Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht
Henri Bloem Utrecht; de grootste en oudste wijnwinkel van Utrecht
Henri Bloem Utrecht is de moedervestiging van alle Bloem-winkels. Hier in Utrecht begon het al in 1833!
Ervaring, enthousiasme en service zijn onze drie belangrijkste pijlers.
ERVARING
Wijnwinkel Henri Bloem Utrecht wordt sinds 1995 met veel plezier gerund door vinoloog Edwin Verburg met een team van wijngekke medewerkers. Er staan decennia aan wijnervaring op onze winkelvloer. Samen reizen we naar de wijngebieden en gaan de wijnbeurzen af. We bouwen zo ook een goede relatie op met onze wijnboeren van wie we de wijn direct kopen.
ENTHOUSIASME
We zijn natuurlijk erg enthousiast over wijn en worden blij van nieuwe wijnontdekkingen. Het vinden van de juiste wijn voor u, dat doen we graag. Voor ieder budget adviseren we de perfecte wijn, door onze ervaring en met ons grote assortiment lukt dat vast.
SERVICE
Het begint natuurlijk met mooie wijn, maar zonder wijnliefhebbers zijn we nergens. Graag bieden we extra's zoals thuisbezorgen, ruilservice, wijnspijsadvies en meer.
Het assortiment van wijnhandel Henri Bloem Utrecht
Met ons assortiment van meer dan 1500 soorten wijn durven we wel te stellen dat we de grootste wijnwinkel zijn van Utrecht en omgeving. Uiteraard zijn we goed thuis in de klassieke Franse wijngebieden, maar ook Italië, Spanje en Portugal zijn ruim vertegenwoordigd bij ons. We zijn allemaal enorm fan van wijnen uit Duitsland en Oostenrijk en die vindt u dan ook ruim in ons assortiment. Evenzo is er voor de liefhebbers van 'nieuwe wereldwijnen' valt voldoende te genieten. Daarnaast hebben we een zeer uitgebreid assortiment met champagnes, vooral kleine champagneboeren geven we graag een podium. En zoekt u port van een specifiek jaar of dessertwijn als afsluiting van een diner, dan bent u ook daarvoor bij ons aan het juiste adres.
Wijnproeverijen
We kunnen uren over wijn praten, maar soms is 'zelf ervaren' nog beter. Dat kan ook bij ons, want we laten u gewoon proeven.
- Iedere vrijdag en zaterdag hebben we wijnen open staan op onze proeftafel, loop binnen en proef gewoon mee;
- En regelmatig hebben we een wijnboer op bezoek in onze winkel, die graag wijn(verhalen) met u deelt;
- We zijn er trots op dat we jaarlijks hét wijnevenement van Utrecht organiseren: onze Najaarsproeverij met meer dan 100 wijnen;
- Daarnaast organiseren we thematische proefavonden in onze winkel, dat kan ook op aanvraag voor bij u thuis of op het werk;
- Wilt u op de hoogte blijven van al deze proefmogelijkheden: schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.
Utrechtse Extra's
Graag bieden we u als wijnliefhebber wat extra.
- Makkelijk parkeren voor de deur en we helpen u natuurlijk met tillen en laden;
- Heeft u meerdere flessen gekocht, maar blijkt het uiteindelijk toch niet uw smaak? Dan ruilen we deze toch gewoon om;
- Heeft u wijn nodig voor een grote partij? Bij ons kunt u wijnglazen lenen;
- 'Voorintekening', koop samen met ons extra voordelig direct in bij de wijnboer. Meer informatie hierover klik hier;
- Wij zijn liefhebbers van koken, lekker eten en sommigen van ons zijn zelfs ex-sommelier. Dus bent u op zoek naar advies over wat te drinken bij uw diner, dan hebben we vast een winnende combinatie voor u in huis. Ook presenteren we wekelijks een uitgebreide wijnspijstip op onze instagram.
Graag tot ziens in de oudste en grootste wijnwinkel van Utrecht!
Klik hier voor onze wijngeschenkenfolder
Bestel nu onze unieke wijngeschenken! ✨ Klik hier!
Wijnadviseurs
Edwin Verburg
VinoloogJoke van den Bogert
VinoloogRobert Jansen
WijnadviseurStein Ponsen
VinoloogJos de Jonge
WijnadviseurWaarom kiest u voor Henri Bloem
- Snelle levering dankzij de landelijke spreiding
- Scherpe prijzen door directe import bij producent
- In elke vinotheek is een Vinoloog werkzaam
- Relatiegeschenken op maat
- Vanaf € 75,- gratis bezorging in heel Nederland
Gratis Winkelproeverij met Niepoort 10 en 11 juni 2022
Edwin, Joke, Robert, Pierre en Jos
Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht
Adriaen van Ostadelaan 12 | 3583 AL UTRECHT | T: 030-2331142
utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl
13 en 14 mei Rhône Proeverij in onze winkel - voorinschrijving
We laten u graag wat oudere jaargangen proeven om zo te ervaren hoe mooi deze Rhône wijnen ouderen.
Inschrijven is niet nodig, loop gewoon binnen.
De wijnen zijn al te bestellen, neem een kijkje in onze Rhônevoorintekenfolder of bestel meteen in onze bestelmodule (wel eerst even inloggen). Edwin recent op bezoek bij Familie Coulon van Domaine de Beaurenard, Châteauneuf-du-Pape Waar: Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht Wanneer: vrijdag 13 mei van 10 tot 19 uur en zaterdag 14 mei van 10 tot 17 uur Inschrijving: niet nodig, loop gewoon binnen Kosten: gratis
7 en 8 mei 2022 'Taste of Argentina' - de wijnen van Pascual Toso
Waar: Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht Wanneer: vrijdag 6 mei van 10 tot 19 uur en zaterdag 7 mei van 10 tot 17 uur Inschrijving: niet nodig, loop gewoon binnen Kosten: gratis
Geen Proeverij wel een TopAanbod
Hieronder vast een sneakpeak van de lijst: Deze speciale prijzen gelden: *tot en met zondag 28 november 2021 *bij bestellingen vanaf 12 flessen *alleen bij Henri Bloem Utrecht Aarzel niet contact met ons op te nemen indien wij u kunnen helpen met selecteren. Veel plezier met uitzoeken. Team Henri Bloem Utrecht Edwin, Joke, Pierre, Robert en Jos Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht ǀ Adriaen van Ostadelaan 12 ǀ 3583 AJ UTRECHT ǀ 030-2331142 ǀ utrecht@henribloem.nl ǀ www.henribloem.nl
Een Gebahr voor de Ahr
Deze proefdoos Bertram-Baltes bestaat uit de volgende 6 wijnen: 2020 Spätburgunder Blanc de Noir (wit) 2018 Spätburgunder ‘Handwerk’ 2019 Spätburgunder ‘Handwerk’ 2018 Spätburgunder ‘Dernauer’ 2x 2019 Spätburgunder ‘Dernauer Hardtberg’ Voor iedere verkochte doos doneerden wij € 25 euro aan de wijnboeren in de Ahr via het hieronder vermelde rekeningnummer. Deze aktie loopt tot zaterdag 4 september 2021 Tijschrift Perswijn heeft een aparte rekening geopend voor de opbrengsten van deze acties: het rekeningnummer voor uw eventuele donatie die u wilt doen: NL11INGB0631041761 op naam van Uitgeverij de Wijnpers BV. Vermeld daarbij duidelijk namens wie of wat de donatie wordt gedaan. Verheugd en dankbaar kunnen we melden dat wij door uw bijdragen € 1575 euro hebben opgehaald. Daarnaast hebben de door ons ingebrachte flessen bij de Winefields benefietveiling € 980,00 opgeleverd. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd voor deze aktie, reuze bedankt namens de wijnboeren in de Ahr! Het resultaat is inmiddels op bovenvermeld rekeningnummer gestort. De paketten zijn inmiddels uitverkocht.
Gebahr voor de Ahr in de MediaDe initiatieven voor deze streek zijn zelfs al door de media opgepikt.
RTV Utrecht heeft dinsdag op Radio en TV aandacht besteed aan deze actie.
Op de radio mocht Edwin het verhaal doen (rond 37 minuten).
Op televisie mochten onze oudcollega Philip, nu wijngaardmanager in de Ahr en Robert het verhaal doen. Stuur deze pagina door naar andere geïnteresseerden, immers: #sharingiscaring Tot slot nog een muzikale link die we van Philip kregen van een bevriende muzikant die op een creatieve manier ook zijn steentje bijdraagt, bekijk het filmpje van Maximnoise: https://youtu.be/mrv9FMFfy_w Met onze oprechte dank voor uw bijdrage en een hartelijke groet, Edwin, Joke, Pierre, Robert en onze chauffeurs: Sjoerd & Jeroen
Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht
Adriaen van Ostadelaan 12 | 3583 AL UTRECHT | T: 030-2331142
utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl
Proef de heerlijkste chardonnay en pinot noir uit de Bourgogne
utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl
Malbec Pinot Noir Cabernet en Chardonnay
Thema Proeverij Rhône
We laten u graag wat oudere jaargangen proeven om zo te ervaren hoe mooi deze Rhône wijnen worden.
Inschrijven is niet nodig, loop gewoon binnen en sluit aan bij de proeftafel.
De wijnen zijn reeds te bestellen, kijk vast in onze Rhônefolder. Edwin recent op bezoek bij Stéphane Robert van Domaine du Tunnel
Jason Cane van Kilikanoon komt over uit Australië
utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl Agenda najaar 2018 Zaterdag 15 september, Spätburgunder Special Samstag (Pinot Noir dus) van Julia Bertram (Ahr, Duitsland) en Benedikt Baltes (Franken, Duitsland) Dinsdag 25 september, Proeverij met Jason Cane van Kilikanoon uit Australië van 16:00 tot 21:00 uur. Zaterdag 27 oktober, Bruisende Cava proeverij met Bujonis Zaterdag 3 november, Argiano Brunello di Montalcino Zaterdag 3 november, Leitz met riesling uit de Rheingau Zondag 11 november, Najaarsproeverij in de Nicolaikerk Zaterdag 15 december, Champagne event met wijnschrijver Gert Crum
Rueda Wine Hotspot: Verdejo op de proeftafel.
De hele dag hebben wij wijnen uit de Rueda op de proeftafel staan. En dat niet alleen. We hebben daarnaast ook nog leuke acties, zoals: Bij aankoop van een fles Rueda wijn maakt u kans op een proeverij voor 8 personen; Bij aankoop van 6 flessen Rueda (mag ook gesorteerd) ontvangt u 10% korting; Onder de Rueda kopers zaterdag verloten wij een magnum Bodegas Mocèb t.w.v. € 18,95 Wij zien u graag komend weekend in onze Rueda Wine Hotspot!! Deze actie geldt uitsluitend bij Henri Bloem Utrecht Tot ziens in onze winkel! Met vriendelijke groet, Inno, Edwin, Joke en Jules Adriaen van Ostadelaan 12 | 3583 AJ UTRECHT | T: 030-2331142
utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl Agenda najaar 2018 Zaterdag 15 september, Spätburgunder Special Samstag (Pinot Noir dus) van Julia Bertram (Ahr, Duitsland) en Benedikt Baltes (Franken, Duitsland) Dinsdag 25 september, Proeverij met Jason Cane van Kilikanoon uit Australië van 16:00 tot 21:00 uur Zaterdag 27 oktober, Bruisende Cava proeverij met Bujonis Zaterdag 3 november, Argiano Brunello di Montalcino Zaterdag 3 november, Leitz met riesling uit de Rheingau Zondag 11 november, Najaarsproeverij in de Nicolaikerk Zaterdag 15 december, Champagne event met wijnschrijver Gert Crum
Bourgogne Proeverij vrijdag 18 mei en za 19 mei
utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl Voor in uw agenda:Vrijdag 1 juni van 19:00 tot 22:00 uur: Chocolade en Wijn Workshop. 2 Utrechtse speciaalzaken zetten hun beste beentje voor. Klik hier voor meer info en tickets.
Winkelproeverij Niepoort bij Henri Bloem Utrecht
Paolo Silva is speciaal in onze winkel om het u te laten proeven en geeft graag uitleg over de wijnen. Paolo is vanaf 15:00 uur in de winkel, maar vanaf 10 uur mag je al komen proeven.
Ook geïnteresseerd in de wijnen, loop dan vrijdag 13 april bij ons binnen#komproefenbeleef Zoals zijn naam al doet vermoeden heeft Dirk Nederlandse wortels. Zijn over-overgrootvader emigreerde in 1842 naar Portugal en werd portproducent. Gedurende 4 generaties waren de Niepoorts beroemd om hun prachtige ports. In de jaren ’90, toen Dirk zijn intrede deed in het familiebedrijf, begon hij ook met het maken dan rode en witte droge wijnen. Zijn top cuvées Redoma, Batuta en Charme bezorgden hem vrijwel direct wereldwijde roem. Dirk is altijd op zoek naar ‘Terroir-expressie’ in zijn wijnen en maakt inmiddels wijn in diverse regio’s van Portugal als ook in veel andere landen. Een ware visionair op wijngebied.
