Domaine Vieux Télégraphe
in Bedarrides (een klein dorpje net buiten Châteauneuf)
Naar dit bezoek hebben we uitgekeken. Zo’n topdomein in je portfolio hebben is iets om trots op te zijn. Laten we beginnen om eerlijk te zijn: dit zijn geen goedkope wijnen en het zijn ook geen allemansvrienden. Dit zijn wijnen voor de “gevorderde” wijndrinker.
Wat een gevorderde wijndrinker is? Iemand die de moeite wil nemen om de wijn te ontdekken, te leren kennen. Die de complexiteit van smaken weet te waarderen en de wijn niet bij de eerste slok afdoet als: zurig of stroef. Die respect op kan brengen voor de wijnmaker, die zijn uiterste best doet om elke jaargang optimaal tot zijn recht te laten komen door te spelen met de druivensoorten, de houtlagering en de zuren en tannines die de basis moeten vormen voor het latere resultaat. Het latere resultaat? Ja, want deze wijnen zijn als Vintage Port. Je kan ze heel jong drinken en dan geniet je van het levendige fruit, de opwekkende zuurgraad en de ronde, maar nog niet geheel rijpe tannines. Daarna moet je er een aantal jaren afblijven. Grofweg tussen het 3een het 7ejaar na de oogst zijn de wijnen niet op hun best. Zeker goed, maar niet op hun best. Daarna zijn alle componenten van de wijn zo mooi met elkaar in evenwicht, dat het een waar feestje is om een dergelijke wijn te ontkurken. Wat is hiervan het geheim? Dat niet de tannines de leidraad vormen voor het rijpingspotentieel, maar de zuurgraad. Tannines ontwikkelen zich in de loop der jaren zuren niet. Die blijven, maar doordat de rest van de wijn zich wel ontwikkelt, vormen ze een steeds mooier geheel in het eindresultaat. Fiefe, levendige wijnen zijn de beloning voor wie durft te wachten, elegante wijnen met body en kruiden, maar altijd rank en ragfijn.
Dit komt mede door de voorzichtige omgang met houtlagering. De witte krijgt dan nog 15% nieuw eiken mee om in te rijpen, de rode moet het doen met grote fouders die al gemiddeld een paar jaar oud zijn. De wijnen van één enkele jaargang rijpen dan ook op verschillende fusten van verschillende leeftijd, te vergelijken met het solera-systeem bij sherry.
Een andere oorzaak van de elegantie van de wijnen is de relatief korte inweking (schilcontact). Waar dat bij anderen vaak op kan lopen tot 4 weken, is dat bij Vieux Télégraph de helft, wat de wijnen dus ook weer slanker en eleganter maakt.
En de kwaliteit? Overrompelend! In de witte een mineralige ondertoon die het fruit opstuwt naar grote hoogten, en dat met een enorme lengte achteraf. Een keer iets anders proberen dan een top-Bourgogne? Overweeg dit maar eens. Heel anders, dat wel, maar zeker zo verrassend en uitdagend.
De rode is een sterk naar rood fruit geurend glas, een beleving die zeker terugkomt in de smaak. Rijpe tannines vullen de mondholte en een bescheiden pepertje, dat zeker niet de boventoon voert, geeft de wijn de nodige ondersteuning.
Al met al een geweldig goed domein dat we moeten koesteren.
Michel van Tooren
Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem
april 2019