• Alberto Voerzio Langhe Nebbiolo Alberto Voerzio Langhe Nebbiolo - www.henribloem.nl - Henri Bloem
Alberto Voerzio Langhe Nebbiolo Alberto Voerzio Langhe Nebbiolo - www.henribloem.nl - Henri Bloem

Alberto Voerzio / (2022)

Alberto Voerzio Langhe Nebbiolo

Perfecte balans tussen fruitigheid, zuurgraad en tannines.

  •   Rode wijn
  •   Piemonte
  •  

    Gestoofd rundvlees, lamsvlees, wildgerechten en rijpe kazen.

  • Proefnotitie
  • Informatie
  • Over de wijn
  • Over de producent

Uiterlijk: Robijnrood met granaatreflecties.

Neus: Verleidende aroma's van rode bessen, viooltjes en kruiden vermengen zich met subtiele aardse tonen en een hint van leer.

Smaak: Vol en harmonieus, met een perfecte balans tussen fruitigheid, zuurgraad en tannines. Rijpe kersen, frambozen en een zweem van kruiden worden versterkt door een elegante mineraliteit en structuur.

Afdronk:
 Lang, soepel en blijvend, resoneert met een frisse en complexe smaak.

 

  • Wijn type: Rode wijn
  • Land: Italië
  • Regio: Piemonte
  • Oogstjaar: 2022
  • Producent: Alberto Voerzio
  • Dit product is lekker bij:

    Gestoofd rundvlees, lamsvlees, wildgerechten en rijpe kazen.

De wijnbereiding gebeurt spontaan, zonder toevoeging van gisten, enzymen of activatoren. De gisting start meestal op de derde dag na het persen en duurt 20-25 dagen, afhankelijk van het oogstjaar. Gedurende deze fase worden er 's ochtends en 's avonds twee handmatige overpompingen uitgevoerd en de temperatuur wordt gecontroleerd. Na de alcoholische gisting worden twee keer "rekken" uitgevoerd om de wijn te reinigen, en de kelder wordt verwarmd om de malolactische gisting te bevorderen. Na afloop worden nog drie stellingen uitgevoerd om de laatste resten te verwijderen, gevolgd door de toevoeging van zwavel. De rijping vindt uitsluitend plaats in barriques.

Alberto Voerzio

Alberto Voerzio?

Alberto Voerzio, geboren in 1983, groeide op in het schilderachtige La Morra en raakte al jong verbonden met de natuur en wijnbouw. Zijn passie voor oenologie ontwikkelde hij in de wijngaarden, voordat hij zich verder verdiepte met een formele studie. Praktijkervaring deed hij op bij het gerenommeerde wijnhuis Roberto Voerzio, beheerd door zijn neef, een bekende naam in de wijnwereld. Na internationale ervaringen richtte Alberto in 2006 zijn eigen wijnhuis op, waar zijn wijnen verhalen van passie en familiebanden vertellen.

Wijngaarden

Alberto bezit ongeveer 6 hectare wijngaarden, waarvan 1,3 hectare in de cru "La Serra" en 0,7 hectare in "Castagni," beide gelegen in La Morra. Hij beheert deze wijngaarden nauwkeurig, waarbij het snoeien en oogsten handmatig gebeurt. Per plant wordt de productie beperkt tot 500-700 gram voor Barolo en 800-1000 gram voor Langhe Nebbiolo. Bemesting gebeurt uitsluitend met natuurlijke middelen en herbiciden worden vermeden. De oogst vindt meestal eind september plaats en is volledig handmatig.

La Serra en Castagni

De cru-wijnen komen van 10-40 jaar oude wijnstokken. 'La Serra' en 'Castagni,' beide met een zuidoostelijke ligging, dragen bij aan de unieke karakteristieken van de wijnen.

Vinificatieproces

De vinificatie verloopt spontaan, zonder toevoegingen van gisten of enzymen, en duurt 20-25 dagen, afhankelijk van het oogstjaar. Handmatige pompbeurten en temperatuurcontrole zijn essentieel. Na de alcoholische gisting volgt "soutirage" om de wijn te reinigen, en de kelder wordt verwarmd voor de malolactische gisting. De Barolo rijpt 24 maanden in barriques (25% nieuw), terwijl de Langhe Nebbiolo en Barbera 12 maanden in gebruikte barriques rijpen. De wijnen worden niet gefilterd, en het sulfietgehalte blijft ruim onder de wettelijke limieten.

Er zijn nog geen reviews beschikbaar. Schrijf zelf een review
Login om een review te plaatsen

Wachtwoord vergeten