Vanaf 15:00 uur is Paolo in onze winkel en kun je al een aantal wijnen testen, dit is gratis en voor iedereen toegankelijk. Loop gewoon binnen in de winkel!
Henri Bloem Utrecht heeft een lange geschiedenis met de wijnen van Niepoort, zowel Inno als Edwin en Joke hebben de Quinta van Niepoort in Portugal bezocht en Dirk heeft onze winkel al eerder aangedaan. We zijn er trots op deze wijnen vol pracht en finesse deze dag te presenteren dus #komproefenbeleef! Tot vrijdag dus! Met vriendelijke groet, Wijnkoperij Henri BloemInno, Edwin, Joke en Jules Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht B.V. ǀ Adriaen van Ostadelaan 12 ǀ 3583 AJ UTRECHT ǀ +31-(0)30-2331142 ǀ utrecht@henribloem.nl ǀ www.henribloem.nl
Henri Bloem in Toscane
Bloem in Bourgogne 2016
Hierin zullen alleen de meest koopwaardige wijnen worden opgenomen. Neem alvast een voorproefje met onderstaand reisverslag. Dag 1 - zondag 31 januari 2016 Na een rommelige start zijn we, Huub Havik van Henri Bloem Amersfoort en Co Hartman van Henri Bloem Zwolle met dochter Tjeska, vertrokken naar de Bourgogne! Samen met nog 2 teams van Bloem, nl. Anton en Antoinette Bongers van Henri Bloem Eindhoven en Edwin Verburg van Henri Bloem Utrecht gaan we in 3 dagen tijd in totaal bij een veertigtal boeren langs. We proeven de oogst van 2014 om zo in kaart te brengen welke wijnen wij het beste voor de klant kunnen selecteren. Na een reis van ongeveer 8 uur kwamen we aan in Beaune, Hotel de la Paix. Hier blijven we de komende 3 nachten en vanuit dit punt
vertrekken we naar boeren in de omgeving. Het is een leuk hotel met knusse en gezellige kamers. Na ingecheckt te hebben, hebben we eerst met de andere 2 teams een borrel gedronken bij ons ‘stamcafé’ Route 66. Voor het eten gingen we naar Restaurant La Ciboulette, waar ondergetekende begon met Escargots (jawel, slakken!), gevolgd door Joue de Porc (varkenswang). Een goed begin van de wijnreis, proost! Dag 2 - Maandag 1 februari 2016 Na een nacht heerlijk geslapen te hebben zaten we om 8:00 uur aan het ontbijt. Vandaag staan 5 boeren op het programma. 9:00 uur – Domaine Marius Delarche Na enkele omleidingen kwamen we aan bij bij onze eerste boer van de dag: Etienne van Domaine Marius Delarche. Hier gingen we zijn
wijnen van 2014 proeven die inmiddels gebotteld zijn. 2014 heeft een grotere oogst dan 2013, waardoor er meer wijnen beschikbaar zijn voor de verkoop. We proefden in totaal 7 wijnen. De witte wijnen zijn gerijpt op hout, eerst op nieuwe vaten gevolgd door gebruikte vaten. De rode wijnen hebben een beetje tannine, maar zijn fruitig en erg lekker! De conclusie is dat de wijnen op dit Domaine de laatste jaren steeds lekkerder worden! Wellicht omdat ze geen gebruik meer maken van een pomp om de wijn in de vaten te pompen, maar door natuurlijke valkracht door de vaten in de kelder te leggen. Dat belooft wat voor de komende jaren!
10:30 uur – Domaine Patrice Rion Vanuit Delarche gingen we door naar Domaine Patrice Rion waar we werden begroet door Patrice zelf. Hij gaf aan dat zijn wijnen 6 maanden geleden gebotteld zijn, behalve de villages en premier crus. We gingen de proefruimte in, waar we de gebottelde wijnen gingen proeven. Patrice maakte gebruik van een ‘coravin’, een apparaat waarmee je de wijn kunt proeven terwijl de fles ongeopend blijft. De biologische Bourgogne Chardonnay was zeer aangenaam en een echte aanrader! Na de proefruimte gingen we de premier crus op vat proeven, met name de Clos Saint Marc was een heerlijk complexe wijn en een heerlijk slot van dit bezoek. Lunch Na het bezoek aan Patrice was het bijna lunchtijd en gingen we, na een mooie tour in de omgeving, in Gevrey Chambertin lunchen bij Chez Guy. Een restaurant waar je menig Bourgogne fanaat, alsmede wijnboer tegenkomt. Hier werd onder andere de befaamde Oeufs en Meurette genuttigd! Heerlijk! 14:00 uur Domaine Geantet Pansiot Met een volle maag gingen we onderweg naar de derde afspraak van de dag en wel naar Domaine Geantet Pansiot. We werden op hun nieuwe locatie ontvangen door Emily Geantet. Ze leidde ons de nieuwe proefkelder in waar we diverse wijnen te proeven kregen, allen gebotteld. De Domaine heeft een nieuwe wijn in het assortiment: de Marsannay. Deze witte wijn is zeer mineraal en fruitig. De conclusie bij Pansiot is: het zijn allemaal wijnen die het glas uit knallen! Na het proeven van de wijnen kregen we nog een rondleiding door het nieuwe gebouw. Grote houten vaten staan in het eerste gedeelte, gevolgd door de kleinere vaten waarin de wijnen van 2015 staan opgeslagen. De gebottelde flessen van 2014 lagen er ook nog, klaar om opgehaald te worden. 16:00 uur – Domaine Rousseau Vanuit Pansiot reden we een rondje in de omgeving, waar we prachtige foto’s hebben gemaakt, gevolgd door een bezoek aan het zeer bekende Domaine Rousseau. Voor velen liggen de wijnen van dit Domaine in de top 5 van Bourgogne wijnen. We werden bij het hek al opgewacht door Eric Rousseau die ons voorging naar de kelders. Ondanks de grote naam en grote vraag naar hun wijnen, is de familie vrij nuchter gebleven. Dit zie je onder andere aan de kelders: geen poespas, gewoon functioneel. We begonnen met het proeven van de Gevrey Chambertin, hun basis wijn (wat heet basis!): dit was geweldig én dat was nog maar het begin! Het hoogtepunt van het proefrondje was uiteraard Le Chambertin, wat een wijn! Deze worden via menig handelaar voor hoge prijzen verkocht. Meneer Rousseau was er zelf vrij nuchter over: zelfs lokaal worden ze voor een aantal keer zo veel verkocht, dat ligt waarschijnlijk aan de hoge vrachtkosten! Grapje van Eric. Na dit bezoek zaten we even rustig in de auto. Stilte. Want hier moesten we toch wel even van bijkomen en in ons opnemen.
17:00 uur – Domaine Hubert Lignier Na het bezoek aan Rousseau gingen we door naar de laatste afspraak van de dag: Domaine Hubert Lignier. We gingen de wijnen proeven samen met 2 andere Franse wijnhandelaren, een restaurateur en natuurlijk Laurent Lignier. Dit Domaine heeft 5 jaar geleden de overstap gemaakt om volledig biologische wijn te maken. Dit merk je meteen aan de manier waarop zij hun wijnen laten rijpen: de wijnen liggen lang op vat in koude kelders zonder dat ze de temperatuur regelen. De wijnen ontwikkelen dankzij de kou een stuk langzamer, maar ook een stuk puurder. Wijnen van dit Domaine kun je daarom ook lang laten liggen. Doordat ze op deze pure manier werken, focussen ze erg op ‘terroir’. Zo zijn veel van hun wijnen gesitueerd op kleigrond of steengrond. Ook bij deze Domaine sprong de wijn Gevrey Chambertin eruit. Hun nieuwe wijn Bourgogne Pinot Noir was zeer goed en een echte aanrader! Als afsluiter proefden we een Gevrey Chambertin uit 1994. Diner Na de laatste proefronde reden we terug naar het hotel om met collega’s