout in een wijn is als parfum bij een vrouw, het mag nooit overheersen.
Even terug naar het domein. Niets is aan het toeval overgelaten, alles is perfect geregeld. Mooie ontvangstruimtes, een eigen keuken met chef-kok, 2 sommeliers en allemaal heel prettige gepassioneerde mensen die ontzettend trots zijn op het product dat zij vertegenwoordigen en maken.
Er stond een proeverij voor ons klaar van 3 wijnen: de La Comtesse 2010, slechts 3000 flessen, 100% Albariño, 30 dagen fermentatie op Frans eiken, bewaarpotentieel 15 tot 20 jaar; de Gran Reserva 2005, gemaakt van de beste vaten, Amerikaans eiken, nog minimaal 10 jaar; Dalmau 2009, hoogste percentage C.S. ooit 15%, Frans eiken, ca. 20.000 flessen. Stuk voor stuk toppers.
Daarna vertrokken we naar Taberna Herrerias voor een werkelijk heerlijke lunch van pure gerechten, precies afgestemd op de wijnen. Vooral het gerecht van gefriteerde zeeduivel met daarbij de Reserva 2008 was zeer verrassend en werkelijk fantastisch. De Reserva heeft een klassieke Rioja-blend van Tempranillo, Graziano, Garnacha en Mazuelo en krijgt 18 tot 20 maanden lagering.
Bodegas Monteabellón: een snel rijzende ster.
De nacht hebben wij doorgebracht in Aranda, zodat we de volgende morgen een mooie rit konden maken door de Ribera del Duero, een mooi groen, glooiend gebied met een aaneenschakeling van wijngaarden en graanvelden. Even gestopt bij Vega Sicilia om een foto van het bord te maken en daarna door naar Bodegas Monteabellón. Het eerste wat opviel was dat de wijngaard die wij kennen van de foto’s in onze folder er in werkelijkheid helemaal niet is op die plek, maar gefotoshopt is. Aan wijngaarden is er echter geen gebrek, ruim 70 ha.
We werden begroet door de zoon van de huidige eigenaar Juan Manuel García Aparicio, de exportmanager José Félix Nieto Bueno en de wijnmaker Isaac Fernandez. Monteabellón is een jong wijnbedrijf, niet zozeer qua wijngaarden, want die hadden ze al veel langer, maar wel als wijnmakers. Sinds 2000 produceren ze zelf wijn en het bedrijf is in die korte tijd uitgegroeid tot één van de toonaangevende in de regio.
Eerst maar een kijkje in de wijngaard en dat hebben we geweten, met een 4-wheel drive en daarin 2 Spaanssprekenden, 2 Engelssprekenden en 3 Nederlanders dwars door greppels en kuilen, tussen wijnranken door en de berg op. Dat terwijl de eigenaar in het Spaans het één en ander probeerde uit te leggen, dat in het Nederlands voor ons vertaald werd, maar tegelijkertijd de exportmanager in het Engels in zijn telefoon aan het praten was. We konden het niet meer volgen, maar gelachen hebben we wel.
Alhoewel de eigenaar alleen maar Spaans sprak en wij dat niet konden verstaan, was al heel snel duidelijk dat hij apetrots was op al zijn bezittingen en de wijnen die daarvan gemaakt worden.
Hij nam ons mee naar de 5,5 ha grote wijngaard van de Finca Blanquera op 900 meter hoogte. De witte kalkachtige arme grond is de terroir van deze topwijn van Monteabellón. Naast de wijngaard liepen wij door een veld, waarin bijna uitsluitend tijm en rozemarijn stond, het geurde heerlijk en terug in de auto hing die geur nog aan onze schoenen.
Uitsluitend de eerste gang door de wijngaard wordt voor de Finca Blanquera gebruikt.
We werden uitgenodigd voor lunch in een traditioneel restaurant, waar we langzaam in een houtoven gegaarde lamsbout en gegrilde lamskoteletjes kregen, die uitstekend combineerde van de prijswinnende Monteabellón 14 meses, crianza.
Dit bliksembezoek heeft een heel goede indruk achtergelaten. Rioja en Ribera del Duero zijn zich bewust van hun lange traditie en het goud dat ze in handen hebben met hun oude wijngaarden.
Marja van Tooren
Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem