In mijn beleving is het belangrijk dat je weet wat je verkoopt. Dit kun je bereiken door veel te proeven, maar het bezoeken van de wijnboer zodat je weet waar, hoe en onder welke omstandigheden de wijn gemaakt wordt geeft nog een extra dimensie. Vandaar dat ik eenmaal per jaar een wijnstreek uitkies om daar een aantal van de met ons samenwerkende wijnboeren te bezoeken. Afgelopen mei zijn wij samen met wijnvrienden naar het Chianti Classico gebied in het hart van de Toscane afgereisd.
Chianti Classico
Chianti Classico, gelegen tussen Florence en Siena, is het klassieke hartgebied van de Chianti, vandaar de toevoeging Classico. De streek is beroemd om zijn zwarte haan, de Gallo Nero, wat aangeeft dat de producent is aangesloten bij het consortium van wijnboeren in de Chianti Classico. De Chianti Classico is altijd een rode wijn en heeft de hoogste Italiaanse kwalificering: DOCG. Het belangrijkste druivenras is Sangiovese met daarnaast een toevoeging van de Canaiolo Nero.
Chianti is in mijn ogen één van de mooiste landschappen ter wereld met bossen, wijngaarden, olijfgaarden, cipressen en eeuwenoude stadjes. In deze schitterende ambiance bezocht ik een drietal wijnhuizen Dievole, Casa Emma en Castellare.
Dievole
Dievole is een oud wijngoed 15 km ten noorden van Sienna in Vagliagli. De toegangsweg naar Dievole is omzoomd met cipressen en leidt naar een prachtige villa met bijgebouwen omringd door maar liefst 400 hectaren Chianti Classico wijngaarden. De wijnen worden gemaakt volgens oude tradities met moderne technieken. Naast de mooie Chianti Classico, “La Vendemmia” maken zij een prachtige reserva “Novecento”. Voor deze wijn worden laat geoogste druiven gebruikt uit de oudste wijngaard “Cassanova”. Een mooie eyecatcher zijn de wijnen met de “faces” van de verschillende wijnboeren van Dievole. Een blend van inheemse Toscaanse druivenrassen. Perfect om zo te drinken of bij een lichte maaltijd.
Casa Emma
Op naar Casa Emma: een wijndomein midden in het Chianti Classico gebied in de heuvels van San Donato in Poggio. Zij maken een geconcentreerde fruitige Chianti Classico en Chianti Classico Riserva. Hun topwijn heet de Soloìo, welke gemaakt is van 100% Merlot druiven. Het mag dan wel geen Chianti Classico heten, alleen Merlot is niet toegestaan voor Chianti Classico, maar is een genot om te mogen drinken. Helaas is de productie maar 6 à 7 duizend flessen, dus haast u om enkele flessen te bemachtigen voor uw kelder.
Castellare
Als laatste bezocht ik Castellare gelegen in de omgeving van Castellina. Een oud, traditioneel wijnhuis. De wijnen zijn herkenbaar aan de fraaie etiketten met afbeeldingen van verschillende vogels. In de wijngaard wordt gewerkt zonder bestrijdingsmiddelen. ‘Beter een kleinere oogst dan een vergiftigde oogst’, is hun credo. De Chianti’s zijn van een goede structuur en zijn met name op de Sangiovese gebaseerd.
Al met al was het een prachtige week, waarin ik veel mooie wijnen heb geproefd en daarnaast heb genoten van heerlijk Toscaans eten. Wat mij betreft is Chianti Classico fantastico!
Sascha de Wilde, RegisterVinoloog
Wijnkoperij Henri Bloem Apeldoorn