Trouvailles 2015/2016

Maandag 10 april 2017


Bonjour belle Fuissé!

Goedemorgen! We werden vanochtend heerlijk wakker met een zonnetje op ons gezicht. We werden ons er nogmaals van bewust dat we in een heerlijk kneuterig hotel sliepen met een adembenemend uitzicht op de idyllische achtertuin, wijngaarden die boven ons uit torenden en de zon die net over de heuvel heen kwam om ons een goedemorgen te wensen. Genieten! Na een heerlijk ontbijt namen we afscheid van dit prachtige hotel en het dorpje Fuissé om naar onze eerste afspraak van de dag te gaan: Domaine Saumaize-Michelin in Vergisson.

Domaine Saumaize-Michelin

Saumaize

Na 10 minuutjes rijden en een klim van een paar honderd meter kwamen we aan in het dorpje Vergisson. We werden begroet door Christine en Roger. We proefden de wijnen van 2015 in de proefkelder waar ze al hun oudere jaargangen van hun wijnen bewaren om zo de ontwikkeling te volgen. Afgelopen Bourgognereis hoorden we van de boeren in het noorden dat er in 2015 over het algemeen minder is geoogst en dat dit nog minder was in 2016. Dat bleek ook hier het geval voor een gedeelte van de opbrengst. De wijnen van Saumaize zijn altijd een feestje. Stuk voor stuk toppers, maar de klapper was uiteraard de Pouilly-Fuissé Clos sur la Roche. We vroegen naar de bewaarpotentie van 2015 en daar konden ze geen antwoord op geven. 2015 was namelijk een apart jaar met 2 catastrofale hagelmomenten en veel warmte. Ze hebben nog nooit een vergelijkbaar jaar meegemaakt. Door de klimaatveranderingen huren/kopen boeren ook wijngaarden op hoger gelegen gebieden waar ze normaal gesproken niet zouden planten omdat het te koud is. Maar met de opwarming van de aarde in het achterhoofd moeten ze hierop inspelen. Hopelijk biedt 2017 meer stabiliteit, al verwachtten ze voor vanmiddag ook regen met eventueel hagel. Laten we hopen dat het meevalt!

Na het proeven van de wijnen gingen we op pad naar het zuiden: naar Ampuis om de wijnen van Domaine Stéphane Ogier te proeven.

Domaine Stéphane Ogier

Ogier

Stéphane Ogier is de derde generatie wijnbouwers in zijn familie. Zijn vader heeft in 1983 de stap gemaakt van alleen druiven verbouwen en verkopen naar zelf ook wijn maken. Nu is het een zeer bekend domaine dat alleen maar aan het groeien is. Om deze reden gingen we ook naar hun nieuwe locatie waar ze nu 1,5 jaar zitten. Een strak en statisch gebouw op een kleine heuvel waaronder ze de kelders hebben gebouwd. Heel modern en goed voor mekaar!

We werden ontvangen door Julie, de salesmanager en proefden samen met 2 Japanse sommeliers de wijnen. We proefden de witte wijnen van 2015 – stuk voor stuk toppers. 2015 is voor hen te vergelijken met 2009. Een gemakkelijk jaar dat wijnen voortbrengt die jong goed te drinken zijn. 2016 is een stuk lastiger maar met veel potentie, meer te vergelijken met 2010. Voor de rode wijnen proefden we de wijnen van 2014, aangezien ze 2015 net hadden gebotteld en ze dat altijd eerst een tijd laten liggen zodat ze kunnen rusten. We proefden een heerlijke Côtes du Rhône ‘Le Temps est Venu’, la Rosine en uiteraard Côte Rôtie en l’âme soeur. Voor de Côte Rôtie hebben ze 17 verschillende wijngaarden die allemaal apart worden geassembleerd. Als de tijd daar is worden ze allemaal apart geproefd en besloten welke jong goed te drinken zijn, hiervan wordt de Côte Rôtie Village gemaakt. De rest wordt geassembleerd tot Côte Rôtie en de speciale cuvées die ieder de karakteristieken van een bepaalde wijngaard weergeven. Heel interessant en geweldig om te proeven!

Na nog een kleine rondleiding was het weer tijd om te gaan, waarna we onze wijn meenamen die we nog gereserveerd hadden en we het dorpje Ampuis weer ingingen om lekkere broodjes te halen. Deze hebben we heerlijk opgegeten in de wijngaard want het is vandaag alweer 25 graden, super! We hadden perfect uitzicht over de Rhône, het dorpje Ampuis en de wijngaarden. Na de lunch hebben we een tourritje gemaakt door de wijngaarden waarna we door gingen naar onze volgende afspraak bij Domaine Duclaux in Ampuis.

Domaine Duclaux

Cote RotieBij Domaine Duclaux werden we opgewacht door Benjamin. Bij dit domaine nemen wij normaal gesproken ‘maar’ 2 wijnen af: Côte Rôtie La Germine en Côte Rôtie Maison Rouge. Ditmaal mochten we meerdere wijnen van hem proeven. O.a. de Condrieu en Côte Rôtie La Chana. Beide zijn nieuwe wijnen waar hij onlangs mee is begonnen. De laatstgenoemde is een Côte Rôtie die is gemaakt, specifiek om jong gedronken te worden. Hiervoor kiezen ze de wijngaarden in de appellatie die waarschijnlijk niet de complexiteit hebben om lang te bewaren maar die wel heerlijk jong gedronken kunnen worden en daardoor aantrekkelijker geprijsd zijn. Een zeer goede aanwinst! Ook maakten we nog een rondje door de kelder waar we de verschillende wijngaarden van de Côte Rôties konden proeven voordat ze samengevoegd werden tot de wijn die we uiteindelijk kopen. Heel interessant om de afzonderlijke percelen te proeven en hun ‘terroir’. Deze hogere wijnen bevatten de meer klassieke karakteristieken van Rhône wijnen, waardoor ze voor liefhebbers erg interessant zijn.

Na het proeven bij Duclaux gingen we door naar het topje van de berg bij Condrieu om de wijnen van Stéphane Montez du Monteillet te proeven.

 

Domaine Stéphane Montez du Monteillet

Bij Montez was het een drukte van jewelste. Er reed net een buslading mensen weg van een proeverij en er stonden nog 10 mensen te proeven en af te rekenen toen wij kwamen en na ons volgden er nog 6. Hier is veel gaande!

We proefden in het proeflokaal samen met anderen de wijnen van 2014 en 2015. Stuk voor stuk heerlijke wijnen, we zwijmelden bij de Condrieu en Petit Viognier (mjam!) en de rode wijnen die we niet alleen in de Voorverkoop doen, maar daarna ook in de winkel verkopen. Ook hier werd weer duidelijk dat 2015 een zeer goed jaar was. Wijnen die jong al goed te drinken zijn maar die ook bewaarpotentieel hebben.

We hoorden van de dame na het proeven van de Saint Joseph dat de proeverij was afgelopen omdat de rest nog niet op de fles zat. Toen kwam Stéphane eraan en gingen we alsnog de kelder in! Maar niet voordat we jaargangen moesten raden van de Saint Joseph ‘Cuvée du Papy’. We proefden een 2006 en 2009, die we allebei helaas niet konden raden.. Wel heel leuk om te proeven, want wat stonden ze er nog goed bij! Hierna gingen we naar de kelder waar een groepje vaten bij mekaar van één wijngaard van een wijn zoals bijvoorbeeld Saint Joseph komen. Hier konden we de verschillende wijngaarden van de Saint Joseph proeven en dus ook hun ‘terroir’ en wat hen onderscheidt, heel interessant en lekker! Van lekker vol en zwoel tot meer spicy en tannineus. Dit wordt uiteindelijk geassembleerd tot de wijn die wij uiteindelijk aanbieden in de Voorverkoop. Na het proeven van de Saint Joseph konden we nog Côte Rôtie proeven en uiteraard moesten we ook weer een oude jaargang Côte Rôtie proeven, zijn leukste bezigheid tijdens de proeverij! Het bleek te gaan om een Côte Rôtie uit 1998, wat een cadeau was dat!

Na het cadeautje van Stéphane werd het weer tijd om te vertrekken naar ons hotel in Tournon, Hotel Azelées, 45 minuten verderop. Een prima hotel met privé parkeerplaats, handig omdat we bij diverse boeren wijn ophalen. Na aankomst hebben we heerlijk gegeten bij restaurant Le Tournisol in het centrum. Wat een wijnkaart! Een gezellige tent, de perfecte afsluiting van deze tweede dag in de Rhône. Op naar dag 3!

onze correspondente TjeskaTjeska Hartman

Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle