Vacature: winkelmedewerker
Enthousiaste winkelmedewerker gezocht!
Voor onze drukke wijnspeciaalzaak aan de rand van het centrum van Zwolle zoeken wij per direct een verkoopmedewerker voor 4 tot 5 dagen per week.
Ben jij gek van wijn en heb je commercieel inzicht?Dan zijn wij op zoek naar jou!
De functie:
jij bent hét aanspreekpunt voor klanten; adviseren over de beste wijn voor dat moment, bij een gerecht of als cadeau / relatiegeschenk.
je bent van a tot z mede-verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen van onze winkel. O.a. bezorgen, aanvullen, schoonmaken, maar ook pallets afstapelen en magazijn ordenen etc.
Je bent enthousiast, klantvriendelijk, gedreven en je houdt ervan om in een klein team je handen uit de mouwen te steken. Want werken met wijn is echt niet alleen maar leuke verhalen vertellen; het is veel sjouwwerk en lichamelijk best pittig. Je hebt enige kennis van wijn en vindt het belangrijk je hierin te verdiepen en dit over te brengen aan onze klanten. Je bent creatief, georganiseerd en proactief. Tot slot ben je in het bezit van rijbewijs B en vind je het geen probleem op de zaterdag te werken.
Wat bieden wij jou:
werken met de mooiste producten, rechtstreeks afkomstig van de boer
een inspirerende omgeving die jouw bestaande plezier in wijn zal vergroten
een afwisselende baan waarin je veel vrijheid geniet
werken in een gezellig team
opleidingsmogelijkheden
marktconform salaris
Interesse? Stuur dan snel je CV en motivatiebrief naar via zwolle@henribloem.nl t.a.v. Tjeska Hartman.
Wijnkoperij Henri Bloem
Thorbeckegracht 47 - 48 | Zwolle
www.henribloemzwolle.nl
zwolle@henribloem.nl
038-4217299
Lees meerHenri Bloem Zwolle koopt kelder met oude wijnen op
Soms hebben klanten flessen wijn in de kelder liggen die ze niet (meer) drinken of waar ze om een andere reden vanaf willen. Dan kunnen ze contact met ons opnemen om deze wijnen in onze winkels te laten verkopen.
Zo heeft Henri Bloem Zwolle vorig jaar een hoop oude kelders opgekocht.
De opgekochte kelders van Zwolle: Sauternes!
Tussen deze kelderaankopen zat een aantal unieke Spaanse en Italiaanse wijnen en prachtige rode Bordeauxs, maar vooral een grote hoeveelheid wijnen afkomstig uit Sauternes! Deze regio in de Bordeaux staat bekend om zijn fantastische edelzoete witte wijnen, hoofdzakelijk gemaakt van Sémillondruiven.
De druiven hebben 'edele rotting' ondergaan, van de welbekende schimmel ‘Botrytis Cinerea’, die zorgt voor weelderige tonen en een enorme complexiteit. Naast Sémillon wordt ook Sauvignon Blanc gebruikt om zuren en aromatische fruitaroma’s toe te voegen in de blend. Daarnaast houdt de hoge zuurgraad van de Sauvignon de zoetheid van deze wijn in balans.
Over de opgekochte Sauternes
De opgekochte flessen uit Sauternes zijn allemaal Grand Cru Classé-wijnen van verschillende huizen, waaronder de châteaus Coutet, Guiraud en Rieussec.
De wijnen zijn afkomstig van de oogstjaren 1970 tot 2006 in halve en hele flessen. De flessen zijn onder goede condities bewaard met hier en daar wat vochtschade aan de etiketten. Sauternes kan goed ouderen en de geproefde wijnen stonden er uitstekend bij!
Klik hier voor een overzicht van alle beschikbare Sauterneswijnen
Heeft u interesse in een bepaalde wijn of wilt u meer informatie?
Neem contact op met Henri Bloem Zwolle via 038 - 421 72 99 of zwolle@henribloem.nl of loop even de winkel in Zwolle binnen aan de Thorbeckegracht 47-48.
Lees meerBloem in de Rhône/Elzas 2017: dag 5.
Donderdag 13 april 2017.
Au revoir!
De laatste dag van deze Bloemsreis is aangebroken! Een reis waarin we van alle markten thuis waren en wel drie verschillende gebieden hebben bezocht: Bourgogne, Rhône en de Elzas. De laatste producent die we bezoeken is Bott Geyl in Beblenheim, een topper!
Domaine Bott Geyl
Op het domaine worden we begroet door Hélène, de exportmanager die ons meeneemt naar de proefruimte. Jean-Christophe Bott (de wijnmaker en eigenaar) komt erbij en we geven aan wat we komen doen. In de maand doen wij mee met een ‘competitie’ om dè ambassadeur van Elzas wijnen in Nederland te worden. Aangezien het een aantal jaren geleden is dat we een of meerdere producenten in de Elzas hebben bezocht, was dit de uitgelezen kans om de wijnen te proeven zodat we dit kunnen gebruiken in de promotie de komende maanden.
Domaine Bott Geyl werkt volledig biologisch. Ze bezitten een aantal wijngaarden, de druiven hiervan gebruiken ze voor hun grand crus. De druiven die ze hier niet voor gebruiken, gebruiken ze in de lijn ‘Les Élements’. Tot slot hebben ze nog de wijnen van ‘Jules Geyl’, die gedeeltelijk ook bestaan uit gekocht fruit (ook biologisch) en de Métiss lijn – blends van diverse druivenrassen.
We proefden de nieuwe jaargangen van wijnen die we normaal gesproken ook hebben en hun nieuwe wijn Point Cardinaux Métiss, een gevulde, frisse mix van 4 pinot druiven. Daarnaast proefden we de lijn ‘les Élements’: pinot gris, riesling en gewürztaminer. Wauw! Wijnen die voldoende frisheid hebben, maar ook veel fruit bevatten. Ook proefden we de grand crus. Deze wijnen worden gemaakt op een manier dat er veel restsuiker in de wijn aanwezig is en daardoor ‘zoet’ proeft. Jean-Christophe gaf aan dat ze niet gewoon ‘zoet’ zijn, maar veel complexiteit en frisheid hebben maar ook veel rijp fruit bevatten. Hierdoor zijn het perfecte wijnen voor bij kaas en aziatisch eten. Tot slot kregen we een beetje te proeven van de grand cru lijn ‘vendange tardives’ en ‘grain nobles’. Dit betekent dat de druiven (veel) later worden geoogst dan de druiven voor de gewone wijn, waardoor je edele rotting krijgt en het suikergehalte in de druiven stijgt wat de zoetheid in de wijn geeft. De kunst is dan om het niet alleen maar zoet te maken, maar ook frisheid en mineraliteit te bewaren, er is daardoor een groot verschil tussen ‘zoete’ witte wijn en deze grand crus. Heel interessant en super om te proeven!
Na alle wijnen geproefd te hebben en afspraken te hebben gemaakt over welke wijnen we zouden willen gebruiken voor onze Elzas promotie, gingen we weer op weg. We wilden namelijk nog enkele souvenirs scoren voor we terug naar Nederland gingen. Perfect om te gebruiken bij de promotie. Dit haalden we in het pittoreske dorpje Riquewihr. Daarna moesten we snel door want Michel moest vanavond nog een cursus geven en het was nog 6 uur rijden. Uiteindelijk, na veel ‘stau’ en drukte kwam Michel net op tijd aan en gingen Co en Tjeska op weg naar huis.
Weer thuis
Zo, weer thuis. Van een trip die anders is dan andere trips. Eentje waarbij we niet alleen de Rhône hebben aangedaan, maar ook even kort de Bourgogne en met name ook de Elzas. Een trip waarop we hebben geleerd dat bijna elke boer in Noord-Rhône Stéphane heet en iedereen elkaar kent. Er enorm veel verschillende stijlen Rhône zijn. We fan zijn van zowel de moderne stijl van wijn maken als de klassieke variant. En misschien nog wel het belangrijkst: dat we in onze handjes mogen knijpen met de boeren die we hebben! Dit geldt niet alleen voor de Rhône maar ook voor de Elzas.
2015 en 2016 zijn heel verschillende jaren. Waarbij 2015 wordt bestempeld als een ‘makkelijk’ jaar in de wijnbouw. Een goed jaar voor rode wijn, alhoewel het geen klassiek bewaarjaar is. Een jaar dat lastig is voor witte wijnen, vanwege de warmte waardoor de frisheid soms achter blijft. Een jaar waarin de goede wijnboer zich onderscheidt. 2016 aan de andere kant was een stuk lastiger qua wijnbouw, maar een jaar met enorme potentie! Waar in de Bourgogne minder is geoogst geldt dat niet voor de Rhône waardoor wij zeggen: verdiep je eens in de Rhône! Het gebied met dynamische wijnen, zowel rood als wit. Van wijnen die lang bewaard moeten worden tot modernere wijnen die jong goed kunnen worden gedronken. Wij zijn fan! Halverwege dit jaar volgt weer een Rhône Voorverkoop waar je kunt aangeven op welke wijnen je wilt intekenen en wij zeggen: DOEN! Kom gerust eens langs bij de Henri Bloem bij jou in de buurt, dan zoeken we samen de wijn voor jou uit.
Voor nu zitten de wijnreizen er weer op. Tot de volgende keer!
Tjeska Hartman
Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle
Lees meerBloem in de Rhône/Elzas 2017
Donderdag 13 april 2017.
Au revoir!
De laatste dag van deze Bloemsreis is aangebroken! Een reis waarin we van alle markten thuis waren en wel drie verschillende gebieden hebben bezocht: Bourgogne, Rhône en de Elzas. De laatste producent die we bezoeken is Bott Geyl in Beblenheim, een topper!
Domaine Bott Geyl
Op het domaine worden we begroet door Hélène, de exportmanager die ons meeneemt naar de proefruimte. Jean-Christophe Bott (de wijnmaker en eigenaar) komt erbij en we geven aan wat we komen doen. In de maand doen wij mee met een ‘competitie’ om dè ambassadeur van Elzas wijnen in Nederland te worden. Aangezien het een aantal jaren geleden is dat we een of meerdere producenten in de Elzas hebben bezocht, was dit de uitgelezen kans om de wijnen te proeven zodat we dit kunnen gebruiken in de promotie de komende maanden.
Domaine Bott Geyl werkt volledig biologisch. Ze bezitten een aantal wijngaarden, de druiven hiervan gebruiken ze voor hun grand crus. De druiven die ze hier niet voor gebruiken, gebruiken ze in de lijn ‘Les Élements’. Tot slot hebben ze nog de wijnen van ‘Jules Geyl’, die gedeeltelijk ook bestaan uit gekocht fruit (ook biologisch) en de Métiss lijn – blends van diverse druivenrassen.
We proefden de nieuwe jaargangen van wijnen die we normaal gesproken ook hebben en hun nieuwe wijn Point Cardinaux Métiss, een gevulde, frisse mix van 4 pinot druiven. Daarnaast proefden we de lijn ‘les Élements’: pinot gris, riesling en gewürztaminer. Wauw! Wijnen die voldoende frisheid hebben, maar ook veel fruit bevatten. Ook proefden we de grand crus. Deze wijnen worden gemaakt op een manier dat er veel restsuiker in de wijn aanwezig is en daardoor ‘zoet’ proeft. Jean-Christophe gaf aan dat ze niet gewoon ‘zoet’ zijn, maar veel complexiteit en frisheid hebben maar ook veel rijp fruit bevatten. Hierdoor zijn het perfecte wijnen voor bij kaas en aziatisch eten. Tot slot kregen we een beetje te proeven van de grand cru lijn ‘vendange tardives’ en ‘grain nobles’. Dit betekent dat de druiven (veel) later worden geoogst dan de druiven voor de gewone wijn, waardoor je edele rotting krijgt en het suikergehalte in de druiven stijgt wat de zoetheid in de wijn geeft. De kunst is dan om het niet alleen maar zoet te maken, maar ook frisheid en mineraliteit te bewaren, er is daardoor een groot verschil tussen ‘zoete’ witte wijn en deze grand crus. Heel interessant en super om te proeven!
Na alle wijnen geproefd te hebben en afspraken te hebben gemaakt over welke wijnen we zouden willen gebruiken voor onze Elzas promotie, gingen we weer op weg. We wilden namelijk nog enkele souvenirs scoren voor we terug naar Nederland gingen. Perfect om te gebruiken bij de promotie. Dit haalden we in het pittoreske dorpje Riquewihr. Daarna moesten we snel door want Michel moest vanavond nog een cursus geven en het was nog 6 uur rijden. Uiteindelijk, na veel ‘stau’ en drukte kwam Michel net op tijd aan en gingen Co en Tjeska op weg naar huis.
Weer thuis
Zo, weer thuis. Van een trip die anders is dan andere trips. Eentje waarbij we niet alleen de Rhône hebben aangedaan, maar ook even kort de Bourgogne en met name ook de Elzas. Een trip waarop we hebben geleerd dat bijna elke boer in Noord-Rhône Stéphane heet en iedereen elkaar kent. Er enorm veel verschillende stijlen Rhône zijn. We fan zijn van zowel de moderne stijl van wijn maken als de klassieke variant. En misschien nog wel het belangrijkst: dat we in onze handjes mogen knijpen met de boeren die we hebben! Dit geldt niet alleen voor de Rhône maar ook voor de Elzas.
2015 en 2016 zijn heel verschillende jaren. Waarbij 2015 wordt bestempeld als een ‘makkelijk’ jaar in de wijnbouw. Een goed jaar voor rode wijn, alhoewel het geen klassiek bewaarjaar is. Een jaar dat lastig is voor witte wijnen, vanwege de warmte waardoor de frisheid soms achter blijft. Een jaar waarin de goede wijnboer zich onderscheidt. 2016 aan de andere kant was een stuk lastiger qua wijnbouw, maar een jaar met enorme potentie! Waar in de Bourgogne minder is geoogst geldt dat niet voor de Rhône waardoor wij zeggen: verdiep je eens in de Rhône! Het gebied met dynamische wijnen, zowel rood als wit. Van wijnen die lang bewaard moeten worden tot modernere wijnen die jong goed kunnen worden gedronken. Wij zijn fan! Halverwege dit jaar volgt weer een Rhône Voorverkoop waar je kunt aangeven op welke wijnen je wilt intekenen en wij zeggen: DOEN! Kom gerust eens langs bij de Henri Bloem bij jou in de buurt, dan zoeken we samen de wijn voor jou uit.
Voor nu zitten de wijnreizen er weer op. Tot de volgende keer!
Tjeska Hartman
Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle
Lees meerCo en Tjeska in de Rhône 2017: dag 4.
Trouvailles 2015-2016
Woensdag 12 april 2017
Découvertes
Na weer een nachtje bij Azalées te hebben geslapen, pakten we vanochtend onze koffers en gingen we op naar Mauves voor de Découvertes. Dit is DE beurs waar alle producenten uit de Rhône hun wijnen laten proeven aan iedereen die ze maar wil proeven. Van winkeleigenaren uit eigen land tot importeurs (wij) en restauranteigenaren. Deze beurs wordt op verschillende locaties door heel de Rhône heen gehouden, georganiseerd per appellatie, op verschillende dagen. Dus een boer met wijnen uit Condrieu, Saint Joseph en Cornas laat zijn zijn Saint Joseph en Cornas op woensdag proeven in Mauves en zijn Condrieu proeven op donderdag in Ampuis. Als een ‘klant’ dus op zoek is naar een Cornas, hoeft hij in feite maar 1 dag naar de Découvertes, waar hij van alle boeren die aanwezig zijn deze wijnen kan proeven. Handig!
Vandaag waren wij allereerst in Mauves, de locatie van Saint-Péray, Saint Joseph en Cornas. Hier bezochten wij nogmaals onze boeren die we de afgelopen dagen ook hadden bezocht, om nogmaals een hand te schudden. Erg leuk om ze weer te zien! Uiteraard proefden we ook een aantal andere boeren, met name ook degene die onlangs in Decanter stonden. Heel interessant om boeren en wijnen/stijlen te vergelijken. Verder hebben we momenteel geen aanvulling nodig op ons assortiment waardoor we geen concrete afspraken hebben gemaakt, maar vergelijken kan altijd.
Na het begroeten van onze eigen boeren gingen we door naar Tain l’Hermitage om Crozes-Hermitage en Hermitage te proeven. Hier begroetten we uiteraard Domaine Belle en hebben we van een aantal andere boeren hun wijnen geproefd. Dat was met name erg interessant om te vergelijken, met name het verschil in stijl! Soms waren we er niet echt van gecharmeerd maar in een enkele geval wel! Wie weet voor de toekomst!
Na het proeven in Tain reden we nog even langs Chapoutier in dezelfde plaats om wijn op te halen voor we richting de Elzas gingen. Aangezien we zo vroeg klaar waren in de Rhône en we nog tijd over hadden, hadden we het idee om nog even langs één of misschien twee boeren te gaan in de Elzas: het is immers (bijna) aspergetijd!
In de auto evalueerden we nog even de wijnen die we vanochtend geproefd hebben en kwamen tot de conclusie dat we heel erg blij zijn met de accounts die we hebben. Met domaines als Montez, Coursodon, Ogier, Du Tunnel en Belle hebben we toch wel de toppers uit de regio te pakken!! Blij reden we naar het noorden.
Vanmiddag rond 18:00 uur kwamen we aan in Kientzheim in de Elzas. Na een heerlijk biertje hebben we een rondje gelopen door het dorpje en foto’s gemaakt voor de komende folder en voor komende aspergetijd. Elzas-wijnen zijn bij uitstek DE wijnen voor bij asperges! Perfect voor komende tijd. Na gegeten te hebben bij het enige restaurant in het dorp dat open was, lagen we er op tijd in zodat we klaar waren voor de laatste dag van onze reis!
Tjeska Hartman
Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle
Lees meerCo en Tjeska in de Rhône 2017: dag 2.
Trouvailles 2015/2016
Maandag 10 april 2017
Bonjour belle Fuissé!
Goedemorgen! We werden vanochtend heerlijk wakker met een zonnetje op ons gezicht. We werden ons er nogmaals van bewust dat we in een heerlijk kneuterig hotel sliepen met een adembenemend uitzicht op de idyllische achtertuin, wijngaarden die boven ons uit torenden en de zon die net over de heuvel heen kwam om ons een goedemorgen te wensen. Genieten! Na een heerlijk ontbijt namen we afscheid van dit prachtige hotel en het dorpje Fuissé om naar onze eerste afspraak van de dag te gaan: Domaine Saumaize-Michelin in Vergisson.
Domaine Saumaize-Michelin
Na 10 minuutjes rijden en een klim van een paar honderd meter kwamen we aan in het dorpje Vergisson. We werden begroet door Christine en Roger. We proefden de wijnen van 2015 in de proefkelder waar ze al hun oudere jaargangen van hun wijnen bewaren om zo de ontwikkeling te volgen. Afgelopen Bourgognereis hoorden we van de boeren in het noorden dat er in 2015 over het algemeen minder is geoogst en dat dit nog minder was in 2016. Dat bleek ook hier het geval voor een gedeelte van de opbrengst. De wijnen van Saumaize zijn altijd een feestje. Stuk voor stuk toppers, maar de klapper was uiteraard de Pouilly-Fuissé Clos sur la Roche. We vroegen naar de bewaarpotentie van 2015 en daar konden ze geen antwoord op geven. 2015 was namelijk een apart jaar met 2 catastrofale hagelmomenten en veel warmte. Ze hebben nog nooit een vergelijkbaar jaar meegemaakt. Door de klimaatveranderingen huren/kopen boeren ook wijngaarden op hoger gelegen gebieden waar ze normaal gesproken niet zouden planten omdat het te koud is. Maar met de opwarming van de aarde in het achterhoofd moeten ze hierop inspelen. Hopelijk biedt 2017 meer stabiliteit, al verwachtten ze voor vanmiddag ook regen met eventueel hagel. Laten we hopen dat het meevalt!
Na het proeven van de wijnen gingen we op pad naar het zuiden: naar Ampuis om de wijnen van Domaine Stéphane Ogier te proeven.
Domaine Stéphane Ogier
Stéphane Ogier is de derde generatie wijnbouwers in zijn familie. Zijn vader heeft in 1983 de stap gemaakt van alleen druiven verbouwen en verkopen naar zelf ook wijn maken. Nu is het een zeer bekend domaine dat alleen maar aan het groeien is. Om deze reden gingen we ook naar hun nieuwe locatie waar ze nu 1,5 jaar zitten. Een strak en statisch gebouw op een kleine heuvel waaronder ze de kelders hebben gebouwd. Heel modern en goed voor mekaar!
We werden ontvangen door Julie, de salesmanager en proefden samen met 2 Japanse sommeliers de wijnen. We proefden de witte wijnen van 2015 – stuk voor stuk toppers. 2015 is voor hen te vergelijken met 2009. Een gemakkelijk jaar dat wijnen voortbrengt die jong goed te drinken zijn. 2016 is een stuk lastiger maar met veel potentie, meer te vergelijken met 2010. Voor de rode wijnen proefden we de wijnen van 2014, aangezien ze 2015 net hadden gebotteld en ze dat altijd eerst een tijd laten liggen zodat ze kunnen rusten. We proefden een heerlijke Côtes du Rhône ‘Le Temps est Venu’, la Rosine en uiteraard Côte Rôtie en l’âme soeur. Voor de Côte Rôtie hebben ze 17 verschillende wijngaarden die allemaal apart worden geassembleerd. Als de tijd daar is worden ze allemaal apart geproefd en besloten welke jong goed te drinken zijn, hiervan wordt de Côte Rôtie Village gemaakt. De rest wordt geassembleerd tot Côte Rôtie en de speciale cuvées die ieder de karakteristieken van een bepaalde wijngaard weergeven. Heel interessant en geweldig om te proeven!
Na nog een kleine rondleiding was het weer tijd om te gaan, waarna we onze wijn meenamen die we nog gereserveerd hadden en we het dorpje Ampuis weer ingingen om lekkere broodjes te halen. Deze hebben we heerlijk opgegeten in de wijngaard want het is vandaag alweer 25 graden, super! We hadden perfect uitzicht over de Rhône, het dorpje Ampuis en de wijngaarden. Na de lunch hebben we een tourritje gemaakt door de wijngaarden waarna we door gingen naar onze volgende afspraak bij Domaine Duclaux in Ampuis.
Domaine Duclaux
Bij Domaine Duclaux werden we opgewacht door Benjamin. Bij dit domaine nemen wij normaal gesproken ‘maar’ 2 wijnen af: Côte Rôtie La Germine en Côte Rôtie Maison Rouge. Ditmaal mochten we meerdere wijnen van hem proeven. O.a. de Condrieu en Côte Rôtie La Chana. Beide zijn nieuwe wijnen waar hij onlangs mee is begonnen. De laatstgenoemde is een Côte Rôtie die is gemaakt, specifiek om jong gedronken te worden. Hiervoor kiezen ze de wijngaarden in de appellatie die waarschijnlijk niet de complexiteit hebben om lang te bewaren maar die wel heerlijk jong gedronken kunnen worden en daardoor aantrekkelijker geprijsd zijn. Een zeer goede aanwinst! Ook maakten we nog een rondje door de kelder waar we de verschillende wijngaarden van de Côte Rôties konden proeven voordat ze samengevoegd werden tot de wijn die we uiteindelijk kopen. Heel interessant om de afzonderlijke percelen te proeven en hun ‘terroir’. Deze hogere wijnen bevatten de meer klassieke karakteristieken van Rhône wijnen, waardoor ze voor liefhebbers erg interessant zijn.
Na het proeven bij Duclaux gingen we door naar het topje van de berg bij Condrieu om de wijnen van Stéphane Montez du Monteillet te proeven.
Domaine Stéphane Montez du Monteillet
Bij Montez was het een drukte van jewelste. Er reed net een buslading mensen weg van een proeverij en er stonden nog 10 mensen te proeven en af te rekenen toen wij kwamen en na ons volgden er nog 6. Hier is veel gaande!
We proefden in het proeflokaal samen met anderen de wijnen van 2014 en 2015. Stuk voor stuk heerlijke wijnen, we zwijmelden bij de Condrieu en Petit Viognier (mjam!) en de rode wijnen die we niet alleen in de Voorverkoop doen, maar daarna ook in de winkel verkopen. Ook hier werd weer duidelijk dat 2015 een zeer goed jaar was. Wijnen die jong al goed te drinken zijn maar die ook bewaarpotentieel hebben.
We hoorden van de dame na het proeven van de Saint Joseph dat de proeverij was afgelopen omdat de rest nog niet op de fles zat. Toen kwam Stéphane eraan en gingen we alsnog de kelder in! Maar niet voordat we jaargangen moesten raden van de Saint Joseph ‘Cuvée du Papy’. We proefden een 2006 en 2009, die we allebei helaas niet konden raden.. Wel heel leuk om te proeven, want wat stonden ze er nog goed bij! Hierna gingen we naar de kelder waar een groepje vaten bij mekaar van één wijngaard van een wijn zoals bijvoorbeeld Saint Joseph komen. Hier konden we de verschillende wijngaarden van de Saint Joseph proeven en dus ook hun ‘terroir’ en wat hen onderscheidt, heel interessant en lekker! Van lekker vol en zwoel tot meer spicy en tannineus. Dit wordt uiteindelijk geassembleerd tot de wijn die wij uiteindelijk aanbieden in de Voorverkoop. Na het proeven van de Saint Joseph konden we nog Côte Rôtie proeven en uiteraard moesten we ook weer een oude jaargang Côte Rôtie proeven, zijn leukste bezigheid tijdens de proeverij! Het bleek te gaan om een Côte Rôtie uit 1998, wat een cadeau was dat!
Na het cadeautje van Stéphane werd het weer tijd om te vertrekken naar ons hotel in Tournon, Hotel Azelées, 45 minuten verderop. Een prima hotel met privé parkeerplaats, handig omdat we bij diverse boeren wijn ophalen. Na aankomst hebben we heerlijk gegeten bij restaurant Le Tournisol in het centrum. Wat een wijnkaart! Een gezellige tent, de perfecte afsluiting van deze tweede dag in de Rhône. Op naar dag 3!
Tjeska Hartman
Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle
Lees meerCo en Tjeska in de Rhône 2017, dag 1.
Trouvailles 2015-2016
Zondag 9 april 2017
Daar gaan ze!
7:30 uur: Tijd om op te staan en op weg te gaan naar de Rhône! Hier wordt namelijk de komende dagen de Découvertes georganiseerd en vanuit Bloem gaat er een delegatie diverse boeren bezoeken. Vanuit Bloem Arnhem gaat Michel mee en vanuit Zwolle Co en Tjeska. Om 8:00 uur stond Co bij Tjeska op de stoep en om 9:00 uur waren ze bij Michel. We hadden een heerlijke dag om te rijden: alleen maar zon en strakblauwe lucht. Top!
Om 17:30 uur kwamen we aan in Fuissé, net onder Macon in de Bourgogne zodat we dicht in de buurt zijn voor onze eerste afspraak morgen bij Saumaize waarna we afzakken naar de Rhône. Het hotel waar we overnachtten (La Source des Fées) is een idyllisch plekje in een zeer rustig dorpje. Een hotel mét blauwe luiken, kabbelend beekje en notabene toevallig nog 26 graden! Wat wil een mens nog meer. Eerst dus maar een lekker drankje gedaan voor we uit eten gingen bij l’Ô des Vignes. Hier hebben we heerlijk gegeten. Klassiek met een zeer uitgebreide wijnkaart. Dit hotel in combinatie met dit restaurant is een aanrader voor eenieder die houdt van rust in combinatie met klassieke Franse sfeer. Na heerlijk gegeten te hebben, gingen we terug naar het hotel zodat we morgenochtend fris en fruitig weer aan de slag kunnen!
Tjeska Hartman
Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle
Lees meerGeroosterde groeten met Burrata
Ingrediënten voor 2 à 3 personen:
2 aubergines
1 venkel
olijfolie
zeezout
1 pot geroosterde rode paprika
2 teentjes knoflook fijngehakt
1 ui gesnipperd
zwarte peper
30 gr geraspte pecorino kaas
1 burrata á 250gr (Burrata is een Italiaanse verse kaas, die gemaakt ia van mozzarella en room)
Optioneel: 1 Spaanse peper of 1 tl srirachasaus
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de aubergine in ronde plakken van ongeveer 2,5 cm dik. Verwijder de buitenste bladeren van de venkel, halveer deze en snijd vervolgens vanaf de lengte in 8 stukken. Doe de aubergine en venkel in een groot bakblik en meng met een olijfolie en zout. Zet dit in de oven en rooster 25-30 minuten
Ondertussen maak je de geroosterde rode paprikasaus. Laat de geroosterde paprika’s uitlekken. Houd 1 geroosterde paprika apart. Maal de rest vervolgens fijn in een keukenmachine. Zet dit even apart en fruit de knoflook en de ui in een steelpan aan. Voeg de geroosterde paprikasaus aan het mengsel toe en voeg voor de smaak nog wat zout en peper toe. Als je wat meer pit wilt, kun je eventueel ook een theelepel srirachasaus aan het mengsel toevoegen of een Spaanse peper met de geroosterde paprika’s mee fijnmalen.
Pak nu een ovenschaal (hoeft geen hele grote te zijn) en bedek de bodem met saus tot deze net aan bedekt is. Maak vervolgens een laagje met de venkel en aubergine en dek af met wat geraspte pecorino en wat peper en zout. Herhaal deze stappen (saus, groenten, kaas, peper en zout) totdat alle ingrediënten op zijn. Zet het geheel voor zo’n 20-25 minuten in de oven totdat de groenten zacht zijn en de kaas goed gesmolten.
Haal het geheel uit de oven. Houd de burrata erboven en knijp er zachtjes in zodat het vocht zich tussen de groenten mengt. Leg de burrata op het geheel en strooi hier nog wat zwarte peper op.
Eet smakelijk!
Lees meerCollega gezocht in Zwolle
Enthousiaste chauffeur gezocht!± 16 uur (verdeeld over meerdere dagen)
Per direct zijn wij op zoek naar een chauffeur (m/v) voor Zwolle en omstreken die ons team komt versterken.
Ben jij in het bezit van rijbewijs B en ben je flexibel inzetbaar? Dan zijn wij op zoek naar jou!
De functie:
Je bezorgt bestellingen in Zwolle en omgeving bij zakelijke klanten (o.a. horeca) en particulieren.
Je bent daarnaast inzetbaar bij hand-en-spandiensten in onze winkel (pallets afstapelen, aanvullen, klanten te woord staan)
Je bent enthousiast, representatief en servicegericht. Je bent een goede chauffeur (rijbewijs B) en vindt rijden in een caddy geen probleem. Daarnaast steek je graag de handen uit de mouwen en ben je multi-inzetbaar.
Wat bieden wij jou:
werken in een gezellig team
werkdagen en uren in overleg
marktconform salaris
Interesse? Wij horen het graag via één van onze collega’s of solliciteer direct via zwolle@henribloem.nl t.a.v. Tjeska Hartman.
Wijnkoperij Henri Bloem
Thorbeckegracht 47-48 | Zwolle
www.henribloemzwolle.nl
038-4217299
zwolle@henribloem.nl
Lees meerThaise Kipcurry
Ingrediënten:
1 ui (grof gesnipperd)
2 teentjes knoflook (gepeld)
2 gele paprika's (zaadlijsten verwijderd)
1 verse gember (geschild, grof gehakt, ca. 3 cm)
2 eetlepels arachideolie
250 gram kipdijfilets (in stukjes en gemarineerd met citroenpeper, een beetje chilipoeder en kurkuma)
2 theelepels kurkuma
1 kaneelstokje
1 steranijs
1 stengel citroengras (geplet, in stukken)
200 milliliter kokosmelk
250 gram zoete aardappels (geschild, in blokjes)
350 gram sperziebonen (in stukjes)
2 eetlepels limoensap
1 eetlepel Thaise vissaus
Bereiden:
Pureer de ui met de knoflook, 1 paprika en gember tot een pasta. Verhit de olie en bak hierin de pasta 1 minuut.
Bak daarna de gemarineerde kip licht aan. Voeg het kaneelstokje, de steranijs en citroengras toe en bak 1 minuut mee.
Giet de kokosmelk erbij en voeg de rest van de paprika in reepjes, zoete aardappel, sperziebonen, limoensap en vissaus toe. Stoof afgedekt zachtjes circa 25 minuten.
Lekker met korianderrijst: kook witte rijst met gehakte koriandersteeltjes en meng daarna met gehakte korianderblaadjes. Of met biologische eggnoodles.
Lees meerVis in zachte kokos kerriesaus
Ingrediënten:
200 g kabeljauwfilet, in blokjes
200 g zalmfilet, in blokjes
150 g gamba's
2 eetl. citroen- of limoensap
zout
versgemalen peper
1 sjalotje, grof in de lengte gesneden
1 (zoete) ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
2 eetl. zonnebloemolie
1 glas droge, witte wijn
1 gele paprika, in reepjes
1 eetl. kerriepoeder
300 ml visbouillon van tablet of uit pot
100 ml kokosmelk
300 g zoete, witte aardappel in blokjes
300 g bosworteltjes, in dikke plakjes
3 lente-uitjes, in ringen
1 bakje/zakje verse koriander
Bereiden:
Marineer de visstukjes met citroen- of limoensap en zout en peper naar smaak.
Doe de wijn samen met het sjalotje en één teen knoflook in een steelpan en kook in tot er bijna niets meer over is. Zeef het en doe het weer terug in de pan.
In de tussentijd wordt de visbouillon ingekookt. Voe daarna de visbouillon en de kokosmelk toe aan het steelpannetje. Voeg paprika, ui, knoflook en kerriepoeder toe en laat even pruttelen. Ondertussen worden de wortelstukjes en de zoete aardappelstukjes kort gekookt tot het beetgaar is. Voeg toe aan de saus. Als de saus iets te dun is dan even binden.
Voeg ook de visstukjes toe, dek de pan weer af en stoof de vis in 6-8 minuten gaar; schep af en toe om. Schep op het laatst de lente-uitjes erdoor en - als u het serveert - de gehakte koriander erop. Tenslotte wordt de olie in de koekepan verhit en worden de gamba's met knoflook kort gebakken en boven op het gerecht geserveerd.
Heerlijk met een glas witte wijn, bv. de Viognier van Domaine Montmarin.
Lees meerCouscoussalade met kip peri peri
Ingrediënten:
370 gr kipdijfilet
3 el Nando's peri peri sauce medium
300 gr couscous
400 ml kokend water
3 el traditionele olijfolie
2 avocado's met een beetje wijnazijn
190 gr Tasty Tomtomaten
1 rode ui
75 gr rucola slamelange
175 gr verse mangostukjes
Bereiding:
Bestrijk de kipdijfilet met de peri-peri sauce. Verhit de grillpan zonder olie en gril de kip op middelhoog vuur 10 - 12 min. gaar.
Doe ondertussen de couscous in een ruime kom en schenk er het kokende water over. Voeg de olie toe en laat 10 min. afgedekt staan.
Snij de avocado's overlangs doormidden. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Snijd het vruchtvlees in plakjes en doe in een schaalje. sprenkel er de wijnazijn over en laat even staan. Snijd de tomaten in parten en de rode ui in ringen. Roer de couscous los met een vork en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Meng de couscous met de slamelange. Halveer de mangostukjes. Snijd de kipdijfilet in plakjes. Schep de couscous op een grote platte schaal. Verdeel de avocado's, tomaten, ui, mango, en plakjes kip erover. Eet smakelijk!
Bijpassende wijn: een Oosternrijkse Weissenburgunder van Ceel
Feedbac
Lees meer