Zondag 25 januari 2015

Sneeuw in Bourgogne

Om 9.00 uur vertrokken wij met ons team van 4 man, t.w. Co Hartman van Bloem Zwolle, Huub Havik van Bloem Amersfoort, Antoinette Bongers van Bloem Eindhoven, Peter Bruygom van Bloem Amstelveen richting Frankrijk. Onderweg hebben we nogal wat sneeuw en mist gehad maar verder verliep alles prima. We verblijven in een leuk hotel dat vlakbij het oude centrum van Beaune ligt. Vanavond zijn we met de hele club uit eten gegaan bij La Chiboulette, een welbekend adresje.
Daar hebben we heerlijk gegeten en gedronken, er werd goed bijgepraat.
Vervolgens zijn we nog voor een lekker glaasje bubbels naar bar Route 66 gegaan, tevens een welbekend adres. Alles is vanaf het hotel perfect op loopafstand te doen. Al met al een geslaagde eerste dag en avond.

Maandag 26 januari 2015

Vanochtend zijn we na een lekker ontbijtje op pad gegaan richting de eerste wijnboer, Christophe Bryzcek in Morey St. Denis. Het ging onverwachts sneeuwen onderweg, dus toen hadden we een wit wereldje!

BRYCZEK

Er zit een mooi verhaal achter dit bedrijf. Poolse wijnmaker George Bryczek heeft in 1920 wijnstokken geplant met Premier Cru-status.1978 was het eerste jaar waarin een Pool paus werd, Jean Paul II, deze paus was toevallig geboren in 1920. George heeft toen zijn destijds aangeplante wijngaard genoemd naar deze paus en sinds die tijd heet de wijn Jean Paul II. In 1979 heeft George één van de wijnstokken van deze wijngaard uit de grond getrokken en heeft flessen uit het jaar 1978, inclusief stronk, persoonlijk aan de paus gegeven. Vandaar dat de kelder in Morey St. Denis vol hangt met vlaggen, foto's en bloemen, ter ere van paus Jean Paul II.Kelder Bryszek

Christophe Bryczek, kleinzoon van George, heette ons welkom in zijn nog altijd mooi versierde kelder, waar hij aan het werk was. Hij vertelde dat het jaar 2014 een hogere kwantiteit had dan 2013 en dat 2013 wat dat betreft een "catastrophe" was. Hij vroeg hoe het ging bij ons in de winkel, waarna hij 5 glazen pakte en een pipet en we richting de vaten liepen. Bryczek staat bekend om zijn toegankelijke wijnen die vrij snel op dronk komen. We proefden onder andere de Chambolle-Musigny en de Gevrey-Chambertin uit 2013, waarover hij vertelde dat deze wijnen in eerste instantie veel tannines hadden maar nu veel tonen van fruit hebben. "2013 is geen makkelijk jaar, het is krachtig en kan nog even blijven liggen", aldus de wijnmaker. Ook hebben we 2014 geproefd, deze was heel fruitig. Een rijp jaar met weinig tannines, waar Christophe Bryczek zelf ook zeer positief over is. Aan het eind van het bezoek kregen we nog een tegeltje mee waar een van zijn etiketten op staat, erg leuk! 

Filmimpressie: klik hier.

ROUSSEAURousseau

De volgende stop was bij Domaine Rousseau, een contact dat al 35 jaar bestaat en een bezoek waar we altijd erg naar uitkijken. Zoon Eric Rousseau leidde ons naar de behoorlijk vochtige kelder. Hij vertelde dat ze in 2014 35 hl per hectare hadden geoogst, terwijl het gemiddelde 40 hl per hectare mag zijn, maar dat de opbrengst de jaren daarvoor nog minder was. We hebben prachtige wijnen uit 2013 geproefd, waaronder Le Chambertin. 2014 was nog niet klaar om te proeven maar Eric verwacht dat het een mooi jaar wordt.

BRUNO CLAIR

In de kelder van Bruno Clair lagen ook minder vaten dan normaal. HBruno Clairij heeft de druiven van de oogst van 2013 in oktober geoogst, toen waren de druiven pas echt rijp. We begonnen met het proeven van de wijnen uit de 'villages', gevolgd door de Premier Crus en de Grand Crus. Opvallend bij Bruno Clair is de diversiteit tussen de wijnen, van soepel tot strak. We vroegen de wijnmaker hoe hij de wijnen vond van 2013. Hij antwoordde dat hij zeer blij was met de rode wijnen, maar dat de witte wijnen nog niet klaar waren. Deze hebben we dan ook niet geproefd.

Filmimpressie: klik hier.

GÉANTET-PANSIOT

Vincent en zoon Fabien Géantet zijn een tijdje geleden verhuisd naar een grotere locatie vlakbij een industrieterrein, omdat hun kelder zeer onpraktisch gelegen is, aan een klein straatje wat niet goed bereikbaar is voor vrachtwagens. Het nieuwe gebouw is erg groot en heeft alle ruimte voor opslag. ToenGeantet Pansiot we aankwamen stond er al een rij flessen voor ons klaar, dus we begonnen gelijk met proeven. De wijnen stonden op volgorde van 'villages' tot Grand Cru. De ruimte was alleen zeer koud dus de wijnen waren dat ook maar ondanks dat kwamen de wijnen goed uit de verf. Zoals altijd bij dit wijnhuis ging de afspraak rap voorbij en stonden we gauw weer buiten.

Filmimpressie: klik hier.

HUBERT LIGNIER

Zoon Laurent ging ons voor de kelder in, waar ze onlangs een nieuw stuk aan hebben gebouwd. Een gangencomplex met hier en daar een grote ruimte waar vaten kunnen staan of waar gewerkt kan worden. Voordat we de laatste gang met vaten in liepen, zei Laurent: Hubert Lignier"dit is mijn Champs-Elysées: de gang met de vaten met Grand Crus en Premier Crus". Wij voelden ons natuurlijk zeer vereerd toen we daar doorheen liepen. Laurent vertelde dat hij in 2013 laat heeft geoogst: in oktober. Hij zei dat de druiven dat jaar laat rijp werden en dat ze daardoor lang moesten wachten met oogsten. Ondanks dat is Laurent zeer content met de wijn van 2013: "de wijn heeft veel fruit, rijpe tannines en is fris". Ook gaf hij aan dat deze wijnen niet lang meer hoeven te liggen, 2 á 3 jaar is voldoende. 

 

De wijnen bleken inderdaad te zijn zoals hij beschreef: fruitig, al bijna goed op dronk en elegant. Laurent maakt gebruik van nieuwe en oude vaten. De wijnen rijpen voor 20% op nieuwe vaten en voor 80% op gebruikte vaten. Dit geeft een perfect resultaat. Laurent vertelde dat hij met veel zorg omgaat met de grond waarin zijn wijnstokken staan. Er wordt op dit domaine dan ook al 20 jaar geen gebruikt gemaakt van chemische grondbewerking. "Ik hoef geen 'bio-logo' op mijn wijnfles maar ik vind de gezondheid van de mensen die in de wijngaard werken wel belangrijk, dus ik doe zoveel als mogelijk is", aldus de wijnmaker.

Filmimpressie: klik hier.

's Avonds zijn we uit eten gegaan bij le Cheval Noir in Beaune. Lekker eten met uiteraard heerlijke wijnen. 

Dinsdag 27 januari 2015

We begonnen de dag met een heldere lucht en zowaar een zonnetje! Een unicum deze Bourgognereis omdat we de dagen hiervoor mist, regen of sneeuw hadden. Nu konden we eindelijk ver over alle wijngaarden heen kijken. De rit naar Magny-les-Villers was dan ook helemaal niet zo vervelend. Vol goede moed gingen we naar de eerste van de 5 boeren die vandaag op de planning stonden.  

JAYER GILLESJayer Gilles

We proefden onze eerste 2 wijnen uit roestvrijstalen tanks. Deze wijnen waren wit en zeer aangenaam. Een smakelijk begin van onze eerste afspraak. Ook dit wijnhuis had in 2013 een oogst met weinig opbrengst, maar 20 hl per hectare voor zowel rood als wit. Dat zagen we toen we zijn grote kelder in liepen, waar de vaten nu maar eenhoog lagen in plaats van minstens tweehoog, wat normaal het geval is. Ook Jayer Gilles heeft laat geoogst de afgelopen jaren: in 2013 op 6 oktober en in 2014 eind september. De rode wijnen stonden er ook goed bij. Deze wijnboer maakt gebruik van nieuwe eikenvaten waar hij de wijn een lange tijd in laat. Dit zorgt ervoor dat er veel houtsmaak in de wijn komt, wat typerend is voor dit wijnhuis.

Filmimpressie: klik hier

JEAN GRIVOT 

Etienne Grivot verwelkomde ons eerst in zVosne Romaneeijn kantoor, waar we zijn dochter en vrouw ook een hand gaven. Vervolgens liepen we naar een grote ruimte waar de tanks stonden. Het was hier relatief warm, weer eens wat anders dan de koude kelders. Ook hier hoorden we dat 2013 een dramatisch jaar was qua kwantiteit maar goed qua kwaliteit. Etienne tapte de wijn uit de tank in zijn glas en verdeelde het vervolgens met een pipet onder onze glazen. Er zit in zijn wijn veel fruit en ze hebben rijke tannines en een lange afdronk. We hebben bij hem onder andere Clos Vougeot en Echézeaux gehad. Hij vertelde dat wanneer er Clos Vougeot geproefd wordt in een tijdschrift, dat de Clos Vougeot van zijn huis altijd in de top 5 staat. Tevens hebben we een slokje gehad van de zeer bekende Richebourg, dat we stiekem hebben doorgeslikt. "Richebourg is een totaal andere dimensie dan Clos Vougeot en Echézeaux, zo bijzonder in smaak", aldus de maker. 

We gingen na het proeven met de lift naar beneden waar we in de enorme kelder terecht kwamen. Daar lag behoorlijk wat wijnopslag van jong tot oud. Hij pakte daar een Clos Vougeot en Echézeaux uit 2012: een jaar waarin Etienne de beste vintage ooit heeft gemaakt, vindt hij. Ze waren inderdaad zeer mooi. Co zag vlak voordat we de lift weer in gingen een aantal flessen  Bourgogne Blanc liggen, wat we normaal bij hem niet proeven. Etienne vroeg of wij een fles daarvan wilden proeven en natuurlijk wilden wij dat graag. Zodoende gingen we weer terug naar de eerste ruimte en hebben we die witte wijn nog geproefd, erg smakelijk. De tanks zijn van metaal en de ruimte is erg hoog, dus het galmde daar ontzettend: een perfecte plek om een stukje viool te spelen. Ik heb mijn viool meegenomen om een stukje te spelen bij een wijnboer en dan is resonantie van groot belang. Lex, onze filmmaker en fotograaf, heeft het opgenomen en het komt in het filmpje dat na de reis gemaakt zal worden. Het was fantastisch om in zo'n galmende ruimte te spelen.

Filmimpressie: klik hier. 

MICHEL JUILLOT

Ons volgende adres was bij Michel Juillot, een domaine dat meer dan 30 ha aJuillotan wijngaarden bezit. Om zoveel terrein goed in de gaten te houden, maken ze gebruik van 2 weerstations omdat weersomstandigheden cruciaal zijn voor de druiven. Dat is ook gebleken: de oogst van 2013 is de kleinste oogst ooit geweest. Tevens zijn de wijnen laat geoogst: op 8 oktober. Desondanks is de kwaliteit ook bij dit wijnhuis goed: fris, fruitig en elegant. Een lage kwantiteit maar een hoge kwaliteit is hier de laatste 5 jaren het geval. 2014 was een jaar met veel veranderingen in het klimaat, zoals in augustus hagelbuien met hagelstenen zo groot als golfballen. Daarnaast was er sprake van een ziekte op de rode druiven veroorzaakt door de drosophila, een soort fruitvliegje. Dit schijnt een probleem te zijn dat niet alleen in Frankrijk maar ook bijvoorbeeld Duitsland aan de hand is, waardoor wijnhuizen veel verlies lijden in hun opbrengst. Specialisten zijn bezig met een onderzoek. 