Edwin van Henri Bloem Utrecht en Paul van Hart’s Amsterdam een hapje te gaan eten bij restaurant Ma Cuisine. Dit is een vaste eetplek van zowel lokale bevolking als toeristen en wijnhandelaren. Ze staan bekend om hun zeer uitgebreide wijnkaart met zowel betaalbare als luxe wijnen. We hebben hier heerlijk genoten van o.a. coquilles en duif. Al met al een heerlijke afsluiting van een geweldige dag! Op naar dag 3! Dag 3 - Dinsdag 2 februari 2016 Om 8:00 uur zaten we deze ochtend weer aan het ontbijt. Weer heerlijk geslapen, al hadden de heren om 5:00 uur wel last van de vuilniswagen. Vandaag staan er weer 5 boeren op het programma. Het is ongeveer 11 graden en het is droog! 9:00 uur – Domaine Jayer Gilles Om stipt 9:00 uur waren we bij Domaine Jayer Gilles waar we werden opgehaald door Gilles zelf. Zoals altijd wilde de hond des huizes meelopen, wat dit keer niet mocht. Allereerst proefden we de witte wijnen uit de grote tanks gevolgd door de rode wijnen die op vat in de kelder liggen. De kelder is erg vochtig, de schimmel stond op de muur en het pad was nat geworden van al het vocht. Bij deze Domaine gebruiken ze bij het proeven geen crachoirs, uitspugen gaat gewoon op de grond of tussen de vaten. 2014 was ook voor dit Domaine een goed jaar! Het zijn wijnen waar je veel hout en tannine proeft, maar die je jaren kunt laten liggen waardoor dit verzacht en je een prachtige wijn over houdt. 10:30 uur – Domaine Jean Grivot Vanuit Magny les Villers reden we door naar Vosne Romanée, hét bekende dorpje in de Bourgogne. We werden ontvangen door de dochter: Mathilde. Zij werkt nu samen met haar vader aan het ontwikkelen van hun wijnen. We kregen de wijnen te proeven uit 2014, die in de tanks lagen zodat de wijnen zich kunnen mengen. Ook bij dit Domaine is de conclusie dat 2014 een zeer goed jaar is! De wijnen zijn fruitig, elegant, fijn maar zeker ook complex. Als afsluiter dronken we de Richebourg, weer een topper als afsluiting. Na het proeven liet Mathilde ons nog de nieuwe aanbouw zien mét dakterras met prachtig uitzicht over het dorp en omliggende wijngaarden. Lunch Voor de lunch reden we naar het dorp Santenay, waar we gingen eten bij Le Terroir. Hier hebben we onder andere lekker coq au vin, kip en dorade gegeten. De kip was een beetje droog, maar dat mocht de pret niet drukken. Na deze lunch gingen we door naar onze volgende afspraak: Domaine Moreau. 14:00 uur – Domaine Moreau We werden ontvangen door Alexander Moreau die ons meenam naar de kelders. Deze liggen half boven de grond, waardoor het hier niet zo koud was. Ook hier geldt dat 2014 een zeer goed en toegankelijk jaar is. Bij dit Domaine maken ze gebruik van 5 tot 6 jaar oude vaten, waardoor er een minder harde houtspaan in voorkomt. De wijnen hebben minder tannines, waardoor ze zeer toegankelijk zijn. De witte wijnen van dit Domaine zijn een echte aanrader! Het zijn wijnen die zowel jong als oud gedronken kunnen worden. De rode wijnen hebben de afgelopen jaren een verandering doorgemaakt. Nu Alexander het stokje van zijn vader heeft overgenomen, zijn de rode wijnen een stuk zachter geworden: heerlijk! 16:00 uur – Domaine Sauzet Vanuit Chassagne Montrachet gingen we door naar Puligny Montrachet, naar Domaine Sauzet waar Gerard Boudot ons verwelkomde. We gingen de nieuwe proefruimte in waar we de witte wijnen te proeven kregen. Wauw! Wat een wijnen zijn dat. Van de Bourgogne Blanc tot aan de Folatières en de Grand Cru, allen zijn heerlijke wijnen! Velen kunnen zowel jong gedronken worden als over een aantal jaar. De wijn Champ Canet komt van de oudste wijngaard van het Domaine: 85 jaar oud! Meneer Boudot wees op de kaart precies aan waar de wijngaarden van Sauzet zich bevinden. We zijn allen tot dezelfde conclusie gekomen: de wijnen van Domaine Sauzet zijn echt geweldig en behoren tot onze favorieten! 17:00 uur – Domaine Michel Juillot De laatste stop van de dag was bij Domaine Michel Juillot. We werden ontvangen door medewerker Alex en Laurent Juillot. Ook hier klonk de tendens dat 2014 zeer toegankelijk is. We kregen 3 witte en 4 rode wijnen te proeven. Dit jaar is er een verschil in smaak in vergelijking met de voorgaande jaren, de wijnen zachter zijn en toegankelijker. De premier crus stonden er zoals altijd goed bij. Tijdens het proeven kwam ook de ‘oude baas’ nog even langs om een hand te schudden. Diner Na Juillot gingen we terug naar ons hotel om vervolgens te gaan eten bij restaurant La Lune. Dit was een nieuw restaurant voor ons maar wordt volgens TripAdvisor bekroont met de hoogste waardering. Het is een klein Japans/Frans restaurant waarbij mensen aan tafels kunnen zitten, maar ook aan de bar. Wij zaten aan de bar, precies tegenover de kok en konden dus alles volgen. Bij dit restaurant kan je hapjes kiezen zoals bij een tapas bar. We kregen een ‘verrassingsmenu’ met diverse hapjes. Bij elk gerecht was onze reactie: Wauw!!!! Wat is dit lekker!!! Er werden verrast met zoveel verschillende smaken. Het is daarnaast erg leuk om goed te kunnen zien hoe de kok het gerecht op tafel zet. Daarnaast is het zeer betaalbaar! Kortom: ben je in de buurt van Beaune, ga zeker even naar naar La Lune (wel reserveren!), het is absoluut de moeit waard en een zeer welkome afwisseling van de meer klassieke restaurants!! De perfecte afsluiting van dag 3. Dag 4 - Woensdag 3 februari 2016 Dag 4, de laatste dag van de Bourgognereis 2016. Weer zaten we op tijd aan het ontbijt, omdat we voor de eerste boer een stukje verder moesten rijden. En voor de verandering waren we allemaal op tijd aan het ontbijt! (Dat geldt met name voor ondergetekende) Vandaag is de dag dat we terugrijden naar Nederland, maar niet voordat we nog bij de laatste 2 boeren zijn langs geweest.. 9:00 uur – Domaine Lucien Boillot Ons eerste bezoek van de dag was Domaine Lucien Boillot. Dit is een nieuw Domaine, wij hebben deze wijnen (nog) niet in het assortiment. We werden opgewacht door Pierre Boillot, de zoon van Lucien Boillot. In 1950 begon Lucien Boillot met het maken van wijn en zijn zoon Pierre heeft het stokje in de jaren 90 overgenomen. Hun filosofie is de wijnen zo natuurlijk mogelijk te laten evolueren zonder interventie, tenzij uiterst noodzakelijk. We kregen 9 wijnen uit 2014 te proeven, stuk voor stuk elegante wijnen vol fruit. Daarna volgden 3 wijnen uit voorgaande jaargangen, 2012 en 2013. We konden goed proeven hoe de wijnen zich ontwikkelen in de fles. We waren aangenaam verrast! De wijnen van dit Domaine kunnen jong gedronken worden, maar ook makkelijk 10 tot 20 jaar bewaard worden. Na afloop kregen we een aantal proefflessen mee, om zo te bekijken of de wijnen van dit Domaine een toevoeging voor Henri Bloem kunnen zijn. 11:00 uur – Domaine d’Eugénie Vanuit Gevrey-Chambertin gingen we door naar Vosne Romanée, naar Domaine d’Eugénie waar we werden opgewacht door Michel Mallard, wijnmaker oftewel ‘regisseur’. Dit Domaine heeft de wijngaarden van Domaine Engel in 2006 opgekocht en vanuit daar zijn zij zich gaan ontwikkelen. 2014 was ook voor dit Domaine een goed jaar, al was de oogst opbrengst niet extreem hoog. We kregen 6 wijnen te proeven, waaronder de Echezeaux en Clos-Vougeot, geweldig wat een wijnen! Het zijn allen wijnen die lang bewaard kunnen worden. Dit Domaine zal zich over een aantal jaren kunnen meten met de grote jongens van de Bourgogne. Ze zijn van plan meer wijngaarden te kopen, wat de groei zal garanderen. We zijn benieuwd naar de toekomst! Op naar de volgende wijnreis! Met Domaine d’Eugénie is er helaas een eind gekomen aan deze Bourgogne reis. We gingen weer richting het noorden en waren rond 20:00/21:00 uur weer thuis. We hebben genoten van deze reis! Een reis door het jaar 2014, een warm jaar met enerzijds veel droogte en anderzijds enorme regenbuien. Een toegankelijker jaar dan voorgaande jaren. Een jaar met diepgang en complexiteit. Een jaar dat, zeker voor de witte wijnen, een is om te onthouden! Tjeska Hartman
Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle Edwin Verburg van Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht bezocht gelijktijdig ook een aantal Bourgogneboeren. Dit is zijn verslag: Domaine Jean Philippe Fichet We begonnen bij Domaine Jean Philippe Fichet, Meursault. Jean Philippe zelf ontving ons en liet ons proeven waarom deze witte wijnen mondiaal zo gewild zijn. Veel van zijn wijnen lagen nog op de afgestorven gistcellen en zijn dan wat lastig te proeven. Maar profs als we zijn moeten we daar toch doorheen zien te 'kijken'. Domaine Nicolas Rossignol Vervolgens naar Domaine Nicolas Rossignol in Beaune met vooral geweldige Volnays en Pommards. Dit was mijn eerste bezoek aan deze producent. Ik stond versteld van de kwaliteit van zijn wijnen uit 2014: Fraai gepolijste dik geconcentreerde rijpe een sappige Pinot Noirs van topklasse! Snelle lunch in Puligny-Montrachet (Fraai mosselsoepje en dito forelfilet met klassieke hollandaise saus) en door naar Mr. Bzikot (inderdaad van Poolse afkomst) in hetzelfde dorp. Iets rankere fijnere wijnen proefden we hier met als afsluiter de prachtige premier cru 'Folatières'. Domaine Daniel Largeot Marie Francoise Largeot van Domaine Daniel Largeot in Chorey-les-Beaune had ons eigenlijk pas de volgende dag verwacht, maar liet ons toch (als altijd goed gehumeurd) alle nieuwe wijnen uit 2014 proeven. Ze heeft een nieuwe machine aangeschaft om de rijpe druiven van de minder rijpe te scheiden en dat heeft een puik resultaat opgeleverd. Dit zijn rode wijnen waar we mensen Bourgogneliefhebber mee kunnen maken. Vriendelijke maar toch serieuze pinot noirs. Domaine Francoise et Denis Clair Ons laatste bezoek is aan de familie Clair in Santenay, van Domaine Francoise et Denis Clair. Zoon en huidige chef is Jean Baptiste, die ons geduldig langs de ca. 9 witte uit o.a. Saint-Aubin (met de illustere bijnaam: 'poor man's Meursault') en 7 rode wijnen leidde. Heel betaalbare en sappige wijnen, voor een groot liefhebberspubliek. Goed dat we hierna meteen bij deze familie aan tafel konden, samen met onze collegae uit Eindhoven want inmiddels was het acht uur. We werden verwend met een paar fraaie stukken zeeduivel (Lotte) en klassieke Cocq au Vin. Needles to say dat hun wijnen hier geweldig bij combineerden. Domaine Lecheneaut Laatste overnachting in Beaune en deze morgen om 9uur het laaste bezoek aan Domaine Lecheneaut in Nuits Saint Georges. Waar Vincent Lecheneaut ons opwachtte met een stuk of 12 rode kanjers. Ook hier viel op hoe goed en ook toegankelijk (dus jong drinkbaar, maar zeker prima houdbaar) 2014 is. Er zaten echt enkele wijnen tussen die mij als echte Bourgogne-adept in vervoering brachten. Edwin Verburg
Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht
Gratis Rhône Proeverij - voorinschrijving
We laten u graag wat oudere jaargangen proeven om zo te ervaren hoe mooi deze Rhône wijnen ouderen.
Inschrijven is niet nodig, loop gewoon binnen.
De wijnen zijn al te bestellen, neem een kijkje in onze Rhônevoorintekenfolder of bestel meteen in onze bestelmodule (wel eerst even inloggen). Edwin recent op bezoek bij Familie Coulon van Domaine de Beaurenard, Châteauneuf-du-Pape Waar: Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht Wanneer: vrijdag 6 mei van 10 tot 19 uur en zaterdag 7 mei van 10 tot 17 uur Inschrijving: niet nodig, loop gewoon binnen Kosten: gratis
Henri Bloem Utrecht
Adriaen van Ostadelaan 12
3583 AJ Utrecht
- Maandag
- Gesloten
- Dinsdag
- 10.00-18.00 uur
- Woensdag
- 10.00-18.00 uur
- Donderdag
- 10.00-19.00 uur
- Vrijdag
- 10.00-19.00 uur
- Zaterdag
- 10.00-17.00 uur
- Zondag
- Gesloten
Eigenaar(s):Edwin Verburg
KvK: 30172285
Btw: NL810010057B01
IBAN: NL67 RABO 0158 7009 37