Deze week een hot nieuwsitem: de klimaatverandering zet door. De winters worden zachter en de zomers warmer en droger. In alle andere seizoenen gaat het vaker en heviger regenen en krijgen we meer overlast van hagel, storm en onweer.
Code geel, oranje en rood zullen we vaker horen van het KNMI. De Elfstedentocht lijkt voorgoed verleden tijd.
Zitten natuurlijk ook voordelen aan: meerdere dagen in het jaar terrasweer! Weer voor zomerse wijnen!
Wanneer we het over wijn hebben, hebben we het ook over klimaat.
De oorsprong van alle wijn ligt in de wijngaard. Lang niet overal is het mogelijk om (wijn)druiven te telen. Dat is onder andere afhankelijk van een geschikt klimaat. Om tot volledige rijping te komen, met een acceptabele balans tussen suikers en zuren, hebben de druivenplanten een min of meer gematigd klimaat nodig: niet te koud en niet te warm, niet te nat en niet te droog.
Ik leerde mijn wijncursisten tot nu toe dat zo’n klimaat te vinden is op zowel het noordelijk als op het zuidelijk halfrond tussen de 30e en 50e breedtegraad met een ideale gemiddelde jaartemperatuur van 14 à 15° Celsius (met een minimum van 9°).
Tegenwoordig is die klimaatgrens wel wat verder opgeschoven naar het noorden en kan er in ons eigen land kwaliteitswijn gerealiseerd worden. En met de klimaatverandering zal deze kwaliteit alleen maar toenemen: hogere temperaturen en meer zon betekent een langer groei- en bloeiseizoen, ook voor de wijnrank!
Tot nu toe zien we in noordelijk gelegen landen (de zogenaamde ‘cool-climate landen’) alleen maar wijnbouw in de warmste delen van het land. In ons eigen Limburg, in het zuiden van Duitsland en in het oosten van Oostenrijk. Bij deze laatste wil ik graag even stilstaan:
In de Thermenregion ten zuiden van Wenen, één van de warmste en meest zonnige streken van Oostenrijk, is Weingut Johanneshof Reinisch gevestigd, geleid door de gebroeders Reinisch. Het wijngoed heeft in totaal 40 ha. aan wijngaarden op de mooiste en beste plekjes in de regio. Wat hen zo bijzonder maakt, is het gebruik van inheemse witte druiven zoals de Rotgipfler en de Zierfandler. Deze druiven staan uitsluitend in de Thermenregion aangeplant en zijn de specialiteit van de regio.
Een echte terraswijn voor aankomende (warme!) zomer is de Rotgipfler. Een unieke wijn, want er wordt wereldwijd maar 120 ha van dit ras aangeplant (waarvan 110 in de Thermenregio). Veel geur van tropisch fruit en kruidigheid. In de smaak rijk, licht romig met veel fruit. Heerlijk op het terras als aperitief of met een stukje romige kaas!
Geniet deze zomer van deze ‘verkoelende’ witte wijn en probeer ook eens een wijn van eigen bodem! Laat de lange , warme, droge zomer maar komen!
Tekst: Eline Jaarsma