De wijnen van 2013 waren al gebotteld toen we ze gingen proeven. De witte wijnen waren erg zacht, de rode Familie Juillotwijnen hadden een "hoog lekker-gehalte", aldus Co. We kregen ook een wijn uit 2012, de Clos du Roi Premier Cru. Van deze wijn hebben ze welgeteld 3 vaten. Deze wijn is zo bijzonder dat ze die alleen in magnumflessen vullen. Om meer klanten te kunnen voorzien van een fles van deze wijn hebben ze in 2012 de helft in magnumflessen gedaan en de andere helft in normale flessen. Wij krijgen misschien ook een aantal flessen.

Als laatste proefden we een Corton-Perrieres uit 2010.

Filmimpressie: klik hier

MATROT

Bij domaine Matrot in Meursault was een nieuw Muurschilderingstuk gebouwd aan de kelder, we gingen door de nieuwe ingang naar binnen en kwamen in een mooi ingericht proeflokaal terecht waar we begonnen met de rode wijnen. Thierry Matrot vertelde dat zijn rode wijnen last hadden van de hagelbuien. Desalniettemin waren ze mooi en makkelijk te drinken, zei hij. "En koud, want het is winter", erg warm was het inderdaad niet in de kelder, maar inmiddels zijn we eraan gewend. Over de rode wijnen van 2013 zei hij dat ze geschikt waren voor de zomer omdat ze niet zo zwaar zijn. Zijn Premier Crus waren soepele, ronde wijnen met zwart fruit en zachte tannines. Daarna gingen we over op de witte wijnen. Zelf vond ik de Bourgogne Blanc erg lekker: niet te complex en fris. Aan het eind kregen we nog een zoete wijn van de Aligotédruif. Deze druif heeft last gehad van een edele schimmel, de 'botrytis'. Heel bijzonder. Het eerste wat ik dacht toen ik dit rook was: appelsap! Het smaakte er ook naar. Een mooie afsluiter.

Filmimpressie: klik hier

REMI JOBARD

Voorheen heette dit domaine in Meursault Charles & Rémi Jobard, maar sinds 1995 heeft Rémi, Bourgognezoon van Charles, de volledige eindverantwoording. We gingen dan ook proeven met Rémi, maar later kwam Charles toch eventjes langs. We maakten eerst een kleine tour door de kelder. Achterin de kelder is een ruimte waar grote vaten van 30 hl staan. Deze worden gebruikt voor gisting en het rijpingsproces. Hij gebruikt vaten van het merk Stockinger uit Oostenrijk. Hij begon daarmee in 2006, toen had hij 2 kleine vaten om uit te proberen en in 2008 had hij al alle vaten, zowel groot als klein, van dit merk. Na door de kelder te hebben gelopen gingen we naar zijn kantoor waar we de wijnen gingen proeven. Zo'n warme ruimte waar we kunnen proeven was wel even een verademing. Remi Jobard heeft onlangs 3 percelen erbij gekocht met de appellation Bourgogne Blanc. Hij kan nu 2 keer zoveel Bourgogne Blanc maken. Rémi heeft een volledig biologische aanpak sinds 2005. Sinds 2008 heeft hij het certificaat en 3 jaar later stond het bio-logo op zijn etiketten. De nieuwe percelen zijn nog niet biologisch, dat duurt 5 jaar. Zodra de nieuwe percelen ook biologisch zijn, worden de oude en nieuwe percelen Bourgogne Blanc samengevoegd tot één wijn. We proefden voornamelijk witte wijnen bij hem, waaronder de Meursault Narvaux, een wijn van een 55 jaar oude wijngaard, en de Meursault Chevalieres, een wijn van een 73 jaar oude wijngaard. Zijn witte wijnen zijn zeer bijzonder en van hoge kwaliteit. Daarna proefden we 2 rode wijnen, beide Premier Cru en zeer rond, fruitig en smakelijk. 

Filmimpressie: klik hier.

Na deze drukke dag waren we blij toen we even konden zitten. We gingen uit eten bij Cave des Arches waar we lekker hebben gegeten. Ik had als voorgerecht gerookte zalm, als hoofdgerecht risotto met garnalen en als toetje de crème brûlee. Huub en ik hebben de afgelopen dagen crème brûlees getest, bij elk restaurant waar we aten hadden we als toetje de crème brûlee om achteraf te kunnen vergelijken. We vonden de laatste het best!

Woensdag 28 januari 2015

De laatste dag was aangebroken. We ontbeten nog met ze allen waarna we afscheid van elkaar namen en ieder zijns weegs ging. Eén van onze laatste afspraken was bij Marc Colin in Gamay-Saint Aubin. 

MARC COLINMarc Colin

In de kelder van Marc Colin is een ruimte speciaal ingericht als proeflokaal, met kaarten van de Bourgogne aan de wand, een tafel en stoelen en toch ook fijn: een aangename temperatuur. Damien Colin legde het verschil uit, in zijn opzicht, tussen 2012 en 2013: "2012 is een jaar waarin de wijn niet te moeilijk is, weinig zuren heeft en jong te drinken is, de wijn uit 2013 heeft meer fruit, frisheid en is iets complexer". De wijn uit 2013 is nu te drinken maar ook goed weg te leggen. Eind september heeft hij geoogst, wat ook later is dan normaal. Het probleem van weinig opbrengst van de afgelopen 5 jaar is ook hier aanwezig, "wij hebben minder wijn tot onze beschikking dan er gevraagd wordt", vertelde hij.

We begonnen met rode wijnen. Co zei hierover: "De wijnenDamien Colin van dit huis hebben altijd een hoog 'pret-gehalte'". Hierna volgden 6 witte wijnen. Hierover zei Damien dat hij een wijn wil maken die fris is en een lange afdronk heeft, "daarom moet je steeds blijven zoeken en nieuwe methodes uitproberen". Zijn nieuwste methode is het gebruik van grote vaten van 30 hl om de wijnen voor meerdere jaren fris te houden. Zo'n vat heet in het Frans een 'foudre'. De wijnen worden 12 maanden in de 'foudre' gelaten om ze vervolgens 6 maanden in een stalen vat te doen. Dit heeft als resultaat dat de wijnen minder met zuurstof in aanraking komen en daardoor frisser zijn. De laatste 2 wijnen waren Chassagne-Montrachet, een 'villages' en een Premier Cru. Vervolgens pakte Damien een wijn zonder etiket en wij wisten het al: blind proeven. De wijn werd ingeschonken en al gauw vlogen de observaties over de tafel over de kleBourgogne paardBourgogne snoeiafval verbrandenur, de geur, de structuur, etc. We gokten op 2009 maar het was 2007, dus we zaten dichtbij. 

Filmimpressie: klik hier.

Tussen de bezoeken door hadden we nog even de tijd om rond te rijden door het prachtige landschap. Hier zagen we een man die met zijn paard aan het ploegen was. Ook zagen we veel rookpluimpjes van de afgesnoeide takken van de wijnplant werden verbrand.

VINCENT BOUZEREAU

Domaine Bouzereau is een nieuw contact waar wij een aantal witte wijnen giBouzereaungen proeven. Hij heeft een heel grote kelder met allemaal departementen en veel vaten. Vincent bezit 10 ha aan wijngaarden. Een bijzonderheid was dat hij 2 wijngaarden heeft met dezelfde kweeksoort aan wijnstokken, maar op een verschillend stukje grond waardoor deze wijnen toch een totaal verschillende smaak hebben. We volgden hem zijn kelder door waar we de ene mooie wijn na de andere kregen. Toen Co hem vroeg of hij Diam-kurken gebruikt (geperste kurk die gegarandeerd geen kurksmaak geeft) vertelde hij dat hij ze niet op al zijn wijnen gebruikt, maar wel op een aantal. Dit was een kort bezoekje maar wel een krachtige.

Filmimpressie: klik hier.

Dit was het verslag van de Bourgognereis van 2015. Ik vond het ontzettend leuk om mee te gaan.

Tot het volgende verslag!

Carine Hartman
Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle